Θέματα / Αφιερώματα

Σύλλογος μεγάλος… δεν υπάρχει άλλος (pics, vids)

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Φεβρουαρίου 1908, όταν ο Γιώργος Καλαφάτης ίδρυσε μαζί με άλλους 40 αθλητές του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών, τον ενδοξότερο και μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας.

Ο Παναθηναϊκός μας γιορτάζει! Κλείνει 110 χρόνια ζωής, μιας ζωής με πολλές επιτυχίες, πολλές χαρές αλλά και λύπες, κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς, στον αθλητισμό. Η Παναθηναϊκή Ιδέα, γεννήθηκε πριν από πολλά χρόνια και ακόμα ζει, υπάρχει, αναπνέει, χάρη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν τα πάντα για το τριφύλλι, μα πάνω απ’ όλα χάρη στον κόσμο, ο οποίος δείχνει έμπρακτα την αγάπη του καθημερινά.

Στις χαρές και στις λύπες μαζί, δεν υπάρχει άλλος, Σύλλογος μεγάλος…

Το panathinaikos24.gr ξετυλίγει το κουβάρι της Παναθηναϊκής Ιδέας. Τα πρώτα χρόνια, η μεταπολεμική περίοδος και η σύγχρονη ιστορία. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ερασιτεχνικά αθλήματα, οι τίτλοι για τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, αμέτρητοι. Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Ο Γιώργος Καλαφάτης ήταν αθλητής του στίβου, αλλά και του ποδοσφαίρου και μετά το τέλος της καριέρας του, στα τέλη του ’20, υπήρξε διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού.

Ο Γιώργος Καλαφάτης

Τα ιδρυτικά μέλη του τότε Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών, εκτός του Καλαφάτη, ήταν ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, αδερφός του Γιώργου και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.

Στις αρχές της ιστορίας του ο Παναθηναϊκός φορούσε άσπροκόκκινες εμφανίσεις, ωστόσο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υιοθετήθηκε το πράσινο χρώμα και το έμβλημα του τριφυλλιού, την ιδέα του οποίου «έφερε» στον Παναθηναϊκό ο Μιχάλης Παπάζογλου από τη Χαλκηδόνα Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν πριν. Το τριφύλλι σχεδιάστηκε από τον Γιώργο Χατζόπουλο, διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης και ιδρυτικό μέλος του Παναθηναϊκού.

Η αρχική ονομασία του Παναθηναϊκού

Ο σύλλογος ο οποίος στις αρχές του 1910 είχε μετονομαστεί σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος, μετονομάστηκε για μία και τελευταία φορά, σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, το 1924, μετά τη Γενική Συνέλευση της 15ης Μαρτίου, ωστόσο η απόφαση είχε ήδη παρθεί δύο χρόνια πριν, το 1922.

Λίγο πριν μετονομαστεί σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, λεγόταν Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος

Early Days

Το 1919 η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομίλων Αθήνας και Πειραιά, διοργάνωσε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα, με τον Παναθηναϊκό να ανακηρύσσεται πρωταθλητής. Οι «πράσινοι» θα κατακτήσουν και τα πρωταθλήματα του ’21 και ’22, έχοντας ως βασικά στελέχη, τους Καλαφάτη, Νικολαΐδη και Πανουργιά.

Λουκάς Πανουργιάς

Ο Παναθηναϊκός θα δώσει τον πρώτο του διεθνή αγώνα στις 26 Απριλίου 1925, αντιμετωπίζοντας την Βιτόρια Ζάγκρεμπ, με το αποτέλεσμα να είναι 1-1.  Ένα χρόνο αργότερα θα αντιμετωπίσει την Κάουφενμπεργκ από την Αυστρία, κερδίζοντας τη με 1-0, ενώ μέσα στην ίδια χρονιά θα δώσει τον πρώτο του αγώνα στη Θεσσαλονίκη, απέναντι στην ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (μετέπειτα ΠΑΟΚ), όπου θα κερδίσει με 2-0.

Ο Παναθηναϊκός το 1908

Ο Παναθηναϊκός του ’21 και του ’22

Από εκείνη τη σεζόν (1926) η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή του Πρωταθλήματος της χώρας (όχι βέβαια με τη σημερινή μορφή). Ο Παναθηναϊκός ως μέλος της ΕΠΣ Αθηνών, κατέκτησε τα 17 από τα 30 πρωταθλήματα Αθήνας που διεξήχθησαν μέχρι και το 1959.

Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν ο Απόστολος Νικολαΐδης, ένας αθλητής φαινόμενο στο ποδόσφαιρο, στο στίβο, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920 σαν ποδοσφαιριστής και σαν αθλητής του στίβου.

Ήταν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για 20 χρόνια. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και το 1974 έγινε ο πρόεδρος της ομάδας. Θεωρείται σύμβολο του Παναθηναϊκού και για αυτό το λόγο το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει το όνομα του.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο “Πατριάρχης”

Εποχή Φόρνερ και Κίνσλερ

Το 1928 ο Παναθηναϊκός προσλαμβάνει τον Ούγγρο προπονητή Μίκλος Φόρνερ, ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο Φόρνερ αντικαταστάθηκε από τον συμπατριώτη του Γιόζεφ Κίνσλερ, ο οποίος έμεινε στον πάγκο της ομάδας για 10 χρόνια.

Το 1930, αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τον Παναθηναϊκό, αφού κέρδισε τον Ολυμπιακό με 8-2, με μεγάλο αστέρι τον Άγγελο Μεσσάρη, ενός παίκτη «θρύλου» για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» στέφονται πρωταθλητές, όντας αήττητοι. Εκτός του «θρυλικού» Μεσσάρη, στον Παναθηναϊκό αγωνίζονταν και οι Μυγιάκης, Πιερράκος και Συμεωνίδης, μεταξύ άλλων.

Μίμης Πιερράκος, Διομήδης Συμεωνίδης, Αντώνης Μυγιάκης, Άγγελος Μεσσάρης

Ο Β΄ Παγκόσμιος και το… αντιστασιακό ντέρμπι

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρατεύονται. Στις 19 Νοεμβρίου του 1940 ο Μίμης Πιερράκος θα σκοτωθεί στον Ελληνοιταλικό πόλεμο.

Δύο χρόνια αργότερα (Άνοιξη του ’42) Παναθηναϊκός και ΑΕΚ διοργανώνουν φιλικό με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του Νοσοκομείου Σωτηρία (προς  όφελος των νοσηλευομένων).

Οι Γερμανοί όρισαν Αυστριακό διαιτητή, απαιτώντας μέρος των εσόδων. Οι αρχηγοί των δύο ομάδων (Κρητικός και Μαρόπουλος) αποφάσισαν να μην διεξαχθεί τελικά το ματς της Λεωφόρου. Οι φίλαθλοι συμφώνησαν σε αυτό, αλλά αγανακτισμένοι όντες, ξέσπασαν σε επεισόδια εις βάρος των κατακτητών. Αποτέλεσμα μια μεγαλειώδης αντιπολεμική πορεία 15.000 φιλάθλων με πορεία από την Αλεξάνδρας στην Ομόνοια. Το ματς αυτό έμεινε στην ιστορία ως το αντιστασιακό ντέρμπι.

Η κατάμεστη Λεωφόρος στο “αντιστασιακό ντέρμπι”

Μεταπολεμική ιστορία…

Στα πρώτα χρόνια μετά το τέλος της κατοχής και του πολέμου, ο Παναθηναϊκός αναγεννήθηκε από τις «στάχτες» του. Βαγγέλης Πανάκης και Κώστας Λινοξυλάκης αποκτήθηκαν και αποτέλεσαν τη βάση μιας μεγάλης ομάδας, όπου το 1953 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, με προπονητή τον Χάρι Γκέιμ. Το 1959 αποκτήθηκε από την Άμυνα Αμπελοκήπων και ο Μίμης Δομάζος.

Οι «πράσινοι» κατακτούν 7 από τα 8 πρωταθλήματα Αθηνών με προπονητές τους Γκέιμ, Γκλίσοβιτς και Ζολντάϊ.

Ο Βαγγέλης Πανάκης

Η εποχή της Α΄ Εθνικής

Το 1959 ξεκινά η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, με τον Παναθηναϊκό να συμμετέχει για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η δεκαετία που ακολουθεί αποτελεί μακράν την παραγωγικότερη στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Το 1964 με προπονητή τον Στέφαν Μπόμπεκ το «τριφύλλι» θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, αήττητο, με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Είναι η μοναδική ομάδα που το έχει καταφέρει αυτό.

Ο Γιουγκολάβος Μπόμπεκ δημιούργησε μια ισχυρή ομάδα η οποία έφτασε σε αυτό το ακατάρριπτο ρεκόρ. Είχε παίκτες, όπως τον Δομάζο, τον Παπαεμμανουήλ, Λουκάνίδη, Οικονομόπουλο, Καμάρα, Πυτιχούτη Σούρπη, Φυλακούρη, Πανάκη, μεταξύ άλλων.

Η παρέμβαση της Δικτατορίας

Η Δικτατορία στην Ελλάδα είχε ήδη αρχίσει να παρεμβαίνει και στον Αθλητισμό. Η ΓΓΑ αρνείται να εκδώσει την ανανέωση του συμβολαίου του Στέφαν Μπόμπεκ και ως εκ τούτου δεν ανανεώθηκε και η άδεια παραμονής του στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να φύγει (αντικαταστάθηκε από τον Λάκη Πετρόπουλο).

Στέφαν Μπόμπεκ: Ο “αήττητος”

Παράλληλα η δικτατορία θα προβεί στην καθαίρεση του Λουκά Πανουργιά από την προεδρία του Παναθηναϊκού, ενώ το 1968, παραπέμπεται σε δίκη ο Απόστολος Νικολαΐδης με στόχο και σκοπό να γίνει ξένο σώμα όσον αφορά τα αθλητικά δρώμενα του Παναθηναϊκού και όχι μόνο.

Συνολικά εκείνη τη δεκαετία ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τα πρωταθλήματα του ’60, ’61, ’62, ’64, ’65, ’69 και ’70. Ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 1968-1969 κατέκτησε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του. Με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο και αρχισκόρερ τους Γονιό και Φραντζή και με έναν Δομάζο καθοριστικό, κέρδισε πρωτάθλημα και κύπελλο εκείνη τη σεζόν.

Η επιτυχία του Παναθηναϊκού εκείνα τα χρόνια γίνεται ακόμα σημαντικότερη αν αναλογιστεί κανείς, πως στα μέσα της δεκαετίας, θα αποχωρήσουν από τον ΠΑΟ, παίκτες όπως οι Λουκανίδης, Λινοξυλάκης, Παπαεμμανουήλ, Πανάκης, μεταξύ άλλων.

Η νέα γενιά όμως, με μπροστάρη τον Μίμη Δομάζο θα καταφέρει να κάνει το… ακατόρθωτο. Κάτι που ποτέ κανείς από την Ελλάδα δεν είχε κάνει, δεν έκανε και ενδεχομένως δεν θα κάνει ποτέ…

Πούσκας και Γουέμπλεϊ

Στις 2 Ιουνίου του 1970 υπογράφει στον Παναθηναϊκό ο Ούγγρος Φέρεντς Πούσκας. Μεγάλος ποδοσφαιριστής, μεγάλος άνθρωπος και όπως αποδείχτηκε και μεγάλος προπονητής.

Ο Φέρεντς Πούσκας και η “αρμάδα” του Παναθηναϊκού 

Οι «πράσινοι» έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1970, αγωνίζονται την επόμενη σεζόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο δρόμος για τον τελικό είχε ανοίξει…

Η ομάδα του Γουέμπλεϊ

Πρώτο «θύμα» η πρωταθλήτρια Λουξεμβούργου Ζένες Ες την οποία αποκλείει με 5-0 και 2-1, στη συνέχεια θα αποκλείσει την πρωταθλήτρια Τσεχοσλαβακίας Σλόβαν Μπρατισλάβας με 3-0 και 2-1. Στη συνέχεια απέκλεισε την Έβερτον με 0-0 και 1-1 και στη συνέχεια τον πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας, Ερυθρό Αστέρα με 3-0 και 1-4.

Στις 2 Ιούνη αντιμετωπίζει στον τελικό του Γουέμπλεϊ τον Άγιαξ του Κρόιφ, χάνοντας με 2-0, ωστόσο έμεινε στην ιστορία παρότι έχασε τον τελικό, καθώς είναι η πρώτη και μοναδική Ελληνική ομάδα που το καταφέρνει αυτό, μια τεράστια επιτυχία, που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί.

Άλλο ένα επίτευγμα… που κόστισε

Ο Άγιαξ ως κάτοχος του τίτλου του πρωταθλητή Ευρώπης, αρνήθηκε να αγωνιστεί στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με αντίπαλο τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο, καθώς δεν ήθελε να αγωνιστεί με τους Ουρουγουανούς, που φημίζονταν για το πολύ σκληρό παιχνίδι τους.

Ο Παναθηναϊκός ως φιναλίστ θα συμμετάσχει στον «διπλό» τελικό, γεγονός που αποτελεί άλλο ένα παράσημο στην ιστορία του «τριφυλλιού», που όμως το πλήρωσε ο Σύλλογος, «δικαιώνοντας» τον Άγιαξ, που δεν ήθελε να αγωνιστεί.

Ο Μοράλες θα σπάσει το πόδι του Γιάννη Τομαρά και θα του «κόψει» επί της ουσίας την καριέρα, ενώ στον πρώτο αγώνα της Λεωφόρου (1-1), ήδη από το 21΄, είχε αποχωρήσει τραυματίας ο Σάκης Κουβάς μετά από αντιαθλητικό χτύπημα του Ουμπίνιας.

Στον επαναληπτικό του Μοντεβιδεό, οι «πράσινοι» θα χάσουν με 2-1 και το Διηπειρωτικό θα καταλήξει στα χέρια της Νασιονάλ. Και τα δύο γκολ του Παναθηναϊκού σημείωσε ο Τότης Φυλακούρης.

Το ρεκόρ του «ψηλού» και η επιστροφή του Νικολαΐδη

Το 1972 ο Παναθηναϊκός κατακτά άλλο ένα πρωτάθλημα με τον Αντώνη Αντωνιάδη να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ, με 39 γκολ, ένα ρεκόρ που δεν έχει καταρριφτεί ακόμα και σήμερα. Δύο χρόνια αργότερα, με την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, αναλαμβάνει και πάλι πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο Απόστολος Νικολαΐδης.

Τα πήρε όλα…

Η περίοδος 1976-1977 φάνταζε χαμένη για το «τριφύλλι», μετά από το πολύ κακό ξεκίνημα. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, με την έλευση του Κάζιμιρ Γκόρσκι (9η αγωνιστική). Ο Παναθηναϊκός στο τέλος της χρονιάς, κατακτά πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ αγωνίστηκε και στο Βαλκανικό Κύπελλο, φτάνοντας στον τελικό.

Ο  Κάζιμιρ Γκόρσκι

Στις 15 Μαρτίου του 1978 οι «πράσινοι» επικρατούν στη Λεωφόρο της Σλάβια Σόφιας με 2-1, κατακτώντας το τρόπαιο (διπλός τελικός).

Η εποχή των ΠΑΕ και ο Βαρδινογιάννης

Η 17η Ιουλίου του 1979, αποτελεί χρονιά ορόσημο για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο από ερασιτεχνικό μετατρέπεται σε επαγγελματικό. Όλες οι ομάδες ποδοσφαίρου μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες. Το 1979 λοιπόν, ψηφίζεται ο νόμος υπ. αριθμ. 879, που απαιτούσε τα σωματεία που συμμετείχαν στην Α΄ Εθνική να μετατραπούν σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, αλλάζοντας μια για πάντα το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έχοντας εκφράσει την επιθυμία του να πάρει στα χέρια του τον Παναθηναϊκό, δεν θα το καταφέρει τελικά, με τη νεογέννητη ΠΑΕ τότε, να καταλήγει στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη με πρόεδρο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη.

Αργότερα σε συνέντευξη του ο Παύλος Γιαννακόπουλος θα δηλώνει, πως οι Βαρδινογιάννηδες πήραν με πραξικοπηματικό τρόπο τον Παναθηναϊκό. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θα παραμείνει στο τιμόνι της ΠΑΕ για 21 χρόνια, ενώ μέχρι και το 2011, όπου και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα αφήσει την ΠΑΕ, ο Παναθηναϊκός άνηκε στην συγκεκριμένη οικογένεια.

Ο “καπετάνιος” στη Λεωφόρο (πίσω του φαίνεται και ο Ανδρέας Βγενόπουλος)

Η κατασκευή της… Παιανίας

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Συλλόγου, προχωρά στην κατασκευή του προπονητικού κέντρου της Παιανίας, το οποίο ήταν και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα αθλητικά κέντρα στην Ευρώπη και το κορυφαίο στην Ελλάδα.

Η είσοδος του υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου στην Παιανία

Ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Λίβερπουλ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Εθνική ομάδα της Φινλανδίας, η εθνική ομάδα Νέων της Αγγλίας, μεταξύ άλλων, έχουν επισκεφτεί το αθλητικό κέντρο για προετοιμασία και προπονήσεις, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η λειτουργία της ακαδημίας του Παναθηναϊκού, από την οποία αναδείχθηκαν πολλοί μεγάλοι ποδοσφαιριστές, που έκαναν καριέρα και στο «τριφύλλι» και στην Εθνική Ελλάδος αλλά και σε μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού.

Τα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου στην Παιανία, έγιναν στις 16 Δεκεμβρίου 1981, με την παρουσία του προέδρου του Παναθηναϊκού, Γιώργου Βαρδινογιάννη και του τότε Υφυπουργού Προεδρίας, Γιώργου Κατσιφάρα.

Τον σταμάτησε η Λίβερπουλ

Η σεζόν 1984-1985 ήταν ονειρική για το «τριφύλλι». Με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ και παίκτες όπως οι Σαραβάκος, Ζάετς, Ρότσα, Κυράστα και άλλους, οι «πράσινοι» θα φτάσουν στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών, όπου θα αποκλειστούν από την μεγάλη Λίβερπουλ (0-4, 0-1).

Ο Γιάννης Κυράστας με τον Φιλ Νηλ, αρχηγό των “Reds”

Ο Παναθηναϊκός στον δρόμο για τα ημιτελικά, απέκλεισε τις Φέγενορντ, Λίνφιλντ και Γκέτεμποργκ.

Το νταμπλ και η… τεσσάρα

Η επόμενη σεζόν, αποτέλεσε και αυτή μία από τις πιο επιτυχημένες του Παναθηναϊκού, αφού στο τέλος της σεζόν, το «τριφύλλι» κατέκτησε το νταμπλ, με εμφατικό τρόπο μάλιστα, αφού στον τελικό κυπέλλου επικράτησε του Ολυμπιακού με 4-0, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Σαραβάκο και προπονητή τον Πιέτρ Πακερτ. Εκείνη η ομάδα είχε στη σύνθεση της, ποδοσφαιριστές όπως οι,  Σαργκάνης, Καρούλιας, Ζάετς, Μαυρίδης, Κυράστας, Σαραβάκος, Αντωνίου, Ρότσα, Λιβαθηνός, Χαραλαμπίδης, Θ. Δημόπουλος, Χρ. Δημόπουλος, Γεωργαμλής, Βλάχος και Γεωργακόπουλος.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος

«Θύματά» του… Οσέρ, «Γιούβε» και Χόνβεντ…

Τη σεζόν 1987-1988, οι «πράσινοι» έφτασαν στους «8» του ΟΥΕΦΑ, αποκλείοντας την Οσέρ του Ερίκ Καντονά, τη Γιουβέντους και τη Χόνβεντ, ωστόσο αποκλείστηκαν από τη Κλαμπ Μπριζ.

Στο τέλος της σεζόν ο Παναθηναϊκός κατακτά το κύπελλο, νικώντας τον Ολυμπιακό με 4-3 στα πέναλτι.

«Παρών» στην «πειραματική» σεζόν του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Παναθηναϊκός έχοντας κερδίσει τα δυο τελευταία πρωταθλήματα, βρέθηκε στην πειραματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1992. Το «τριφύλλι» αποκλείει τη Φραμ Ρέικιαβικ και την Γκέτεμποργκ, ενώ στη φάση των ομίλων (16) σημείωσε 4 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Όταν ο Βαζέχα… «πάγωσε» το Άμστερνταμ

Η σεζόν 1995-1996, ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του Συλλόγου. Οι «πράσινοι» με προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, θα φτάσουν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ και θα χάσουν την ευκαιρία να παίξουν ξανά σε τελικό για… 90 λεπτά!

Χάιντουκ Σπλιτ, Ναντ, Άαλμποργκ, Πόρτο, Λέγκια Βαρσοβίας, έμειναν… πίσω από τον Παναθηναϊκό και ο μεγάλος Άγιαξ του Λουίς φαν Χαλ, βρέθηκε μπροστά από την «πράσινη αρμάδα».

Ο Βαζέχα σε μία μονομαχία με τον Λιτμάνεν και τον Ράιζινγκερ

Στον πρώτο ημιτελικό με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, ο Βαζέχα θα σκοράρει το γκολ της… ζωής του, χαρίζοντας μια μεγάλη νίκη στην ομάδα του, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα. Στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε, δέχτηκε γρήγορα το γκολ με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 0-3 και να μείνει με την πίκρα του αποκλεισμού, από μία ομολογουμένως ανώτερη ομάδα βέβαια.

Βαζέχα, Μπορέλι, Δώνης, Βάντσικ, Μάρκος, Καλλιτζάκης, Αποστολάκης, Καπουράνης, Γεωργιάδης ΓΧ, Γεωργιάδης ΓΣ, Μαραγκός, Ουζουνίδης, μερικοί από τους παίκτες του Παναθηναϊκού εκείνη τη χρονιά.

Πρωτιά για Βαζέχα…

Τον Ιανουάριο του 1998, ο Κριστόφ Βαζέχα θα σημειώσει το 181ο γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Συλλόγου. Στις 29 Απριλίου του 2001, σε αγώνα με τον Ιωνικό ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 233ο γκολ της καριέρας του και μέχρι το τέλος της καριέρας του στην χώρα μας (2004) θα φτάσει τα 244 γκολ και θα γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Αλλαγή ηγεσίας και… παράγκα

Τον Μάιο του 2000, μετά από 21 χρόνια προεδρίας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποχωρεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και 4 νταμπλ, 3 super cup και έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985) και του Champions League (1996). Νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει ο Άγγελος Φιλιππίδης, ενώ το… κουμάντο στην ΠΑΕ έχει αναλάβει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ανιψιός του Γιώργου και γιος του Βαρδή.

Ο “Τζίγγερ”

Ο Παναθηναϊκός βάδισε στη σεζόν 1999-2000 με προπονητή τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά έμεινε… δεύτερος στο τέλος του πρωταθλήματος.

Οι «πράσινοι» ανακηρύχτηκαν ως η κορυφαία ομάδα του κόσμου για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2001, ένα μοναδικό επίτευγμα στην ιστορία της ομάδας. Στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου, το «τριφύλλι» αποκλείει την Πολώνια Βαρσοβίας, ενώ προκρίθηκε από τον όμιλο της διοργάνωσης, αντιμετωπίζοντας τις Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Γιουβέντους και Αμβούργο. Χαρακτηριστικό ματς, το 3-1 επί των Ιταλών στο ΟΑΚΑ, αποτέλεσμα που τους έστειλε… σπίτι τους.

Στην επόμενη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετώπισε τις Βαλένθια, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Στουρμ Γκρατς, όπου και αποκλείστηκε.

Η «παράγκα» είχε κάνει ήδη την εμφάνιση της στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο παρά την πίεση που άσκησε μερίδα του Τύπου, η υπόθεση δεν πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης ποτέ, με τα γνωστά αποτελέσματα…

Το νταμπλ του ‘04

Ο Παναθηναϊκός αγνοούσε την λέξη πρωτάθλημα από το 1996, παρά το γεγονός πως στην Ευρώπη τα πήγαινε περίφημα, στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Ο Βαρδινογιάννης φέρνει τον Ισραηλινό, Γιτζάκ Σουμ και ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ (7ο στην ιστορία του). Επικρατεί του Ολυμπιακού με 3-1 στον τελικό της Νέας Σμύρνης, κλείνοντας ιδανικά τη σεζόν.

Πολυμετοχικότητα, διάλυση, Παναθηναϊκή Συμμαχία

Το 2008 και υπό την πίεση των αγανακτισμένων Παναθηναϊκών, στα 100στα γενέθλια του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ελλάδα, θα διοργανωθεί συλλαλητήριο με στόχο να ανατραπεί η διοίκηση Βαρδινογιάννη, με τον Σύλλογο στο ποδόσφαιρο να έχει απολέσει την αγωνιστική του αξιοπιστία, βλέποντας τον αιώνιο αντίπαλο του να κερδίζει τους τίτλους με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους.

Τον καλοκαίρι του 2008 ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοινώνει το πολυμετοχικό σχέδιο, εφαρμόζοντας ένα μοντέρνο και πρωτόγνωρο μοντέλο διοίκησης, έπειτα από πιέσεις και άλλων επιφανών Παναθηναϊκών. Πρόεδρος της ΠΑΕ αναλαμβάνει ο Νικόλας Πατέρας, ενώ βασικοί «πυλώνες» του πρότζεκτ, είναι εκτός του Πατέρα, οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Πάυλος Γιαννακόπουλος και Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Γιάννης Βαρδινογιάννης, Παύλος Γιαννακόπουλος, Νίκος Πατέρας και Ανδρέας Βγενόπουλος

Ρήξη, διάλυση και… «παρκάρισμα»

Οι μέτοχοι του Παναθηναϊκού έρχονται σε ολική ρήξη μετά από μήνες διαμάχης, με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη σε Συνέντευξη Τύπου που παραθέτει, να «χαρίζει» το 54,7 των μετοχών που κατέχει η οικογένεια του σε όποιον θέλει να τις πάρει και να αναλάβει την ΠΑΕ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου, το χρέος του Παναθηναϊκού ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ, περίπου.

Στο αγωνιστικό κομμάτι επί εποχής πολυμετοχικότητας, ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ το 2010, έχοντας στη σύνθεση του τον αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας, Ζιλμπέρτο Σίλβα και τον σούπερ σταρ Τζιμπρίλ Σισέ. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός θα «κόψει» πάνω από 35.000 εισιτήρια διαρκείας, ρεκόρ αξεπέραστο.

Τζιμπρίλ Σισέ και Ζιλμπέρτο Σίλβα

Αλαφούζος και Παναθηναϊκή Συμμαχία

Όντας στο χείλος του γκρεμού ο Παναθηναϊκός, ο Γιάννης Αλαφούζος αναλαμβάνει την ομάδα, μέσω ενός σωματείου λαϊκής βάσης, της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Εκλέγεται πρόεδρος και αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη (μαζί με τον κόσμο) της ΠΑΕ τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Παναθηναϊκός αποκτά τις δικές του νέες προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες και σε απόλυτη συμφωνία με τους κανόνες του Financial Fair Play της UEFA.

Τον Απρίλιο του 2014 ο Παναθηναϊκός επικρατεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ με 1-4 επί του ΠΑΟΚ. Σκόρερ για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, ο Νίκος Καρέλης και ο Μάρκους Μπεργκ με χατ-τρικ.

Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2017, ο Γιάννης Αλαφούζος αποχώρησε από την προεδρία της ΠΑΕ και έβαλε τον Παναθηναϊκό σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Το τριφύλλι με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο τιμόνι του παλεύει κόντρα σ’ όλους και σ’ όλα.

Οπρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος σηκώνει το κύπελλο Ελλάδας, με τον προπονητή της ομάδας, Γιάννη Αναστασίου

Ο Αυτοκράτορας της Ευρώπης

Η κορυφαία ομάδα σε συλλογικό επίπεδο στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού. 56 τίτλοι, μόνο το τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού και το ταξίδι συνεχίζεται…

Έξι “κούπες” Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής…

Ήταν το μακρινό 1919, όταν ο ιδρυτής και «υπεραθλητής» του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καλαφάτης ο οποίος παρακολούθησε τους Πανσυμμαχικούς αγώνες του Παρισιού και έφερε στην Ελλάδα αφού είχε συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες, τον απαιτούμενο εξοπλισμό αλλά και την τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Συλλόγου.

Στην πρώτη ομάδα του μπάσκετ του Παναθηναϊκού, αγωνιζόταν και ο Απόστολος Νικολαΐδης, ενώ το πρώτο ματς διεξήχθη στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1922, με αντίπαλο τη ΧΑΝΘ. Στα πρώτα χρόνια κορυφαίοι αθλητές της ομάδας υπήρξαν ο Καλαφάτης, ο Νικολαΐδης και ο Πανουργιάς.

Μετά από κάποια χρόνια στα οποία το τμήμα επί της ουσίας έμεινε ανενεργό, το 1937 συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός επέστρεψε δριμύτερος, με αθλητές όπως ο άγγελος Φιλίππου, ο Νίκος Μαντζάρογλου, ο Λίτσας και ο Δημητράκος, αλλά και οι  Τέλης Καραγιώργος, Θύμιος Καραδήμος, Γιώργος Μποφίλιος, Φίλιππος Παπαοικονόμου, Πέτρος και Νίκος Πολυκράτης.

Στη διάρκεια της κατοχής, το τμήμα άντεχε, υπήρχε ωστόσο ένας εκ των ιδρυτών του, ο Δημήτρης Γιαννάτος συνελήφθη από τους Γερμανούς, καταδικάστηκε σε θάνατο και το 1943 εκτελέστηκε.

Η μεταπολεμική εποχή

Στο πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα, το 1946 ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής (όπως και το 1947), με αθλητές όπως τον Λάμπρου, Πανταζόπουλο, Αρβανίτη, Καραδήμο, Τζακ Νικολαΐδη (ανιψιός του Απόστολου).

Την σεζόν 1948-1949, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 3ος στη βαθμολογία, στον τελικό ο Τρίτων έπαιξε με τον Ολυμπιακό, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» κατέθεσαν ένσταση, το ματς επαναλήφθηκε και πήραν αυτοί τον τίτλο (τι μας θυμίζει άραγε…)

Με μπροστάρη τον τεράστιο Φαίδωνα Ματθαίου ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε τα πρωταθλήματα του ’50 και ’51, ενώ το ’54 το κατακτά αήττητος.

Ο «Τάφος του Ινδού»

Το 1959, με έδρα του το νεόδμητο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού», ο Παναθηναϊκός εισήλθε σε μία νέα εποχή. Αγωνίστηκε στο ιστορικό κλειστό μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν και οι ομάδες έγιναν επαγγελματικές.

Η δεκαετία 1960-1970 «βρήκε» και άλλους τεράστιους αθλητές να αγωνίζονται με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Βασιλακόπουλος, Ταβουλάρης, Παναγιωταράκος, ενώ το 1962 οι «πράσινοι» έδωσαν τον πρώτο τους διεθνή αγώνα, απέναντι στην Χαποέλ Τελ Αβίβ για το κύπελλο πρωταθλητριών.

Ο “Τάφος του Ινδού”

Στις 23 Νοέμβρη του ’63 ο Παναθηναϊκός διαλύει τον Ολυμπιακό με 90-48 για το κύπελλο Μαντέλλου (πρόγονος του κυπέλλου Ελλάδος).

Με ηγέτη τον Γιώργο Κολοκυθά θα κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή το 1967, ενώ θα καταφέρει να «περάσει» στην κορυφαία τετράδα του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ωστόσο αποκλείστηκε από την Ντιναμό Τιφλίδας. Το 1970 θα είναι η πρώτη ομάδα που θα χρησιμοποιήσει ξένο παίκτη (Κραίγκ Γκρήνγουντ, ΗΠΑ).

Αμέτρητες οι κούπες… με τον Απόστολο Κόντο

Το διάστημα 1970-1984, αποτέλεσε μια χρυσή περίοδο στην ιστορία του τμήματος. 10 πρωταθλήματα από τα 14, με ηγέτη τον Απόστολο Κόντο.

Με στρατηγό στο τιμόνι της ομάδας, την «Αλεπού των πάγκων», Κώστα Μουρούζη και ηγέτες τους Κόντο, Κορωναίο, Κοκολάκη, Κέφαλο και Ιορδανίδη, θα κατακτήσουν πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ το 1972 θα βρεθούν στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών (έπαιζε και ο Αμερικάνος, Γουίλι Κέρκλαντ), αλλά η Ίνις Βαρέζε, ήταν η καλύτερη ομάδα της εποχής στην Ευρώπη και μοιραία κέρδισε τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός του 1969, από αριστερά προς τα δεξιά: Κέφαλος, Πέππας, Κόντος, Κολοκυθάς και Χαϊκάλης

Μέχρι και το 1984 και παίκτες όπως ο Μέμος Ιωάννου, Ντέιβιντ Στεργάκος, Ανδρίτσο και Κάππο θα «σηκώσει» σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα, σε μια από τις πιο παραγωγικές και επιτυχημένες πορείες στην ιστορία του μέχρι την επόμενη…

Οι Γιαννακόπουλοι και η… απογείωση

Παρά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1984 και την άνοδο του Άρη και του ΠΑΟΚ, που μονοπωλούσαν τα πρωταθλήματα, ο Παναθηναϊκός έβρισκε, αν και δεν το ήξερε ακόμα, τον δρόμο του.

Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, οι πιο επιτυχημένοι παράγοντες στην ιστορία του Παναθηναϊκού και όχι μόνο…

Οι φαρμακοβιομήχανοι και μέλη του συλλόγου, αφοί Γιαννακόπουλοι θα πάρουν τον Παναθηναϊκό το 1987 και μέχρι το 1997 θα ηγούνται και όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του συλλόγου.

Ο Παναθηναϊκός έχοντας κατακτήσει μόλις ένα κύπελλο (1986) και το 1992 μένοντας εκτός Ευρώπης μετά από το 1967, βρισκόταν στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του.

Το 1992 τα σωματεία θα γίνουν επαγγελματικά και ο Παύλος με τον αδερφό του Θανάση Γιαννακόπουλο, θα αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου το τμήμα μπάσκετ.

Ο Γιαννακόπουλος αντάλλαξε ένα πολίστα της ομάδας του «τριφυλλιού» με έναν πιτσιρικά μπασκετμπολίστα, που έπαιζε στη Γλυφάδα. Το όνομα αυτού, Φραγκίσκος Αλβέρτης. Η κίνηση αυτή έγινε το 1990. Κανείς δεν φανταζόταν τη συνέχεια…

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης μαζί με τον Νίκο Γκάλη 

Από το ’92 μέχρι και το ’98, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ένα κύπελλο (1993), το πρώτο πρωταθλητριών στην Ελλάδα (1996), αλλά έμενε μακριά από το πρωτάθλημα Ελλάδας, παρά το γεγονός πως ο άθλος του Παρισιού του ’96, έβαλε το «τριφύλλι» στο κάδρο της ιστορίας, μια για πάντα.

Στο διάστημα αυτό στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκαν μερικά τεράστια ονόματα του Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μπάσκετ. Γκάλης, Βράνκοβιτς, Κόμαζετς, Γουίλκινς, Βολκώφ, Πάσπαλι, ενώ με προπονητή τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το Ευρωπαϊκό του 1996.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος με τον Στόγιαν Βράνκοβιτς

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, έδιωξε τον Μάλκοβιτς και έφερε στην ομάδα τον Λευτέρη Σούμποτιτς, με τον οποίο ο Παναθηναϊκός επανήλθε στους εγχώριους τίτλους. Με παίκτες όπως ο Ράτζα, ο Μποντιρόγκα, Σκοτ, αλλά και τους Έλληνες, Αλβέρτη, Οικονόμου θα κερδίσει το πρωτάθλημα του 1998 και 1999, επιστρέφοντας στην κορυφή.

Εποχή Ομπράντοβιτς

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν αρκούνταν στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ήθελε τον Παναθηναϊκό πρώτο και στην Ευρώπη.

Η παρουσίαση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς το καλοκαίρι του ’99

Το καλοκαίρι του ’99 θα φέρει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό. Στο τέλος της χρονιάς, οι «πράσινοι» στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης στο Final-4 της Θεσσαλονίκης και πρωταθλητές Ελλάδος στη συνέχεια.

Μποντιρόγκα, Ρέμπρατσα, Κάτας, Τζεντίλε, Αλβέρτης, Ρότζερς και Φώτσης, μερικοί από τους παίκτες του «τριφυλλιού» εκείνη τη χρονιά.

Η Αυτοκρατορία του Παναθηναϊκού χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και συνεχίζεται μέχρι τώρα, με απολογισμό 6 Ευρωπαϊκά τρόπαια, αμέτρητα πρωταθλήματα Ελλάδας, κάμποσα… κύπελλα και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως… το ταξίδι συνεχίζεται, με συνεχιστή στο τιμόνι της μεγαλύτερης ομάδας σε συλλογικό επίπεδο στην Ελλάδα, τον γιό του Παύλου Γιαννακόπουλου, Δημήτρη, ο οποίος αποτελεί την εγγύηση για το αύριο του Παναθηναϊκού.

Πολλά τα αστέρια που έχουν αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό

Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, «Η Μάνα του Λόχου»

Η ονομασία του συλλόγου παραπέμπει στο αρχαίο έργο του Ισοκράτη, Παναθηναϊκός, στο οποίο παρουσιαζόταν η ανωτερότητα των Αθηναίων ως προς την εκπαίδευση, την δημοκρατική τους φύση και την στρατιωτική τους ισχύ.

Ο Σύλλογος αποτελεί το μεγαλύτερο «κόσμημα» του Ελληνικού Αθλητισμού, με ομάδες σε περισσότερα από 31 αθλήματα. Η «Μάνα του Λόχου» είναι η βάση του Παναθηναϊκού έχοντας δημιουργήσει ομάδες-μύθους, όπως το τμήμα του γυναικείου βόλεϊ, το μπάσκετ γυναικών το οποίο ανθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και το βόλεϊ ανδρών.

Ο Παναθηναϊκός πρωτοπόρησε και σε πολλά ατομικά αθλήματα, κερδίζοντας πολλούς τίτλους, όπως στην ποδηλασία, τον στίβο, την ξιφασκία και σε άλλα πολλά.

Αναλυτικά τα αθλήματα στα οποία ο Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει ομάδες και τα έτη ίδρυσης τους και οι τίτλοι που έχουν κατακτηθεί:

Ποδόσφαιρο (1908, 20 πανελλήνια πρωταθλήματα και 20 πρωταθλήματα Ελλάδας, 18 κύπελλα Ελλάδας)

Ξιφασκία (1912, 13 πρωταθλήματα γενικής βαθμολογίας, 11 πανελλήνια πρωταθλήματα ομαδικού ξίφους ασκήσεως, 12 πανελλήνια πρωταθλήματα ομαδικού ξίφους μονομαχίας, 5 πανελλήνια πρωταθλήματα ομαδικού σπάθης).

Στίβος (1919, 23 πρωταθλήματα Ελλάδας ανοικτού στίβου ανδρών, 4 πρωταθλήματα Ελλάδας κλειστού στίβου ανδρών, 30 πρωταθλήματα ανώμαλου δρόμου ανδρών, 1 Παγκύπριο στίβου ανδρών, 3 πρωταθλήματα Ελλάδας ανοικτού στίβου γυναικών, 6 πρωταθλήματα ανώμαλου δρόμου γυναικών).

Βόλεϊ (1919, Άνδρες: 19 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, Γυναίκες: 24 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα-μακράν της δεύτερης, καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα στην πετοσφαίριση).

Μπάσκετ (1919, Άνδρες: 6 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 35 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 16 Κύπελλα Ελλάδος, 1 Διηπειρωτικό, Γυναίκες: 4 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο).

Πινγκ Πονγκ (1924, 11 πρωταθλήματα Ελλάδας ανδρών, 3 κύπελλα Ελλάδας ανδρών, 3 πρωταθλήματα Ελλάδας γυναικών, 1 κύπελλο Ελλάδας γυναικών).

Ορειβασία

Τένις (1926)

Ποδηλασία (1928, 15 πρωταθλήματα γενικής βαθμολογίας, 22 πρωταθλήματα δημόσιας οδού ανδρών, 11 πρωταθλήματα πίστας ανδρών).

Σκοποβολή (1928, 10 πρωταθλήματα ομαδικού).

Χόκεϊ επί χόρτου (1928)

Κολύμβηση (1930, 12 πρωταθλήματα Ελλάδας Open).

Πόλο (1930)

Χάντμπολ (1930)

Κωπηλασία (1932)

Πυγμαχία (1946, 30 πρωταθλήματα ανδρών, 2 κύπελλα ανδρών)

Καταδύσεις (1947, 3 πρωταθλήματα Ελλάδας).

Άρση Βαρών (1959, 6 πρωταθλήματα ανδρών).

Σκάκι (1960, 2 πρωταθλήματα Ελλάδας).

Γυμναστική (1961, 1 πρωτάθλημα ανδρών).

Θαλάσσιο Σκι (1963)

Πάλη (1965, 1 πρωτάθλημα Ελλάδας Ελληνορωμαϊκής ανδρών).

Μοντέρνο Πένταθλο (1977, 2 πρωταθλήματα Ελλάδας)

Τζούντο (1978)

Τοξοβολία (1981, 4 Πανελλήνια ανδρών, 3 πανελλήνια γυναικών, 1 ομαδικό ολυμπιακού τόξου ανδρών).

Ιστιοπλοΐα

Ποδοαντισφαίριση (1990)

Συγχρονισμένη κολύμβηση (1992)

Ράγκμπι (2013)

Μπέιζμπολ (2014)

Καράτε (2014)

Ο ύμνος του Παναθηναϊκού

Ο ύμνος του Παναθηναϊκού συνετέθη το 1958 από τον Γιώργο Οικονομίδη (στίχοι) και τον Γιώργο Μουζάκη (μουσική), τον οποίο ερμήνευσε αρχικά ο Λέανδρος Παπαθανασίου και στη συνέχεια ο Γιάννης Βογιατζής (1962).

Exit mobile version