ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Αποστολή: «Περάστε… χειροπέδες στον Σβεντ»

Ο... πολύς Αλεξέι Σβεντ που είναι το κύριο επιθετικό «όπλο» της Χίμκι, αλλά και ο άξιος «συνοδοιπόρος» του στη ρακέτα, Τόμας Ρόμπινσον, αποτελούν τους κύριους «στόχους» του Παναθηναϊκού.

Αποστολή: «Περάστε... χειροπέδες στον Σβεντ»

Ο Παναθηναϊκός καλείται να υπερασπιστεί την έδρα του και να βάλει θετικό πρόσημο στη «ζυγαριά» νικών-ηττών, υποδεχόμενος απόψε την Χίμκι (21:15) στο ΟΑΚΑ. Μια διαπίστωση που μπορεί να ακούγεται εύκολη, ωστόσο έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας, γεγονός που γνωρίζει ο Τσάβι Πασκουάλ και εν συνέπεια οι καλαθοσφαιριστές του.

Οι Ρώσοι έρχονται… φορτσάτοι στην Αθήνα, έχοντας μπει σε «τροχιά» κορυφής με 5 νίκες και 1 ήττα, συγκατοικώντας στην πρώτη θέση με τη συμπατριώτισσα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ένας από τους κύριους… υπεύθυνους γι’ αυτήν την πορεία, είναι ο, γνωστός μας από το Ευρωμπάσκετ, Αλεξέι Σβεντ, ο οποίος έχει λάβει… άδεια από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ώστε να… σουτάρει αδιακρίτως.

Ο Σβεντ αποτελεί το κύριο επιθετικό «όπλο» της Χίμκι, ερχόμενος στο ΟΑΚΑ με 19.3 πόντους μέσο όρο στα έξι προηγούμενα ματς. Ο 28χρονος άσος διακρίνεται για τη δεινότητά του στο σκοράρισμα, λαμβάνοντας το ελεύθερο να σουτάρει όποτε εκείνος… κρίνει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις… υπεράριθμες προσπάθειες που παίρνει σε κάθε παιχνίδι.

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 19.136 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κατά μέσο όρο, ο Σβεντ σουτάρει γύρω στις 18-20 φορές στα 32 λεπτά που πατά στο παρκέ, εκβιάζοντας αρκετές προσπάθειες μεν (20/57 δίποντα, 15/49 τρίποντα), ισορροπώντας δε την κατάσταση μέσω του ρυθμού και των βολών (83.8%). Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η εύρεση ρυθμού από παίκτες τέτοιου είδους μπορεί να αποτελέσει μέγιστο πρόβλημα για τους αντίπαλους κι αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα τα οποία θα πρέπει να λύσει η άμυνα του Παναθηναϊκού.

Όπως είδαμε και στο ματς της Ελλάδας με τη Ρωσία στο Ευρωμπάσκετ, ο Σβεντ απαιτεί… 40λεπτη παρακολούθηση, διότι διαθέτει την ικανότητα να κάνει το απαιτούμενο bounce back, ακόμη κι αν προέρχεται από ένα «άνυδρο» πρώτο ημίχρονο.

Η Χίμκι πάντως δεν έχει φτάσει στο 5-1 μονάχα από τον Σβεντ. Άξιος συμπαραστάτης του διεθνή Ρώσου είναι ο 27χρονος Αμερικανός σέντερ, Τόμας Ρόμπινσον, ο οποίος κατέχει τη δεύτερη θέση στους φετινούς τοπ σκόρερ της Χίμκι, με 12.3 πόντους, ενώ είναι αρκετά δεινός και στον τομέα των ριμπάουντ, μαζεύοντας επτά «σκουπίδια» ανά παιχνίδι, στα 19 λεπτά που συμμετέχει (55.4% δίποντα, 52.2% στις βολές).

Αυτοί είναι οι δύο πιο επικίνδυνοι παίκτες της Χίμκι, βάσει της ως τώρα εικόνας της οποίας έχει δείξει από τις έξι πρώτες αγωνιστικές. Η παρουσία τους στο ΟΑΚΑ δεν είναι δα και… καταδικαστική για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει τα δικά του «όπλα» αλλά και προσφερόμενα «τρικ» προς αντιπαράθεση.

Αφ’ ενός, όπως παρατηρήθηκε, το κυριότερο σημείο είναι να περαστούν… χειροπέδες στον Σβεντ, με τον Καλάθη να αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, την αποστολή του «σερίφη», έχοντας ανταποκριθεί σε παρόμοιες φάσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Παράλληλα, όσον αφορά τον Ρόμπινσον, ισχύουν περίπου τα ίδια δεδομένα, με την «πράσινη» γραμμή ψηλών να καλείται προς άρτια προετοιμασία και συγκέντρωση, ώστε να περιορίσει το πεδίο δράσης των αντίστοιχων παικτών της Χίμκι.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.