Το «συναπάντημα» Παναθηναϊκού και Μάλαγα έχει, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνο ευχάριστες αναμνήσεις για τον «εξάστερο».
Πλην της εξαιρετικής παράδοσης που έχει «χτιστεί» από τους «πράσινους» κόντρα στην αποψινή αντίπαλό τους, συνολικά (16-6 νίκες) και κυρίως στα εντός έδρας ματς (10-1), στον Παναθηναϊκό ίσως νιώθουν και… ευγνώμονες για το «δώρο» που τους ήρθε… πακέτο από την Ισπανία στις τελευταίες ημέρες του 2012.
Τότε, οι δύο ομάδες φρόντισαν να γράψουν ιστορία, δίνοντας τα «χέρια» για την επίτευξη του πρώτου trade στην ιστορία της διοργάνωσης, με τον Γκιστ να παίρνει το αεροπλάνο για Αθήνα και τον Πάνκο να ακολουθεί το αντίθετο δρομολόγιο. Μια κίνηση η οποία με την πάροδο του χρόνου φάνηκε να ωφελεί τα μέγιστα τον Παναθηναϊκό, αφήνοντας τη Μάλαγα να παρατηρεί…. εμβρόντητη για όσα έχασε. Τι συνέβη όμως;
Πάμε πίσω στη σεζόν 2012-13, την πρώτη της νέας εποχής για τον Παναθηναϊκό, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να έχει «φύγει» από το «τιμόνι» της ομάδας και τη συντριπτική πλειοψηφία του ρόστερ της προηγούμενης περιόδου να τον ακολουθεί. Πίσω έμεινε ο Διαμαντίδης με τον Τσαρτσαρή, αναλαμβάνοντας ρόλο «εγγυητών» για να «χτιστεί» η επόμενη ημέρα της ομάδας, που πλέον θα καθοδηγούταν από τον Αργύρη Πεδουλάκη.
Το καλοκαίρι εκείνο, οι «πράσινοι» προχώρησαν σε αρκετές προσθήκες, ελέω της κατάστασης. Μια εξ αυτών ήταν και ο Άντι Πάνκο, ο έμπειρος Αμερικανός καλαθοσφαιριστής, ο οποίος κάλυπτε τη θέση «4», είχε… έντιμο σουτ, όμως η ηλικία του αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα, διότι είχε ήδη «πατήσει» τα 35…
Με την πάροδο του καιρού, φτάνοντας προς το πέρας του πρώτου μισού της σεζόν, ο Παναθηναϊκός ψαχνόταν στην αγορά για μια πιο «θορυβώδη» κίνηση στο «4», δεδομένου ότι το πλάνο με τον Πάνκο δεν έδειχνε να αποδίδει τα αναμενόμενα. Κάπου εκεί, εμφανίστηκε στον «ορίζοντα» η προοπτική του Γκιστ.
Ο 26χρονος πάουερ φόργουορντ φάνταζε ως μια καλή επιλογή για την ενίσχυση της θέσης. Απόφοιτος του Μέριλαντ, με τους Σπερς να τον επιλέγουν στο draft, αλλά και με μπόλικες ευρωπαϊκές παραστάσεις, λόγω της θητείας του σε Μπιέλα, Κουμπάν, Παρτιζάν και Φενέρ, προτού καταλήξει στη Μάλαγα. Εκεί, ο «Γκιστόπουλος» προσπαθούσε επί ματαίω να τα βρει με τον τότε κόουτς της ομάδας, Γιασμίν Ρέπεσα, ο οποίος δεν του έδινε τον χρόνο που ζητούσε, καθώς δεν έδειχνε στο παρκέ όσα του ζητούσε ο Κροάτης κόουτς.
Η διοίκηση της Μάλαγα είχε λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ρέπεσα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, θέτοντας διακριτικά τον Γκιστ στο «σφυρί». Το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού ήταν έντονο, η Μάλαγα έδωσε το «ΟΚ» και έμενε να φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωνόταν το deal, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως η ανταλλαγή θα ήταν η φρονιμότερη από τις διαθέσιμες επιλογές τους.
Τη 19η Δεκέμβρη του 2012, ο ίδιος ο Γκιστ, δίχως… τακτ, αποφάσισε να καλωσορίσει εαυτόν στην οικογένεια του Παναθηναϊκού μέσω ανάρτησής του στο Facebook, την ίδια ώρα που ο ατζέντης του διέψευδε τα… αδιάψευστα: «Το αποψινό παιχνίδι ίσως είναι το τελευταίο μου με τη φανέλα της Μάλαγα. Φεύγω για τον Παναθηναϊκό. Ο κόουτς δεν με θέλει, έτσι δεν θέλω και εγώ να μείνω για να ζεσταίνω τον πάγκο…», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός φόργουορντ, «διαλύοντας» κάθε αμφιβολία για την ολοκλήρωση του deal.
Η ανταλλαγή ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Γκιστ φόρεσε τα πράσινα του Παναθηναϊκού και ο Πάνκο εκείνα της Μάλαγα. Επειδή όμως η ιστορία αποδεικνύεται… αρκετά ρουφιάνα στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο νέος καλαθοσφαιριστής του «τριφυλλιού» θα είχε, σχεδόν αμέσως, την ευκαιρία για να δώσει απαντήσεις στον Ρέπεσα αλλά και σε όσους δεν πίστεψαν στις δυνατότητές του.
Στις 10 Ιανουαρίου του 2013, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του trade, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την Ουνικάχα Μάλαγα στο ΟΑΚΑ, με τον Γκιστ να αντιμετωπίζει την πρώην ομάδα του, «πληγώνοντάς» τη δίχως να νιώθει… ντροπή. Ο Αμερικανός ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού στη νίκη με 78-73, τελειώνοντας το ματς με 17 πόντους, δύο καθοριστικά τρίποντα και 4 ριμπάουντ, αποτέλεσε τον πιο «καθοριστικό πυλώνα» της ομάδας του σε ένα κλειστό ματς. Οι απαντήσεις δόθηκαν άμεσα…
Έκτοτε, όλοι λίγο πολύ γνωρίζετε την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Γκιστ βρίσκεται ακόμη στον Παναθηναϊκό, έχοντας μάλιστα ανανεώσει δις το συμβόλαιό του, μια τον Μάρτιο του 2015 και μια το περασμένο καλοκαίρι, έως το 2019, βάζοντας «πλώρη» για… συνταξιοδότηση στο ΟΑΚΑ.
Στο διάστημα που ακολούθησε, ο Γκιστόπουλος πανηγύρισε 8 τρόπαια με το «τριφύλλι» (3 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα) και ευελπιστεί σύντομα να συντελεστεί και η μεγάλη επιστροφή του Παναθηναϊκού στα Final-4 με απώτερο σκοπό φυσικά, την κατάκτηση του 7ου ευρωπαϊκού τροπαίου.
Όσο για τη Μάλαγα; Οι Ισπανοί σίγουρα θα έχουν… χιλιομετανιώσει για την επιλογή τους να τον αφήσουν να φύγει, συναίσθημα που ίσως διατηρείται ακόμη κι αν έχει περάσει μια πενταετία από το περιστατικό. Βέβαια, έχουν ως ελαφρυντικό του ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε με γνώμονα τις επιλογές του Ρέπεσα, ο οποίος φάνηκε ότι δεν… χώνευε (μπασκετικά πάντα) τον Γκιστ, σπρώχνοντάς τον, άθελά του, στην αγκαλιά του Παναθηναϊκού.
Γι’ αυτούς τους λόγους, μπορούμε όλοι εμείς να μιλάμε για ένα από τα καλύτερα δώρα που έγιναν ποτέ στον μπασκετικό Παναθηναϊκό!