Ίσως το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς παρατηρώντας τον Κρις Σίνγκλετον εν δράσει, είναι ο αριθμός της φανέλας του. Το -ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- μηδενικό που κοσμεί την πλάτη του 28χρονου πάουερ φόργουρντ/σέντερ από το Κάντον της Τζόρτζια, αποτελεί μία «εφεύρεση» η οποία «γεννήθηκε» στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και έγινε trend μέσω του Γκίλμπερτ Αρίνας αρκετά χρόνια αργότερα.
O, παλαίμαχος πλέον, πόιντ γκαρντ, κατάφερε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας να «αποτινάξει» την όποια… κακοδαιμονία ή τα περιπαικτικά σχόλια που συνόδευαν την επιλογή του εν λόγω αριθμού από τους συναδέλφους του. Μάλιστα, οι επιδόσεις του στα παρκέ τον «έχρισαν»… πρεσβευτή του «0», μέσω του ψευδώνυμού του (Agent Zero) και έφεραν στη «μόδα» την άλλοτε ταμπού επιλογή, την οποία ακολούθησαν στη συνέχεια, δίχως φόβο και πάθος οι Ράσελ Ουέστμπρουκ και Ντέμιαν Λίλαρντ.
Ο… δικός μας πλέον, Κρις Σίνγκλετον, έχασε για… κάτι μήνες την ευκαιρία να συνυπάρξει στο ίδιο ρόστερ με τον «Agent Zero», καθώς το 2010 ο Αρίνας, μετά από μία επταετία στην Ουάσινγκτον, μεταπήδησε στο Ορλάντο και δεν πρόλαβε το draft του 2011 στο οποίο συμμετείχε ο -νεαρός τότε- Κρις που επιλέχθηκε ως 18ο pick από τους Ουίζαρντς.
Η πορεία του Γκίλμπερτ Αρίνας με τον Κρις Σίνγκλετον μπορεί να μην βρήκε ποτέ σημείο επαφής, ωστόσο, πέντε χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση με τους Ουίζαρντς, έστω και μετά από… καραμπόλα, ο δεύτερος συμβάδισε με το «trend» που λάνσαρε ο πρώτος στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Ως «πρωτευουσιάνος», ο Σίνγκλετον… βολεύτηκε με το «23» και το «11», νούμερα τα οποία φόρεσε και… υπερασπίστηκε για τρεις σεζόν και 148 παιχνίδια (τα 62 από αυτά ως μέλος της αρχικής πεντάδας). Λίγα χρόνια αργότερα, στο βραχύχρονο πέρασμά του από την θυγατρική ομάδα των Οκλαχόμα Θάντερ στο NBDL, συνέχισε στα… γνωστά («23»).
Για να φτάσει ως την επιλογή του «0», χρειάστηκε να περάσει πρώτα από τη Ρωσία και την Λοκομοτίβ Κουμπάν (2015) όπου υπέγραψε ως λύση ανάγκης και προσωρινός αντικαταστάτης του τραυματία Ράντολφ, αλλά έπεισε (σε χρόνο… μηδέν) τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τον κρατήσει μέχρι το τέλος της περασμένης σεζόν.
Tότε, με το «1» στη φανέλα και μαζί με τον Μπαρτζώκα, τον Ράντολφ και τα υπόλοιπα παιδιά «έριξαν» στο… καναβάτσο την Μπαρτσελόνα του μετέπειτα προπονητή του, Τσάβι Πασκουάλ, φτάνοντας μέχρι το Final-4.
Οι εμφανίσεις του με την Κουμπάν αύξησαν θεαματικά τη φήμη του και αρκετοί «μνηστήρες» έσπευσαν να αποσπάσουν την υπογραφή του εν όψει της νέας σεζόν. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η Μπαρτσελόνα, η οποία είχε ως… ισχυρό διαπραγματευτικό «όπλο» την παρουσία του Μπαρτζώκα στο «τιμόνι» της.
Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε «αστραπιαία» αποκτώντας τον για 1+1 χρόνο, αφήνοντας (σύμφωνα με τον «αστικό μύθο») τον Μπαρτζώκα στα «κρύα» του «λουτρού». Και ενώ εκείνη την εποχή, μέσα στη ντάλα του καλοκαιριού που λέμε, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του απολάμβανε τις ολιγοήμερες διακοπές της, αυτός ο… αθεόφοβος συνέχιζε το… βιολί του, «ξεμουδιάζοντας» στην Κίνα με την Ανχούι, ομάδα δεύτερης κατηγορίας.
Ο Σίνγκλετον άφησε τα «βάθη» της ανατολής και ενσωματώθηκε στην αποστολή του Παναθηναϊκού, επιλέγοντας αρχικά το «1» ως αριθμό φανέλας, μία απόφαση την οποία έπρεπε να αλλάξει, καθώς ο εν λόγω αριθμός βρίσκεται στην οροφή του ΟΑΚΑ, αφιερωμένος στους οπαδούς της ομάδας. Έτσι, στις αρχές Οκτώβρη, ο 27χρονος βρισκόταν σε… αναζήτηση «ταυτότητας», ωστόσο ο «γρίφος» λύθηκε συντόμως και ο «Σινγκ» επέλεξε το «0».
Το επιμύθιο αυτής εδώ της ιστορίας όμως είναι άλλο. Μέχρι στιγμής, ο Σίγκλετον κάνει ό,τι περνά από το «χέρι» του για να… διαψεύσει την σημειολογία που κουβαλά ο αριθμός που επέλεξε στο «τριφύλλι»!
- Έχει αγωνιστεί στα 28 παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα στην Ευρωλίγκα, με μέσο όρο 27:55 λεπτά ανά ματς, 12,2 πόντους μ.ο με 53,8% στα δίποντα, 46,8% στα τρίποντα και 73,9% στις βολές.
- Έχει τελειώσει διψήφιος στα 19 από τα 28 ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας, ενώ συνολικά, έχει σκοράρει έστω ένα καλάθι σε 27 εξ αυτών, με μοναδική «παραφωνία» το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ.
- Μετά τη «ραψωδία» του στο ματς με την ΑΕΚ (22 πόντοι, 16 ριμπάουντ), έχει το υψηλότερο index rating στην Basket League (381 βαθμοί), εννέα βαθμούς πάνω από τον δεύτερο Κλάντον (372) και 37 από τον τρίτο Γιάννη Μπουρούση (344).
- Παράλληλα, ο Αμερικανός ψηλός διατηρεί με άνεση τη δεύτερη θέση της λίστας με τους κορυφαίους ριμπάουντερ της σεζόν (150) και «κυνηγά» πλέον τον πρωτοπόρο Κιθ Κλάντον (223)
Τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με την συνολική παρουσία του στο παρκέ, τον δυναμισμό του, το πάθος του αλλά και την μπασκετική οξυδέρκειά του, συνηγορούν στην… αντικειμενική διάψευση της επιλογής του Κρις Σίνγκλετον.
Η φανέλα του μπορεί να αναγράφει το «μηδέν» αλλά ο 27χρονος καλαθοσφαιριστής προσφέρει τα… άπαντα στον Παναθηναϊκό. Είτε από το πρίσμα της στατιστικής, είτε από οποιαδήποτε άλλη οπτική εξετάσουμε τα κύρια σημεία της έως τώρα παρουσίας του Σίνγκλετον στο ΟΑΚΑ, δεν θα βγάλουμε με… καμία κυβέρνηση, μηδενικό αποτέλεσμα.
Αυτός είναι ο Κρις Σίνγκλετον, δεν είναι «zero», αντιθέτως, έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί ως «hero» του Παναθηναϊκού, όχι μόνο φέτος αλλά και στα επόμενα χρόνια, εφ’ όσον εισακουστούν οι «φωνές» πολλών «πράσινων» οπαδών που θέλουν να τον βλέπουν με το «τριφύλλι» για τα επόμενα πέντε χρόνια… τουλάχιστον.
🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ