Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δίνει απόψε (21:00) άλλη μια «μάχη» στο… ναρκοπέδιο της Euroleague, αντιμετωπίζοντας τη Μπασκόνια στη «Fernando Buesa Arena», για την πέμπτη αγωνιστική της διοργάνωσης.
Το Panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά το background των δύο ομάδων και εντοπίζει τι ζητούν, τι θέλουν να αποφύγουν, αλλά και τη στατιστική «ματιά» της σημερινής τους συνάντησης.
Συναπάντημα No22
Παναθηναϊκός και Μπασκόνια αποτελούν πλέον ένα από τα… παραδοσιακά «ζευγάρια» της Euroleague, κουβαλώντας αρκετές ιστορίες από το -πρόσφατο- παρελθόν, έστω κι αν οι αποψινοί γηπεδούχοι έχουν συστηθεί… ποικιλοτρόπως στον εξάστερο, ως Ταού, Κάχα, ως Κούτσα, ως Μπασκόνια και ούτω καθεξής.
Απόψε θα παρακολουθήσουμε την 22η «μονομαχία» τους στα «σαλόνια» της Euroleague (από το 2000 και έπειτα) με τη… ζυγαριά νικών-ηττών να παρουσιάζει (σχεδόν) απόλυτη ισορροπία. Στις αρχές της περασμένης σεζόν, οι Βάσκοι είχαν ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Παναθηναϊκού με 10 νίκες έναντι 9, αλλά το δύο στα δύο της ομάδας του Πασκουάλ, έδωσε «πράσινο» τόνο στην προϊστορία τους (11-10 υπέρ του ΠΑΟ).
Πάντως, οι δύο τους έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν πως να… υπερασπίζονται την έδρα τους, καθώς ο μεν Παναθηναϊκός μετρά 8 νίκες και 3 ήττες ως γηπεδούχος κόντρα στη Μπασκόνια, με τους αποψινούς γηπεδούχους να υπερηφανεύονται για το δικό τους 7-3.
Από που ήρθες και τι ζητάς;
Αμφότεροι επιζητούν μια ιδιαίτερη… πρωτιά στο αποψινό ματς. Ο μεν Παναθηναϊκός «πέταξε» στη Βιτόρια έχοντας 2 νίκες και 2 ήττες, ψάχνοντας την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στη φετινή διοργάνωση.
Ένα ζήτημα που… ταλαιπώρησε αρκετά την ομάδα του Πασκουάλ την περασμένη αγωνιστική περίοδο, καθώς οι νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ ήταν περιορισμένες. Οι «πράσινοι» ωστόσο θα μπουν στην Buesa Arena έχοντας κατά νου την περσινή τους επιτυχία (72-63) η οποία τους έδωσε τη δυνατότητα να «χτυπήσουν» το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, άσχετα αν δεν το αξιοποίησαν.
Νίκη και μάλιστα… επιτακτικά, αναζητά και η Μπασκόνια, η οποία έχει σαφώς περισσότερα ζητήματα προς επίλυση σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Το… «α λα Γιασικεβίτσιους» πείραμα της διοίκησης με την πρόσληψη του Πριχιόνι στη θέση του Σίτο Αλόνσο δεν απέδωσε «καρπούς», με τον Αργεντινό να λέει φωναχτά το «mea culpa» και να αποχωρεί ώστε να αλλάξει η μοίρα μιας ομάδας που έκανε τη χειρότερη δυνατή εκκίνηση στην Ευρώπη (0-4).
Ο Πέδρο Μαρτίνεθ ανέλαβε να αλλάξει τη… ρότα του καραβιού που έδειξε να… ξεφεύγει από νωρίς, έχοντας στις πλάτες του ένα παράσημο στο βιογραφικό του, αυτό του πρωταθλητή Ισπανίας, αλλά και του φιναλίστ του περσινού Eurocup με τη Βαλένθια. Με νέο προπονητή στον πάγκο και 12.000 κόσμου στις εξέδρες, η Μπασκόνια αναζητά μια πειστική εμφάνιση για να… σπάσει το ρόδι.
Αντίθετα, ο Πασκουάλ έχει κλείσει ήδη χρόνο στο «τιμόνι» της ομάδας και θέλει να δει την ομάδα του να αφήνει πίσω τις τα… σύνδρομα που τη διακατέχουν μακριά από το ΟΑΚΑ και να τραβήξει μια… πράσινη γραμμή, στις δύο προηγούμενες εμφανίσεις σε Βαρκελώνη και Μόσχα που εξελίχθηκαν σχετικά άσχημα στο τελευταίο κομμάτι τους.
Παράλληλα, με το «διπλό» απόψε, ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να θέσει για πρώτη φορά φέτος θετικό πρόσημο στη «μπαλάντζα» νικών-ηττών, συν την ψυχολογία που θα αποκτηθεί εν όψει των επικείμενων ντέρμπι. Για να συμβούν όλα αυτά, η ομάδα του Πασκουάλ θα πρέπει να αποφύγει τη… φάκα που προσφέρει η θέα μιας Μπασκόνια στριμωγμένης στα σκοινιά.
Αριθμοί και… στρατηγοί
Βάζοντας τα… γυαλιά της στατιστικής, παρατηρούμε τα «χτυπητά» πλεονεκτήματα, αλλά συνάμα και τις αντίστοιχες αδυναμίες των Αθηναίων και των Βάσκων.
Οι γηπεδούχοι υπερέχουν του Παναθηναϊκού σε τομείς όπως τα ριμπάουντ, πρόβλημα που «ταλαιπωρεί» τους «πράσινους» φέτος, έχοντας οριακή υπεροχή (30 έναντι 29.5 ανά ματς), τις ασίστ (14.3 έναντι 12.5) και φυσικά… τις βολές (76.9% έναντι 62.5%) με την ομάδα του Πασκουάλ να αναζητά λύση σε αυτόν τον τομέα.
Στον αντίποδα, το «τριφύλλι» μπορεί να υπερηφανεύεται για την επίθεσή του, βάζοντας περίπου οκτώ περισσότερους πόντους ανά ματς σε σχέση με τους γηπεδούχους (74.3 έναντι 66.8), την ικανότητά του στα κλεψίματα (6.8 έναντι 5.8), την… αεράμυνά του (4 μπλοκ ανά ματς, έναντι 2.5 της Μπασκόνια) αλλά και το ποσοστό στα τρίποντα. Οι δύο ομάδες σουτάρουν γενικώς με… μέτρια ποσοστά, αλλά ο Παναθηναϊκός υπερέχει του 28.5% (!) της Μπασκόνια (34.6%).
Και φέτος, ο Νικ Καλάθης επωμίζεται τον ρόλο του… στρατηγού για την ομάδα του, μετρώντας ως τώρα 14 πόντους, 5.5 ασίστ και 1.5 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Οι Βάσκοι έχουν να αντιπαρατάξουν τον Τορνίκε Σενγκέλια που βάζει 13.5 πόντους, μαζεύει 7.5 ριμπάουντ και μοιράζει σχεδόν ένα μπλοκ ανά παιχνίδι (0.8).
Πόντοι: Μπομπουά (14.7) – Καλάθης (14) Ριμπάουντ: Σενγκέλια (7.5) Σίνγκλετον (7.3) Ασίστ: Γκρέιντζερ (6) – Καλάθης (5.5) Κλεψίματα: Τιμά (1.5) – Καλάθης (1.5) Index Rating: Σενγκέλια (14) – Σίνγκλετον (15)
Η… παράδοση του Σίνγκλετον και τα ρεκόρ Ο Πασκουάλ χρειάζεται και τους 12 ετοιμοπόλεμους, ωστόσο πλην του Καλάθη, θα ήθελε να δει τον Σίνγκλετον να… θυμάται τα περσινά «όργια» του κόντρα στους Βάσκους.
Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ ήταν… δυναμίτης στην επίθεση για τον Παναθηναϊκό, στις δύο περσινές συναντήσεις του με τη Μπασκόνια. Στο… θρίλερ της Αθήνας (69-68) προσέφερε 23 πόντους, ενώ στο «διπλό» της Βιτόρια έβαλε… αβίαστα άλλους 18. Σύνολο, 41!
Παράλληλα, αν βρεθεί στο καλό του… φεγγάρι, ο Καλάθης θα έχει τη δυνατότητα να πετύχει ένα σημαντικό προσωπικό ρεκόρ, που αφορά τον τομέα των ασίστ. Ο Νικ ψάχνει οκτώ ασίστ για να «σπάσει» το «φράγμα» των 500 και να γίνει ο 21ος καλαθοσφαιριστής που επιτυγχάνει να ξεπεράσει το εν λόγω όριο στην ιστορία της Ευρωλίγκα.