ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Λεκαβίτσιους: Επιστροφή στο… πατρικό και στον δάσκαλο Σάρας

Ο Λούκας Λεκαβίτσιους κάνει comeback -ως αντίπαλος αυτή τη φορά- στην έδρα η οποία αποτελεί το... δεύτερο σπίτι του για να αντιμετωπίσει την ομάδα της καρδιάς του και τον άνθρωπο ο οποίος τον ανέδειξε και του έδωσε το «σήμα» για να ανοίξει τα «φτερά» του, υπογράφοντας στον Παναθηναϊκό.

Λεκαβίτσιους: Επιστροφή στο... πατρικό και στον δάσκαλο Σάρας

«There is no place like home», λένε οι Αμερικάνοι, σε μια παράφραση του δικού μας «σπίτι μου σπιτάκι μου», γεγονός που φαίνεται να γνωρίζει αρκετά καλά ο Λούκας Λεκαβίτσιους, ο οποίος σε μια ημέρα (και κάτι ώρες) θα βρεθεί απέναντι με τις… ρίζες του!

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο Κάουνας για να αντιμετωπίσει τη Ζαλγκίρις, ψάχνοντας τη διεύρυνση του νικηφόρου σερί του και την 8η επιτυχία του στη Euroleague. Μια «μάχη» η οποία έχει ως «ατραξιόν» τον Λούκας Λεκαβίτσιους που επιστρέφει ως αντίπαλος σε ένα γήπεδο που πέρσι φρόντισε να «οργώσει», «τραβώντας» την προσοχή της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ.

Το βράδυ της 28ης Ιουνίου, πριν καλά-καλά προλάβει να… ξεθυμάνει κάπως η χαρά από το επικό φινάλε του Παναθηναϊκού στη Basket League και τη «στέψη» του μέσα στο «ΣΕΦ» δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Σάρας Γιασικεβίτσιους και η ομάδα του αιφνιδιάζουν σχεδόν… άπαντες, ανακοινώνοντας μέσω των social media τη μεταγραφή του Λούκας Λεκαβίτσιους στους νταμπλούχους Ελλάδας.

«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί!
«Κρούση» της Μακάμπι στη Euroleague για τα ματς του Βελιγραδίου – Τι ζητούν οι Ισραηλινοί! 17.807 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δίχως να το περιμένουν πολλοί, ο Σάρας Γιασικεβίτσιους έδωσε τις ευλογίες του στον 23χρονο γκαρντ, ο οποίος είχε στα χέρια του την πρόταση του «τριφυλλιού», ωστόσο ήθελε να επεξεργαστεί αρκετά τις παραμέτρους σχετικά με το επόμενο βήμα της καριέρας του, που εν τέλει ήταν ολόκληρο άλμα, εάν συγκρίνουμε τα τωρινά μεγέθη των δύο συλλόγων.

Ο αγαπητός στα καθ’ ημάς, Σάρας, έδωσε την ασίστ στον «Λέκα», ο οποίος, όπως πράττει κάθε μαθητής, «ζάλισε» τον δάσκαλό του στις ερωτήσεις: «Εκείνη τη μέρα μιλούσα με πολύ κόσμο, με τον αδερφό μου, με την οικογένειά μου, με τον Σάρας επίσης πολύ», αποκάλυψε λίγες ημέρες αργότερα το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «πρασίνων».

«Για εμάς είναι μία τεράστια απώλεια. Πρώτα από όλα, χάσαμε ένα “μαθητή” του δικού μας συστήματος, έναν νεαρό Λιθουανό παίκτη. Και δεν υπάρχουν πολλοί. Όλοι οι ταλαντούχοι παίκτες φεύγουν σε πολύ μικρή ηλικία για το ΝΒΑ ή για πιο δυνατές, ξένες ομάδες. Η απώλεια είναι μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε πως δεν είμαστε κοντά στα clubs που αποτελούν την ελίτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτό είναι το επίπεδό μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

Ωστόσο στο τέλος πρυτάνευσε η λογική που έμελλε να οδηγήσει τον Λεκαβίτσιους σε «ασφαλή χέρια», κατά τον Σάρας. Ο νεαρός προπονητής της Ζαλγκίρις είχε μόνο καλές αναμνήσεις από τον Παναθηναϊκό, ενώ παράλληλα, η παρουσία του Τσάβι Πασκουάλ στην άκρη του πάγκου του «τριφυλλιού», είχε «στρώσει» τις συνθήκες για την ομαλή μετάβαση του 23χρονου γκαρντ από τον έναν δάσκαλο στον επόμενο!

Ο «Λέκα» ήρθε στην Αθήνα, έχοντας λάβει τις διαβεβαιώσεις που ήθελε από τον πρώην προπονητή του: «Ο Σάρας μου είπε ότι η Αθήνα θα είναι ένα καλό μέρος για μένα, ένας καλός προορισμός, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Μου εξήγησε ότι θα ήταν καλό για μένα να πάω στον Παναθηναϊκό, γιατί είναι μία τεράστια ευκαιρία». Στην πορεία διαπίστωσε ότι ο συμπατριώτης του είχε δίκιο…

Το πρώτο στάδιο της μετάβασης του Λεκαβίτσιους από την «πεπατημένη» οδό της πατρίδας, της ομάδας που υποστηρίζει από παιδί και των γνωστών «λημεριών» στην… αχαρτογράφητη Αθήνα και τον εξάστερο Παναθηναϊκό δεν ήταν εύκολο. Όπως δεν θα ήταν εύκολο για κάθε παιδί που στα 23 του αποφασίζει να αφήσει τα κεκτημένα του για να διεκδικήσει -με καλύτερους όρους- την πορεία προς την καταξίωση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο Λεκαβίτσιους βγήκε για πρώτη φορά εκτός Λιθουανίας ώστε να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ, θα λέγαμε ότι τα πάντα κυλούσαν όμορφα.

Ο ίδιος έμενε εντυπωσιασμένος από τους ρυθμούς της πόλης, που διέφεραν από εκείνους του όμορφου, αλλά ήσυχου Κάουνας, ενώ «γέμιζε» το προφίλ του στα social media με φωτογραφίες από τον ηλιόλουστο ουρανό του λεκανοπεδίου. Με την «αφέλεια» ενός… επαρχιώτη από το εξωτερικό, ο ίδιος δεν μπορούσε αρχικά να πιστέψει ότι το φθινόπωρο ο ήλιος λάμπει και η θερμοκρασία είναι «γαντζωμένη» πάνω από τους 20 βαθμούς.

Τα «εχέγγυα» για την προσαρμογή του είχαν ήδη «στηθεί», καθώς οι συμβουλές του μέντορα Σάρας ήταν… to the point. Ωστόσο, λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ «μίλησε» ο αστάθμητος παράγοντας. Σε φιλικό προετοιμασίας της «Λιέτουβα» με την Ισλανδία ο Λεκαβίτσιους αποχώρησε τραυματίας και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για κάταγμα στο μετατάρσιο, γεγονός που θα «τραβούσε» αρκετά την ένταξή του στον Παναθηναϊκό.

Για καλή τους τύχη, Παναθηναϊκός και Λεκαβίτσιους έλαβαν τα ευχάριστα νέα. Ο 23χρονος δεν χρειάστηκε εν τέλει χειρουργική επέμβαση, όμως απαιτούνταν 6-8 εβδομάδες για την αποθεραπεία του. Ο «Λέκα» έχασε το Ευρωμπάσκετ, όπως και το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας του, επιστρέφοντας και κάνοντας ντεμπούτο σε μια δύσκολη στιγμή. Για πολλούς ήταν ένας εκ των διασωθέντων της ομάδας στη βαριά ήττα από τη Μπαρτσελόνα στην Ισπανία…

Εν τέλει η μετέπειτα πορεία του ήταν άκρως θετική, καθώς ένα μήνα μετά την επίσημη πρώτη του με το «τριφύλλι» αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για το «διπλό» του Παναθηναϊκού στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου του, ένα αποτέλεσμα από το οποίο δόθηκε το σήμα εκκίνησης για το σερί που εξακολουθεί να «τρέχει» η ομάδα του Πασκουάλ. Ο δάσκαλος Σάρας παρακολούθησε τα πεπραγμένα του στο Φάληρο και του έστειλε sms συγχαρητηρίων.

«Ήταν απόλαυση. Του έστειλα μετά το ματς πως ήταν εντυπωσιακός. Θυμάμαι το πρώτο μου ντέρμπι σαν να ήταν χθες. Είχα χλωμιάσει. Με άφησε κάπως έκπληκτο η εμφάνισή του, γιατί είναι δύσκολη η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ. Είναι μεγάλο πράγμα για έναν νεαρό παίκτη να ηγείται της ομάδας του», έλεγε όλο καμάρι ο Γιασικεβίτσιους για τον μαθητή του, μετά το ντέρμπι στο ΣΕΦ.

Επειδή όμως η μοίρα δεν συνηθίζει να «δωρίζει» μόνο τις όμορφες στιγμές, αλλά «πετά» στον διάβα του καθενός και τα… περίεργα, Λεκαβίτσιους και Γιασικεβίτσιους ετοιμάζονται για ένα ακόμη συναπάντημα, διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Η σχέση στοργής που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους θα μείνει για 40 λεπτά στην άκρη, καθώς ο «Λέκα» θα επιστρέψει για να «πληγώσει» την ομάδα, τους οπαδούς και τον προπονητή που μέχρι τον Ιούνιο τον ενθάρρυναν και τον ζητωκραύγαζαν. Αν μη τι άλλο, οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν αύριο (7/12) στο Κάουνας, θα αποτελέσουν εμπόδιο για την εμφάνιση του 23χρονου, ωστόσο η αντιμετώπιση των συναισθημάτων που -αναμφιβόλως- θα εμφανιστούν, είναι καθαρά στο «χέρι» του.

Είτε συγκινηθεί, είτε «λυγίσει», είτε χαμογελάσει, είτε αντιμετωπίσει όλη την κατάσταση με κυνισμό, προτάσσοντας το «ένστικτο» της… επιβίωσης και της νίκης, που διακατέχει το σύνολο των αθλητών, το σίγουρο είναι ότι τα «φώτα» θα πέσουν πάνω στον «Λέκα» και εν συνεπεία στον δάσκαλό του, Σάρας, οι οποίοι ενώνονται μεν από πολλά, όμως πλέον τους χωρίζει μισή… ήπειρος απόσταση!

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.