ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 87-106

Όποιος «σηκώνει» κεφαλι… τρώει 100άρα!

Σε ένα συγκλονιστικό ματς το οποίο περιείχε δύο παρατάσεις (77-77 κανονική διάρκεια), ο Παναθηναϊκός πάτησε «γκάζι» στο τέλος και πέτυχε σπουδαία νίκη επί της -τυπικά γηπεδούχου- ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 106-87 φτάνοντας τις 22 νίκες στην Basket League.

Όποιος «σηκώνει» κεφαλι... τρώει 100άρα!

Σε ένα παιχνίδι το οποίο θα μνημονεύεται για αρκετό καιρό, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πάλεψαν επί ίσοις όροις για… 50 λεπτά, με τους «πράσινους» να εκμεταλλεύονται την ποιότητά τους και την εμπειρία τους, φτάνοντας στο τελικό 106-87 (77-77 κανονική διάρκεια, 84-84 πρώτη παράταση), σκορ το οποίο διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης παράτασης, μετά από ένα «ξέσπασμα» του «τριφυλλιού».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Παναθηναϊκός έφτασε τις 22 νίκες στην Basket League, και πλέον προετοιμάζεται για τον ευρωπαϊκό… τελικό της Παρασκευής (31/3) με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ.

Πρώτος σκόρερ για τους «πράσινους» ο Σίνγκλετον με 22 πόντους, καθοριστική η παρουσία του Μπουρούση από το τέταρτο δεκάλεπτο και ύστερα (18π.), μεγάλη εμφάνιση και από τον Καλάθη, ο οποίος με δική του προσπάθεια α λα… Μπάμπεργκ έστειλε το ματς στη δεύτερη παράταση.

Το ματς

Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ αποτέλεσαν ζήτημα… ψηλών. Η μεν ΑΕΚ πήρε ένα μικρό προβάδισμα με τους Μαυροειδή και Μαυροκεφαλίδη, αλλά η φοβερή εκκίνηση του Γιάννη Μπουρούση, έδωσε στον Παναθηναϊκό, προσωρινά, το «πάνω χέρι» (6-8, 3′). Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να «χτυπούν» τους «πράσινους» από τη ρακέτα, έχοντας ως… αποκούμπι τον Ούκιτς. Ο Κροάτης γκαρντ «βρήκε» ρυθμό από την περιφέρεια δίνοντας στην ομάδα του προβάδισμα έξι πόντων (24-18, 7′). Η συνύπαρξη του Μάικ Τζέιμς με τον Γκιστ έδωσε ενέργεια στους «πράσινους» οι οποίοι κατάφεραν να «ροκανίσουν» τη διαφορά σταδιακά και με απίστευτο buzzer beater τρίποντο του Σίνγκλετον, να πλησιάσουν στον έναν πόντο τους γηπεδούχους (24-23, 10′).

Το δίδυμο Μάικ Τζέιμς και Τζέιμς Γκιστ συνέχισε δυναμικά, με τον δεύτερο να μην αφήνει… καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για το προσπέρασμα του Παναθηναϊκού (29-32, 12′). Ωστόσο, το «τριφύλλι» δεν κατάφερε να «αυγατίσει» το προβάδισμά του, σπαταλώντας αρκετές ευκαιρίες από την περιφέρεια. Έτσι, η ομάδα του Μανωλόπουλου έτρεξε το δικό της σερί και έφερε το ματς στα «ίσα» (35-35, 15′). Στη συνέχεια, η «Ένωση», με μπροστάρη τον Ελονού, κατάφερε να διευρύνει το σερί της και να ξεφύγει στο +7  (42-35, 17′). Ωστόσο, ο άστοχος, πλην έμπειρος, Παναθηναϊκός βρήκε εκ νέου τον τρόπο να ανακόψει τη φόρα των γηπεδούχων και να πλησιάσει ξανά στον πόντο μέσω βολών και Ρίβερς, τρέχοντας σερί 6-0 (42-41, 20′).

Οι «πράσινοι» φρόντισαν να συνεχίσουν το «χτίσιμο» του σερί, μπαίνοντας αποφασισμένοι στο δεύτερο μέρος. Μετά από πολλές άστοχες προσπάθειες από τα 6.75μ, βρέθηκε.. λύση από τους Καλάθη και Σίνγκλετον, οι οποίοι με τα δικά τους σουτ διεύρυναν προβάδισμα και το επιμέρους σκορ, που έφτασε το 16-2) για το 44-51 (23′). Εκεί που όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός έβρισκε τον δρόμο του, ήρθε ένα «μίνι-ξέσπασμα» από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη που πήρε στις «πλάτες» του την επίθεση της ΑΕΚ (52-53, 25′) και στη συνέχεια έδωσε τη «σκυτάλη» στον Μαυροειδή για το νέο προσπέρασμα των γηπεδούχων (56-53, 27′), προκαλώντας τον εκνευρισμό του Πασκουάλ.

Η επιστροφή του Μπουρούση οδήγησε στην ισοφάριση (56-56), αλλά ο «καυτός» Ελονού με φόλοου και το τρίποντο του Ούκιτς επέτρεψαν στην ΑΕΚ να πάει στην τελευταία περίοδο προηγούμενη με πέντε πόντους, καθώς ο Τζέιμς δεν πρόλαβε να εκδηλώσει επίθεση στη λήξη του δεκαλέπτου (62-57). Οι τέσσερις αναπάντητοι πόντοι του, συνεπή απόψε, Έλληνα σέντερ έφεραν το ματς στον πόντο (62-61, 32′). Η νευρικότητα της ΑΕΚ αλλά και η ενεργητική άμυνα του «τριφυλλιού» συντέλεσαν ώστε να ανατραπεί (για άλλη μία φορά) η κατάσταση. Ο Φελντέιν από τη γωνία και ο Τζέιμς στον αιφνιδιασμό έβαλαν μπροστά τους «πράσινους» (64-66, 35′) αναγκάζοντας τον Μανωλόπουλο να καλέσει τάιμ άουτ.

Στην τελική ευθεία, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αφήσει στην άκρη την κόπωση που υπήρχε και να ανακτήσει προβάδισμα νίκης. Δύο «παλικαρίσια» καλάθια από τον Μπουρούση και τον Φελντέιν έφεραν τους «πράσινους» στο +6 (68-74, 38′). Οι βολές του Σίνγκλετον συντήρησαν τη διαφορά, αλλά τα τρίποντα του Νιούλεϊ και του Μακ Γκραθ έδωσαν «φιλί ζωής» στην ΑΕΚ που πλησίασε ξανά στον πόντο (74-75), ενάμισι λεπτό πριν τη λήξη. Ο Μακ Γκραθ με ένα απίστευτο τρίποντο από τα 9μ. έδωσε το προβάδισμα στην «Ένωση».

Ο Ρίβερς με 1/2 βολές στα 49” διαμόρφωσε το 77-77, σκορ που παρέμεινε μέχρι τη λήξη της κανονικής διάρκειας, καθώς ο Φελντέιν αστόχησε στο τελευταίο σουτ της απελπισίας, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί στην παράταση.

Εκεί, όπου ο Τζέιμς και η μία εύστοχη βολή του Σίνγκλετον έδωσαν «αέρα» τριών πόντων στον Παναθηναϊκό (77-80, 42′). Ο ψύχραιμος Μπουρούσης συνέχισε να δίνει λύσεις στην ομάδα του από την γραμμή των βολών (79-82, 43′). Στο τελευταίο λεπτό, ο Μακ Γκραθ πέτυχε νέα… τρίποντη βόμβα που έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους (83-82, 44′). Ο Μαυροειδής με μία εύστοχη βολή, διαμόρφωσε το 84-82, με τους «πράσινους» να έχουν την τελευταία επίθεση. Ο Ρίβερς αστόχησε, αλλά ο Καλάθης ως απομηχανής θεός ισοφάρισε σε 84-84, με 6.5” να απομένουν. Ο Ούκιτς έκανε λάθος επιλογή και έστειλε το ματς σε δεύτερη παράταση!

Το τρίποντο του Παππά έδωσε νέο προβάδισμα στους «πράσινους», σουτ που σήμανε την αρχή του… τέλους για την, αδειασμένη ΑΕΚ. Το φόλοου του Σίνγκλετον έστειλε τη διαφορά στο +8 (84-92, 47′), ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά την κατάσταση. «Κερασάκι» στην τούρτα το τρίποντο του Ρίβερς που έδωσε διψήφιο «αέρα» στο «τριφύλλι» που ξεπέρασε τους 100 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 24-23, 42-41, 62-57, 77-77, 84-84 (παρ), 87-106 (2η παρ.)

Screenshot_7
Screenshot_9

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...

READ MORE