ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ 94-93

Ι love this team!

Σε ένα ματς-θρίλερ που κρίθηκε στην παράταση (83-83 καν. διάρκεια), ο Παναθηναϊκός βρέθηκε προ εκπλήξεως με το καλάθι του Πάνγκος, όμως με buzzer beater καλάθι α λα ΝΒΑ του Νικ Καλάθη, βγήκε ζωντανός και πήρε νίκη ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σημασίας με 94-93. Παιχνίδι... ροντέο στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να χάνει προβάδισμα 20 πόντων, στη συνέχεια πήγε με τον Ρίβερς το ματς στην παράταση και γύρισε το παιχνίδι από το -7!

Ι love this team!

Ο Τουπάν από τα 5.5 μέτρα ευστόχησε στην προσπάθεια που πήρε, ανοίγοντας το σκορ στο ΟΑΚΑ, ωστόσο πλην εκείνου, η Ζαλγκίρις του Σάρας Γιασικεβίτσιους δεν μπορούσε να βρει στη συνέχεια κάποιο… γιατρικό για τις «σταθερές» του Παναθηναϊκού.

Η πρώτη είχε να κάνει με την άμυνα, η οποία οδήγησε τους «πράσινους» σε κλεψίματα και κατά συνέπεια ορισμένα εύκολα καλάθια, απόρροια της ασφυκτικής πίεσης στην περιφερειακή άμυνα, προτού αναλάβει δράση η περιφέρεια και αρχίσει ο… βομβαρδισμός.

Όπου περιφέρεια, προσθέστε το όνομα του Μάρκους Ντένμον, που πραγματοποίησε αρχή ά λα Χίμκι, με τον Αμερικανό να οδηγεί την… κούρσα μαζί με τον Καλάθη για το 10-3, που έγινε 17-9 στη συνέχεια. Δύο ακόμη μεγάλα από τον «δαίμων» του «τριφυλλιού» συν το buzzer – beater σουτάκι του Βουγιούκα, οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο +12 στο πρώτο δεκάλεπτο (29-17).

Το δεύτερο φάουλ του Κρις Σίνγκλετον θεωρητικά θα ανησυχούσε τον Πασκουάλ, που έβλεπε τον Καβαλιάσκουσκας να προστίθεται στη λίστα των «προβλημάτων» μαζί με τον Τουπάν. Ωστόσο, επί του πρακτέου, όλα εξελίχθηκαν αρκετά καλά, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου. Ο Ντίνος Μήτογλου πήρε λεπτά συμμετοχής, έδωσε ενέργεια σε άμυνα και επίθεση, τροφοδοτώντας το σερί του Παναθηναϊκού.

Κάπως έτσι, το 29-17 έγινε 39-21, με τον Ίαν Βουγιούκα να κάνει, για ακόμη μια φορά, εξαιρετικά τη δουλειά του και τον Ρίβερς να συνδέεται με το καλάθι, προκαλώντας θερμό χειροκρότημα στο ΟΑΚΑ. Στο 16′, το ταμπλό έγραφε 43-23, ένα σκορ που κάλυπτε ολωσδιόλου τον Παναθηναϊκό που έκανε… άριστα τα βασικά. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ορμώμενοι από το τάιμ άουτ (και τις φωνές) του Σάρας, οι Λιθουανοί εκμεταλλεύτηκαν την χαλάρωση του «τριφυλλιού».

Οι «πράσινοι» του Κάουνας μετέτρεψαν το -20 σε -9 με… συνοπτικές διαδικασίες, «χτυπώντας» το καμπανάκι στην ομάδα του Πασκουάλ για την πορεία του ματς, τονίζοντας ότι τίποτα δεν τελείωσε ακόμη. Εν τέλει, την ορμή των Ουλανόβας και Καβαλιάουσκας ανέκοψε ο Μήτογλου που με 1/2 βολές οδήγησε την ομάδα του με διψήφια διαφορά στα αποδυτήρια (47-37).

Η προειδοποίηση είχε έρθει από τη Ζαλγκίρις και από τη στιγμή που η ταχύτητα των «πρασίνων» είχε μειωθεί, οι παίκτες του Σάρας Γιασικεβίτσιους φρόντισαν να δείξουν ότι υπάρχει ακόμη παιχνίδι. Στο 25′, ο Παναθηναϊκός είχε βρει σκορ μόνο από τις βολές, με τον Καλάθη και τον Σίνγκλετον, με τη Ζαλγκίρις να απαντά με δύο μεγάλα σουτ του Μιλάκνις, φέρνοντας το ματς στο σουτ (53-51).

Την ίδια στιγμή, ο Πασκουάλ είχε τρεις «πονοκεφάλους», τα τρία φάουλ των παικτών που αποτελούν τους πυλώνες της ομάδας, τους Καλάθη, Σίνγκλετον και Γκιστ. Ο Ντένμον δεν μπόρεσε να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς με το πρώτο μέρος και αντικαταστάθηκε από τον Παππά, ο οποίος δεν είχε βρει «σύνδεση» με το καλάθι στο πρώτο κομμάτι, με τον Καλάθη να τον μιμείται και τη Ζαλγκίρις να… ισοφαρίζει (55-55).

Τα πράγματα ζόρισαν για τον Παναθηναϊκό που είχε χάσει την επαφή του με τον ρυθμό, το καλάθι και εν τέλει με την αμυντική του συμπεριφορά, γεγονός που λειτούργησε σε όφελος των Λιθουανών, που πέρασαν… μπροστά μέχρι και με 3 πόντους, αλλά ο Παππάς έδωσε λύσεις, για να μπει ο Παναθηναϊκός στην τελευταία περίοδο στο +1 (59-58).

Από τη στιγμή που το παιχνίδι έγινε ντέρμπι από το… πουθενά, με το -20 να κάνει «φτερά», ο Παναθηναϊκός όφειλε να ανασυνταχθεί και να βρει ένα μίνι-ξέσπασμα από τους καλαθοσφαιριστές του, ώστε να φέρει εκ νέου το παιχνίδι στα μέτρα του. Ο Ρίβερς το έψαχνε αλλά δεν γινόταν, ο Σίνγκλετον (επιθετικά) ήταν εκτός ματς, ωστόσο βρέθηκε προσωρινά ο… ηγέτης, μέσω του Λούκας Λεκαβίτσιους.

Ο Λιθουανός έβαλε τις βολές, ευστόχησε και σε ένα κρίσιμο τρίποντο, φέρνοντας τη διαφορά στο +4, αλλά ο Μίσιτς απάντησε γρήγορα, ισοφαρίζοντας εκ νέου, στο πρώτο τρίλεπτο της τελευταίας «πράξης» (64-64). Η άμυνα «έσφιξε» μαζεύοντας δύο κρίσιμα ριμπάουντ και στη συνέχεια, «μίλησε» ο Σίνγκλετον, ο οποίος έβαλε έξι σερί πόντους (βολές συν τρίποντο) για το 7-0 σερί του Παναθηναϊκού (71-64, 35′), οδηγώντας τον Γιασικεβίτσιους σε διπλό τάιμ άουτ.

Βλέποντας ότι ο Καλάθης ήθελε βοήθεια στην επίθεση, ο Πασκουάλ αποφάσισε να βάλει στο πλευρό του και τον εξαιρετικό Λεκαβίτσιους, παίζοντας με δίδυμο γκαρντ, γεγονός που βοήθησε αρκετά, καθώς οι «πράσινοι» ξέφυγαν με οκτώ (76-68), αλλά ο πείσμων Καβαλιάουσκας δεν τα… παρατούσε. Η Ζαλγκίρις χτύπησε στα miss match και έτρεξε επί μέρους 9-2, με αποτέλεσμα να φέρει το ματς ξανά σε mood… θρίλερ (78-77, 38′).

Ο Ουάιτ ευστόχησε σε μια κρίσιμη επίθεση και στην επόμενη, ο Γκιστ έκανε επιθετικό φάουλ, με αποτέλεσμα να μπούμε στο τελευταίο λεπτό με τη Ζαλγκίρις στο +1 (78-79) και τα νεύρα… τεντωμένα. Στα… καπάκια, ο Πάνγκος ευστόχησε σε φοβερό τρίποντο για το +4 (78-82) βάζοντας εκ νέου δύσκολα στους «πράσινους». Στα 53”, ο προβληματικός στο β’ μέρος Παναθηναϊκός, έψαχνε κάτι δραστικό.

Το πρώτο βήμα έγινε από τον Κέι Σι Ρίβερς που με τρίποντο απάντησε στον Πάνγκος (81-82) στα 35” για το φινάλε. Στη συνέχεια, ο Τουπάν έβαλε 1/2 βολές και ο «καυτός» Κέι Σι έφερε το ματς στα ίσια με λέι απ στα 16 δευτερόλεπτα (83-83) και στην πιο κρίσιμη φάση του ματς, ο Ρίβερς έκλεψε τη μπάλα από τον Πάνγκος και οριστικοποίησε την παρουσία του Παναθηναϊκού στην παράταση, λίγες ημέρες μετά το ματς κόντρα στο Λαύριο.

Ο Ουάιτ με… επτά σερί πόντους (τρίποντο, βολές και δίποντο) έκοψε τα «φτερά» του Παναθηναϊκού, δίνοντας ισχυρότατο προβάδισμα στη Ζαλγκίρις, την ώρα που οι «πράσινοι» έμοιαζαν… άδειοι (83-90, 42′). Ο Πασκουάλ αποφάσισε να βγάλει τον Θανάση και να βάλει τον Παππά, που κέρδισε επιθετικό φάουλ και με μπάσιμο, έφτασε το ματς στον πόντο, επαναφέροντας στη «ζωή» τον Παναθηναϊκό (89-90).

Ο Γιασικεβίτσιους πήρε τάιμ άουτ και στη συνέχεια είδε τον Γκιστ να καρφώνει στον αιφνιδιασμό για το 91-90 και στη συνέχεια να παίρνει το φάουλ του Ουάιτ. Η κατάσταση είχε αλλάξει άρδην, το θέμα ήταν να εκμεταλλευτεί την όλη κατάσταση η ομάδα του Πασκουάλ, ώστε να πάρει μια υπερπολύτιμη νίκη.

Ένα άστοχο τρίποντο του Παππά από τα 8.5μ. έδωσε παράταση… ζωής στη Ζαλγκίρις που ισοφάρισε με 1/2 του Μιλάκνις στο τελευταίο λεπτό (91-91). Στα 16”, ο Ρίβερς μιμήθηκε τον Μιλάκνις (1/2, 92-91) και ο Πάνγκος στα 4.7” έδωσε προβάδισμα στη Ζαλγκίρις (92-93), αλλά ο Καλάθης με ΤΕ-ΡΑ-ΣΤΙΟ buzzer beater λέι απ έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό! (94-93)

Τα δεκάλεπτα: 29-17, 47-37, 59-58, 83-83, 94-93

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ