ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα: Αποκλιμακώστε την ένταση – Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια ανήκουν σε μας – Hurriyet: Έντεκα πλοία γύρω από τη βραχονησίδα

Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα: Αποκλιμακώστε την ένταση – Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια ανήκουν σε μας – Hurriyet: Έντεκα πλοία γύρω από τη βραχονησίδα

ην παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειώνπροκάλεσε η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στα Ίμια, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί Αθήνα και Άγκυρα να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.  Παράλληλα και λίγες μόνο ώρες μετά το θερμό επεισόδιο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών σκαφών αλλά και το σκληρό διάβημα της Αθήνας -το οποίο απέρριψε η Άγκυρα- για την τουρκική προκλητικότητα, η εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για σκηνικό «πολέμου» που έχει στηθεί στην περιοχή, ενώ οι Τούρκοι επιμένουν και αποκαλούν «δικά τους» τα Ίμια.

Παρέμβαση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η όξυνση των εντάσεων στο Αιγαίο, προκαλεί και την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ως γνωστό αυτή την περίοδο δεν έχουν και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Τουρκία, λόγω και των επιχειρήσεων της Άγκυρας στη Συρία.

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 59.444 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Η Τουρκία και η Ελλάδα διαθέτουν από καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η αμερικανική κυβέρνηση, ως θέμα αρχής, υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών στην περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών.

Στήνουν σκηνικό «πολέμου» οι Τούρκοι

Η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα έρχεται λίγη ώρα μετά το νέο σκηνικό πολέμου που στήνουν οι Τούρκοι στα Ίμια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Hurriyet από τις 14.30 το μεσημέρι υπάρχει συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες και συγκεκριμένα υπάρχουν 8 ελληνικά πλοία και 11 τουρκικά εκ των οποίων δύο πλοία ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα.

Όπως σχολιάζουν οι Τούρκοι, στις 14.45 δύο ταχύπλοα με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες έφυγαν από τη Λέρο και μετέβησαν στην Κω περνώντας στο 1 μίλι από τα Ίμια απ ‘ όπου έγιναν αντιληπτά από τις τουρκικές δυνάμεις.

[Πηγή: Hurriyet]

Δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Οι τούρκοι ωστόσο προχώρησαν και σε δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ειδικότερα, 18 μαχητικά προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη – δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, έξι CN-235και δέκα ελικόπτερα – προέβησαν επίσης σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.

Το περιστατικό της Δευτέρας

Η νέα ένταση, τουλάχιστον όπως την περιγράφουν οι Τούρκοι –καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από πλευράς Αθήνας- έρχεται μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού με το όνομα «Γαύδος».

Όπως είχε γράψει το Newpost, από τον εμβολισμό, το σκάφος του Λιμενικού υπέστη  υλικές ζημιές σε μήκος δύο μέτρων στην πρύμνη του, ωστόσο ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

Πάντως ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος χαρακτηρίζουν τη ζημιά στο σκάφος «ασήμαντη». Το πλοίο, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή του ναυστάθμου στη Σαλαμίνα και αναμένεται να αξιολογηθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά το περιστατικό, η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το σκάφος του Λιμενικού ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Λέρου για επισκευή.

Σε ανακοίνωσή του για το συμβάν, το Λιμενικό Σώμα αναφέρει: «Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Νέες απειλές Ερντογάν

Το περιστατικό – σημάδι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στα Ίμια-  προκάλεσε έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα, με τους Τούρκους πάντως να επιμένουν σε μια επιθετική στάση. Ενδεικτικό είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν​, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μην νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου με τις έρευνες στην ΑΟΖ και τις κινήσεις στις βραχονησίδες… Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και τοΑιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις».

«Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, τον στρατό και τον στόλο μας» απείλησε μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους, στο Αιγαίο και την Κύπρο».

Σκληρό διάβημα της Αθήνας

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο ενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη την Τρίτη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία» σημειώνει το υπουργείο στην ιδιαίτερα επικριτική ανακοίνωσή του προς την Άγκυρα και συνεχίζει:

«Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

Ωστόσο σύμφωνα με την ιστοσελίδα dailysabah, «η Τουρκία γρήγορα απέρριψε το διάβημα από την πλευρά της Ελλάδας».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια ανήκουν σε εμάς

Οι τούρκοι πάντως, φαίνεται να επιμένουν στην προκλητική και επιθετική στάση τους καθώς, το υπουργείο Εξωτερικών σε απάντησή του στο Ελληνικό ΥΠΕΞ, κατηγορεί την Αθήνας για παραπληροφόρηση, δηλώνοντας ότι τα Ίμια είναι τουρκικά. «Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την Ελληνική κοινή γνώμη και όπως κάνει συνήθως αλλάζει την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μας κάλεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας για τα γεγονότα γύρω από τη βραχονησίδα Καρντάκ (sic) που ανήκουν σε εμάς», ανέφερε η Άγκυρα.

Πηγή: newpost

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...