ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 98-71

«Βούλιαξε» λόγω άμυνας και αστοχίας

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να βρει λύσεις σε άμυνα (ζωγραφιστό) και επίθεση (2/18) και γνώρισε την ήττα με 98-71 από τη Μπαρτσελόνα στο «Παλαού Μπλαουγκράνα», μπαίνοντας με το «αριστερό» στη φετινή Ευρωλίγκα. «Όαση» ο Παππάς (20π.), ντεμπούτο για Λεκαβίτσιους.

«Βούλιαξε» λόγω άμυνας και αστοχίας

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δεν μπόρεσε να «κεφαλαιοποιήσει» τη φόρα που είχε μετά το «διπλό» στο ΣΕΦ, παρουσιάστηκε… αγνώριστη στο «Παλαού Μπλαουγκράνα», διατηρώντας επαφή με το σκορ για ένα ημίχρονο, με τους γηπεδούχους να κλείνουν εμφατικά το ματς επικρατώντας με 98-71.

«Τρέχοντας» ένα σερί 11-0 στις αρχές της επανάληψης, η ομάδα του Σίτο Αλόνσο «καθάρισε» ουσιαστικά το ματς, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν είχε να αντιπαραβάλει πολλές επιλογές ως απάντηση, πλην του Παππά (20π.), ενώ στην άμυνα, οι «πράσινοι» ουδέποτε μπόρεσαν να σταματήσουν τη δημιουργία του Ερτέλ και την… κυνικότητα του Σεραφέν (24π.).

Το ματς

Ο Πασκουάλ έριξε στη «μάχη» τους Καλάθη, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Γκιστ και Σίνγκλετον, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί των γηπεδούχων από… έδαφος και «αέρα» και να επικρατήσει στη «μάχη» των ψηλών.

Καλή αρχή, «τρύπα» στη ρακέτα

Αρχικά, τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν «ρολόι», καθώς οι «πράσινοι» διέθεταν την απαραίτητη υπομονή στην επίθεση, βρίσκοντας λύσεις από μέση απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο «έτρεξαν» το πρώτο τους σερί (0-6, 2′), αλλά η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη.

Με κύριο εκφραστή της τον Κέβιν Σεραφέν, η ομάδα του Σίτο Αλόνσο εντόπισε από νωρίς την αδυναμία του Παναθηναϊκού να υπερασπιστεί το «ζωγραφιστό» του και «χτυπώντας» εκεί, με «καρμπόν» επιθέσεις, πήρε το προβάδισμα (13-12, 5′) και στη συνέχεια το… «αυγάτισε» (22-16, 8′).

Η είσοδος του Λούκας Λεκαβίτσιους (ντεμπούτο με τα «πράσινα») έδωσε άλλη πνοή στην επίθεση του «τριφυλλιού», με τον Λιθουανό να κλείνει με δικό του καλάθι την πρώτη περίοδο (24-20).

Έψαξε λύσεις ο Πασκουάλ

Το +4 για τη Μπαρτσελόνα έφτασε λίαν συντόμως στα πρόθυρα του διψήφιου (29-20 με Κοπόνεν), με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί, αλλά να μη βρίσκει λύσεις, κυρίως στην επίθεση. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα λεπτά ώστε να επιτευχθεί το πρώτο «πράσινο» καλάθι στη δεύτερη περίοδο, με τον Πασκουάλ να ψάχνει εναγωνίως λύσεις ώστε να διορθώσει τα όποια ζητήματα.

Ο Καλάθης χρεώθηκε γρήγορα με δύο φάουλ (τα οποία… ελέγχονται), τα πρόσωπα στις θέσεις «4» και «5» άλλαζαν συχνά για να βρεθεί το ζευγάρι που θα μπορούσε να τα βγάλει ευκολότερα πέρα με τους ψηλούς της Μπάρτσα (32-24, 15′). Η είσοδος του Παππά διαφοροποίησε κάπως την κατάσταση, καθώς οι εμπνεύσεις του 28χρονου γκαρντ έδωσαν «ανάσα» στον Παναθηναϊκό, που μάζεψε τη διαφορά και έκλεισε το ημίχρονο στο -5 (40-35).

Το αισιόδοξο στοιχείο της υπόθεσης ήταν πως οι «πράσινοι», παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν στη ρακέτα και την αξιοσημείωτη αστοχία τους από την περιφέρεια (0/8 στο πρώτο μέρος), κρατούσαν το ματς σε απόσταση δύο σουτ.

Χάθηκε ο έλεγχος, στήριγμα ο Παππάς

Στις αρχές της επανάληψης, η Μπαρτσελόνα η οποία αντιμετώπιζε -και εκείνη με τη σειρά της- προβλήματα στην επίθεση, κατάφερε να πιάσει στον «ύπνο» τον Παναθηναϊκό και να τρέξει ένα σερί 11-0 μέσα σε τρία λεπτά, μετατρέποντας το 40-35 της ανάπαυλας σε 51-35 (23′).

Έτσι, δίχως… προειδοποίηση, οι «πράσινοι» έπρεπε να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα το σοκ από το γρήγορο σερί που δέχθηκαν, βρίσκοντας εκ νέου στήριγμα στον Παππά, ο οποίος μάλιστα σημείωσε το πρώτο τρίποντο της ομάδας στο ματς (23′).

Με τον Παππά… on fire (11 πόντους), τον Ρίβερς να… συνδέεται με το καλάθι και τη μία βολή του Σίνγκλετον, ο Παναθηναϊκός κατέβασε τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα μετά από ώρα (63-54, 28′), προτού έρθει ο θετικός Ερτέλ και διαμορφώσει το σκορ περιόδου (65-54).

Tυπική διαδικασία…

Στη συνέχεια, οι γηπεδούχοι βρήκαν τρόπους ώστε να διατηρήσουν το «μαξιλαράκι» ασφαλείας τους, εκμεταλλευόμενοι φάσεις όπως εκείνη του γκολ-φάουλ από τον Οριόλα, η οποία διαδέχθηκε το άστοχο εξ’ επαφής καλάθι του Σίνγκλετον.

Το ψυχολογικό και οργανικό… άδειασμα των παικτών του Πασκουάλ φαινόταν περισσότερο όσο περνούσε η ώρα, δίνοντας την ευκαιρία στους «μπλαουγκράνα» να παραμένουν με άνεση σε θέση οδηγού (72-56, 34′), με τον Παππά να αποτελεί τη μόνη λύση που είχε ο Καταλανός κόουτς ως… αντιπαραβολή στους γηπεδούχους.

Με τη φόρα της έδρας, η Μπαρτσελόνα έφτασε τη διαφορά στους είκοσι πόντους (80-60 στο 36′), με γκολ-φάουλ του «βαρόμετρου» για εκείνη, Κέβιν Σεραφέν και έδωσε τυπικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση, η οποία είχε κριθεί ουσιαστικά από τις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου.

Τα δεκάλεπτα: 24-20, 40-35, 65-54, 98-71

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ