ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Όνομα: Τσάβι Πασκουάλ – Επάγγελμα: Πρωταθλητής

Από την αβεβαιότητα και την αμφισβήτηση, στην απόλυτη αναγνώριση και την αποθέωση. Τα γεγονότα της Πόλης απέχουν κάτι λιγότερο από δύο μήνες από εκείνα του ΣΕΦ. Ιθύνων νους και... ηθικός αυτουργός της απόλυτης αλλαγής σκηνικού, ο Τσάβι Πασκουάλ. Αφιέρωμα του Panathinaikos24.gr.

Όνομα: Τσάβι Πασκουάλ - Επάγγελμα: Πρωταθλητής

Σχεδόν πενήντα ημέρες μετά τα γεγονότα του «καυτού» διημέρου της 25ης και της 26ης Απριλίου, το σκηνικό μοιάζει και είναι παντελώς διαφορετικό. Οι απαισιόδοξες προβλέψεις «πετάχτηκαν» μία και καλή στον κάλαθο των αχρήστων το βράδυ της Κυριακής, παράλληλα της «άλωσης» του ΣΕΦ στον πέμπτο τελικό των πλέι οφ, όταν το πρωτάθλημα κατέληγε, οριστικά και αμετάκλητα προς ΟΑΚΑ μεριά…

«Έπειτα από τη συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης και του προπονητή κ. Χavi Pascual που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα, σεβόμενοι τον κόσμο μας και την επιθυμία του για την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου καθώς και τα συμβόλαια των τεσσάρων αθλητών, αποφασίστηκε από κοινού να μην υπάρξει διακοπή της συνεργασίας αλλά επιφυλασσόμεθα να εξετάσουμε την ποινή η οποία και θα επιβληθεί άμεσα. Συνεπώς οι τέσσερις αθλητές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το Σύλλογο μέχρι το τέλος της σεζόν».

Mission… impossible

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε η «πράσινη» ΚΑΕ το απόγευμα της 27ης Απριλίου, λίγη ώρα μετά το πέρας του κρίσιμου ραντεβού μεταξύ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και του Τσάβι Πασκουάλ.

Όλα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα δεν στάθηκαν ικανά ώστε να τερματίσουν την κοινή πορεία του Παναθηναϊκού με τον Καταλανό προπονητή, ωστόσο ο Τσάβι Πασκουάλ, εξερχόμενος από τα γραφεία της ΚΑΕ, ήξερε πως έπρεπε να φέρει εις πέρας μία αποστολή που, στα μάτια των πολλών, φαινόταν ως «mission impossible». Την αντιστροφή του υπάρχοντος κλίματος και την παρουσίαση μίας ανταγωνιστικής ομάδας, η οποία θα διεκδικούσε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα…

Στο πίσω μέρος του μυαλού των περισσοτέρων, η σεζόν φαινόταν τελειωμένη, η ζημιά ανεπανόρθωτη και οι ελπίδες για ένα ευτυχές φινάλε, μηδαμινές. Το «φορτίο» που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Πασκουάλ ήταν τεράστιο, ίσως δυσβάσταχτο για τους περισσότερους συναδέλφους του. Εκείνος όμως, είχε ήδη αρχίσει να καταστρώνει, μαζί με τους συνεργάτες του, το σχέδιο της ανόρθωσης και της ολικής επαναφοράς του «τριφυλλιού».

«El treball dur amb el mètode»

Σε ελεύθερη μετάφραση από τα καταλανικά: «Με σκληρή και μεθοδική δουλειά». Η αλλιώς, η αρχή του Τσάβι Πασκουάλ, ενός ανθρώπου που κατάφερε να διακριθεί από νωρίς στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα, να πανηγυρίσει όλους σχεδόν τους διαθέσιμους τίτλους με τη Μπαρτσελόνα και να γραφτεί στην ιστορία ως ο νεότερος προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα (από το 2000 και έπειτα).

Το άνωθεν ρητό, το έφερε ως προίκα από τη Βαρκελώνη στην Αθήνα και εν τέλει αποτέλεσε το έναυσμα για την προετοιμασία του μεγάλου comeback, το οποίο θαυμάσαμε και επικροτήσαμε το βράδυ της 11ης Ιουνίου. Η σκληρή και μεθοδική δουλειά όμως, χρειάζεται κι άλλα τρία «μαγικά» χαρακτηριστικά, ώστε να «δέσει» και να εμφυσηθεί με επιτυχία, στα ευήκοα ώτα των καλαθοσφαιριστών του: «Ο Πασκουάλ είναι ευφυέστατος, παθιασμένος και θέλει πάντα να νικά», έγραφε στο Twitter ο Κρις Σίνγκλετον, «σκιαγραφόντας» το προφίλ του προπονητή του.

Μία διαπίστωση η οποία έχει περάσει από τις σελίδες των ιατρικών βιβλίων στην κοινή γνώμη, αναφέρει ότι: «Η προσαρμογή αποτελεί δείγμα ευφυίας ενός ατόμου», γεγονός που φρόντισε να αποδείξει ο ίδιος ο Πασκουάλ, καλούμενος να διαχειριστεί ένα ρόστερ που δεν συνέθεσε ο ίδιος, φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου αλλά και την πρόκριση στο Final 8 της Ευρωλίγκας, με το πλεονέκτημα έδρας ανά χείρας.

Δύο εβδομάδες… βάλσαμο!

Η δεύτερη φορά η οποία επέβαλε άμεσης προσαρμογής από πλευράς Καταλανού και καλαθοσφαιριστών, ήταν το διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο ματς της Πόλης έως το πρώτο των ημιτελικών της Basket League, κόντρα στην ΑΕΚ. Η περίοδος μεταξύ της 25ης Απριλίου και της 10ης Μαΐου, παραμονής του Game 1 της ημιτελικής σειράς, φάνταζε ως η τέλεια ευκαιρία για την ψυχολογική αλλά και πρακτική προετοιμασία της ομάδας εν όψει των δύσκολων παιχνιδιών που ακολουθούσαν.

Τις ημέρες εκείνες,  ο Τζέιμς… γκρίνιαζε, παραπονούμενος για τη διάρθρωση του προγράμματος των πλέι οφ,  αλλά ο Τσάβι Πασκουάλ είχε κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιημένος, καθώς από το ολότελα, είχε μπροστά του δύο εβδομάδες για να προετοιμάσει το έδαφος της… αλλαγής. Διάστημα το οποίο φαινόταν ελάχιστο, τηρουμένων των αναλογιών, αλλά αποδείχθηκε, εκ του αποτελέσματος ικανό για την ανατροπή του σκηνικού.

Ο εργασιομανής και πεισμωμένος entrenador, όπως και κάθε άνθρωπος παρόμοιων χαρακτηριστικών, διαθέτει και ένα πλεονέκτημα, που -ίσως- φαντάζει ως… μειονέκτημα στον άμεσο (επαγγελματικό και μη) κύκλο του, αλλά αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας και προόδου, κατά τους σοφούς.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Η αγάπη για τη δουλειά, το πάθος για τη νίκη και την επιτυχία, συνήθως συνοδεύεται από τη λατρεία για «ξεψάχνισμα» των λεπτομερειών. Ο Τσάβι Πασκουάλ, έχοντας ήδη αποδείξει πως διαθέτει όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούσε παρά να είναι… ψείρας με τη λεπτομέρεια, πολλώ δε μάλλον στη θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι «πράσινοι»… τζόγαραν με τη λεπτομέρεια. Ένα «παιχνίδι» που, συνήθως, στο υψηλό επίπεδο δεν δικαιώνει τους «οπαδούς» της. Το «τριφύλλι» βγήκε «ζωντανό» στις λεπτομέρειες σε ματς όπως με τη Μπάμπεργκ και την Ούνικς στο ΟΑΚΑ, αλλά αντίθετα, έφυγε με το κεφάλι «σκυμμένο» από τη Μαδρίτη, το Καζάν και το Κάουνας.

Όλη αυτή η «τραμπάλα» συναισθημάτων και αντιμετώπισης των αναμετρήσεων, ιδίως στα τελευταία λεπτά των παιχνιδιών, «εξόργιζε» τον περφεξιονιστή Καταλανό προπονητή, που γνώριζε καλύτερα απ’ όλους πως, σε παιχνίδια όπως αυτά που ακολουθούν, το να πάρεις τις λεπτομέρειες με το «μέρος» σου, ισοδυναμεί με την επίτευξη των στόχων.

Έπειτα από το μικρό, αλλά διδακτικό διάλειμμα των 15 ημερών, το «τριφύλλι» φρόντισε να βγάλει αντίδραση, επικρατώντας της ΑΕΚ στο πρώτο ματς, έστω κι αν χρειάστηκε να ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του (80-70). Στο δεύτερο παιχνίδι όμως, η -τυπικά- γηπεδούχος, «Ένωση», δεν χαρίστηκε στους «πράσινους», υποχρεώνοντάς τους στην ήττα με 71-70.

Βιντεοθεραπεία και… εκτόξευση!

Η ήττα αυτή έβγαλε, για ακόμη μία φορά στη φόρα, όλα τα (αγωνιστικά) κακώς κείμενα του «τριφυλλιού». Η αντίδραση του Τσάβι Πασκουάλ ήταν άμεση. Μία ημέρα αργότερα, «υπέβαλε» τους παίκτες του στο… μαρτύριο της… βιντεοθεραπείας. Επί τρεις ώρες, σύσσωμοι οι πρωταγωνιστές και οι υπόλοιποι συντελεστές της ομάδας, έβλεπαν μία μία τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην ήττα. Προς γνώση, συμμόρφωση και βελτίωση…

Βελτίωση που τελικά επήλθε και με το παραπάνω! Στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός «κατασπάραξε» την ΑΕΚ, με μπροστάρη τον Νικ Καλάθη που έφτασε σε νέο career high…

Η ώρα της κρίσης είχε φτάσει. Ο Παναθηναϊκός ετοιμαζόταν να μπει στη «μάχη» της διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Τρόπαιο το οποίο είχε χάσει τις δύο προηγούμενες σεζόν και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων θεατών, κινδύνευε να απολέσει για τρίτη συνεχόμενη σεζόν.

Πλέον ήταν mission… possible

Λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η ομάδα του Πασκουάλ θα αντιδράσει. Ελάχιστοι, ήταν εκείνοι που έβλεπαν πως οι «πράσινοι» θα φτάσουν μέχρι το τέλος και μάλιστα θα κρατήσουν στα χέρια τους το πολυπόθητο τρόπαιο. Ο Ολυμπιακός φάνταζε ως φαβορί και παρουσιαζόταν ως «πεινασμένος» για το ντεμαράζ, μετά τον χαμένο τελικό του Final-4.

Κι όμως! Από το πρώτο ματς, φάνηκε ποια ομάδα το ήθελε περισσότερο. Ποια «πεινούσε» για την εξιλέωση και για τη δόξα. Όμως και πάλι, οι «πράσινοι» πήραν κάτω από τη βάση στη διαχείριση των λεπτομερειών, γνωρίζοντας την ήττα με 63-58.

«Το παιχνίδι είναι ξεκάθαρο. Στο πρώτο πεντάλεπτο δεν παίξαμε καλά επιθετικά, αλλά δεν σκοράραμε. Μετά βήμα – βήμα επιστρέψαμε στο ματς, αλλάξαμε το παιχνίδι μας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Τσάβι Πασκουάλ, αναδεικνύοντας το τι στέρησε τη νίκη από την ομάδα του.

Στο Game 2, η επίθεση λειτούργησε και με το παραπάνω, ενώ το πάθος και η ψυχή που κατέθεσαν στο παρκέ οι παίκτες του Παναθηναϊκού, οδήγησαν στη νίκη με 84-80 και την ευκαιρία για το δεύτερο «σετ μπολ» του ΣΕΦ. Εκεί, οι διαιτητές αλλά και το γνωστό black-out, σύμπτωμα που «φώλιαζε» καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν στην ομάδα, έκανε την εμφάνισή του και ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε εκ νέου με 64-62.

Παρά τις δύο ήττες στο Φάληρο, το κλίμα είχε αρχίσει ήδη να αλλάζει. Στη θέση του «αποκλείεται» ή του «δύσκολα», ήρθε το «γαμώτο». Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ ήταν η καλύτερη ομάδα της σειράς.

Στόχος επετεύχθη!

Όλα όσα εκτυλίχθηκαν στο παρκέ κατά τη διάρκεια του τέταρτου τελικού, φάνταζαν ως μία μαγική «παράσταση» στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας για τη σεζόν 2016/17. Ο «σαρωτικός» Παναθηναϊκός, έστειλε μήνυμα «διπλού»στο ΣΕΦ, από το δεύτερο δεκάλεπτο του Game 4 και το τελικό 71-58 μάλλον κολάκευε τους φιλοξενούμενους…

Στο φινάλε, στο «do or die match», οι «πράσινοι» έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, δικαιώνοντας περίτρανα τον Τσάβι Πασκουάλ. Το αρχικό 11-3, έγινε μέσα σε ένα πεντάλεπτο «καπνός». Τα τρικ του Καταλανού με την χρησιμοποίηση του Γκάμπριελ στο «3», η άνοδος του Καλάθη, το «χαλινάρι» στον Τζέιμς και η στόχευση στον Μπουρούση, συντέλεσαν στην περάτωση μίας «ραψωδίας», στην έδρα του «αιωνίου αντιπάλου»…

Το τελευταίο άκουσμα της κόρνας από τη γραμματεία ήχησε σαν τραγούδι στα αυτιά του Πασκουάλ και των συνεργατών του. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ο Καταλανός πραγματοποίησε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο, οδηγώντας την ομάδα από τις λάσπες ενός αβέβαιου «ναδίρ» στο… έναστρο «ζενίθ» και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Δουλειά, δουλειά, δουλειά

Ο Τσάβι Πασκουάλ «φόρεσε» ξανά το χαμόγελό του και πανηγύρισε έξαλλα μαζί με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τους συνεργάτες του αλλά και τους παίκτες την τεράστια αυτή επιτυχία, η οποία φάνταζε ως αδιανόητο σενάριο λίγους μήνες νωρίτερα…

Κι όμως, αυτός ο «ψείρας», εργασιομανής και ευφυής άνδρας, δεν φάνηκε να δίνει στον εαυτό του ούτε ένα λεπτό παραπάνω από τον προκαθορισμένο χρόνο για τους πανηγυρισμούς. Την ώρα που 20.000 και πλέον οπαδοί έκαναν τη νύχτα μέρα στο ΟΑΚΑ, αποθεώνοντας την αποστολή των θριαμβευτών του ΣΕΦ, εκείνος πήγαινε με γοργά βήματα προς το γραφείο του, αναλύοντας το τι συνέβη στον πέμπτο τελικό…

«El treball dur amb el mètode». Είτε «βρέχει» (πούλμαν), είτε έχει λιακάδα (κατάκτηση του νταμπλ), ο Καταλανός θα ακολουθεί πιστά την αρχή του…. Αυτός είναι ο κύριος Τσάβι Πασκουάλ!

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...