ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0 (56' ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ)

This is Leoforos!

Από τη Λεωφόρο δεν περνά ΚΑΝΕΙΣ! Ο Παναθηναϊκός έδειξε τα... διαπιστευτήριά του, όντας απόλυτα σοβαρός σε άμυνα και επίθεση, και με τον Λούκας Βιγιαφάνιες να ολοκληρώνει μια υποδειγματική φάση, πήρε τη νίκη στο «αιώνιο» ντέρμπι (1-0). «Παρών» όποτε χρειάστηκε ο Βλαχοδήμος.

This is Leoforos!

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού

Δίχως εκπλήξεις παρέταξε την ομάδα του ο Μαρίνος Ουζουνίδης, τοποθετώντας τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, τους Μολέδο – Κολοβέτσιο αμυντικό δίδυμο, αριστερά τον Χουλτ, δεξιά τον Κουλιμπαλί.

Στον άξονα οι Κουρμπέλης και Σιλά, με τον Χίλιεμαρκ πιο μπροστά σε πιο ελεύθερο ρόλο, με τον Λουντ στο αριστερό «φτερό» τον Βιγιαφάνιες στο δεξί και τον Γκιγιέρμο Μολίνς ως μοναδικό προωθημένο.

Το ματς

Σοβαρός από την αρχή

Ο Παναθηναϊκός θέλησε να διαχειριστεί αρχικά και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως είχε τον ρόλο του γηπεδούχου, με τον κόσμο στο πλευρό του να τον… ωθεί προς την περιοχή του Ολυμπιακού. Πολύ νωρίς στο ματς, μόλις στο τέταρτο λεπτό, ο Χίλιεμαρκ βρήκε ανοιχτό πεδίο στο τέρμα του Προτό, δεχόμενος την πάσα του Βιγιαφάνιες, αλλά το τελείωμά του δεν ήταν το κατάλληλο δυνατό.

Το κύριο μέλημα των «πρασίνων», σε πρώτη φάση, ήταν η «νοικοκυρεμένη» αντιμετώπιση των επιθετικών ορέξεων του Ολυμπιακού, γεγονός που επετεύχθη στα πρώτα λεπτά, με χαρακτηριστική άνεση, καθώς οι Σιλά και Μολέδο «καθάριζαν» ό,τι πήγαινε να γίνει επικίνδυνο προς τα καρέ του Βλαχοδήμου.

Όταν είχε τη μπάλα η ομάδα του Ουζουνίδη, με άξονες τους Χίλιεμαρκ και Βιγιαφάνιες, αναπτυσσόταν με υπομονή, ενώ στις περιπτώσεις που η άμυνα «καθάριζε» αποτελεσματικά, οι «πράσινοι» ζύγιζαν τις επιλογές τους στην αντεπίθεση.

Η αντιμετώπιση αυτή έφερε τον Παναθηναϊκό ουκ ολίγες φορές στα καρέ του Προτό, μέσω στημένων φάσεων που δεν βρήκαν όμως αποτέλεσμα, όπως η κεφαλιά του Κουλιμπαλί στο 11ο λεπτό. Πάντως, οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει πέναλτι, αλλά ο Παπαπέτρου δεν είδε το χέρι του Ανδρούτσου, μετά από προσπάθεια του Βιγιαφάνιες (15′).

Δεν κινδύνευσε, δεν απείλησε με σοβαρές αξιώσεις

Τα λεπτά περνούσαν, η άμυνα των γηπεδούχων ήταν άκρως αποτελεσματική, με τους «πράσινους» να κερδίζουν σχεδόν όλες τις προσωπικές μονομαχίες, ενώ στην επίθεση, δίχως να συμβεί κάτι το συνταρακτικό, ο Παναθηναϊκός έδειχνε ένα «κλικ» πιο επικίνδυνος των αντιπάλων του.

Στο 37′ η μπάλα στρώθηκε στον Χίλιεμαρκ, αλλά ο Σουηδός βρήκε «αέρα», χάνοντας καλή ευκαιρία για σουτ, ενώ στο 42ο λεπτό, η κεφαλιά του Μολίνς δεν απείλησε τον Προτό. Ο Βέλγος τερματοφύλακας έσωσε μάλιστα την εστία του στις καθυστερήσεις, όταν μετά από συνδυασμό Χουλτ και Χίλιεμαρκ, η μπάλα έφτασε στον Λουντ, εκείνος δοκίμασε το πόδι του, αλλά ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού του είπε «όχι» (46′).

Ίδιο μοτίβο και γκολ! Δίχως να υπάρξει καμία αλλαγή στη σύνθεσή του, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο δεύτερο μέρος όπως τελείωσε το πρώτο. Σοβαρός στα μετόπισθεν και ήρεμος στις περιπτώσεις που έβγαινε μπροστά. Ωστόσο, αυτό που έψαχνε η ομάδα του Ουζουνίδη, η οποία είχε τον έλεγχο του αγώνα και υπερείχε των αντιπάλων της, ήταν το προφανές, δηλαδή το γκολ!

Μέσω των πλαγιοκοπήσεων, οι Χίλιεμαρκ (50′) και Κουλιμπαλί (53′) προσπάθησαν να φτάσουν με αξιώσεις στην περιοχή, αλλά οι μπαλιές τους πέρασαν ανεκμετάλλευτες. Όμως στις δύο φορές, πάντα θα υπάρξει και τρίτη… και φαρμακερή.

Στο 56ο λεπτό, οι «πράσινοι» ξεδιπλώθηκαν υπέροχα στην αντεπίθεση, η μπάλα έφτασε στον Χουλτ από τα αριστερά, ο Σουηδός γύρισε, ο Προτό ακούμπησε ελάχιστα τη μπάλα, αλλά δε μπορούσε να αποσοβήσει τον επερχόμενο Λούκας Βιγιαφάνιες, που με ένα απλό άγγιγμα, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού (1-0).

Αντονί Μουνιέ, ο κρυφός φορ!

Έχοντας επιτύχει τον σκοπό του, ο Παναθηναϊκός πήρε αποθέματα ενέργειας και ψυχολογίας, προσπαθώντας άμεσα να πετύχει ένα δεύτερο γκολ το οποίο θα «καθάριζε» το ματς, βάσει της εικόνας που είχαν παρουσιάσει οι δύο ομάδες στο ματς.

Μέσω των έξυπνων μπαλιών στην πλάτη της άμυνας, οι «πράσινοι» βγήκαν δύο φορές με καλές προϋποθέσεις στην εστία του Προτό με τον Χίλιεμαρκ (64′ και 68′), αλλά ο Σουηδός ήταν οριακά σε θέση οφσάιντ.

Σε αυτό το σημείο, ο Ουζουνίδης βλέποντας ότι ο Μολίνς είχε κουραστεί, αποφάσισε να τον αποσύρει και ελλείψει άλλου καθαρού φορ προχώρησε σε ένα τρικ. Πέρασε τον Άντονι Μουνιέ στη θέση του 29χρονου Σουηδού και τον τοποθέτησε… περίπου στη θέση του, ως κρυφό κυνηγό, ούτως ώστε να υπάρξει η εκμετάλλευση των αντεπιθέσεων (69′).

Ο Βλαχοδήμος ήταν εκεί Στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός, έχοντας ρίξει όλα τα «χαρτιά» του στον αγωνιστικό χώρο, βρήκε τον τρόπο να απειλήσει την εστία του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, αλλά ο 23χρονος τερματοφύλακας δήλωσε «παρών».

Στο 78′ ο Ανσαριφάρντ πέρασε τον Κολοβέτσιο, μπήκε στην περιοχή, σούταρε με το αριστερό, αλλά ο Βλαχοδήμος από τη δεξιά του γωνία, έπεσε και απομάκρυνε σε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης, στην κεφαλιά του Εμενίκε, ο «Όντι» με υπερπροσπάθεια έσωσε τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή και μπλοκάροντας.

Έξω ο «Βίγια», μέσα οι Καμπέσας – Κουτρουμπής

Βλέποντας ότι η ομάδα ξεμένει από δυνάμεις, πράγμα φυσιολογικό λόγω της υπερπροσπάθειας, γεγονός που έφερε τον Ολυμπιακό πιο εύκολα στα καρέ του Παναθηναϊκού, ο Ουζουνίδης ολοκλήρωσε μέσα σε ένα πεντάλεπτο τις αλλαγές του.

Αρχικά απέσυρε τον «ήρωα» Βιγιαφάνιες, περνώντας στην θέση του τον Μπράιαν Καμπέσας, ώστε να φέρει τρεξίματα σε άμυνα και επίθεση (83′). Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο θετικός Χίλιεμαρκ άφησε τη θέση του στον Γιώργο Κουτρουμπή, ούτως ώστε να «κλειδώσει» το αποτέλεσμα με τρεις ποδοσφαιριστές στα μετόπισθεν (87′).

Λίγο πριν συμπληρωθούν τα ενενήντα λεπτά, ο Εμενίκε «καρδιοχτύπησε» τους «πράσινους» όταν έλαβε τη μπάλα με πλάτη στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά το γύρισμά του κατέληξε στην αγκαλιά του Βλαχοδήμου που φώναξε για άλλη μια φορά «παρών» (90′).

Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Μολέδο, Κολοβέτσιος, Χουλτ, Κουρμπέλης, Σιλά, Βιγιαφάνιες (83’ Καμπέσας), Λουντ, Χίλιεμαρκ (87’ Κουτρουμπής), Μολίνς (69’ Μουνιέ)

Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ομάρ, Σισέ, Ένχελς, Κούτρης, Ρομαό, Οφόε (77’ Ζιλέ), Φορτούνης, Πάρντο (74’ Ανσαριφάρντ), Ανδρούτσος (Καρσελά), Εμενίκε

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ