ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

«Clash of the Titans» στο ΟΑΚΑ με… φόντο 15 τρόπαια (pics & vids)

Το Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης «μονοπωλεί» το ενδιαφέρον στο αποψινό πρόγραμμα της Euroleague και το Panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη μονομαχία... γαλαζοαίματων του ΟΑΚΑ.

«Clash of the Titans» στο ΟΑΚΑ με... φόντο 15 τρόπαια (pics & vids)

Το βράδυ της Παρασκευής, Παναθηναϊκός και Ρεάλ Μαδρίτης θα συναντηθούν για 29η φορά στην ιστορία τους στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Euroleague. Οποιαδήποτε κουβέντα για την «αύρα» του εν λόγω παιχνιδιού θα σταματούσε εάν και εφόσον οι δυο τους… άπλωναν επιδεικτικά στο παρκέ του ΟΑΚΑ τα 15 ευρωπαϊκά τρόπαια που έχουν κατακτήσει, ζητώντας τον σεβασμό όλων.

Επειδή όμως η «μοναρχία» έχει πάψει να αποτελεί… πολίτευμα στο μπάσκετ, ιδίως μετά την τροποποίηση του φορμάτ διεξαγωγής της Euroleague, οι δυο τους, αν και εκπροσωπούν δύο από τους τέσσερις μεγάλους «οίκους» της Ευρώπης (Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ οι υπόλοιποι) δεν θα μπουν στη διαδικασία συμμαχίας. Τουναντίον, θα παρατάξουν τα «ξίφη» τους, όπως συνέβη σε άλλες 28 περιπτώσεις στο παρελθόν, με έπαθλο τη δόξα.

Η θέση μου, η θέση σου

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 43.916 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ βρίσκεται σε ανοδική πορεία, μετρώντας τρεις συνεχόμενες νίκες, οι οποίες την έφεραν από τη 14η θέση στην 5η, με ρεκόρ 5-3. Εάν δεν λάμβανε χώρα η «αυτοκτονία» της Βιτόρια, ο Παναθηναϊκός θα είχε να υπερηφανεύεται για τον «γλυκό Νοέμβρη» του, έχοντας το απόλυτο νικών στην Ευρώπη τον μήνα που διανύουμε. Η Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί το τελευταίο «εμπόδιο» για τους «πράσινους» στον προτελευταίο μήνα του 2017, οι οποίοι σε ενδεχόμενη νίκη τους θα ανέβουν ψηλότερα, κοιτάζοντας την κορυφή.

Με το ίδιο ρεκόρ (5-3) αλλά καλύτερη θέση (3η) λόγω του ισοζυγίου ενεργητικού-παθητικού πόντων (44 έναντι 3 του Παναθηναϊκού), η Ρεάλ έρχεται στο ΟΑΚΑ ευρισκόμενη σε εκ διαμέτρου αντίθετη μοίρα από το «τριφύλλι», αλλά με παρόμοιες ανοδικές τάσεις. Στην τέταρτη αγωνιστική επικράτησε της Ζαλγκίρις για να ακολουθήσουν τρεις σερί νίκες, με τις Χίμκι, Μακάμπι και Μπασκόνια να της παίρνουν το «σκαλπ» και τη Μάλαγα να αποτελεί τον… σάκο του «μποξ», καθώς η ομάδα του Λάσο ξέσπασε δίχως να αφήσει… θύματα (83-57).

Έρχεται… λαβωμένη στην Αθήνα

Ο Τσάβι Πασκουάλ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υπολογίζει σε όλες τις μονάδες του, πλην του Ντίνου Μήτογλου, ο οποίος την ώρα του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ θα βρίσκεται στο Λέστερ για την αντίστοιχη «μάχη» της Εθνικής Ανδρών στα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2019 (vs Αγγλία). Ο Καταλανός ανησύχησε βλέποντας τον Γκάμπριελ να προπονείται δύο φορές ατομικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, λόγω ενοχλήσεων, όμως μπήκε σε φουλ ρυθμούς την Πέμπτη, θέτοντας εαυτόν διαθέσιμο για το αποψινό ματς.

Αντίθετα, ο Πάμπλο Λάσο καλείται να διαχειριστεί για ακόμη ένα ματς τρεις σημαντικές απουσίες, αυτές του Σέρχιο Γιουλ, ή αλλιώς της κινητήριας δύναμης της «μηχανής» της Ρεάλ, αλλά και εκείνες των Κουζμιτς και Αγιόν, με τον Τέιλορ (μυϊκό πρόβλημα) να προστίθεται στη λίστα την τελευταία στιγμή, παραμένοντας στη Μαδρίτη για να αποθεραπευτεί. Η γραμμή ψηλών των Ισπανών έρχεται… τσεκουρωμένη στην Αθήνα, όμως, όπως φαίνεται και από την κατάταξη, το βάθος πάγκου διατηρεί την ομάδα στα ψηλά.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μισός αιώνας (και βάλε) μαχών!

Όπως προαναφέρθηκε, Παναθηναϊκός και Ρεάλ θα «κονταροχτυπηθούν» για 29η φορά στην ιστορία τους, η οποία κρατά… χρόνια και συγκεκριμένα μισό αιώνα και λίγα χρόνια παραπάνω. Οι δυο τους τα «είπανε» για πρώτη φορά προτού αρχίσει η επίσημη λειτουργία της τηλεόρασης στην Ελλάδα (1965), τη σεζόν 1962/63, στο πλαίσιο του Πρωταθλητριών.

Η πανίσχυρη Ρεάλ της τότε εποχής πέρασε δίχως πρόβλημα από την Αθήνα (97-73), παίρνοντας επίσης τα επόμενα δύο ματς: τη ρεβάνς της σεζόν 1962/1963 (90-60 στη Μαδρίτη), αλλά και την αναμέτρηση για τα προημιτελικά του Κυπελλούχων το 1983/84 (104-78). Η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού σημειώθηκε στη ρεβάνς του 104-78, με το 99-97 της Αθήνας.

Έκτοτε, από καταβολής Ευρωλίγκας, οι «πράσινοι» φρόντισαν να… φτιάξουν το ρεκόρ τους απέναντι στη Ρεάλ, με το ισοζύγιο να παραμένει υπέρ των Μαδριλένων που μετρούν 16 νίκες έναντι 12 του Παναθηναϊκού σε σύνολο 28 ματς. Εάν πάντως λάβουμε ως αρχή τον 21ο αιώνα, οι δυο τους κινούνται στην… απόλυτη ισορροπία, έχοντας αμφότεροι 8 νίκες και 8 ήττες.

Μοιραίος Φελντέιν, εφιάλτης για Γκιστ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το «σετάκι» των αναμετρήσεων μεταξύ Παναθηναϊκού και Ρεάλ στη σεζόν 2016/17, την πρώτη της εφαρμογής του νέου συστήματος διεξαγωγής της Euroleague.

Πριν από έναν χρόνο (16/11/16), ο Παναθηναϊκός «φλέρταρε» με το «διπλό», έχοντας τον… πρώτιστα ωραίο και ύστερα μοιραίο Φελντέιν, απέναντι στον «καυτό» Γιουλ, που σημείωσε 30 πόντους, ρίχνοντας «νοκ άουτ» την ομάδα του Πασκουάλ (87-84). Εκείνη τη νύχτα, οι «πράσινοι», εκτός από τον Γιουλ, είχαν να αντιμετωπίσουν και το σοκ του τραυματισμού του Γκιστ, που αποχώρησε υποβασταζόμενος στην τρίτη περίοδο, χάνοντας στη συνέχεια ένα μεγάλο μέρος της σεζόν.

https://www.youtube.com/watch?v=q2vILCaUzso

Στη ρεβάνς (16/3/17) ο «αγριεμένος» Σίνγκλετον (21π), με άξιο συμπαραστάτη του τον Τζέιμς, οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στη 15η νίκη του, μετά το 88-82 επί της ομάδας του Πάμπλο Λάσο, η οποία πάλεψε για 30 λεπτά, αλλά στη συνέχεια «υποτάχθηκε» στο «τριφύλλι» αλλά και τον «νόμο» του ΟΑΚΑ.

Πήραν 15 κούπες… μόνοι τους

Οι δύο αποψινοί «μονομάχοι» έχουν να υπερηφανεύονται για τη θέση τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αποτελώντας δύο από τις παραδοσιακές υπερδυνάμεις της ηπείρου μας. Η μεν Ρεάλ βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τα τρόπαια, έχοντας σηκώσει 9 ευρωπαϊκά, αλλά παράλληλα χάσει την ευκαιρία να κατακτήσει άλλα οκτώ, όσες ήταν και οι φορές που ανεδείχθη φιναλίστ. Ο δε Παναθηναϊκός είναι πιο… κυνικός όταν φτάνει σε τελικούς, μετρώντας 6 τρόπαια, έχοντας χάσει ένα, στα χρόνια της Σουπρολίγκας.

Το… παράδοξο που αφορά το ζευγάρι Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης είναι η… αδυναμία τους να συναντηθούν στα μεγάλα ραντεβού. Από το 2000 και έπειτα, δεν έχουν συναντηθεί ποτέ σε Final 4, ούτε σε πλέι οφ, ορίζοντας τη μοίρα τους… μοναχοί τους. Το γεγονός αυτό εξηγείται από την χρονική περίοδο που συντελέστηκε το peak τους, με τη Ρεάλ να κυριαρχεί τον 20ο αιώνα και τον Παναθηναϊκό να γνωρίζει ημέρες δόξας στην πρώτη δεκαετία του 21ου. Αντίθετα λοιπόν με ότι συμβαίνει κόντρα στη Μακάμπι και την ΤΣΣΚΑ, δύο από τις… παραδοσιακές αντιπάλους του «τριφυλλιού» στα Final-4, η Ρέαλ δεν έχει βρεθεί στον δρόμο του «εξάστερου», όταν η… μπάλα καίει.

Σε ξέρω και με ξέρεις

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους συνδετικούς «κρίκους» μεταξύ των Αθηναίων και των Μαδριλένων. Ο μεν Κέι Σι Ρίβερς αποτέλεσε μέλος της Ρεάλ τη σεζόν 2014-15, όντας μέλος της ομάδας που κατέκτησε το τελευταίο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, έχοντας στο πλευρό του τον Γιόνας Ματσιούλις που τη διετία 2012-14 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες της εξέδρας στη νέα εποχή.

Ο τραυματίας Κούζμιτς ίσως επιστρέψει φορώντας… πολιτικά στο ΟΑΚΑ, γήπεδο το οποίο γνωρίζει καλά ελέω της σεζόν 2015-16. Παράλληλα, στο παρκέ ίσως κάνουν κουβεντούλα οι Σίνγκλετον και Ράντολφ, που συνυπήρξαν στην Κουμπάν τη σεζόν 2015-16, οδηγώντας την ομάδα έως το Final-4.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Της αμύνης τα… πράσινα παιδιά

Παναθηναϊκός και Ρεάλ υπό… ανάκριση: Όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, Παναθηναϊκός και Ρεάλ έχουν αρκετά κοινά, ωστόσο ο ένας μπορεί να «φουσκώνει» για την άμυνα και ο άλλος για την επίθεση. Οι «μεν» πράσινοι υπερτερούν της Ρεάλ σε πόντους παθητικό, δεχόμενοι 77.9 έναντι 79.6 ανά ματς. Αντίθετα, οι Ισπανοί σκοράρουν κατά τι περισσότερο του «τριφυλλιού» βάζοντας 85.5 πόντους ανά ματς έναντι 78.3 της ομάδας του Πασκουάλ.

Στο ατομικό πεδίο τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα: Ο μεν Παναθηναϊκός έχει την ευλογία να διαθέτει τον «καυτό» Νικ Καλάθη, ο οποίος φιγουράρει στην πρώτη θέση των σκόρερ της ομάδας με 14.5π ανά ματς, ενώ είναι πρώτος στην Ευρώπη όσον αφορά στις ασίστ, μοιράζοντας 7.4 ανά ματς. Δίπλα του, στέκει ο Κρις Σίνγκλετον με 9.4π. και 5.6 ριμπάουντ ανά ματς, με τον Παππά να δίνει και εκείνος με τη σειρά του βοήθεια στο σκοράρισμα (10.3π).

Από την άλλη μεριά, η απουσία του Γιουλ έδωσε την ευκαιρία στον… νεαρό κομήτη, Λούκα Ντόνσιτς να αναδειχθεί περαιτέρω, έχοντας κατά μ.ο 20 πόντους ανά παιχνίδι (19.8). Ο μικρός δεν είναι μοναχός του, καθώς έχει την πολύτιμη στήριξη του Αγιόν (11π, 8ρ, 3.6ασ) και του Ράντολφ (10.2π, 8ρ).

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.