ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Πόσο κοστίζει ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός;

Σουηδικό... χρώμα έχει η κορυφή του «πράσινου» market value. Ποιοι ποδοσφαιριστές έπονται και ποιοι βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας.

Πόσο κοστίζει ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός;

Τις τελευταίες δεκαετίες, το ποδόσφαιρο, ή αλλιώς ο «βασιλιάς των σπορ» παίζεται εξίσου εντός αλλά και εκτός του αγωνιστικού χώρου, καθώς η ολοένα και αυξανόμενη εισροή χορηγών και κεφαλαίων, έχει μετατρέψει το εν λόγω άθλημα σε… μικρογραφία του χρηματιστηρίου.

Η δυναμική ενός συλλόγου, προσδιορίζεται εν πολλοίς πλέον από το market value της, την συνολική αξία του ρόστερ της στην ποδοσφαιρική αγορά, όπως και των μονάδων που διαθέτει.

Το Panathinaikos24.gr ρίχνει μία ματιά στα παραπάνω δεδομένα, καταγράφοντας τα στοιχεία που αφορούν τη συνολική… οικονομική δύναμη του ρόστερ αλλά και των ποδοσφαιριστών της ομάδας ξεχωριστά, βάσει των στοιχείων που δίνονται από την ιστοσελίδα transfermarkt.de.

Τρίτοι οι «πράσινοι»

Επί του συνόλου, το «τριφύλλι» είναι φέτος η τρίτη «δύναμη» του ελληνικού πρωταθλήματος, με βάση την αγοραστική αξία του ρόστερ του.

Στη «σούμα», το «πράσινο» ρόστερ κοστολογείται στα 29.3 εκατ. ευρώ, με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (39.25 εκατ. ευρώ) και τον Ολυμπιακό στην κορυφή (44.6 εκατ. ευρώ).

Στην κορυφή ο Μπεργκ

Όσον αφορά την ατομική καταγραφή, στην πρώτη θέση της λίστας του φετινού Παναθηναϊκού βρίσκεται ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός επιθετικός έχει το υψηλότερο market value στο ρόστερ, με την αγοραστική του αξία να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Πίσω από τον 30χρονο «killer» είναι ο Πολ Ζοσέ Εμποκού (3 εκατ. ευρώ), ακολουθούν οι Μολέδο και Ζέκα (2 εκατ. ευρώ), με τους Χουλτ και Βιγιαφάνιες να μοιράζονται την πέμπτη θέση (1.5 εκατ. ευρώ έκαστος).

Συνοπτικά το Top-5

Μάρκους Μπεργκ – 4 εκατ. ευρώ Πολ Εμποκού –  3 εκατ. ευρώ Ροντρίγκο Μολέδο –  2 εκατ. ευρώ Κάρλος Ζέκα – 2 εκατ. ευρώ Νίκλας Χουλτ – 1.5 εκατ. ευρώ

Το market pool της ενδεκάδας

Έχοντας ως βάση τις συνήθεις επιλογές του Μαρίνου Ουζουνίδη όσον αφορά τη στελέχωση της βασικής ενδεκάδας του «τριφυλλιού» στα τελευταία παιχνίδια, παραθέτουμε συνολικά το market pool των ενδεκαδάτων ποδοσφαιριστών.

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (500.000 ευρώ), Νίκλας Χουλτ (1.5 εκατ ευρώ), Ουσμάν Κουλιμπαλί (800.000 ευρώ), Ροντρίγκο Μολέδο (2 εκατ. ευρώ), Γιώργος Κουτρουμπής (1 εκατ. ευρώ), Κάρλος Ζέκα (2 εκατ. ευρώ), Δημήτρης Κουρμπέλης ( 1 εκατ. ευρώ), Λούκας Βιγιαφάνιες (1.5 εκατ. ευρώ), Πολ Εμποκού (2 εκατ. ευρώ), Βίκτωρ Κλωναρίδης (1 εκατ. ευρώ) και Μάρκους Μπεργκ (4 εκατ. ευρώ).

Συνοπτικά, η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού κοστολογείται συνολικά στα 17.3 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος οι νεαροί

Οι Μίγγος, Πίσπας, Στάικος, Χατζηγιοβάννης και Ξενόπουλος καταρτίζουν, σύμφωνα με το transfermarkt, την πεντάδα των ποδοσφαιριστών με τη μικρότερη αγοραστική αξία του ρόστερ.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.