ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Εβαλε 30 εκατ. ο Αλαφούζος – Κανένα θέμα Καλτσίδη»

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, με δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM μίλησε για τα λάθη που έγιναν το τελευταίο διάστημα στον Παναθηναϊκό, τα λεφτά που έχει ξοδέψει ο Γιάννης Αλαφούζος και πρόσθεσε ότι η ομάδα θα επιστρέψει σε λογική... 2013. Τι είπε για το θέμα Καλτσίδη.

«Εβαλε 30 εκατ. ο Αλαφούζος - Κανένα θέμα Καλτσίδη»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χρήστου Παναγόπουλου

Γίνεται σήμερα η Γ.Σ. που έχει γίνει η αναγγελία της Αύξησης Μετοχικου Κεφαλαίου που είναι σε εξέλιξη. Θα εκτελεστεί το επόμενο διάστημα. Είναι θέμα των μετόχων που βάζουν τα χρήματα ποιος θα την καλύψει. Βεβαίως ο κ. Αλαφούζος είναι ο μεγαλομέτοχος. Θα υπάρξει άλλη μία αύξηση μ/ κ. που θα είναι πάλι περίπου 5 εκατομμυρίων.

Είναι απαραίτητη η αύξηση για να μπορεί ο Παναθηναϊκός να είναι ο Παναθηναϊκός, δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την αδειόδοτηση. Δεν έχουμε πρόβλημα εκεί, είμαστε καλυμμένοι και θα πάμε καλά με την αδειοδότηση. Χρειάζονται όμως τα χρήματα για την ορθή λειτουργία της ομάδας.

Δεν είναι μόνο για τα συμβόλαια. Είναι εξοφλήσεις δανείων, εφορίας και όλα τα τρέχοντα. Μην συνδυάζουμε τις ΑΜΚ μόνο με τα συμβόλαια των παικτών.

Παναθηναϊκός: H επικρατέστερη ενδεκάδα στην Τούμπα
Παναθηναϊκός: H επικρατέστερη ενδεκάδα στην Τούμπα 8.795 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Για τις γκρίνιες των παικτών: Ο Παναθηναϊκός, όπως κι άλλες ομάδες, αλλά και πολλές εταιρίες, αντιμετωπίζει την κατάσταση με μια τρέχουσα διαδικασία. Δεν υπήρχαν ανοιχτά ζητήματα μεγάλα, αλλά κάποιων ημερών και εβδομάδων. Δεν υπήρχε όλο αυτό που «φούσκωσε» στον Τύπο. Αυτή τη στιγμή είναι αποπληρωμένοι και προχωράμε στις επόμενες δόσεις.

Για Εσιέν: Πρώτον ο Εσιέν είναι ένας παίκτης που ήρθε με μεγαλες προσδοκίες και δεν έδωσε τα αναμενομενα. Είχε ένα υψηλό συμβόλαιο, που το σπάσαμε καθώς δεν πήγε καλά. Έγινε μια συμφωνία η οποία τηρείται. Θεωρούσαμε ότι μάλλον δεν θα προσφύγει, καθώς είχε πάρει υψηλά ποσά αποχωρώντας. Με έναν άνθρωπο που δεν είναι μαζί μας πια, που δεν είναι και ο τελευταίος των τελευταίων, νομίζουμε πως θα είχαν διευθετηθεί όλα. Δόθηκαν τα χρήματα και προχωράμε. Προφανώς είναι ενοχλημένος ο άνθρωπος με τον τρόπο που έμεινε στην Ελλάδα και αυτό τον κάνει σκληρό. Και να μην αποσύρει την προσφυγή, νομίζω δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Για Ταυλαρίδη: Άλλη μία περίπτωση που μας ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται και ο ίδιος. Έχει γίνε προσφυγή, αλλά πιστεύω ότι θα βρεθεί μια άκρη.

Για τα χρήματα που έχει βάλει ο Αλαφούζος: Έχει βάλει υψηλά ποσά στην ομάδα στα χρόνια που είναι. Είναι κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Δεν περιλαμβάνονται οι δύο ΑΜΚ που θα βάλει. Ρωτήστε τον ίδιο για περισσότερες λεπτομέρειες.

Για το χρέος: Ήταν 30 εκατομμύρια όταν ανέλαβε ο Αλαφούζος. Έχει μειωθεί πολύ, είχε κατέβει στα 7 εκατομμύρια. Είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια και κατέβαιναν συνέχεια. Έγινε υπέρβαση ποδοσφαιρική το καλοκαίρι του 2015, καθώς οι στόχοι γίνονταν μεγαλύτεροι και μαζί ανέβαιναν και οι ανάγκες. Οδήγησε αυτό σε κάποια εκτροπή, αλλά τώρα νομίζω θα γυρίσουμε στο μοντέλου του εξορθολογισμού. Υπήρξε μια αύξηση του χρέους, που εκ νέου καλύπτουμε και εξισορροπούμε. Είναι πάνω από 10 εκατομμύρια τώρα το χρέος, αλλά συμμαζεύονται τα πράγματα και μπαίνουμε σε μια λογική. Όλες αυτές οι αλλαγές ήταν για να ανέβει ο Παναθηναϊκός σε επίπεδο και στο πρωτάθλημα και κυρίως στην Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει όμως τα τελευταία χρόνια είναι ότι μεγαλώνει σημαντικά η ψαλίδα με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Διότι εκεί αυξάνονται τα έσοδα, με αποτέλεσμα οι διαφορές που υπήρχαν παλιά μεταξύ ελληνικών ομάδων και μεσαίων συλλόγων της Ευρώπης να έχει γίνει μεγάλη. Οι αποστάσεις πλέον που μας χωρίζουν από μεσαίους συλλόγους, σήμερα να ξεφεύγουν σε σχέση με τα έσοδα. Δύσκολα πετυχαίνεις 50 εκατομμύρια τζίρο. Αυτό μας οδηγεί στο να εξορθολογίσουμε τα πράγματα. Το δεύτερο που έχει οδηγήσει σε αυτή την απόσταση, είναι ότι οι φόροι αυξήθηκα υπερβολικά. Με αποτέλεσμα τα δέκα μαζί με τους φόρους να γίνουν είκοσι. Τα 100 να γίνονται 200. Αυτό μαζί με την ποδοσφαιρική κρίση, όπως το σύστημα που διαλύεται σιγά σιγά, οδήγησε τις ομάδες σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα. Εκεί αυξάνονται τα έσοδα, εδώ μένουν ίδια και μαζί με τους φόρους οδηγούν σε ασφυξία.

Για Στραματσόνι: Δεν μπορείς να φορτώσεις σε ανθρώπους όλα τα λάθη. Τα λάθη είναι συλλογικά. Οπωσδήποτε έγιναν λάθη, κυρίως από την εποχή Εσιέν και μετά. Από τα λάθη η κάθε διοίκηση μαθαίνει. Και γι’ αυτό διορθώνουμε και προχωρούμε στην κατεύθυνση που λέμε. Πάνω στη νέα στρατηγική όλοι και όλα αξιολογούνται.

Για το πλάνο: Το λέμε «μοντέλο 13» γιατί έχουμε Έλληνες προπονητή και τεχνικό διευθυντή. Θα προχωρήσουμε με το ρόστερ που έχουμε και με παίκτες με προοπτική και νοοτροπία Παναθηναϊκού, που όποιος δεν την έχει θα την αποκτήσει. Με θέληση για διάκριση και με μεταπωλητική αξία. Δεν είναι μείωση του μπάτζετ, αλλά ορθολογική διαχείριση παικτών, μπάτζετ. Δεν είναι θέμα μείωσης μπάτζετ, αλλά διόρθωσης σφαλμάτων. Αν βρούμε παίκτες εξαιρετικούς με παραπάνω λεφτά, θα το κάνουμε. Όμως δεν έχουμε λόγο να πηγαίνουμε σε υψηλά συμβόλαια, χωρίς να αξίζουν.

Για ακαδημίες: Οι ακαδημίες σε αυτό το πλάνο, όπως και το ’13, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή. Έγινε και η αλλαγή, έφυγε ο Σαμαράς ήρθε ο Φύσσας. Ο Ουζουνίδης και ο Λυμπερόπουλος ξέρουν να διαβάζουν τα Ελληνόπουλα και να τους βάζουν στην πρώτη ομάδα χωρίς να τους «κάψουν».

Για συμπαίκτες στη διοίκηση: Η Παναθηναϊκή Συμμαχία δεν απέτυχε γιατί δεν λειτούργησε σωστά, αλλά γιατί δεν υπάρχει κουλτούρα συμμετοχής του μέσου Έλληνα φιλάθλου. Πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα λέμε να τα χώσει ο πρόεδρος, να προχωρήσουμε κι εμείς θα κάνουμε κριτική. Έχει κάποιους συμπαίκτες, όχι σε μεγάλα μεγέθη. Έχει προτείνει ο άνθρωπος συμμετοχή περισσότερων. Έχει πει πολλές φορές πως κάνει θητεία. Μιλάει με επιχειρηματίας, έχει προτείνει μοντέλο γερουσίας, που θα προέρχεται και ο πρόεδρος. Δεν έχει βρει ανταπόκριση στο βαθμό που θα ήθελε. Αλλά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αυτό.

Για πρόταση πώλησης: Όχι κάποια κανονική πρόταση δεν έχει γίνει για αγορά της ΠΑΕ. Καμία.

Για Καλτσίδη: Δεν υπάρχει κάτι από εκεί. Δεν έχει γίνει κάποια κρούση. Το 2012, η όποια επαφή είχε γίνει στον Δημήτρη Γόντικα και όχι στον Γιάννη Αλαφούζο. Είχε ξεκινήσει συζήτηση μεταξύ Γόντικα και της πλευράς Καλτσίδη. Μπορεί να έγινε κάποια επαφή και με τον Αλαφούζο και μετά χάθηκε. Δεν επανήλθε. Και δεν έχουμε κάποια πρόταση σοβαρή ακόμα. Θυμάστε πόσα χρόνια ταλαιπώρησε τον Παναθηναϊκό η υπόθεση Τσάκα.

Αν τον προβληματίζει κάτι για αδειοδότηση: Δεν μας ανησυχεί κάτι. Θα πάμε καλά.

Πότε θα έχει αποπληρωθεί το χρέος στο 100%: Αυτό έχει κομμάτια που είναι ρυθμισμένα. Αφορούν εφορίες, δάνεια, προπονητικό κέντρο, που κυλάνε μέσα στον χρόνο. Εξυπηρετούνται όλα αυτά. Είναι το πώς διαχειρίζεσαι το ρόστερ. Το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό. Οι στόχοι παραμένουν υψηλοί. Είναι το πρωτάθλημα πάντα. Φέτος φαίνεται να χάνεται και πλέον το Κύπελλο είναι πρώτος στόχος.

Για την αποχώρηση Σαμαρά: Ήταν πολλά χρόνια, έκανε τη δουλειά που έκανε στις ακαδημίες. Καλύτερο ή χειρότερο, δεν είναι δουλειά μου. έγινε αυτή η αλλαγή γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να φέρουμε τις ακαδημίες πιο κοντά στη νοοτροπία της ομάδας. Όχι μόνο να βγάζουμε παίκτες να ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο, αλλά να θέλουν να γίνουν πρωταθλητές. Με τον Φύσσα δίνεις νέα ορμή. Είναι Παναθηναϊκός. Και πιστεύω ότι μαζί με τον Λυμπερόπουλο και τον Ουζουνίδη θα δέσουν σαν σύνολο στη νέα κατεύθυνση.

Για Φύσσα: Είναι συγκροτημένο παιδί, ξέρει από ποδόσφαιρο, έχει τη φιλοδοξία να δουλέψει με νέα παιδιά. Τον πιστεύουμε πολύ και μαζι με τους υπόλοιπους θα τα καταφέρουν.

Για αναβάθμιση ακαδημιών: Ήδη υπάρχουν ξενώνες στο Κορωπί. Έχουν γίνει εγκαταστάσεις, υπάρχουν δωμάτια και θα γίνουν κι άλλα. Χρησιμοποιούμε κάποια διαμερίσματα εκεί στο Κορωπί για να φιλοξενούνται παιδιά της ακαδημίας. Θα αυξηθούν οι χώροι φιλοξενίας, όμως και τώρα είναι πολλά παιδιά μέσα.

Για Ζιλμπέρτο: Είναι εξαιρετικός επαγγελματίας, άνθρωπος υψηλού ήθους και με μεγάλη γνώση στα ποδοσφαιρικά. Έπεσε σε μια δύσκολη και περίεργη εποχή με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αποδώσει αυτά που θα ήθελε στον Παναθηναϊκό. Ίσως φταίμε κι εμείς, όχι μόνο εκείνος, με αποτέλεσμα τώρα που πάμε στη νέα στρατηγική, που και ο Ζιλμπέρτο συμφωνούσε, να μην είναι μαζί. Είχε σχέση με τις συγκυρίες της εποχής και με τον τρόπο που έβλεπε ο προπονητής τα της ομάδας και ο Ζιλμπέρτο πως τα έβλεπε. Υπήρχε μια κυριαρχία του ενός απέναντι στον άλλον. Έγιναν λάθη, η διοίκηση που παραμένει σταθερή μαθαίνει απ’ αυτά και νομίζω ότι οι αλλαγές με Λυμπερόπουλο, Ουζουνίδη και τις άλλες μεταβολές που έγιναν στην ομάδα, όπως η εκγύμναση, οι θεραπείες κτλ, νομίζω ότι είμαστε πιο δεμένοι πλέον και πολύ πιο κοντά σε εκείνο το μοντέλο που είχε πετύχει.

Για τον Λέτο και το συμβόλαιο: Ο Λέτο είναι σημαία, παιδί με παναθηναϊκή ψυχή. Έχει αυτό που θέλουμε. Φυσικά και θέλουμε να κρατήσουμε τον Λέτο. Για τα χρήματα, είναι θέματα του Λυμπερόπουλου και του Ουζουνίδη. Αλλά σίγουρα το παιδί έχει όλα αυτά που ο Παναθηναϊκός θέλει σε ψυχή και νοοτροπία.

Για τον Ιμπάρμπο: Απ’ την ώρα που δεν γύρισε, έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα. Ψάχνει την επόμενη ομάδα του. Παίκτης είναι, δεν θέλει να απαξιώνεται κι αυτός. Ελπίζω και πιστεύω θα βρεθεί λύση συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές. Δεν ήρθε εδώ όταν ήταν να έρθει. Θα τα δει ο Λυμπερόπουλος αυτά. Αν χρειάζεται και τι μεταγραφές γίνονται, που έχουν σχέση με τη στρατηγική που λέγαμε, δεν έχουν τόση σχέση με τον Ιμπάρμπο. Υπάρχουν και οι Ευρωπαίοι, υπάρχουν και οι Έλληνες.

Για Ανσαριφάρντ: Δεν έγιναν κουβέντες σε επίπεδο διοικήσεων για τον παίκτη. Έχει ανοίξει μια συζήτηση, αλλά δεν έφτασε αυτή η συζήτηση στη διοίκηση.

Για τα χρήματα για Κουρμπέλη: Έχουν ειπωθεί φουσκωμένα τα πράγματα για τον Κουρμπέλη τα οικονομικά. Αποδίδει ήδη ο Κουρμπέλης. Είναι Ελληνόπουλο, νέο σε ηλικία και έχει να δώσει σε Παναθηναϊκό και Εθνική πολλά πράγματα. Είναι ακριβώς μέσα στην νέα στρατηγική. Άρα εκεί κάνεις κάποια υπέρβαση, αλλά όχι στο βαθμό που ακούσατε. Έρχονται από την πλευρά του Αστέρα για να δείξουν ότι έκαναν κάτι σπουδαίο.

Για μεταγραφές: Πρέπει να δουν το υλικό που έχουμε οι αρμόδιοι. Χρησιμοποιήθηκαν νέα παιδιά ή παιδιά σε άλλες θέσεις, όπως ο Μαρινάκης σαν «εξάρι». Μετά θα αποφασίσει ο προπονητής αν χρειάζονται άλλοι και πόσοι χρειάζονται.

Για το γήπεδο: Ήδη έγιναν οι 15 σουίτες, έχουν γίνει οι αλλαγές καθισμάτων, έχουν φτιαχτεί τα πλέξιγκλας. Όλα αυτά που φτιάχνονται χωρίς άδεια. Θα κάνουμε κι άλλες βελτιώσεις και ελπίζουμε πως η άδεια θα βγει σύντομα, αφού έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις. Η διαβεβαίωση είναι πως μέχρι τον Μάιο θα έχουν βγει οι άδειες, αλλά είναι στο χέρι της Πολιτείας. Ο Παναθηναϊκός έχει καταθέσει τα πάντα, οι εγκρίσεις αναμένονται. Όταν έρθουν θα προχωρήσουμε άμεσα. Δεν θα χρειαστεί να μετακομίσουμε στο ΟΑΚΑ.

Για τη χαμηλή προσέλευση του κόσμου και τα εισιτήρια: Όταν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά απογοητεύεται ο κόσμος. Είδαμε τον πρώτο καιρό που ερχόταν ο κόσμος. Μετά ήρθαν τα άτυχα αποτελέσματα και η κακή πορεία στο πρωτάθλημα και απογοητεύτηκε ο κόσμος, που έχει και βάρη πολλών ετών που δεν έχει πάει καλά η ομάδα. Μας προβληματίζει και δεν μας αρέσει. Γι’ αυτό γίνονται και οι αλλαγές. Οι τιμές των εισιτηρίων για φέτος είναι αυτές που ήταν, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Ανάλογα με τον αγώνα ανεβοκατεβαίνουν, δεν είναι ίδιες. Δεν είναι σταθερές.

Για δέσμευση λογαριασμών Αλαφούζου: Αυτή η ιστορία είναι καθαρά μια διαφορά μεταξύ εφορίας και επιχειρηματία που δεν έχουν σχέση με τη δέσμευση λογαριασμών εταιρειών.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.