Την έλευση του Μαρίνου Ουζουνίδη στο Κορωπί, ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η «χάραξη» και «χαρτογράφηση» της επόμενης ημέρας του συλλόγου. Ο Έλληνας τεχνικός παρουσίασε στον πρόεδρο, Γιάννη Αλαφούζο ένα πλάνο το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τις εισηγήσεις του όσον αφορά την μεταγραφική ενίσχυση του ρόστερ, παράλληλα με τις μονάδες εκείνες που έπρεπε να αποτελέσουν λίαν συντόμως παρελθόν.
Το αρχικό σχέδιο δράσης των Ουζουνίδη – Αλαφούζου έκανε λόγο για τέσσερις μεταγραφές και αντίστοιχες αποχωρήσεις. Ωστόσο, η εικόνα των «πρασίνων» στο πρώτο ημίχρονο της Ριζούπολης αλλά και στην αναμέτρηση με τη Λάρισα, η οποία έκλεισε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας για το 2016, «ανέβασαν» τον «δείκτη» των υποψηφίων προς αποχώρηση.
Λίγες ημέρες πριν την είσοδο του νέου έτους, ο Παναθηναϊκός ψάχνει τρόπο να τερματίσει τη συνεργασία του με μία εξάδα ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αποκτήθηκαν το καλοκαίρι με σκοπό να ενισχύσουν, καθείς από το πόστο του, τις γραμμές της ομάδας και απογοήτευσαν τρόπον τινά τον σύλλογο και τους οπαδούς με τις επιδόσεις τους στον αγωνιστικό χώρο.
Βίκτορ Ιμπάρμπο
Η πιο «ηχηρή» μεταγραφή του καλοκαιριού, η οποία εξελίχθηκε στην πιο «ηχηρή» απογοήτευση, ήταν αυτή του Βίκτορ Ιμπάρμπο. Ο Παναθηναϊκός «έβλεπε» στο πρόσωπο του Κολομβιανού το ιδανικό στήριγμα του Μάρκους Μπεργκ στο επιθετικό κομμάτι. Η ικανότητα του με τη μπάλα στα πόδια, αλλά και η ταχύτητά του, στοιχεία τα οποία υπερκαλύπταν την όχι και τόσο τυπική σχέση του με το σκοράρισμα το διάστημα που αγωνιζόταν στην Κάλιαρι, αξιολογήθηκαν θετικά από τους «πράσινους».
Οι πρώτες ημέρες του στην Ελλάδα, δεν προμήνυαν την άσχημη τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα. Ο Ιμπάρμπο ήταν ένας από τους διακριθέντες του Παναθηναϊκού στα προκριματικά των ομίλων του Europa League, έχοντας πετύχει ένα γκολ στο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΪΚ, κερδίζοντας επίσης το πέναλτι που «κλείδωσε» τη νίκη απέναντι στην Μπρόντμπι.
Βέβαια, στην πορεία, ο Ιμπάρμπο «ξεφούσκωσε» και με εξαίρεση την εξαιρετική εμφάνισή του στη Λιέγη (2 γκολ) στις υπόλοιπες δεν κατόρθωσε να συνεισφέρει το παραμικρό. Στο πρωτάθλημα έχει αγωνιστεί σε οκτώ παιχνίδια μην έχοντας καταφέρει να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα, (του πιστώνεται μονάχα η ασίστ στο 1-1 με τη Βέροια), ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Κύπελλο Ελλάδος.
Η «δυστοκία» του όπως και μία σειρά ενεργειών του, (η σέλφι που έβγαλε με τον συμπατριώτη του, Φελίπε Πάρντο μετά τη βαριά ήττα στο Φάληρο) τον μετέτρεψαν σε «μαύρο πρόβατο» στα μάτια του κόσμου. Συν τοις άλλοις η αδιαφορία που επεδείκνυε στις προπονήσεις αλλά και στα επίσημα παιχνίδια συνέβαλαν ώστε να ξεκινήσει να μετρά το «ρολόι» της αντίστροφης μέτρησης για τις ημέρες του στην Ελλάδα.
Κριστιάν Λεντέσμα
Η παρουσία του Αργεντινού έμπειρου χαφ στην καλοκαιρινή προετοιμασία του Παναθηναϊκού δημιούργησε πολλά ερωτηματικά στην αρχή. Το βιογραφικό του Κριστιάν Λεντέσμα είχε το δικό του ειδικό βάρος, καθώς ο 34χρονος χαφ είχε διανύσει πολλά «χιλιόμετρα» στα ιταλικά γήπεδα. Ωστόσο, η εξάμηνη αποχή του από τα γήπεδα (αποδεσμεύτηκε τον Ιανούαριο του 2015 από τη Σάντος) αλλά και η ηλικία του αποτέλεσαν τα «αντίβαρα» στη «ζυγαριά» των «πρασίνων».
Εν τέλει, ο Λεντέσμα δοκιμάστηκε και έδειξε με το «καλημέρα» στα φιλικά πως ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά και την εμπειρία του στον άξονα, ενόψει των προκριματικών «ζωής και θανάτου». Το παιχνίδι με την Μπρόντμπι στην Αθήνα αποτέλεσε το πρώτο «ορόσημο» του Αργεντινού με την πράσινη φανέλα (ένα γκολ και μία ασίστ), ο οποίος κέρδιζε σταδιακά τη συμπάθεια των οπαδών και τη βεβαιότητα για την ετοιμότητά του από τον Στραματσόνι.
Η «φόρα» που είχε αποκτήσει συνεχίστηκε και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στον Λεβαδειακό (πέτυχε γκολ) και συνεχίστηκε μέχρι το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Η αρχή της κάμψης εντοπίζεται παράλληλα με την συνολική καθίζηση της ομάδας η οποία έδειξε τα πρώτα σημάδια «αποσύνθεσής» της στην εντός έδρας ήττα από την Ξάνθη. Ο Λεντέσμα παρακολούθησε από την εξέδρα τα ματς με τη Βέροια και τον Ηρακλή, ενώ στο Φάληρο επανήλθε κακήν κακώς στην ενδεκάδα και εκτέθηκε με τη σειρά του ως ανέτοιμος.
Το πρώτο «μήνυμα» δόθηκε σε εκείνον από τον Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος τον άφησε εκτός αποστολής στη Νέα Σμύρνη και στο Ηράκλειο, ενώ ο Μαρίνος Ουζουνίδης συνέχισε την ίδια τακτική με τον προκάτοχό του προτού αποφασίσει να του δώσει μία τελευταία ευκαιρία στη Ριζούπολη. Η αντικατάστασή του στην ανάπαυλα, λόγω της πολύ κακής του εμφάνισης, επιβεβαίωσε πως ο τροχός δεν «γυρίζει» για εκείνον…
Μουμπάρακ Γουακάσο
Ένας παίκτης ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις του άξονα, με προτιμώμενη θέση την αριστερή πλευρά, είναι γρήγορος, μαχητικός και έχει θητεύσει στην Ισπανία (Λας Πάλμας, Εσπανιόλ, Βιγιαρεάλ), τη Σκωτία (Σέλτικ – ως δανεικός) και τη Ρουμπίν Καζάν, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως «λαβράκι» στους υποψήφιους «μνηστήρες» του, όντας μάλιστα στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία (26 ετών).
Ο Παναθηναϊκός απέσπασε το καλοκαίρι την υπογραφή του Μουμπάρακ Γουακάσο, τον οποίο «έδεσε» μάλιστα με τριετές συμβόλαιο, πιστεύοντας στο ταλέντο του. Ο Γκανέζος μέσος, έλαβε και αυτός μέρος στην επιτυχημένη δοκιμασία των «πρασίνων» στα προκριματικά του Europa League «σερβίροντας» δυο γκολ απέναντι στην ΑΪΚ και την Μπρόντμπι.
Τα αρχικά χαμόγελα τα οποία εν μέρει δικαίωναν τους «πράσινους» για την απόκτησή τους, άρχισαν να «σβήνουν» σταδιακά. Η αποβολή του με δεύτερη κίτρινη κάρτα στην πρεμιέρα των ομίλων με τον Άγιαξ του στέρησε το δικαίωμα να συμμετάσχει στα τρία επόμενα παιχνίδια, αφήνοντας την ομάδα του εκτεθειμένη. Η έλλειψη πειθαρχίας η οποία τον διέκρινε δεν περιορίστηκε μονάχα σε εκείνο το παιχνίδι, με τον Γκανέζο να έχει συνολικά δεχθεί έως τώρα 8 κίτρινες κάρτες στις 16 συμμετοχές του με τον Παναθηναϊκό.
Όταν τα νεύρα κυριαρχούν, τότε το ποδόσφαιρο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, διαπίστωση που εφάπτεται σχεδόν τέλεια στην περίπτωση του Γουακάσο, ο οποίος όσο περνούσε ο καιρός δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη του καλοκαιριού. Οι πρώτες σκέψεις του για αποχώρηση βγήκαν στην επιφάνεια αμέσως μετά την αποπομπή του Στραματσόνι, με τον Γκανέζο να ακολουθεί εν τέλει τον Ιμπάρμπο και να ζητά την «εθελουσία έξοδό» του από τον Παναθηναϊκό.
Ιβάν Ιβανόφ – Κρίστοφερ Σάμπα
Οι επόμενοι δύο της λίστας των εν δυνάμει «κομμένων» του Ουζουνίδη αγωνίζονται στην ίδια θέση και αναμένεται να αποχωρήσουν από τον Παναθηναϊκό το αμέσως επόμενο διάστημα, όχι όμως για τους ίδιους λόγους.
Ο μεν Ιβανόφ ήρθε έχοντας συμπληρώσει 40 συμμετοχές με την Εθνική Βουλγαρίας και «δυνατό» βιογραφικό στις ομάδες των Βαλκανίων. Βέβαια, ο ίδιος, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες περιπτώσεις δεν άλλαξε «τροπάριο» στην πορεία, αλλά έδειξε από την αρχή πως δύσκολα θα «στεριώσει» στον Παναθηναϊκό.
Επιρρεπής στο εύκολο λάθος, στο «τσαφ» όπως λέμε στην ποδοσφαιρική «αργκό», ο Ιβανόφ έφερε αρκετές φορές την ομάδα του σε δύσκολη θέση, με τον Μολέδο να «σβήνει» πολλές φορές τα λάθη του παρτενέρ του. Ήδη από τις ημέρες του Στραματσόνι είχε φανεί πως ο Βούλγαρος δεν θα μακροημερεύσει στον Παναθηναϊκό κάτι που διαπίστωσε και ο αντικαταστάτης του, Ουζουνίδης, ο οποίος είδε τον Ιβανόφ να… χαρίζει απλόχερα ένα γκολ στον Τσιλιανίδη στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα.
Όσο για τον Σάμπα, αν και η περίπτωσή του αναμένεται να έχει την ίδια κατάληξη με αυτή του Ιβανόφ, εν τούτοις τα αίτια για την διαφαινόμενη αποχώρησή του δεν έχουν να κάνουν με την απόδοσή του, αλλά με την ευπάθειά του στους τραυματισμούς. Ο 32χρονος θηριώδης σέντερ μπακ από το Κρετέιγ αποκτήθηκε για να αποτελέσει τον «βράχο» της «πράσινης» άμυνας, αλλά στην πορεία οι συνεχόμενοι τραυματισμοί του τον έθεσαν αυτόματα νοκ-άουτ, με τον ίδιο να πραγματοποιεί μόλις έξι εμφανίσεις με το «τριφύλλι» στο στήθος.
Λαουτάρο Ρινάλντι
Η «μαύρη λίστα» του Ουζουνίδη περιλαμβάνει και τον Λαουτάρο Ρινάλντι. Ο νεαρός Αργεντινός αποκτήθηκε ως ένα εν δυνάμει αξιόπιστο μπακ απ του Μάρκους Μπεργκ πριν από έξι μήνες. Ωστόσο ποτέ δεν κατάφερε να «γεμίσει» πραγματικά το «μάτι» του Αντρέα Στραματσόνι ο οποίος συνήθιζε να τον χρησιμοποιεί ως τελευταία, διαδικαστική αλλαγή.
Έντεκα λεπτά συμμετοχής με τα Γιάννενα, οκτώ με τον Παναιτωλικό, μονόλεπτες συμμετοχές με Ξάνθη και Βέροια. Η διαχείριση του Ιταλού προπονητή στο ζήτημα Ρινάλντι ήταν κάτι παραπάνω από… τυπική και τα παραπάνω παραδείγματα ενίσχυαν τις έξωθεν φωνές που ζητούσαν να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος συμμετοχής στον Αργεντινό, την ώρα που το «πρώτο βιολί» της ομάδας, ο Μπεργκ, είχε σιγήσει.
Στο Φάληρο χρησιμοποιήθηκε 16 λεπτά, «βουλιάζοντας» μαζί με την ομάδα. Η αποπομπή Στραματσόνι, ο οποίος πριν φύγει από την Αθήνα είχε εισηγηθεί το να παραχωρηθεί ο Ρινάλντι ως δανεικός το χειμώνα, άλλαξε προς στιγμήν το «κλίμα» που είχε διαμορφωθεί. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης του έδωσε μία τελευταία ευκαιρία στο παιχνίδι με τη Θέλτα και ο ίδιος δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του σε κανένα σημείο της αναμέτρησης.
Μετά από 12 «κουτσουρεμένες» συμμετοχές (μόλις 205 αγωνιστικά λεπτά) και «λευκό ποινικό μητρώο» (κανένα γκολ), ο Λαουτάρο Ρινάλντι οδεύει και αυτός με τη σειρά του προς την έξοδο…
⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο