ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 85-80 (73-73 κ.δ.)

Για να σηκώσουμε με τρέλα άλλο ένα!

Παραμιλάει η Ευρώπη, βλέποντας την αρμάδα του Πασκουάλ να διαλύει τα πάντα στο πέρασμά της, με νέο θύμα την ΤΣΣΚΑ (85-80) στο "κολαστήριο" του ΟΑΚΑ και σε συνδυασμό με την ήττα της Φενέρ στη Μαδρίτη, ο Παναθηναϊκός μένει μόνος 4ος, κρατώντας στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας!

Για να σηκώσουμε με τρέλα άλλο ένα!

Το ματς

Οι «πράσινοι» μπήκαν στο παρκέ με τους Καλάθη, Σίνγκλετον, Νίκολς, Φελντέιν και Νίκολς, ενώ ο Δημήτρης Ιτούδης επέλεξε τους Ντε Κολό, Κουρμπάνοφ, Τεόντοσιτς, Χριάπα και Χάινς.

«Τρελός» ρυθμός, προβάδισμα το «τριφύλλι»

Το ματς στο πρώτο πεντάλεπτο είχε ένα πολύ γρήγορο ρυθμό, η ΤΣΣΚΑ με Χάινς-Τεόντοσιτς προηγήθηκε με 2-5, οι «πράσινοι» με ένα σερί 5-0 έκαναν το 7-5, με τις δύο ομάδες να φτάνουν στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου ισόπαλες (9-9).

Ο Σίνγκλετον με καλάθι έκανε το 13-11 (3:40), δίνοντας ξανά προβάδισμα στο «τριφύλλι» μετά το 7-5, ο Τεόντοσιτς ισοφάρισε, αλλά ο Παππάς με τρίποντο έδωσε ξανά προβάδισμα στην ομάδα του (16-15, 1:56).

Οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να περάσουν την μπάλα μέσα στη ρακέτα, ο Πασκουάλ έβαλε τον Μπουρούση στο ματς, με τον Έλληνα σέντερ να πηγαίνει αμέσως στις βολές μετά από φάουλ του Φρίλαντ (18-17, 53΄΄), με τον Μάικ Τζέιμς στην τελευταία επίθεση να «χορεύει» τον Τεόντοσιτς για το 20-17.

Τον έλεγχο ο Παναθηναϊκός, από κοντά η ΤΣΣΚΑ

Με τρίποντο του Σίνγκλετον άρχισε η Β΄ περίοδος, ωστόσο ο Τζάκσον «τρύπησε» την άμυνα του Παναθηναϊκού και σκόραρε, κερδίζοντας και το φάουλ από τον Μπουρούση για το 23-22(8:28).

Συνεχόμενα τρίποντα από Χίγκινς και Τζέιμς, διαμόρφωσαν το 28-24 (7:19), οι διαιτητές έδινα κάτι παραπάνω από τα… σπόρια στην ΤΣΣΚΑ, ωστόσο οι «πράσινοι» έλεγχαν την αναμέτρηση και δεν άφηναν τους πρωταθλητές Ευρώπης να κάνουν το παιχνίδι τους.

Ο Βοροντσέβιτς με τρίποντο στα μισά της δεύτερης περιόδου, έδωσε προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ μετά από ώρα (28-29), με τον Τσάβι Πασκουάλ, να καλεί άμεσα τάιμ άουτ, προκειμένου να «κόψει» τον ρυθμό της ΤΣΣΚΑ, η οποία είχε κάνει ένα επιμέρους 5-0.

«Δαιμονισμένος» Τζέιμς!

Ο Ισπανός τεχνικός κράτησε τον Καλάθη στον πάγκο για αρκετή ώρα στη Β΄ περίοδο, ο Τζέιμς βρισκόταν σε καλή βραδιά, ενώ η καλή κυκλοφορία του «τριφυλλιού» του έδινε ανοικτά σουτ, τα οποία ήταν θέμα χρόνου να μπουν (30-29, 4:40 με καλάθι του Ρίβερς).

Ο Μάικ Τζέιμς (8 π.) με καλάθι και φάουλ έκανε το 33-29 (4:07), ξεσηκώνοντας με τις κινήσεις του το γήπεδο, με τον Ιτούδη να έχει «πονοκέφαλο» αναφορικά με το μαρκάρισμα του Αμερικανού.

Πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Ρίβερς, έκαναν το 38-35 (1:58), ο Βοροντσέβιτς αστόχησε για τρεις, όταν όμως στην επόμενη φάση του δόθηκε εκ νέου η ευκαιρία δε λάθεψε, με τον Τζέιμς (10 π.) όμως σε μια ακόμα «χορευτική» ενέργεια, ο Παναθηναϊκός έκανε το 40-38, 58’’ πριν το ημίχρονο.

Ο Βοροντσέβιτς (10 π.) ισοφάρισε, ο Ρίβερς ευστόχησε σε τρίποντο, ο Ντε Κολό έχασε την μπάλα και ο Καλάθης στο «0», έκανε το 45-40, σκορ πρώτου ημιχρόνου, εν μέσω πανζουρλισμού στο ΟΑΚΑ.

Διαιτητικά εγκλήματα…

Η ΤΣΣΚΑ μπήκε πιο συγκεντρωμένη στο ματς, έκανε ένα γρήγορο 4-0 (45-44, 7:38), ο Νίκολς όμως με κλέψιμο, βγήκε στον αιφνιδιασμό, σκόραρε πήρε και το φάουλ για το 48-44.  Ο πρώην άσος της ΤΣΣΚΑ, έβγαλε ενέργεια στο παρκέ, βοήθησε σε άμυνα και επίθεση, ο Τεόντοσιτς όμως με τρίποντο μείωσε και πάλι στον πόντο (48-47).

Ωστόσο οι διαιτητές ήταν αυτοί που θέλησαν να πάρουν ρόλο πρωταγωνιστή… χρεώνοντας με δύο συνεχόμενα φάουλ τον Γκιστ (το πρώτο ήταν, το δεύτερο όχι), ο Αμερικανός έκατσε στον πάγκο με “4” (50-48, 5:34), ωστόσο το ΟΑΚΑ, είχε ανάψει… κατά των διαιτητών.

Ντέρμπι λεπτομερειών… 

Συνεχόμενα άστοχα σουτ εκατέρωθεν, για το επόμενο δίλεπτο, έφεραν ένα μικρό εκνευρισμό στις ομάδες, το 4ο φάουλ του Χάϊνς, έφερε μια ισορροπία στο παιχνίδι (με τη διαφορά ότι ήταν, ενώ του Γκιστ όχι), ο Καλάθης με μία βολή και ο Σίνγκλετον με λέι απ, διαμόρφωσαν το 53-48 (3:49), ωστόσο δεν εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία των Ρώσων, με λάθος του Καλάθη στην επίθεση.

Ογκούστιν και Βοροντσέβιτς έφεραν ξανά το ματς στον πόντο (53-52), ο Καλάθης όμως με drive έκανε το 55-52 (2:00), με τον ρυθμό του αγώνα να “ανοίγει” ξανά. Ο Ντε Κολό με ένα τυχερό τρίποντο ισοφάρισε (55-55, 42”), αλλά ο Παππάς κέρδισε το φάουλ σε προσπάθεια να διεισδύσει, κάνοντας το 57-55.

Οι “πράσινοι” έβγαλαν την άμυνα (εξαιρετική συνεργασία Μπουρούση-Τζέιμς), ο Παππάς έπαιξε έξυπνα, πήρε το φάουλ στα 7,5΄΄ και με 1/2 βολές έκανε το 58-55, ο Τζάκσον αστόχησε υπό την πιεστική και άψογη άμυνα του Καλάθη, με την 3η περίοδο να ολοκληρώνεται με τρεις πόντους διαφορά υπέρ του “τριφυλλιού”.

Θρίλερ για γερά νεύρα…

Βοροντσέβιτς και Γκάμπριελ (τρίποντο), έκαναν το 61-57, στις αρχές της 4ης περιόδου, ο Μπουρούσης δεν έπαιρνε φάουλ ούτε με άιμα… αλλά το πάθος και η ατσάλινη άμυνα του Παναθηναϊκού, ήταν τα στοιχεία που τον διατηρούσαν αφεντικό στην αναμέτρηση, έστω και με ισχνό προβάδισμα (61-59, 8:00).

Ο Ντε Κολό έκρυψε την μπάλα, ο Ογκούστιν σκόραρε για το 61-61 (7:25), με τον Πασκουάλ να καλεί άμεσα τάιμ άουτ, δίνοντας οδηγίες και ανάσες.

Ντε Κολό και Μπουρούσης σκόραραν διατηρώντας ισορροπία στο παιχνίδι, ο Φριτζόν με μία βολή έδωσε προβάδισμα βραχέας κεφαλής στην ΤΣΣΚΑ, ο Πασκουάλ πέρασε στο παρκέ τους Ρίβερς-Σίνγκλετον, ωστόσο ο Ντε Κολό με τρίποντο έκανε το 63-67, με την ρωσική ομάδα να παίρνει ένα σημαντικό προβάδισμα, σε ένα κρίσιμο σημείο.

Ο Σίνγκλετον με βολές έκανε το 65-67, ο Τζέιμς σταμάτησε στα ίσα τον Φριτζόν, ο οποίος όμως πήρε το ριμπάουντ και κέρδισε φάουλ από τον Ρίβερς (65-68, 4:18), σε ένα ματς που έσπαγαν καρδιές. Ο Κέι Σι Ρίβερς με προσωπικό καλάθι μείωσε στον πόντο, το ΟΑΚΑ ήταν όλο στο πόδι, με το ματς να είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ο Βοροντσέβιτς με μεγάλο καλάθι, έκανε το 67-70 (3:16), η ΤΣΣΚΑ αστόχησε, ο Παππάς έτρεξε το γήπεδο και κέρδισε το φάουλ και με δύο βολές, μείωσε ξανά στον πόντο (69-70, 2:53).

Ο Μάικ Τζέιμς με καλάθι έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (71-70, 2:16), με το ΟΑΚΑ να “φλέγεται” και την ομάδα του Πασκουάλ να επανακάμπτει μετά από ένα κακό τετράλεπτο, καταθέτοντας ψυχή στο παρκέ και παίρνοντας ξανά το μομέντουμ του αγώνα.

Ο Τεόντοσιτς με ένα τρίποντο μαχαιριά στην καρδιά… έκανε το 71-73, 37” πριν το τέλος του αγώνα, ο Καλάθης κέρδισε φάουλ και οδηγήθηκε στις βολές, ευστόχησε και στις δύο και έπαιξε καθοριστική άμυνα στον Ντε Κολό ο οποίος έκανε μεταφορά μπάλας, με το “τριφύλλι” να κερδιζει εκ νέου κατοχή στα 20” με το σκορ στο 73-73.

Μπουρούσης και Τζέιμς δεν κατάφεραν να συνδυαστούν, με αποτέλεσμα η μπάλα να περάσει εκτός παρκέ, με τον Παναθηναϊκό να έχει και πάλι τάσεις αυτοχειρίας. Στα 8” ο Παππάς θα κάνει φάουλ στον Τεόντοσιτς, η μπάλα θα παιχτεί απ έξω, ο Γκιστ θα κλέψει και το ματς θα πάει στην παράταση!

Όλα για όλα στο έξτρα πεντάλεπτο!

Ο Καλάθης με δίποντο θα κάνει το 75-73 στα 4:42 της παράτασης, ο Βοροντσέβιτς θα αστοχήσει σε τρίποντο, η μπίλια θα κάτσει… στο πράσινο με περιπετειώδη τρόπο, ωστόσο ο Γκιστ θα επιχειρήσει μια κακή επίθεση, χαρίζοντας την κατοχή στην ΤΣΣΚΑ.

Η ΤΣΣΚΑ θα ισοφαρίσει, ο Καλάθης θα αστοχήσει σε τρίποντο (3:27), ο Γκιστ με κάρφωμα έκανε το 77-75 (2:44), με βολές εκατέρωθεν το σκορ διαμορφώθηκε 79-78 (2:18), με τον Παναθηναϊκό να έχει την κατοχή. Ο Ρίβερς με ένα τεράστιο τρίποντο έκανε το 82-78 (1:56), με το “τριφύλλι” να κρατά τη νίκη στα χέρια του! Ο Τεόντοσιτς αστόχησε σε τρίποντο στα 1:42, ο Παναθηναϊκός πήγαινε σε αργές επιθέσεις, ο Γκιστ κέρδισε μια χαμένη κατοχή και μόνο με θαύμα θα έχανε το παιχνίδι ο “εξάστερος”.

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 45-40, 58-55, 73-73, 85-80.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ