Το «σήμα» ενός τρελού πρώτου πενταλέπτου δόθηκε από την πρώτη επίθεση, όταν ο Νικ Καλάθης πέτυχε γκολ-φάουλ, για να ακολουθήσει ένα εξαιρετικό διάστημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός ήταν απροσπέλαστος στην άμυνα και άκρως αποτελεσματικός στην επίθεση.
Στην αρχή «μίλησε» ο Τζέιμς (9-2) και στη συνέχεια πήραν σειρά οι Καλάθης και Σίνγκλετον, διευρύνοντας τη διαφορά στο… διαστημικό 17-2 (6′), ξεσηκώνοντας -εύλογα- το ΟΑΚΑ που έβλεπε τους παίκτες του Πασκουάλ να αποδίδουν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Βέβαια, όταν ήρθε η ώρα του πρώτου ροτέισον (με εξαίρεση το δίδυμο Καλάθη – Σίνγκλετον) και το τάιμ άουτ του Αλιμπίγεβιτς, η διαφορά μειώθηκε σταδιακά. Οι φιλοξενούμενοι στόχευσαν στις επιθέσεις μέσα από το «ζωγραφιστό», «ψαλιδίζοντας» σιγά-σιγά το -15 μέσω των βολών, με τον Σίνγκλετον να υπογράφει το 24-15 της πρώτης περιόδου.
Ο Σίνγκλετον αποδείκνυε ότι θα ήταν για δεύτερο σερί ματς καθοριστικός, θυμίζοντας κάτι από τα περσινά με το τρίτο εύστοχο τρίποντό του, δίνοντας εκ νέου «αέρα» στους συμπαίκτες του.
Το comeback του Παππά στο παρκέ συνοδεύτηκε με τέσσερις πόντους και μία φαντεζί ασίστ στον Γκάμπριελ, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο ξέσπασμά του στο ματς, που έφτασε μέχρι το +14 (34-20) και όλα έδειχναν δρομολογημένα ως ενός σημείου. Οι νέες αλλαγές στην πεντάδα σε συνδυασμό με την αδυναμία που παρουσιαζόταν στην άμυνα στη ρακέτα, προβλημάτιζε τον Πασκουάλ. Ο Καταλανός άλλαζε μεν παίκτες, αλλά οι Σέρβοι βρήκαν ξανά τρόπο να πλησιάσουν, μετατρέποντας το -14 σε -4 με τον Νταβίντοβατς (36-32), με αποτέλεσμα να σηκωθεί εκ νέου ο Καλάθης από τον πάγκο και να ανεβάσει ένα «κλικ» την ταχύτητα των «πρασίνων» που ανέβασαν την τιμή της διαφοράς στο +9 (47-38, 20′).
Ο Παναθηναϊκός βρήκε τις στιγμές του και έκανε δύο «γερά» σερί, ωστόσο η στόχευση των Σέρβων στη ρακέτα και τα σκαμπανεβάσματα που παρατηρήθηκαν στην άμυνα, δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Πασκουάλ (που χρησιμοποίησε και τους 12 στο πρώτο μέρος) να ξεφύγει αν και το ματς ήταν υπό τον έλεγχό του. Τα… βραβεία του ημιχρόνου άνηκαν στον Σίνγκλετον (14π 2/2 δίπ, 3/3 τριπ) στον Καλάθη (9 πόντοι – 7 ασίστ – 4 κλεψίματα, 2 ριμπάουντ) και στον… οικονομικό Τζέιμς (5 πόντοι – 4 ασίστ).
Οι δύο… σωματοφύλακες του Παναθηναϊκού ήταν εξαιρετικοί και ήθελαν να ξεμπερδεύουν το νωρίτερο δυνατό με το εν λόγω παιχνίδι, ωθώντας την ομάδα στο να πατήσει το γκάζι και να ξεφύγει για τα καλά.
Στην επίθεση οι Καλάθης και Σίνγκλετον συναγωνίζονταν ο ένας στον άλλον βάζοντας απανωτούς πόντους δίχως απάντηση με κάθε τρόπο. Στον αντίποδα, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μάζευε… επιθετικά και τα πανηγύριζε σαν γκολ και… καλάθι το καλάθι το ΟΑΚΑ παρέμενε στο πόδι! Σταδιακά, το +9 έγινε +21 (68-47), και εν τέλει 77-56 στο 30ο λεπτό με τα δεδομένα να έχουν ως εξής: Ο Σίνγκλετον στους 21 πόντους με 4/4 δίποντα και 4/5 τρίποντα ήταν πρώτος σκόρερ και ο Καλάθης με 17 πόντους, 10 ασίστ, 6 κλεψίματα και 5 ριμπάουντ δέχθηκε standing ovation πηγαίνοντας προς τον πάγκο.
Το ματς είχε ουσιαστικά κριθεί, με τους Σέρβους να ψάχνουν αλλά να μη βρίσκουν «αντίδοτο» τόσο για το δίδυμο Καλάθη – Σίνγκλετον, όσο και για τους… αντικαταστάτες τους, με τον Ρίβερς να μαζεύει στα… γρήγορα οκτώ πόντους στο διάστημα 28-32′ και τον Τζέιμς να πλησιάζει διψήφιο αριθμό. Το μόνο ερωτηματικό σε μια, κατά τ’ άλλα εξαιρετική βραδιά είναι το τι συνέβαινε με τον Γκιστ ο οποίος είχε καθίσει στον πάγκο νωρίτερα και δεν επανήλθε έως το τέλος.
Το τρίποντο του Ρίβερς διαμόρφωσε το 80-59, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη, διότι το second unit του Παναθηναϊκού δεν μπορούσε να βρει έστω τον… μισό ρυθμό σε σχέση με εκείνον που είχε «στηθεί» με τους Καλάθη – Σίνγκλετον, με αποτέλεσμα ο Αστέρας να τρέξει ένα 9-0 σερί (12-3 επί μέρους) με τον Λεσόρ, μειώνοντας στους 12 πόντους (80-68, 35′). Κάπου εκεί πήρε το… θέμα πάνω του ο Παππάς που με πέντε αναπάντητους πόντους, ξεκόλλησε τον Παναθηναϊκό βάζοντας τέλος στα… όποια όνειρα του Ερυθρού Αστέρα (85-68, 37′), την ώρα που ο Πέιν μάζευε τα ριμπάουντ σαν τα… στραγάλια, στον δρόμο για το τελικό 91-71.
Τα δεκάλεπτα: 24-15, 47-38, 77-56, 91-71