ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΤΟ «ΔΙΠΛΟ» ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΣΛΑΒΙΑ

Σαν σήμερα: Σταθμός… εκκίνησης η Πράγα! (vid)

Μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 16 χρόνια, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-1 της Σλάβια Πράγας στην Τσεχία, κάνοντας το πρώτο βήμα πρόκρισης στους ομίλους του Champions League.

Σαν σήμερα: Σταθμός... εκκίνησης η Πράγα! (vid)

Για την ξέφρενη ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2001/2 έχουν γραφτεί αρκετά, ιδίως για τον τρόπο με τον οποίο αυτή σταμάτησε, άδικα, απότομα και… άτυχα, καθώς η προσπάθεια του Γκόραν Βλάοβιτς στο «μαγεμένο» από την εμφάνιση των «πρασίνων», «Καμπ Νου», έφυγε εκατοστά δίπλα από το δοκάρι του Μπονάνο…

Ο… τερματικός σταθμός αυτού του αξέχαστου «ταξιδιού» έμελε να είναι η Βαρκελώνη και η προημιτελική φάση του Champions League, γεγονός που γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της ομάδας. Ωστόσο, λιγότεροι θυμούνται τον τρόπο και ιδιαίτερα το μέρος εκκίνησης της εξαιρετικής αυτής πορείας.

Όλα άρχισαν λοιπόν στις 8 Αυγούστου του 2001, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να «υπερκεράσει» το εμπόδιο της Σλάβια, προκειμένου να πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, κάτι το οποίο εν τέλει κατάφερε, επικρατώντας με 2-1 των γηπεδούχων, «καθαρίζοντας» ουσιαστικά την υπόθεση από το πρώτο παιχνίδι.

Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου
Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου 97.200 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στο 25ο λεπτό, ο Νίκος Λυμπερόπουλος σούταρε από δύσκολη γωνία στην κίνηση και κατάφερε να νικήσει τον τερματοφύλακα των Τσέχων, ανοίγοντας το σκορ, ενώ στο 56′, ο Γιώργος Καραγκούνης με υποδειγματικό τελείωμα σημείωσε το δεύτερο γκολ του «τριφυλλιού».

Η μείωση του σκορ από τον Κούκα στο 69ο λεπτό (μετά από αδράνεια της άμυνας των «πρασίνων») δεν στάθηκε ικανή να δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι» μάλιστα θα μπορούσε να διευρύνει το προβάδισμά του, αλλά ο Μπασινάς έστειλε εκτός εστίας το πέναλτι που κέρδισε ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε.

Η ενδεκάδα της Πράγας: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Μπασινάς, Μικάελσεν, Καραγκούνης (83’ Γκαλέτο), Κόλκα (88’ Σάριτς), Λυμπερόπουλος, Κωνσταντίνου (70’ Ολισαντέμπε).

Έχοντας το πολύτιμο «διπλό» στις αποσκευές του, ο Παναθηναϊκός τελείωσε τη δουλειά στην Αθήνα (22/8), σημειώνοντας δεύτερη νίκη επί των Τσέχων (1-0), με τον Μπασινά να μην αστοχεί εκ νέου από την άσπρη βούλα.

Στην Πράγα πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα μιας πορείας που συνεχίστηκε αδιάκοπη στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με το «τριφύλλι» να παίρνει την πρόκριση στην επόμενη φάση έχοντας 4 νίκες και 2 ήττες (από τη Μαγιόρκα και την Άρσεναλ) συνεχίζοντας με σοβαρότητα στη φάση των «16».

Εκεί, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Ρεάλ, η Πόρτο και η Σλάβια και, όχι μόνο… επιβίωσε, αλλά κατόρθωσε να πάρει την πρόκριση στα νοκ άουτ, όπου βρήκε μπροστά του τη Μπαρτσελόνα, χάνοντας στο «νήμα» την ευκαιρία για την επανάληψη της πορείας του 1996.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.