ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Το… μυαλό είναι το πρώτο και μεγάλο στοίχημα του Ουζουνίδη

Ο Ουζουνίδης κερδίζει έως τώρα αυτό που ζήτησε επιτακτικά από τους παίκτες του από την πρώτη του κιόλας προπόνηση: την ηρεμία και την καλή συμπεριφορά εντός αγωνιστικού χώρου. Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος

Το... μυαλό είναι το πρώτο και μεγάλο στοίχημα του Ουζουνίδη

Η τακτική προσέγγιση του Μαρίνου Ουζουνίδη στα δύο πρώτα ματς πρωταθλήματος, τα οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολα και λόγω της ποιότητας των αντιπάλων, αλλά και λόγω των προβλημάτων του Παναθηναϊκού ήταν αυτή ακριβώς που έπρεπε.

Παιχνίδι υπομονής, ώστε να μην βρουν πεδίο δράσης οι γρήγοροι ακραίοι του ΠΑΟΚ και του Ατρόμητου, καταμερισμός δυνάμεων των παικτών που ορισμένες στιγμές σου δίνουν την εντύπωση πως είναι… κατάκοποι και ας μην έχουμε φτάσει ακόμα ούτε στα μισά της σεζόν. Είναι ελάχιστο το δείγμα για να αποθεώσουμε ή να καταδικάσουμε τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού: το πάθημα προηγούμενων περιπτώσεων θα πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους.

Εκείνο που φαίνεται ξεκάθαρα να αλλάζει σε αυτές τις πρώτες δέκα μέρες με τον Ουζουνίδη στον πράσινο πάγκο είναι η συμπεριφορά των παικτών εντός αγωνιστικού χώρου. Μια συμπεριφορά που αφορά και τους διαιτητές, αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Στο γκολ που σημειώθηκε απέναντι στον ΠΑΟΚ όλοι οι παίκτες έγιναν ένα κουβάρι για να πανηγυρίσουν, κάτι που συνέβη και στο γκολ του Μπεργκ με τον Ατρόμητο. Φαίνεται λεπτομέρεια, αλλά δεν είναι. Ιδιαίτερα σε μια ομάδα που τα οικονομικά προβλήματα έχουν αγγίξει για τα καλά τους παίκτες αυτή την περίοδο και συνδυάστηκαν και με την κακή τους παρουσία μέσα στο γήπεδο.

Που να ήταν και ντοπαρισμένος…
Που να ήταν και ντοπαρισμένος… 1.304 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Όσο για τους διαιτητές; Ο Ουζουνίδης το είπε από την πρώτη του… γνωριμία με τους παίκτες πως δεν θέλει να ασχολούνται με τις αποφάσεις τους. Η συνεχόμενη γκρίνια, η καχυποψία σε κάθε φάση και οι φωνές σε κάνουν να χάνεις το μυαλό σου και πολλή από την ενέργειά σου. Είναι χαρακτηριστικό και πρόσφατο το παράδειγμα από το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Οι παίκτες του μπήκαν στο γήπεδο περισσότερο για να διαμαρτυρηθούν, παρά για να παίξουν ποδόσφαιρο.

Το θέμα διαιτησία πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στη διοίκηση και να μείνει εκτός ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο Στραματσόνι δεν το έκανε, έφτασε σε σημείο να διαμαρτύρεται ακόμα και για τις ώρες που διεξάγονται τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και ο δικός του εκνευρισμός μεταφερόταν στους ποδοσφαιριστές. Ο Ουζουνίδης δεν ήθελε να χάσει ούτε μέρα ώστε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των παικτών του. Αν ο προπονητής είναι ήρεμος, θα είναι ήρεμη και η ομάδα.

Υπάρχει και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό, που φαίνεται να αλλάζει με τον Ουζουνίδη. Ο κάθε παίκτης παρουσιάζει στο γήπεδο όλα του τα θετικά στοιχεία και αφήνει έξω απ’ αυτό τα αρνητικά. Ο Ιμπάρμπο του Περιστερίου έπαιξε πρώτα για την ομάδα και μετά για τον εαυτό του. Ο Μπεργκ δεν φώναξε στην πρώτη λάθος πάσα, αλλά συνέχισε να περιμένει την σωστή. Ο Βιγιαφάνιες είχε το μυαλό του στο πως να δημιουργήσει και όχι στο πως θα διαμαρτυρηθεί. Ο Χουχούμης άκουσε ό,τι είχε να του πει ο Ουζουνίδης στο ξεκίνημα και το διόρθωσε στη συνέχεια.

Είναι νωρίς, όμως, ακόμα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Κάθε αλλαγή προπονητή φέρνει και έξτρα κίνητρο στους παίκτες για να αποδείξουν πράγματα. Κι αν έρχονται θετικά αποτελέσματα τότε όλα γίνονται πιο εύκολα. Στη… στραβή θα φανεί πόσοι και ποιοι αντέχουν να παίζουν – και – για τον προπονητή τους, να βάζουν το «εμείς» πάνω απ’ το «εγώ». Στοιχείο που είχε χαθεί το τελευταίο δίμηνο, όταν ο καθένας έκανε του… κεφαλιού του και ο Στραματσόνι είχε χάσει πια κάθε έλεγχο.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.