Υπάρχουν φίλοι του Παναθηναϊκού που μετρούν αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας που έχει ο Κρις Σίνγκλετον να καταθέσει στους “πράσινους” εγγυημένη πρόταση από το ΝΒΑ και να αποχωρήσει. Ναι, όπως όταν ήταν φαντάροι. Υπάρχει και μεγάλη σύγχυση επί των τρόπων που μπορεί να εγκαταλείψει ο Αμερικανός. Σήμερα θα διαβάσεις την πιο πιθανή και θα καταλάβεις ότι… παράλληλα γίνεται η πιο απίθανη. Τι εννοώ.

Ο Σίνγκλετον μπορεί να φύγει και καταθέτοντας 2-way contract και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα. Αλλά όχι με τεράστια επιτυχία. Θα σου πω και το γιατί, αφού πρώτα σου εξηγήσω τι είναι αυτό το νέο “φρούτο”.

Τι είναι το 2-way contract

Τι είναι αυτό το νέο συμβόλαιο που έκανε τη ζωή των ευρωπαϊκών ομάδων ακόμα πιο δύσκολη, καθώς επιτρέπει στους οργανισμούς του ΝΒΑ να προσφέρουν δυο από δαύτα, σε μια σεζόν -και άρα 60 παίκτες διαγράφονται από τις λίστες των συλλόγων της γηραιάς ηπείρου;

Κατ’ αρχάς, προστέθηκε φέτος στις επιλογές που έχουν οι του ΝΒΑ να κλείνουν συμφωνίες και αφορά από ένα δίδυμο παικτών με τρία ή λιγότερα χρόνια εμπειρίας από το θεαματικότερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Το deadline για τα δυο αυτά συμβόλαια, είναι η 15η Ιανουαρίου. Αυτοί οι αθλητές θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της αγωνιστικής περιόδου στη D-league και μπορούν να παρουσιαστούν στο ΝΒΑ για διάστημα έως 45 ημερών. Σε αυτό, θα πληρωθούν ως NBAers. Μετά τις 45 ημέρες στο ΝΒΑ ή θα πρέπει να υπογράψουν κανονικό, συνηθισμένο, συμβόλαιο ή να αφεθούν ελεύθεροι.

Στην ουσία, οι οργανισμοί απέκτησαν τη δυνατότητα 16ης και 17ης θέσης, για νέους, εξελίξιμους παίκτες που δεν είναι μεν, έτοιμοι για το ΝΒΑ, αλλά για χρήματα που θα έπαιρναν στην Ευρώπη μπορούν να μείνουν στις ΗΠΑ. Φυσικά, τα συν για τους 30 οργανισμούς ξεκινούν από το δεδομένο ότι αποκτούν τα δικαιώματα δυο παικτών, για μικρό ποσό και τους δίνεται η ευκαιρία να “βγάλουν” πολλά περισσότερα, ενόσω δουλεύουν στις υποδομές των οργανισμών, με το staff των οργανισμών. Δηλαδή, δεν γίνονται μεν, πλούσιοι, αλλά εξελίσσονται και αύριο-μεθαύριο μπορεί να βγάλουν εκατομμύρια. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν είναι να φύγουν από την ομάδα με την οποία έχουν 2-way συμβόλαιο και να παίξουν σε άλλη, όσο το 2-way είναι σε ισχύ.

Κάθε παίκτες που υπογράφει 2-way συμβόλαιο (για ένα ή δυο χρόνια), θα κερδίσει στάνταρ 75.000 δολάρια (65.000 ευρώ) από τη D-League (δηλαδή, δεν τα χρεώνεται οργανισμός του ΝΒΑ) και ό,τι λάβει, αν πατήσει το πόδι του στο ΝΒΑ -και για όσο καιρό το πατά εκεί.

Για κάθε μία από τις 45 ημέρες που θα έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ, θα παίρνει ως μεροκάματο το μίνιμουμ μισθό των ρούκι (φέτος θα είναι 706 ευρώ). Το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να “βγάλει” είναι 242.000 ευρώ. Το αντίστοιχο πέρυσι για τους παίκτες της D-League ήταν 26.000 ευρώ και το highlight για τους παίκτες που δεν έγιναν πικ στο ντραφτ ήταν τα 86.000 ευρώ.

Και γιατί υπογράφουν παίκτες αυτό το συμβόλαιο, ενώ ξέρουν πως μπορούν να πάρουν πολλά περισσότερα στην Ευρώπη ή την Κίνα; Οι ατζέντηδες δεν τα προτείνουν, αλλά οι παίκτες που ‘χουν το όνειρο να παίξουν στο ΝΒΑ και προφανώς πιστεύουν στον εαυτό τους, το προτιμούν.

Τι ισχύει με τον Σίνγκλετον

Αν υποθέσουμε πως ο Σίνγκλετον αναζητά ένα τέτοιο συμβόλαιο (που είναι και εγγυημένο), οι δυσκολίες είναι οι εξής: διάβασες ήδη πως κάθε οργανισμός μπορεί να υπογράψει μόνο δυο τέτοια μέσα στην ίδια σεζόν. Είναι λοιπόν, πολύ δύσκολο να βρεθεί ομάδα να διαθέσει το ένα σε κάποιον που ξέρει πως έχει άλλους στόχους, από την εξέλιξη και τη διεκδίκηση μιας θέσης στο ρόστερ (κάτι που ισχύει για τους νεαρότερους παίκτες). Θα μου πεις “δεν είναι απίθανο”. Θα σου επαναλάβω ότι είναι εξόχως δύσκολο -και για λόγους που ξεπερνούν το πρακτικό του πράγματος και εκτείνονται στο πρεστίζ κάθε οργανισμού.

ΥΓ: Όλα τα παραπάνω ισχύουν για την περίπτωση που ο Παναθηναϊκός δεν τον πουλήσει σε ευρωπαϊκή ομάδα. Πέραν τούτων, άλλος τρόπος να φύγει ο Σίνγκλετον δεν υπάρχει -που να είναι νόμιμος.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Σίνγκλετον έθεσε στο «τραπέζι» θέμα τέλους της συνεργασίας, δύο ημέρες πριν την εκπνοή του nba-out και ενώ ο μόνος τρόπος για να φύγει ο παίκτης είναι να φέρει πρόταση από το ΝΒΑ.

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

HIGHLIGHTS