Δεν πήρε τώρα τον αέρα του Ολυμπιακού ο Παναθηναϊκός, όπως σπεύδουν να μας ενημερώσουν όλοι, επειδή τον έχει κερδίσει πέντε φορές συνεχόμενες. Εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια του έχει πάρει τον αέρα και τον έχει κερδίσει με κάθε τρόπο.

Η δυναστεία που έφτιαξε η οικογένεια Γιαννακόπουλου, άλλωστε, δεν έχει εμφανιστεί από κανέναν άλλον σύλλογο στον ελληνικό αθλητισμό. Από… συγκυρίες (μιας και η συγκεκριμένη λέξη είναι της… μόδας) είχε κάνει ένα σερί ο Ολυμπιακός στις αρχές της θητείας του Σφαιρόπουλου. Αυτό που συμβαίνει τώρα, με τον Παναθηναϊκό να κυριαρχεί και στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ είναι επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι ο κανόνας. Τα υπόλοιπα είναι εξαιρέσεις.

Όπως κανόνας έχει γίνει πλέον να ψάχνει ο Ολυμπιακός τρόπους για να δικαιολογήσει την κάθε του ήττα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, με ειρωνικό ύφος έλεγε στη συνέντευξη Τύπου «φανταστείτε να είχε και βαθμολογικό ενδιαφέρον τι θα έκαναν οι διαιτητές». Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τι θα έκαναν οι διαιτητές αν το ματς είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ξέρω τι θα έκανε ο Παναθηναϊκός.

Μου μοιάζει δύσκολο, λοιπόν, αν το ματς είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον (το κατάφεραν και αυτό οι «πράσινοι», να μην υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον στα τέλη Ιανουαρίου) να άφηνε το δικαίωμα ο Παναθηναϊκός στον Ολυμπιακό να ελπίζει σε νίκη για 30 λεπτά, όπως έκανε χθες. Μιλάω για την περίοδο την οποία διανύουμε, που ο Ολυμπιακός μοιάζει να βρίσκεται σε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, με πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του. Μπορεί σε ένα μήνα που θα παίξουν πάλι οι δύο ομάδες τα πράγματα να είναι διαφορετικά και ο Ολυμπιακός να είναι πιο ανταγωνιστικός.

Όμως αυτή τη στιγμή, με τις… τριαντάρες στην Ευρωλίγκα να τον ακολουθούν και με το μπάσκετ, είναι αστείο να μιλάμε για διαιτησίες, φάουλ, σφυρίγματα και βολές (μόλις τέσσερις (!) περισσότερες εκτέλεσε ο Παναθηναϊκός). Είναι φάουλ του Σφαιρόπουλου να ισχυρίζεται πως για την ήττα της ομάδας του φταίνε μόνο οι διαιτητές και να λέει πως όλη η Ελλάδα είδε πως κέρδισε ο Παναθηναϊκός.

Στο τελευταίο θα συμφωνήσω. Πράγματι, όλη η Ελλάδα είδε πως κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Με τον Ρίβερς να ξεμπουκώνει και να βρίσκει ξανά τον δαιμονισμένο εαυτό του απέναντι στην ομάδα που ο προπονητής της αδυνατεί εδώ και 1,5 χρόνο να βρει τρόπο αντιμετώπισης του Αμερικανού…