ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 85-87

Προδόθηκε από τα λάθη του

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επιστρέψει από το -13 και θα μπορούσε να ολοκληρώσει την ανατροπή, αλλά ο Τζέιμς δεν μπόρεσε να εκτελέσει στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας (71-71) και στην παράταση, τα λάθη (αγωνιστικά αλλά και διαιτητικά για άλλη μια φορά) έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την έκβαση του ματς (85-87). Συγκλονιστικοί οι Καλάθης (23π - 10ασ) και Γκιστ (21π), αλλά δεν έφταναν για το «τριφύλλι».

Προδόθηκε από τα λάθη του

Ο Τσάβι Πασκουάλ επέλεξε το δίδυμο Καλάθη – Τζέιμς για δεύτερο συνεχόμενο ματς, ωστόσο το ξεκίνημα των «πρασίνων» ήταν νωθρό επιθετικά. Τα τρίποντα δεν έμπαιναν, παρά τις προσπάθειες, αλλά η άμυνα λειτουργούσε, μέχρι να δώσει τη λύση ο Γκιστ από την περιφέρεια για να διαμορφώσει το 4-3 στο 4ο λεπτό της περιόδου. Δύο συνεχόμενες προσπάθειες του Καλάθη διατήρησαν το προβάδισμα του Παναθηναϊκού (8-5), όμως η περιφέρεια του Ολυμπιακού ήταν εύστοχη και έδινε λύσεις (11-12). Σε μια «μουδιασμένη» αρχή, ο μόνος που φαινόταν έτοιμος ήταν ο Γκιστ, που σημείωσε εννέα πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο που έληξε στο +2.

Έπειτα, η είσοδος της δεύτερης πεντάδας των δύο ομάδων ωφέλησε περισσότερο τον Ολυμπιακό. Παρά το αρχικό ξέσπασμα του Πέιν, που προσέφερε δύο απανωτά καρφώματα (22-18), οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν σαφώς καλύτερες επιλογές στην επίθεση, η οποία έκρινε τη συνολική διαφορά ενός παιχνιδιού που πήγαινε εξ αρχής σε χαμηλό σκορ. Τα τρία εύστοχα τρίποντα του Μπράιαν Ρόμπερτς και η φθορά που έφερε η παρουσία του Μακ Λιν στη ρακέτα, έδωσαν ώθηση στον Ολυμπιακό που κατάφερε να μετατρέψει σταδιακά το -4 σε +9, με peak το +13 (30-43), με το «τριφύλλι» να ψάχνει, αλλά να μην βρίσκει απαντήσεις.

Το ημίχρονο έληξε με τον Παναθηναϊκό στο -9 (34-43) και τον Πασκουάλ φανερά προβληματισμένο για το μπλοκάρισμα στην επίθεση, καθώς πλην των Γκιστ (11π) και Σίνγκλετον (8π), οι Τζέιμς – Ρίβερς – Λοτζέσκι δεν είχαν σημειώσει ούτε πόντο στο πρώτο μέρος.

Και στο δεύτερο ημίχρονο, τα δεδομένα δεν ανατράπηκαν, τουλάχιστον όπως θα το είχε στο μυαλό του ο Πασκουάλ. Αν εξαιρεθεί ο Γκιστ, ο οποίος είχε πάρει ουσιαστικά πάνω του το σκοράρισμα, οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Ο δε Καλάθης προσπαθούσε μανιωδώς να μπει στο κλίμα, αλλά το κατάφερε με ένα τρίποντο και μια ασίστ στον Τζέιμς Γκιστ, που οδήγησαν προσωρινά τον Παναθηναϊκό στο -7 (45-52, 25′) στα μισά της τρίτης περιόδου. Κι όμως, παρά την προσωρινή μείωση του σκορ, το momentum δεν διατηρήθηκε στους «πράσινους», τουναντίον οι λύσεις παρέμειναν στα χέρια του Ολυμπιακού, ο οποίος καρπωνόταν τη νευρικότητα της ομάδας του Πασκουάλ (46-59, 28′) φτάνοντας ξανά τη διαφορά στο peak της με τον Μακ Λίν. Ο Σίνγκλετον με σετ βολών μείωσε σε μονοψήφια διαφορά όμως τα συνεχόμενα άστοχα σουτ των Τζέιμς και Ρίβερς, δεν… ξεκόλλησαν τους «πράσινους», με τον Παπαπέτρου να βάζει μπροστά 12 πόντους τους «ερυθρόλευκους» (50-62).

Το «πράσινο» comeback

Οι πρώτοι πόντοι του Μάικ Τζέιμς στο ματς συνδυάστηκαν με γκολ-φάουλ, με τον Αμερικανό να κατεβάζει τη διαφορά στους 6, δίνοντας την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ξαναμπεί στο ματς (56-62, 32′), ωστόσο ο ίδιος αργότερα έκανε λάθος, προσφέροντας βολές στον Μπράουν. Κάθε φορά που οι «πράσινοι» έδειχναν σημάδια ζωής, ο Ολυμπιακός έβρισκε λύσεις. Πάντως, σε κρίσιμο σημείο, οι «πράσινοι» μέσω του Καλάθη, ο οποίος με ένα γκολ-φάουλ και με τελείωμα στον αιφνιδιασμό, «ροκάνισαν» εκ νέου τη διαφορά (62-67, 36′) ψάχνοντας το «κλικ» που θα ανέτρεπε τα δεδομένα.

Ο Σφαιρόπουλος πήρε τάιμ άουτ βλέποντας την ομάδα του Πασκουάλ να πλησιάζει. Στην πρώτη επαναφορά, ο Γκιστ «κεφαλαιοποίησε» τις δύο βολές του, φέρνοντας μετά από αρκετή ώρα το ματς στο σουτ (64-67), αλλά ο Καλάθης έχασε νέα τεράστια ευκαιρία για να ισοφαρίσει με τον Τζέιμς να τον μιμείται στις επόμενες επιθέσεις (64-70, 38′). Στα δύο λεπτά πριν από το τέλος, ο Κέι Σι Ρίβερς βρήκε επιτέλους το χέρι του (67-70) και μετά το άστοχο τρίποντο του Πρίντεζη, ο Τζέιμς έφερε το παιχνίδι στο πόντο, δείχνοντας ότι ο Παναθηναϊκός είχε πλέον το μομέντουμ (69-70, 39′) και πλέον τα πάντα ήταν… ορθάνοιχτα!

Στο 1:19 πριν από το τέλος, ο Καλάθης έδωσε για τον Γκιστ, εκείνος πήρε το trademark κάρφωμα και έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (71-70). Στα 50”, ο Σπανούλης έβαλε 1/2 βολές (71-71), αλλά στη συνέχεια Σίνγκλετον και Τζέιμς δεν κατάφεραν να βάλουν το σουτ. Ο Σπανούλης μιμήθηκε τον Τζέιμς και στη συνέχεια ο Αμερικανός δεν σκόραρε στην τελευταία φάση στέλνοντας το ματς στην παράταση! (71-71).

H παράταση

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επιστρέψει από το -13, με… ανορθόδοξο μπάσκετ μπροστά, αλλά κατάθεση ψυχής στην άμυνα και στις προσωπικές φάσεις. Το έξτρα πεντάλεπτο θα έκρινε εάν η ανατροπή που συνέβη από το 32′ θα ολοκληρωνόταν. Εκεί, ο Καλάθης στην πρώτη φάση νίκησε την άμυνα του Ολυμπιακού (73-72) και στην επόμενη φάση, ο Μακ Λιν πήρε το 5ο φάουλ του Τζέιμς Γκιστ, του ανθρώπου που του έδινε «φτερά» σε άμυνα και επίθεση.

Ο Καλάθης συνέχισε να κρατά τη «μπαγκέτα» στα χέρια του παίζοντας μυαλωμένα (75-73), για να δώσει έπειτα τη μπάλα στον…. μαέστρο Ρίβερς (78-75). O Ρόμπερτς απάντησε από τη γραμμή (78-77), όμως η διπλή προσπάθεια των Καλάθη – Γκάμπριελ δεν ευοδόθηκε και ο Ολυμπιακός πήγε εκ νέου στις βολές, ισοφαρίζοντας με τον Παπανικολάου (78-78). Όμως ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ο μαγικός Νικ βρήκε λύση (81-78) για να του… απαντήσει με γκολ-φάουλ ο Σπανούλης (81-81).

Στη συνέχεια, ο Σπανούλης έστειλε στις βολές τον Καλάθη που έβαλε 1/2 (82-81, 1:19) με τον Ρόμπερτς να επιστρέφει βάζοντας τρίποντο (82-84) σε κρισιμότατο σημείο, με τον Νικ να παίρνει εκ νέου τη φάση πάνω του, αστοχώντας όμως, με τον Ρόμπερτς να πηγαίνει στις βολές. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού έβαλε και τις δύο, ο Τζέιμς απάντησε (84-86) και στα 4.8” ο Ρίβερς έστειλε στις βολές τον Παπαπέτρου που έβαλε 1/2 και στη συνέχεια, στα 2.8” ο Τζέιμς κέρδισε βολές, με τον Παναθηναϊκό να ψάχνει ένα μίνι-θαύμα, το οποίο δεν ήρθε…

Τα δεκάλεπτα: 18-16, 34-43, 50-62, 71-71 (καν), 85-87

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...

READ MORE