ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΤΟ ΕΦΕΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ»

Με την… αύρα των θρίλερ και του Ρίβερς

Παναθηναϊκός και Εφές αναμετρούνται απόψε για 20η φορά στον 21ο αιώνα και το Panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη «μονομαχία» της Ανατολής.

Με την... αύρα των θρίλερ και του Ρίβερς

Στην Πόλη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης η αποστολή του Παναθηναϊκού, έχοντας στόχο να επιστρέψει πίσω στα… πάτρια με την πέμπτη φετινή νίκη της στην Ευρωλίγκα, η οποία παράλληλα θα αποτελέσει την δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας και συνολικά τρίτη σερί επιτυχία της στον θεσμό, μετά τα ματς με τον Ολυμπιακό και τη Χίμκι.

Η αναμέτρηση του «Sinan Erdem Dome» θα μεταδοθεί κάπως… νωρίς για τα ελληνικά δεδομένα (19:30), αλλά για τον Παναθηναϊκό κάθε ώρα είναι η κατάλληλη, καθώς το εν λόγω παιχνίδι αποτελεί το τελευταίο… περίεργο ματς μιας οκτάδας παιχνιδιών που… ταλαιπώρησαν την ομάδα, η οποία έχει ήδη προλάβει να αγωνιστεί κόντρα στους τρεις από τους τέσσερις συμμετέχοντες στο περσινό Final-4 (Φενέρ, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Που σε βρίσκω…

Παρά το… απίστευτο πρόγραμμα (όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Τσάβι Πασκουάλ), ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να ανταποκριθεί με σχετική επιτυχία, καθώς πλην της βαριάς ήττας στην πρεμιέρα από τη Μπαρτσελόνα και του… σοκ στη Βιτόρια, το πρόσημο των υπόλοιπων αναμετρήσεων είναι κάτι παραπάνω από θετικό για το «τριφύλλι». Το τέλος της έβδομης αγωνιστικής βρίσκει τον εξάστερο στην 8η θέση με ρεκόρ 4-3 και δυνατότητα περαιτέρω… ανόδου.

Εξωπραγματική πρόταση σε Λάρκιν: Τρία εκατομμύρια ετησίως
Εξωπραγματική πρόταση σε Λάρκιν: Τρία εκατομμύρια ετησίως 61.323 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Αντίθετα, η Εφές προσπαθεί να σταθεί εκ νέου στα πόδια της μετά το «τραυματικό» αρνητικό ρεκόρ των πέντε συνεχόμενων ηττών στη διοργάνωση. Μπορεί να βρίσκεται ακόμη στην πεντάδα του πατώματος (14η), έχοντας το ίδιο ρεκόρ με Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Ερυθρό Αστέρα και Αρμάνι (2-5), ωστόσο βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους, μετρώντας δύο τεράστια «διπλά» σε Βαρκελώνη (89-85) και Τελ Αβίβ (92-72).

Not in my house

Παναθηναϊκός και Εφές θα τα… πουν απόψε για 20η φορά στην ιστορία από το 2000 και έπειτα. Αν κάτι μας έχει διδάξει η μεταξύ τους ιστορία, είναι ότι οι δυο τους έχουν τον τρόπο να προφυλάσσουν τις έδρες τους. Οι σημερινοί γηπεδούχοι έχουν καταφέρει να φύγουν μόλις μια φορά με το «διπλό» από την Αθήνα, στο αλησμόνητο ματς των πλέι οφ του 2006 (76-73), όταν το «Pilsen» συνόδευε ακόμη το Εφές.

Αντίθετα, οι «πράσινοι» βρίσκονται σε λίγο καλύτερη μοίρα όσον αφορά τις επισκέψεις τους στην έδρα της Αναντολού Εφές, με τρεις νίκες σε εννέα παιχνίδια στην Πόλη. Η τελευταία συνέβη το 2014 για τη φάση του «Top 16», (60-65) ελέω Φώτση (14π) και Λάσμε (11π).

Συνολικά, ο Παναθηναϊκός είναι κυρίαρχος στις αναμετρήσεις με την Εφές, έχοντας νικήσει 12 φορές έναντι 7 των Τούρκων. Ρεκόρ που «χτίστηκε» κυρίως στο ΟΑΚΑ (9-1), καθώς οι υπερασπιστές του «Sinan Erdem Dome» αντιπαρατάσσουν το υπέρ τους 6-3.

Αν εξαιρεθεί το «διπλό» του «τριφυλλιού» το 2014, το ζευγάρι Παναθηναϊκός – Εφές αναδεικνύει νικήτρια τη γηπεδούχο ομάδα, κάτι που συνέβη στις 11 από τις 12 τελευταίες συναντήσεις τους!

Θρίλερ εδώ, θρίλερ και εκεί!

Υπάρχει αρκετό υλικό από τις 19 περασμένες αναμετρήσεις των αποψινών «μονομάχων», οι οποίοι έχουν γράψει αρκετά… χιλιόμετρα στην Ευρωλίγκα. Ωστόσο εδώ θα σταθούμε σε όσα συνέβησαν τη σεζόν 2016-17, όταν Παναθηναϊκός και Εφές φρόντισαν να μας… χαρίσουν δύο παιχνίδια με… κινηματογραφικό φινάλε, παρατάσεις, επικές αντεπιθέσεις και εκατέρωθεν θριάμβους.

Πριν από έναν χρόνο (4/11/16) ο Παναθηναϊκός έδειχνε πως εύκολα ή δύσκολα θα φύγει νικητής από την Πόλη (35-42 στο ημίχρονο), αλλά στη συνέχεια έγινε το… σώσε! Ισοπαλία στην τρίτη περίοδο (53-53), ισόπαλοι οι δυο τους και στο 40′ (70-70), τα ίδια και στην πρώτη παράταση (77-77)! Έπειτα από… 50 λεπτά μπάσκετ, η Εφές με τον Ντάνστον (12π – 11ρ) «καθάρισε» ένα ματς (91-83) το οποίο είχαν προσπαθήσει νωρίτερα να το πάρουν οι Ερτέλ (17π) και Τόμας (13π).

Έπειτα, σχεδόν παρόμοια ιστορία εκτυλίχθηκε και στην ρεβάνς, στο ματς του δευτέρου γύρου (Ιανουάριος 2017) στο ΟΑΚΑ. Ο ένας προσπαθούσε (επί ματαίω) να ξεφύγει από τον άλλον (50-50 στο 30′), με την παράταση να αποτελεί λογική και επόμενη εξέλιξη (70-70, 40′). Εκεί, μίλησε ο Κέι Σι Ρίβερς ο οποίος «έπνιξε» κάθε ελπίδα των Τούρκων για «διπλό» με… show από την περιφέρεια (92-81). Ο Αμερικανός τελείωσε το ματς με 23 πόντους, 15 είχε ο Τζεντίλε, ενώ Μπουρούσης και Τζέιμς είχαν από 14.

Η… άνεση του Ρίβερς

Ο πρωταγωνιστής της τελευταίας νίκης του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, Κέι Σι Ρίβερς, πάει να δημιουργήσει… φόβο στους Τούρκους, καθώς στο ματς του Γενάρη έκανε ρεκόρ παραγωγικότητας στην Ευρωλίγκα με τους 23 πόντους που πέτυχε. Παράλληλα, κόντρα στην Εφές είχε (ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης) κάνει προσωπικό ρεκόρ στις ασίστ, κάνοντας έξι φορές ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του.

Ανάλογα ρεκόρ μετρά τόσο ο Γκιστ όσο και ο Καλάθης. Ο πρώτος έκανε career high στα ριμπάουντ (11) στο θρίλερ της Τουρκίας, ενώ στο ίδιο παιχνίδι, ο Νικ μοίρασε 12 ασίστ.

Στη… ζυγαριά

Τέλος, ήρθε η ώρα της στατιστικής σύγκρισης των δύο αποψινών «μονομάχων». Η Εφές έχει οριακά καλύτερη συγκομιδή στην επίθεση (78.6 έναντι 77.7), μαζεύει περισσότερα ριμπάουντ (38.1 έναντι 32.9 και 14-8 στα επιθετικά), ενώ σουτάρει καλύτερα από τον Παναθηναϊκό από τη γραμμή των βολών (74.8 έναντι 64.3%).

Οι «πράσινοι» έχουν να αντιπαραθέσουν αρκετά στοιχεία, με κυριότερο όλων την άμυνα. Οι παίκτες του Πασκουάλ υπερασπίζονται κατά τι καλύτερα το καλάθι τους σε σχέση με τους αντιπάλους τους, δεχόμενοι 77.4 πόντους/ματς, έναντι των 83 της Εφές. Παράλληλα, μοιράζουν καλύτερα τη μπάλα (14.1 – 13.6 στις ασίστ) και είναι πιο εύστοχοι εντός παιδιάς (53.7% – 48.4% δίποντα, 42.1% – 34% τρίποντα).

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο ομάδες είναι… ισόπαλες σε δύο κατηγορίες, έχοντας αμφότερες 5.6 κλεψίματα ανά παιχνίδι και 3 μπλοκ.

Οι ηγέτες

Όσον αφορά τα πρόσωπα, οι γηπεδούχοι στηρίζουν αρκετά φέτος στην τριάδα Στίματς – Μακ Κόλουμ και Λέντο. Ο Σέρβος ψηλός κάνει εξαιρετικό τουρνουά μέχρι στιγμής, με 14.6 πόντους και 7.7 ριμπάουντ, έχοντας στο πλευρό του τους 15.6 πόντους του Μακ Κόλουμ και τους 12.4 του Λέντο, που «συνοδεύονται» από τα 6.6 ριμπάουντ που «κατεβάζει» ανά ματς.

Για τον Παναθηναϊκό, ο Καλάθης συνεχίζει σε top ρυθμούς, όντας ο πρώτος σκόρερ (12.4π) και ο πρώτος στις ασίστ (7), συνεπικουρούμενος βέβαια από τον Σίνγκλετον (6.1 ριμπάουντ) στην άμυνα και τους Παππά – Ρίβερς στην επίθεση (11.3 – 9.9 πόντοι αντίστοιχα).

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.