ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Αυτό το παραμύθι δεν είχε «δράκο», αλλά… τριφύλλι! (vid)

Σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια, η Πόρτο του Μουρίνιο καταλάβαινε το τι εστί... Panathinaikos, βλέποντας το τριφύλλι του Σέρχιο Μαρκαριάν να περνά αλώβητο από την έδρα της (1-0).

Αυτό το παραμύθι δεν είχε «δράκο», αλλά... τριφύλλι! (vid)

Όταν η κληρωτίδα της UEFA έφερε την «απαστράπτουσα» Πόρτο στον δρόμο του Παναθηναϊκού, άπαντες έκαναν λόγο για ένα άκρως ενδιαφέρον συναπάντημα, με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά του, τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Από τη μια μεριά βρισκόταν το «τριφύλλι» του Σέρχιο Μαρκαριάν, ο… Panathinaikos που μόλις μια σεζόν πίσω είχε κατορθώσει να στριμώξει στα σχοινιά την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» χάνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League για λίγα εκατοστά, όσο απείχε η μπάλα από το τέρμα των γηπεδούχων στο αλησμόνητο σουτ του Βλάοβιτς.

Από την άλλη μεριά βρισκόταν η Πόρτο του νεαρού τότε, Ζοσέ Μουρίνιο, η οποία έμελλε να πρωταγωνιστήσει την επόμενη διετία, κατακτώντας τόσο το Κύπελλο UEFA εκείνης της σεζόν, αλλά και το Champions League της επόμενης χρονιάς, επικρατώντας στον τελικό της Μονακό του Άκη Ζήκου με 3-0.

Πρώτο ματς στο «Ντας Άντας» την έδρα των «δράκων», όπως είναι το προσωνύμιο της Πόρτο. με τον Παναθηναϊκό να παρουσιάζει εξαιρετικό πρόσωπο στην άμυνα, έχοντας ως στόχο να διαφυλάξει το «μηδέν» στα μετόπισθεν εν όψει της ρεβάνς στην Αθήνα. Η ομάδα του Μαρκαριάν τα κατάφερε περίφημα και την κατάλληλη στιγμή «χτύπησε» με τον… συνήθη ύποπτο, Εμάνουελ Ολισαντέμπε στο 73ο λεπτό, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους 500 οπαδούς που ταξίδεψαν στην Πορτογαλία και σε εκατομμύρια άλλους που έβλεπαν το ματς από τους δέκτες τους.

«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα
«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα 70.964 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το τελικό 1-0 στην έδρα της Πόρτο φάνταζε ως ισχυρό θεμέλιο πρόκρισης, με τον Ζοσέ Μουρίνιο να… γκρινιάζει κατά την προσφιλή του συνήθεια στη συνέντευξη Τύπου:  «Η μία ομάδα ήθελε να νικήσει και δεν τα κατάφερε και η άλλη ήθελε να φέρει ισοπαλία και κέρδισε. Το παιχνίδι ήταν πολύ δύσκολο. Είπα στον αντίπαλο προπονητή να μην χαίρεται διότι ακόμα δεν τελείωσε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος.

Δυστυχώς για τους «πράσινους», η προφητεία του επιβεβαιώθηκε στη ρεβάνς της Αθήνας, με την Πόρτο να στέλνει το ματς στην παράταση, παίρνοντας εν τέλει την πρόκριση (2-0) για τα ημιτελικά, σε μια πορεία δίχως φρένα που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σέρχιο Μαρκαριάν, ο αντίπαλος προπονητής είχε καταλάβει τη σημασία της ρεβάνς: «Η Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο ήταν μεγάλη ομάδα. Ο Μουρίνιο μου είπε ότι αυτός που θα κέρδιζε αυτό το ματς (στη Λεωφόρο) θα έπαιρνε και το Κύπελλο».

Εν τέλει, αυτή που χαμογέλασε ήταν η Πόρτο, φτάνοντας ως το τέλος της διαδρομής. Η δεύτερη «προφητεία» του Μουρίνιο πάντως θα μπορούσε κάλλιστα να επιβεβαιωθεί. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ακόμη συζητάμε για τις δυνατότητες της τότε ομάδας, που διέθετε τον κορμό της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ευρώπης, Εθνικής Ελλάδος, στο Euro του 2004 και φάνταζε ικανή να φτάσει ως το τέλος στο UEFA. Το «τι θα γινόταν αν…», αποτελεί μια από τις κουβέντες που ορισμένες φορές απασχολούν τις παρέες των Παναθηναϊκών ανά την Ελλάδα, ωστόσο η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά.

Ως επιμύθιο πάντως, κρατάμε ότι μια ημέρα σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προσθέσει στη χρυσή ευρωπαϊκή του ιστορία ακόμη ένα παραμύθι που, σε αντίθεση με ότι πίστευαν πολλοί, το πρώτο του μέρος δεν πραγματευόταν ιστορίες για«δράκους» και Πορτογάλους, αλλά για το «τριφύλλι» και τον πολύτιμο σκόρερ του, Εμάνουελ (Μανώλη) Ολισαντέμπε…

Πόρτο: Βίτορ Μπαΐα, Ζόρζε Κόστα, Πέτρο Εμάνουελ, Κοστίνια (56′ Αλένιτσεφ), Ντέκο, Ντερλέι (56′ Γιανκάουσκας), Μάνισε, Καπούσο (46′ Πεϊσότο), Πάουλο Φερέιρα, Μάριο Σίλβα, Έλντερ Ποστίγκα.

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Φύσσας, Μίκαελσεν, Μπασινάς, Καραγκούνης (87′ Γκούμας), Λυμπερόπουλος (90΄ Λίνκαρ), Κόλκα, Ολιζαντέμπε (87′ Κωνσταντίνου).

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...