ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Λούκας Βιγιαφάνιες: Στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή! (pics)

14 Μαΐου 2017, Νέα Σμύρνη: Αποχωρεί υποβασταζόμενος από τον αγωνιστικό χώρο, έχοντας υποστεί βαρύ διάστρεμμα. 28 Οκτωβρίου 2017, Λεωφόρος: Βρίσκεται στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή και σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα του Προτό. Μέσα σε πέντε μήνες, ο Λούκας Βιγιαφάνιες πρόλαβε να ζήσει... τα πάντα.

Λούκας Βιγιαφάνιες: Στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή! (pics)

Κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μαθαίνει να ζει με το… φόβο. Γνωρίζει ότι εκτός από τα γκολ, τη δόξα και όλα τα θετικά συναισθήματα που μπορεί να τους χαρίσει… απλόχερα το άθλημα, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά, την οποία οφείλει να σεβαστεί και πολλές φορές να πορευτεί μαζί της. Ό,τι ανεβαίνει, μπορεί κάλλιστα να κατέβει μέσα σε μια μέρα, ή καλύτερα σε μια στιγμή, είτε από πόδια αντιπάλου, είτε από την αντίδραση του ίδιου του σώματος.

Όλα τα παραπάνω, ίσως και να πέρασαν ενστικτωδώς από το μυαλό του Λούκας Βιγιαφάνιες τη στιγμή που κατέρρεε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Πανιωνίου, στην πρεμιέρα των περσινών πλέι οφ. Η φωτογραφία που απεικονίζει τον Αργεντινό να κοιτά «γκρεμισμένος» το κενό, λίγη ώρα μετά την αποχώρησή του από το γήπεδο, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη παραδείγματα της χαρακτηριστικού γνωμικού: «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις».

Οι φόβοι του ιατρικού επιτελείου του Παναθηναϊκού, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Το βαρύ διάστρεμμα που υπέστη στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, θα του στερήσει τη συμμετοχή από τις υπολειπόμενες αγωνιστικές του μίνι-πρωταθλήματος. Το όνομά του προστέθηκε στη μακρά λίστα των «λαβωμένων» ποδοσφαιριστών των «πρασίνων», οι οποίοι δεν προλάβαιναν να μετρούν… απώλειες εκείνη την εποχή.

Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου
Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου 97.541 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πολλοί λένε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, πέραν της ιατρικής βοήθειας παίζει ρόλο και ο παράγοντας ψυχολογία. Ο εκάστοτε άτυχος ποδοσφαιριστής, καλείται να αφήσει πίσω του την «παγωμάρα» που φυσιολογικά ακολουθεί καταστάσεων όπως αυτές που βίωσε ο 25χρονος Αργεντινός μεσοεπιθετικός και να παλέψει με αποφασιστικότητα για το comeback του.

Τι γίνεται όμως όταν η επιστροφή παίρνει παράταση; Παρά τις πρώτες εκτιμήσεις, ο Παναθηναϊκός πορεύθηκε δίχως τον Βιγιαφάνιες στην προετοιμασία, στα ευρωπαϊκά ματς, αλλά και τα πρώτα παιχνίδια των εγχώριων διοργανώσεων. Το καλοκαίρι πέρασε, μπήκε ο Σεπτέμβρης και ουσιαστικά νέα για την πορεία της αποθεραπείας του δεν υπήρξαν. Πολλοί τότε βιάστηκαν να πουν ότι ο ίδιος δύσκολα θα επανέλθει στο πρότερο επίπεδο.

Εν τέλει, η ώρα της επιστροφής του έφτασε. Το ημερολόγιο έγραφε 23 Σεπτεμβρίου, οι «πράσινοι» βρίσκονταν στο Αγρίνιο για την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό, με τον Ουζουνίδη να δίνει το «σήμα» για την επανεμφάνιση του Βιγιαφάνιες. Σε ένα ματς το οποίο κύλησε άσχημα για το «τριφύλλι», το comeback του Λούκας αλλά και η διάθεση που έδειξε για να προσφέρει, αποτέλεσαν έναν από τους ελάχιστους λόγους για χαμόγελα, σε μια κατά τ’ άλλα, άσχημη βραδιά (2-0).

Πάντως, το άγχος από την πλευρά του Αργεντινού αλλά και από εκείνη του «πράσινου» πάγκου δεν έλειψε. Το δυναμικό παιχνίδι των γηπεδούχων, οδήγησε αρκετές φορές τον «Βίγια» σε άτσαλες πτώσεις στο χορτάρι. Κάθε μια, προσέφερε και από ένα… καρδιοχτύπι στον Ουζουνίδη, ωστόσο ο μαχητής από το Ριβαδάβια, σηκωνόταν με περισσότερο πάθος και δύναμη.

Έλα όμως που ο «τροχός» γυρίζει κάποια στιγμή. Τότε που η ζωή φροντίζει να σου δώσει πίσω, έστω και ένα μέρος από όσα σου στέρησε στο παρελθόν. Γεγονός το οποίο δε συμβαίνει συχνά, αλλά όταν γίνεται, αποτελεί δώρο πρώτης τάξεως.

28η Οκτωβρίου του 2017, γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης»: Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν. Ο Βιγιαφάνιες είναι ενδεκαδάτος και τοποθετούμενος στο δεξί «φτερό» της μεσαίας γραμμής.

Από την αρχή δείχνει έτοιμος για «μάχη». Παίρνει πρωτοβουλίες, προσπαθεί να σπρώξει την ομάδα του στην επίθεση, κρατά με άνεση τη μπάλα στα δεξιά και ψάχνει την κατάλληλη στιγμή για την κατάλληλη δράση. Στο μυαλό του, ίσως είχε μια κατάληξη παρόμοια της Λαμίας, όταν «ξεκλείδωσε» την άμυνα των γηπεδούχων μέσω κάθετης πάσας, δίνοντας την ευκαιρία στον Μολίνς να σκοράρει.

Κι όμως. Η ιστορία επεφύλαξε ένα τελείωμα ωραιότερο από αυτά που θα μπορούσε να φανταστεί ο οποιοσδήποτε. Στο 56ο λεπτό, ο Ρόμπιν Λουντ «τρυπά» την άμυνα του Ολυμπιακού από τα αριστερά, βγάζει παράλληλη μπαλιά στην «καρδιά» της περιοχής του Προτό. Ο Βέλγος ακουμπά ίσα ίσα τη μπάλα ώστε να τη στρώσει στα πόδια του Λούκας, ο οποίος πετυχαίνει ένα από τα πιο εύκολα και παράλληλα ένα από τα πιο σημαντικά γκολ της καριέρας του.

Σκοράρει στο ελληνικό classico, γίνεται η αιτία για να σηκωθεί η Λεωφόρος στο «πόδι» και εν τέλει υπογράφει μια σημαντική νίκη για την ομάδα του. Ο άνθρωπος που, ως τώρα, φάνταζε να βρίσκεται, εν αγνοία του, στη… λάθος στιγμή, βρέθηκε ακριβώς εκεί που έπρεπε, ώστε να λυτρώσει την ομάδα του αλλά και να λυτρωθεί, για όλα όσα πέρασε το προηγούμενο διάστημα.

«Αφιερώνω το γκολ σε όλους όσοι δουλεύουν για μας και μας περιβάλλουν, σε αυτούς που από το πρωί ως το βράδυ είναι δίπλα μας μέσα σε όλες αυτές τις αντιξοότητες, αλλά και στην οικογένειά μου, η οποία στάθηκε στο πλευρό μου στα δύσκολα», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Έπειτα από όλη την ταλαιπωρία που πέρασε, ιστορίες όπως αυτή του Σαββάτου, στην οποία είχε τη βασική… συμμετοχή στη συγγραφή της, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό, αποθέωση την ώρα που παρέδιδε τη θέση του στον Καμπέσας (83′) και σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Πως να μη νιώθει… ευλογημένος;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.