ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Ο Ουζουνίδης λέει αλήθειες, αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης μιλάει συνεχώς έξω από τα δόντια και περιγράφει τη θλιβερή πραγματικότητα στον Παναθηναϊκό. Ως πότε, όμως, θα συμβαίνει αυτό και τίποτε περισσότερο; Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Ο Ουζουνίδης λέει αλήθειες, αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, για μια ακόμη φορά, δεν κρύφτηκε και μίλησε ανοικτά για όλα όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό. Στις πρόσφατες δηλώσεις του στο συνδρομητικό κανάλι, ο κόουτς του “τριφυλλιού” περιέγραψε τη θλιβερή πραγματικότητα, έκανε λόγο για κρίσιμο Ιανουάριο για το μέλλον του συλλόγου, επανέλαβε ότι παραμένει στην ομάδα με σκοπό να πολεμήσει γι αυτήν και ξανά είπε αλήθειες για όλα όσα συμβαίνουν στο κλαμπ από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Να μια από τις πιο χαρακτηριστικές του ατάκες: “Οσο είμαι εδώ θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Είμαι από μέσα μου έτοιμος να τα δεχθώ. Γι’ αυτό δεν λυγίζω όπως κάποιοι άλλοι. Είμαι έτοιμος για χαστούκια όπως αυτά στον ΠΑΟΚ και στη Λαμία. Όταν αγαπάς τον Παναθηναϊκό είσαι μαζί του και σε αυτές τις στιγμές. Θέλω να έρθει ο κόσμος να βοηθήσει την Κυριακή. Θα του δώσουμε χαρές αλλά θα δεχθούμε και χαστούκια. Να έρθουν να είναι κοντά μας”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ουζουνίδης περιγράφει με απολύτως αληθινό τρόπο τα όσα βιώνει ο ίδιος, αλλά και όλοι όσοι έχουν παραμείνει στο κλαμπ, τη σκληρή καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα με εξαιρετικά δύσκολο έργο από τον κόουτς να ξανακερδίσει τους ποδοσφαιριστές και να τους πείσει να έχουν το μυαλό τους αποκλειστικά και μόνο στο αγωνιστικό σκέλος και πουθενά αλλού. Μια καθημερινότητα με αβεβαιότητα, με προσφυγές, με φήμες, με αποχωρήσεις, με ταμεία “στεγνά”, με μοναδικό πλάνο τη μείωση του μπάτζετ για να βγει η χρονιά και το κυριότερο δίχως μεγαλομέτοχο, δίχως άνθρωπο που θα χρηματοδοτεί και που σε συνεννόηση με το τεχνικό τιμ θα χαράζει το σχέδιο και τους στόχους. Άλλωστε, με την υπάρχουσα κατάσταση, ο μοναδικός στόχος είναι να σωθεί η ομάδα για να βγει η χρονιά και… βλέπουμε.

Είναι προς τιμήν του Ουζουνίδη το ότι κάθεται και παλεύει μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Είναι, επίσης, τιμητικό για τον ίδιο το γεγονός ότι δεν κρύβεται πίσω από την κουρτίνα και όποτε του δίνεται ο λόγος με κομψότητα αλλά και καθαρότητα, λέει τα πράγματα ως έχουν. Δε θίγει, προσπαθεί να προστατεύσει όσο μπορεί, μα δε στρογγυλεύει και τον λόγο του. Τονίζει τα προβλήματα, δε λαϊκίζει και δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές εκφράζει αισιοδοξία για αίσιο τέλος, διότι έτσι έχει μάθει να πορεύεται ως άνθρωπος και ως προπονητής.

Αν το πάμε, όμως, λίγο παρακάτω, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε κουραστεί. Έχουμε κουραστεί από αυτές τις αλήθειες του κόουτς. Οχι, φυσικά, πως ευθύνεται ο ίδιος. Τι άλλο να κάνει, άλλωστε, από το να πολεμάει, να παλεύει καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες και να εξηγεί το πως έχουν τα πράγματα; Εξάλλου, για όλο αυτό το κακό που έχει βρει τον Παναθηναϊκό, δεν έχει καμία ευθύνη. Λάθη στη δουλειά του και στις επιλογές του μπορεί να έχει κάνει, όπως, άλλωστε, συμβαίνει με τον οποιονδήποτε προσπαθεί σε κάθε τομέα της ζωής. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για υπεύθυνο όλων όσων συμβαίνουν στο κλαμπ από τον Σεπτέμβριο.

Ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει έναν άνθρωπο να προσπαθεί, να ακούει ή να διαβάζει απ’ αυτόν για το πως έχει η κατάσταση στο “τριφύλλι” και να μη βλέπει τίποτε περισσότερο. Καμία προοπτική για το μέλλον, κανένα όραμα, καμία ελπίδα για κάτι το καλύτερο, για κάτι… Παναθηναϊκό. Τα πάντα είναι άγνωστα. Η ομάδα “περπατάει” με μοναδικό στόχο να βγάλει τη σεζόν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και από εκεί και πέρα κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.

Κανείς δε γνωρίζει αν και μετά θα συνεχιστεί το ίδιο έργο, θα περάσουμε, δηλαδή, στη φάση ενός Παναθηναϊκού που για τα επόμενα χρόνια θα προσπαθεί απλά να υπάρχει, με μικρό μπάτζετ, με φτηνές μεταγραφές και με ταβάνι την 5η ή 6η θέση ή θα βρεθεί μια λύση που θα γυρίσει τη σελίδα και θα γίνει η προσπάθεια για τη μεγάλη επιστροφή. Στην παρούσα φάση, δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει κάτι στον ορίζοντα για να ξαναγίνει από το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός που όλοι θέλουν. Το αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, το οποίο φυσικά είναι και ευχή όλων, είναι μια άλλη ιστορία και καλό θα είναι να μην κάνουμε τους μάντεις, αλλά να αναλύουμε τα πάντα με βάση τα δεδομένα και τα όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα. Τα δεδομένα, λοιπόν, “λένε” ότι ο Παναθηναϊκός θα παλεύει για να μην έρθουν τα χειρότερα (υποβιβασμός), θα έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με προσφυγές και χρέη και όλοι θα παρακαλάνε οι άνθρωποι που έχουν απομείνει και δουλεύουν, να μην ξεπεράσουν τα όριά τους και τα βροντήξουν. Διότι εκεί είναι που θα έρθουν τα χειρότερα. Το τι θα συμβεί από τη νέα σεζόν, τα συζητάμε όταν θα έρθει η ώρα…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ