ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Ο “Man Of Steel” του Παναθηναϊκού: Θανάσης Αντετοκούνμπο (Vids)

Ελατήρια στα πόδια, ανεξάντλητη ενέργεια και φιλοδοξία, κόντρα στην απειρία, τις "χτυπητές" αδυναμίες στο σουτ και το βάρος της φανέλας του Παναθηναϊκού. Αυτός είναι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Ο

Οι περισσότεροι χάρηκαν στο άκουσμα της απόκτησης του Θανάση Αντετοκούνμπο, από τον Παναθηναϊκό. Χωρίς να τον έχει «σπουδάσει» το ελληνικό κοινό παρά μόνο στην περσινή του παρουσία με την Εθνική στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά, μεγάλη μερίδα του κόσμου φαίνεται να αποθεώνει τον Θανάση, χωρίς καλά-καλά να τον ξέρει.

Ο Έλληνας γκαρντ-φόργουορντ, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πιο πολύ συγκεκριμένες αδυναμίες αλλά και προτερήματα. Η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι βαριά και δύσκολη, ενώ οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες που δε σου αφήνουν χρόνο και χώρο να προσαρμοστείς εύκολα.

Συνεπώς ο άγουρος στο υψηλό επίπεδο Θανάσης, θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί, ωστόσο όταν το κάνει, θα βοηθήσει ουσιαστικά τον Παναθηναϊκό σε τομείς που είναι κομβικοί στο σύγχρονο μπάσκετ, όπως αυτό της ενέργειας και ό,τι συνεπάγεται με αυτό.

Ο Αντετοκούνμπο υπέγραψε διετές συμβόλαιο, προφανώς διότι στο τριφύλλι τον θεωρούν ως μια μελλοντική επένδυση περισσότερο, παρά σαν μια λύση που θα τους βοηθήσει άμεσα, παρά το γεγονός πως ο Έλληνας άσος, έχει την δίψα και τη φιλοδοξία και μπορεί να μας εκπλήξει γρήγορα και να είναι καλύτερος ακόμα και από αυτό που περιμένει ο Πασκουάλ. Παρόλα αυτά, χαμηλά την μπάλα…

Αθλητικότητα, τρέξιμο, ατσάλινη άμυνα

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, είναι ένας αθλητικός παίκτης με τρομακτικά σωματικά προσόντα. Δυνατός, αλτικός, γρήγορος, εκρηκτικός. Μπορεί να εκτελέσει το pick’n’roll, «βουτώντας» μέσα στη ρακέτα μετά από το σκριν με ταχύτητα, ενώ μπορεί να παίξει εξαιρετικά πάνω από τη στεφάνη, τελειώνοντας alley hoop φάσεις με καρφώματα.

Στην άμυνα δε, μπορεί να δώσει βοήθειες σχεδόν σε όλα τα μαρκαρίσματα, είτε έξω είτε μέσα στη ρακέτα, πάει επιθετικά στο ριμπάουντ (αμυντικό-επιθετικό) και μπορεί σαν από μηχανής θεός να επιχειρήσει κόψιμο ερχόμενος σαν trailer από πίσω, είτε σε φάση ένας με έναν.

Καλύτερος στο “4”

Ο Αντετοκούνμπο με ύψος στα δύο μέτρα περίπου, μοιάζει σαν ένα “καθαρό” σμολ-φόργουορντ, εντούτοις η αδυναμία του στο σουτ και η θέση “3”, μπορούν να τον εκθέσουν.  Οι αντίπαλοι αμυντικοί θα τον παίζουν από μακριά αφήνοντάς του το ελεύθερο σουτ (όπως με Καλάθη πχ), εκμηδενίζοντας τη δυνατότητά του να κινηθεί στο χώρο και να “μπουκάρει”, αφού η άμυνα θα έχει κλείσει καλά μέσα, βγάζοντάς τον εκτός εξίσωσης της επιθετική δραστηριότητας της ομάδας.

https://www.youtube.com/watch?v=2e3jtCsv-4Q

Στο “4” όμως με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και όντας πιο κοντά στο καλάθι, ο Αντετοκούνμπο θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα σε άμυνα και επίθεση, “ανακατεύοντας” την αντίπαλη άμυνα, καθώς διαθέτει και παιχνίδι από έξω προς τα μέσα, κάτι που του αρέσει να κάνει.

Μεγάλη αδυναμία το σουτ

Τραγικά ποσοστά σε τρίποντα και βολές (γενικότερα σουτ) πέρσι στην Ανδόρα. Μεγάλη του αδυναμία το σκορ από μακριά. Έπειτα από ντρίμπλα δεν σουτάρει σχεδόν ποτέ και αν το κάνει σπάνια θα το βάλει (προτιμά να βάλει την μπάλα κάτω και να εφορμήσει προς το ζωγραφιστό), ενώ και στις βολές δεν τον λες και συνεπή.

Όσο σημαντικό στο σύγχρονο μπάσκετ είναι να παίζεις σούπερ άμυνα και να μπορείς να αλλάζεις το ρυθμό, άλλο τόσο και ενδεχομένως σημαντικότερο είναι να βάζεις την μπάλα στο πλεχτό. Ειδικά όταν μιλάμε για σουτ.

https://www.youtube.com/watch?v=GJbGql2J_JQ

Αν ο Πασκουάλ, μέσα από το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού καταφέρει σε βάθος χρόνου να βελτιώσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες του Θανάση Αντετοκούνμπο, τότε ο Παναθηναϊκός βρήκε έναν παίκτη που θα μπορέσει να χτίσει πάνω του για πολλά χρόνια. Αν όχι, τότε ο Αντετοκούνμπο ο 2ος, θα είναι πάντα εκεί, ένας πολύτιμος εργάτης, ένας ρολίστας καλός για κάθε προπονητή, αλλά όχι ο μεγάλος παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Την ευκαιρία του την έχει, θα μπορέσει να αποδείξει αν αξίζει και μπορεί να σταθεί εκεί ψηλά, που επιτάσσει η φανέλα με τα έξι αστέρια.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...