ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-0 (22' ΜΟΥΝΙΑΪΝ)

«Άχρωμο» ευρωπαϊκό φινάλε

Ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε την Ευρώπη γνωρίζοντας δεύτερη ήττα από τη Μπιλμπάο (1-0, 22' Μουνιαΐν) σε ένα παιχνίδι στο οποίο προσπάθησε μεν, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα. Άτυχος ο Τσάβες, που είδε το σουτ του να καταλήγει στο δοκάρι του Ερερίν (40').

«Άχρωμο» ευρωπαϊκό φινάλε

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο Μπιλμπάο γνωρίζοντας ότι έχει μηδαμινές ελπίδες πρόκρισης, έχοντας όμως ως στόχο να κάνει το καλύτερο δυνατό για να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό από το παιχνίδι.

Όμως η φόρα των γηπεδούχων, τα ατομικά λάθη και οι στιγμές άγχους δεν συντέλεσαν στην πρακτική εφαρμογή όσων είχαν στο μυαλό του ο Μαρίνος Ουζουνίδης με τους παίκτες του, που προσπάθησαν αρκετά, αλλά εν τέλει γνώρισαν δεύτερη ήττα από τους Βάσκους χάρη στο γκολ του Μουνιάιν στο 23ο λεπτό (1-0).

Έφτασαν αρκετά κοντά στο γκολ οι «πράσινοι», αλλά η προσπάθεια του Τσάβες σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Ερερίν (40′).

Το σύστημα 

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε το 4-4-1-1, τοποθετώντας τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, τον Χουλτ αριστερά, τον Γιόχανσον στα δεξιά και αμυντικό δίδυμο τους Κουτρουμπή και Κολοβέτσιο.

Στον άξονα οι Ζέκα και Κουρμπέλης, αριστερά ο Λουντ, δεξιά ο Καμπέσας και ο Λουτσιάνο λίγο πιο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Αντρές Τσάβες.

Το ματς

Οι «πράσινοι» γνώριζαν εκ των προτέρων ότι οι πιθανότητες ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης ήταν λίγες, ωστόσο, η πρόθεση τους ήταν να αγωνιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα στο «Σαν Μαμές» και γιατί όχι, να βάλουν δύσκολα στη Μπιλμπάο, πετυχαίνοντας κάποιο γκολ, που θα άλλαζε τα δεδομένα.

Αγχωμένος από νωρίς

Στα πρώτα, αναγνωριστικά λεπτά, ο Παναθηναϊκός είχε διάθεση να πιέσει τη Μπιλμπάο στην περιοχή της, αλλά πολύ γρήγορα, οι Βάσκοι κατάφεραν να πάρουν τα «ηνία», σπάζοντας με γρήγορες και σωστές πάσες, την όποια πίεση. Μετά το πέμπτο λεπτό δε, είχαν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την κατοχή.

Το «τριφύλλι» ένιωθε πιο… έντονα την πίεση των γηπεδούχων, ενώ παράλληλα, το άγχος είχε αρχίσει να γίνεται πιο φανερό στις κινήσεις των παικτών του Ουζουνίδη. Πολλά λάθη στον χώρο του κέντρου, λίγες σίγουρες μεταβιβάσεις και αδυναμία τροφοδότησης του Τσάβες, ήταν οι κύριοι άξονες που έδειχναν την εικόνα της ομάδας.

Ο Μουνιαϊν… μίλησε

Έπειτα από μία όμορφη συνεργασία των Αντούριθ – Σουσαέτα και Μουναϊν (με τον τελευταίο να βρίσκεται μόνος του από ολιγωρία της άμυνας), η Αθλέτικ άνοιξε το σκορ στο 22ο λεπτό (1-0).

Στην πρώτη, ουσιαστική ευκαιρία τους, οι γηπεδούχοι με άμεσο και απλό τρόπο «διέσπασαν» την άμυνα του Παναθηναϊκού, μία λογική εξέλιξη, βάσει της εικόνας του ματς.

Το γκολ του Μουνιαϊν δεν αρκούσε στο να φέρει περισσότερο «αέρα» στους Βάσκους που, έχοντας πετύχει τον στόχο τους, χαλάρωσαν λίγο την πίεσή τους. Από την άλλη πλευρά όμως, ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να ψάχνει λύσεις και σταδιακά να κερδίζει «μέτρα» στο γήπεδο.

Κομαντάντε στο… δοκάρι

Οι δύο προσπάθειες του Καμπέσας (29′, 32′) κατέληξαν σε κόρνερ δίχως αξιόλογη συνέχεια, κάτι που συνέβη στη φάση του 40ου λεπτού, όταν ο Λουντ με προσωπική ενέργεια «έσπασε» τη μπάλα από αριστερά στον Τσάβες, εκείνος με όμορφο τελείωμα νίκησε τον Ερερίν, όχι όμως και το… αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του τερματοφύλακα των γηπεδούχων.

Ένα λεπτό αργότερα, το φιλόδοξο σουτ του Λουτσιάνο (41′) «έκλεισε» τον… κύκλο των ευκαιριών στο πρώτο μέρος που κύλησε σύμφωνα με τα «μέτρα» των γηπεδούχων.

Με την ίδια φόρα οι Βάσκοι

Έχοντας «σφραγίσει» ουσιαστικά την πρόκριση από το 22ο λεπτό (και εξανεμίσει κάθε ελπίδα των «πρασίνων» για αυτή), η Αθλέτικ μπήκε αποφασιστικά στο δεύτερο μέρος, με σκοπό να «πληγώσει» για δεύτερη φορά την ομάδα του Ουζουνίδη.

Με το… καλημέρα, ο Αντούριθ βγήκε «φάτσα» με τον Βλαχοδήμο, αλλά η αδυναμία του έμπειρου φορ να κάνει κοντρόλ έσωσε τον Παναθηναϊκό και την εστία του, με τη μπάλα να καταλήγει κόρνερ. Πέντε λεπτά αργότερα (51′) η σέντρα του Μουνιαϊν, βρήκε το κεφάλι του Αντούριθ, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά, άουτ, ενώ στο 55′, ο Βλαχοδήμος έβγαλε την προσπάθεια του Σαν Χοσέ.

Όλα για όλα από τον Ουζουνίδη

Βλέποντας ότι η επιθετική παρουσία του Παναθηναϊκού στο ματς ήταν κάτω του μετρίου, ο Μαρίνος Ουζουνίδης προχώρησε σε… ρηξικέλευθες κινήσεις, τόσο από πλευράς συστήματος, όσο και από πλευράς προσώπων.

Η πρώτη κίνηση του Έλληνα τεχνικού για την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης ήταν η διπλή αλλαγή του 65ου λεπτού, όταν οι Λουντ και Καμπέσας έδωσαν τη θέση τους στους Άλτμαν και Μολίνς. Οι αλλαγές αυτές, οδήγησαν στη μετατροπή του συστήματος από 4-4-1-1 σε 5-3-2, με τον Γκιγιέρμο Μολίνς να τοποθετείται δίπλα στον -κουρασμένο- Αντρές Τσάβες και τους Λουτσιάνο και Άλτμαν στον άξονα και τον Ζέκα σε θέση αμυντικού χαφ.

Πάντως, παρά τις μετατροπές αυτές, η Μπιλμπάο ήταν αυτή που απείλησε εκ νέου την εστία του Παναθηναϊκού, με τον Αντούριθ να βρίσκεται σε θέση βολής, αλλά το «τσίμπημά» του στη μπάλα δεν έφτασε στα δίχτυα του «τριφυλλιού» (71′).

Τρία λεπτά μετά την ευκαιρία του Αντούριθ, ο Ουζουνίδης προχώρησε στην τρίτη και τελευταία του αλλαγή, αντικαθιστώντας τον κουρασμένο Τσάβες με τον Χρήστο Δώνη (74′), τοποθετώντας έτσι τον Λουτσιάνο μπροστά, δίπλα στον Μολίνς και τους Δώνη, Ζέκα, Άλτμαν στον άξονα.

«Καρδιοχτύπησε» με Λουτσιάνο

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, εμφανίστηκαν τα… φαντάσματα των τραυματισμών για τον Παναθηναϊκό, που είδε τον Λουτσιάνο να αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο πιάνοντας τη γάμπα του (83′).

Η αγωνία αντικαταστάθηκε γρήγορα από το αίσθημα της ανακούφισης καθώς ο Βραζιλιάνος υπέστη κράμπες από την κούραση, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο κάποιου σοβαρού τραυματισμού που θα προσέθετε κι άλλον έναν «πονοκέφαλο» στον Ουζουνίδη.

Πάντως, ο Βραζιλιάνος θα μπορούσε να χριστεί σκόρερ, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε σωστά τη σέντρα του Άλτμαν, πλασάροντας δυνατά και άστοχα από καλή θέση στο 87ο λεπτό. Φάση, η οποία αποτέλεσε την τελευταία καλή στιγμή του ματς, αλλά και της φετινής ευρωπαϊκής πορείας του «τριφυλλιού».

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Κίκο Θιγάντα): Ερερίν, Λαπόρτε, Σαν Χοσέ, Μπενιάτ (73′ Ρίκο), Μουνιαίν (79′ Ακέτσε), Σουσαέτα (64′ Ινιάκι Ουίλιαμς), Λέουκε, Ετσέιτα, Αντούριθ, Μπαλενθιάγκα, Κόρντομπα

Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Γιόχανσον, Κουτρουμπής, Κολοβέτσιος, Χουλτ, Κουρμπέλης, Ζέκα, Λουντ (65′ Άλτμαν), Καμπέσας (65′ Μολίνς), Λουτσιάνο, Τσάβες (74′ Δώνης)

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ