Είναι εύκολο, πολύ εύκολο, όταν ένα παιχνίδι τελειώνει 4-0 να προσπαθήσεις και να κοροϊδέψεις τον κόσμο και να τον αποπροσανατολίσεις και με την επικοινωνιακή σου πολιτική μέχρι και να πείσεις κάποιους πως αν κοιτάξουν έξω στις 2 το μεσημέρι δεν θα είναι μέρα, αλλά νύχτα.

Ό,τι ακριβώς προσπάθησε να κάνει, δηλαδή, επικοινωνιακά ο ΠΑΟΚ μετά τον περσινό ημιτελικό Κυπέλλου στην Τούμπα. Εκεί που δεν προκρίθηκε η καλύτερη ομάδα, μόνο και μόνο επειδή ένας διαιτητής αποφάσισε να πάει ο ΠΑΟΚ στον τελικό. ‘Ηταν ξεκάθαρο σε εκείνον τον ημιτελικό πως ο Κύζας ήθελε να προκριθεί ο ΠΑΟΚ και πως ακόμα και 7 και 8 γκολ να χρειαζόταν να βάλει, μπορεί ο Κύζας να άφηνε τον Παναθηναϊκό με οχτώ παίκτες και να έδινε 3-4 πέναλτι.

Τότε, λοιπόν, όποιος τολμούσε να μιλήσει του έλεγαν πως ήρθε 4-0 το σκορ, άρα δεν δικαιούται κανείς να μιλάει. Λογική Ολυμπιακού εδώ και είκοσι χρόνια: πέναλτι στο 30’-35’ για να ξεκλειδώσει το ματς, 4-0 τελικό, ποιος ασχολείται με το πέναλτι. Το ότι, για παράδειγμα, το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ προέρχεται από ανύπαρκτο φάουλ, είναι κάτι που εσκεμμένα δεν μπήκε ποτέ στην κουβέντα. Είπαμε, ο στόχος ήταν να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού, να τα βάλει με την ομάδα του που έφαγε τέσσερα και να μην τολμήσει να πει λέξη.

Μέχρι που ήρθε χθες ο Λούκας Βιγιαγάνιες για να πει κι εκείνος τη δική του αλήθεια, στη συνέντευξη που έδωσε στο sport24. Μια αλήθεια που όταν βγαίνει από το στόμα ενός ποδοσφαιριστή που έζησε στο πετσί του την αδικία (την πραγματική και όχι αυτή του Μποτία που έλεγε ο Μαρινάκης) δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς.

Διότι όσο κι αν καταφέρεις να κοροϊδέψεις μερίδα του κόσμου και να πείσεις μερικούς πως το άσπρο είναι… μαύρο, τον ποδοσφαιριστή κανένας διαιτητής δεν μπορεί να τον κοροϊδέψει. Και καμιά επικοινωνιακή πολιτική. Ο ποδοσφαιριστής ζει για 90 λεπτά αυτό που δεν ζει εκείνος που γράφει ή μιλάει για ένα ματς. Ο ποδοσφαιριστής συναναστρέφεται με τον διαιτητή, καταλαβαίνει πότε ένας διαιτητής είναι φιλικός ή όχι και απέναντι σε ποιον, αφουγκράζεται από τη φυσούνα ακόμα τι μπορεί να συμβεί.

Ο Βιγιαφάνιες μίλησε ξεκάθαρα για στήσιμο. Και κανένας δεν βγήκε να τον διαψεύσει. Διότι γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τι συνέβη εκείνο το απόγευμα στην Τούμπα. Και πιθανότατα ντρέπονται γι’ αυτό…