ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΧΙΜΚΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Φτωχή προϊστορία μα… πάμπολλοι παλιοί γνωστοί!

Το Panathinaikos24.gr ξεδιπλώνει το background της αυριανής αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τη Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το παρελθόν, το... παρόν αλλά και τα «όπλα» των δύο «μονομάχων».

Φτωχή προϊστορία μα... πάμπολλοι παλιοί γνωστοί!

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται αύριο (14/11, 21:15) την Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα, σε αναμέτρηση για την έβδομη αγωνιστική της Euroleague η οποία «ανοίγει» τον χορό της… διαβολοβδομάδας για τους «πράσινους» που, δύο ημέρες αργότερα θα ταξιδέψουν στην Πόλη για να αντιμετωπίσουν την Εφές (16/11).

Ψυχολογικά… είναι καλά!

«Πράσινοι» και «κίτρινοι» (το χρώμα που κυριαρχεί στην κύρια φανέλα της Χίμκι) προέρχονται από δύο μεγάλα αποτελέσματα τα οποία τους έδωσαν την απαραίτητη ψυχολογική «ένεση» εν όψει της συνέχειας. Ο μεν Παναθηναϊκός (3-3) πήρε το πρώτο του «διπλό» στη φετινή διοργάνωση περνώντας από την έδρα του Ολυμπιακού (70-62), η δε Χίμκι «υπέταξε» τη Μπασκόνια στη Μόσχα, αφού πρωτίστως οι Βάσκοι της έβγαλαν το… λάδι (91-90).

Βέβαια, στη γενική εικόνα, οι Ρώσοι βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τους «πράσινους» διότι εάν εξαιρεθεί η ήττα τους στο ΣΕΦ, έχουν να υπερηφανεύονται για τις πέντε νίκες τους (5-1), οι οποίες τους φέρνουν στην δεύτερη θέση της κατάταξης, ισόβαθμους με την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη. Highlight της ως τώρα πορείας τους, το «διπλό» στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης (86-80) σε αναμέτρηση για την 5η αγωνιστική.

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 15.838 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δύο σου και… δύο μου

Παναθηναϊκός και Χίμκι δεν αποτελούν ένα από τα… κλασικά ζευγάρια της διοργάνωσης, καθώς το βράδυ της Τρίτης θα τα πουν μόλις για πέμπτη φορά στην ιστορία τους, ένεκα του μεγάλου «διαλείμματος» που έκαναν οι Ρώσοι, απέχοντας από την Euroleague.

Κι όμως, στα τέσσερα παιχνίδια που προηγήθηκαν (σεζόν 2009-10 και 2012-13) υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι αμφότερες κατάφεραν να υπερασπιστούν από μια φορά την έδρα τους και αντίστοιχα να «σπάσουν» εκείνη του αντιπάλου.

Το πρώτο τους «συναπάντημα» (23/10/09) κατέληξε σε θρίαμβο για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος φιλοδώρησε με… εκατοστάρα (101-66) την πρωτάρα τότε, Χίμκι, με τους Διαμαντίδη (22π.) και Πέκοβιτς (20π.) να οργιάζουν. Μάλιστα, η ομάδα του Ζοτς φρόντισε να «ζευγαρώσει» τις νίκες της, περνώντας νικηφόρα και από τη Μόσχα (87-82).

Τρία χρόνια αργότερα, ήρθε η σειρά για την… εκδίκηση των Ρώσων. Στις 9 Νοεμβρίου του 2012, ο Παναθηναϊκός του Αργύρη Πεδουλάκη δεν μπόρεσε να βρει με τίποτα… αντίδοτο για τον Πλάνινιτς (18π), γνωρίζοντας την ήττα με 79-67. Ένα μήνα αργότερα, το σκηνικό επαναλήφθηκε στη Μόσχα (78-77 η Χίμκι), παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των Λάσμε (19π) και Ματσιούλις (15π).

Εμείς κάπου γνωριζόμαστε…

Παρά τα ελάχιστα… συναπαντήματά τους, το φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού και της Χίμκι έχει… πολλά να πει ελέω παρελθόντος. Οι περισσότεροι από τους 24 καλαθοσφαιριστές οι οποίοι θα βρεθούν αύριο στο παρκέ του ΟΑΚΑ γνωρίζονται μεταξύ τους, οπότε μην παραξενευτείτε εάν τους δείτε να… ανταλλάσσουν δυο λόγια κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης.

Αρχικά, ο νυν προπονητής της Χίμκι, Γιώργος Μπαρτζώκας, θα συναντήσει ξανά τους δύο πρώην παίκτες του, Ματ Λοτζέσκι και Κρις Σίνγκλετον. Με τον πρώτο τους ενώνει η κοινή τους θητεία στον Ολυμπιακό, ενώ με τον δεύτερο έφτασαν ως το Final-4 ως μέλη της Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Έπειτα, ο Σίνγκλετον θα πει και ένα… γεια με τον πρώην συμπαίκτη του στην Κουμπάν, Αντρέι Ζούμπκοφ, ενώ το ίδιο θα πράξει και ο Βουγιούκας με τους Σοκόλοφ (συμπαίκτες στην Χίμκι το 2014) και Ζούμπκοφ (μαζί πέρσι στην Κουμπάν), ο Ρίβερς με τους Μόνια και Βιάλτσεφ (συνυπήρξαν στην Χίμκι το 2012-13) αλλά και ο Λεκαβίτσιους με τον Άντερσεν, λόγω της κοινής τους πορείας στη Ζαλγκίρις υπό την καθοδήγηση του Σάρας.

Ο Κέι Σι της Χίμκι

Στην Ελλάδα μάθαμε τα πρώτα στοιχεία για τον Κέι Σι Ρίβερς λόγω του περάσματός του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο ο Αμερικανός έχει μετρήσει μπασκετικά… χιλιόμετρα και στη Ρωσία, φορώντας τη φανέλα της αυριανής αντιπάλου του Παναθηναϊκού.

Μάλιστα, η Χίμκι του έδωσε την ευκαιρία τη σεζόν 2012-13 να κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα, αντιμετωπίζοντας τη νυν ομάδα του στις δύο νικηφόρες αναμετρήσεις εκείνης της σεζόν. Στο 79-67 του ΟΑΚΑ δεν μπόρεσε να φανεί, όντας… άστοχος (0/9 σουτ, 2/4 βολές – 2 πόντοι), αλλά στο 78-77 της Μόσχας έβαλε το… λιθαράκι του, σημειώνοντας 12 πόντους με 3/6 τρίποντα.

Κρατά την άμυνα και τα… ποσοστά

Στον τομέα της ομαδικής στατιστικής, η Χίμκι, ελέω φόρμας και θέσης υπερέχει στους περισσότερους τομείς του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει να αντιπαρατάξει την άμυνά του, έστω και οριακά, καθώς δέχεται 79.5π. ανά ματς, την ώρα που οι Ρώσοι έχουν 81.2 πόντους παθητικό, καλύπτοντάς τους με την… επίθεση (82.8).

Η Χίμκι υπερτερεί του Παναθηναϊκού στα ριμπάουντ (39 έναντι 33.5), στις ασίστ (18.5 έναντι 12.8) και στις βολές (75.2% έναντι 62%), ωστόσο δεν μπορεί να υπερκεράσει τους «πράσινους» στον… αέρα (3.3 τάπες έναντι 2.7) αλλά και στα ποσοστά, πλην των βολών. Τόσο στα δίποντα (54% – 51%) όσο και… στα τρίποντα (37.6% – 33.8%) το «τριφύλλι» υπερτερεί, αλλά οι αυριανοί φιλοξενούμενοι… ρεφάρουν στις βολές.

Δείξε μου τους ηγέτες σου…

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Στο σκοράρισμα, ο Παναθηναϊκός πορεύεται ως τώρα με την τριάδα των Καλάθη – Παππά – Ρίβερς. Οι δύο πρώτοι έχουν ίδιο αριθμό πόντων (12.7), με τον Ρίβερς να ακολουθεί στους 10.7 πόντους κατά μέσο όρο. Από την άλλη μεριά, η ομάδα του Μπαρτζώκα στηρίζει πολλά στον… γνωστό μας από το Ευρωμπάσκετ, Αλεξέι Σβέντ, που… μονοπωλεί της επίθεσης (19.3π), έχοντας ως στηρίγματα τους Άντερσον (14.3π) και Ρόμπινσον (12.3π).

Στη «ζυγαριά» των ριμπάουντ τα δεδομένα είναι περίπου ίσα κι όμοια, καθώς ο Ρόμπινσον είναι για κάτι… δεκαδικά καλύτερος του Σίνγκλετον (7 έναντι 6.8 μ.ο). Στις ασίστ ο ασυναγώνιστος Καλάθης μοιράζει μία περισσότερη ανά ματς από τον Μάρκοβιτς (6.3 έναντι 5.2), ενώ στα κλεψίματα συμβαίνει το ανάποδο, με τον Τζένκινς (2.2) να υπερτερεί του Νικ (1.5).

Τέλος, στο Personal Index Rating, ο Παναθηναϊκός έχει να υπερηφανεύεται για τον σταθερό Σίνγκλετον, που συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 13.3 βαθμούς, ενώ στον αντίποδα, οι Ρώσοι δίνουν… κατάρα και ευλογία στον Σβεντ (18.3 βαθμοί).

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.