ΚΛΕΙΣΙΜΟ
EUROLEAGUE

Αφιέρωμα: Τι έκανε στη regular season της Euroleague ο Παναθηναϊκός (vids)

To Panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει μέσα από φωτογραφίες και βίντεο την πορεία της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ στη regular season της Euroleague.

Αφιέρωμα: Τι έκανε στη regular season της Euroleague ο Παναθηναϊκός (vids)

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 96-95 στην παράταση της Αρμάνι στο Μιλάνο και ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την πορεία του στην κανονική περίοδο της Euroleague, στη δεύτερη σεζόν υπό το συγκεκριμένο φορμάτ διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Οι «πράσινοι» τερμάτισαν στην τέταρτη θέση της regular season και θα αντιμετωπίσουν τη Ρεάλ Μαδρίτης στα πλέι οφ, με πλεονέκτημα έδρας, το οποίο «κλείδωσε» μετά το διπλό της Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού.

Στη γωνιά αυτή, θα τσεκάρουμε με μια ματιά σε στατιστικά, βίντεο και απεικονίσεις, την πορεία του Παναθηναϊκού στην κανονική διάρκεια της Euroleague, με το Panathinaikos24.gr να μαζεύει σε μια «γωνιά», όλα τα αξιοσημείωτα της «πράσινης» διαδρομής έως τα πλέι οφ.

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 35.751 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ρεκόρ 19-11: Οι «πράσινοι» έφτασαν στο φινάλε έχοντας οκτώ νίκες παραπάνω από ήττες, αλλά για να συμβεί αυτό έπρεπε η ομάδα του Πασκουάλ να τρέξει ένα σερί πέντε συνεχόμενων επιτυχιών στα τελευταία ματς.

Εντός έδρας, ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα δύο φορές, από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Ολυμπιακό, ωστόσο οι 13 νίκες που σημείωσε τον φέρνουν στη δεύτερη θέση της «ειδικής» βαθμολογίας των εντός έδρας επιτυχιών, πίσω από την ΤΣΣΚΑ (14-1).

Εκτός έδρας, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δεν μπορούσε να υπερηφανεύεται για το ρεκόρ της, προτού εκείνο «φτιάξει» στο φινάλε της regular season, μετά από τα διπλά σε Μάλαγα, Τελ Αβίβ και Μιλάνο, που έφεραν το «πράσινο» ρεκόρ στο 6-9 (8η θέση στην ειδική κατάταξη των εκτός έδρας ματς).

Τα «πράσινα» limit up

Δύο ήταν οι περιπτώσεις εντός της σεζόν στις οποίες η ομάδα του Πασκουάλ πάτησε το «γκάζι» πραγματοποιώντας δύο εξόχως σημαντικά σερί. Το πρώτο δείγμα εντοπίστηκε μετά την οριακή ήττα από τη Μπασκόνια στη Βιτόρια με 85-84, καθώς ακολούθησε το διπλό στο ΣΕΦ και άλλες τέσσερις συνεχόμενες επιτυχίες.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 62-70 Παναθηναϊκός – Χίμκι 93-65 Εφές – Παναθηναϊκός 81-82 Παναθηναϊκός – Ρεάλ 82-80 Παναθηναϊκός – Μάλαγα 82-71

Το δεύτερο limit up είναι και το πιο πρόσφατο και αφορά το σερί πέντε νικών σε ισάριθμες αναμετρήσεις, το οποίο έφερε τον Παναθηναϊκό από την έβδομη στην τέταρτη θέση, «σβήνοντας» τα προηγούμενα αρνητικά αποτελέσματα.

Μάλαγα – Παναθηναϊκός 79-90 Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 91-71 Μακάμπι – Παναθηναϊκός 75-76 Παναθηναϊκός – Βαλένθια 75-56 Αρμάνι – Παναθηναϊκός 95-96

Το… προσωρινό ναδίρ

Αντίθετα, υπήρξε και μια εποχή που όλα πήγαιναν… στραβά για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος από διεκδικητής του πλεονεκτήματος υποχώρησε αρκετά και μπήκε ακόμη και σε συζητήσεις περί πρόκρισης στην επόμενη φάση. Ωστόσο, το αρνητικό σερί της τριάδας με Ολυμπιακό, Χίμκι και Ρεάλ, «σβήστηκε» από το ντεμαράζ της τελικής ευθείας.

Χίμκι – Παναθηναϊκός 78-61 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 85-87 Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 92-75

Οι νίκες που τον ανέβασαν

Ποτέ μια νίκη δεν είναι ανεπιθύμητη, ιδίως όταν μιλάμε για το τρέχον φορμάτ της Euroleague που ουσιαστικά… απαιτεί την εφαρμογή του ρητού «φασούλι το φασούλι». Το σακούλι του Παναθηναϊκού έφτασε να μετρά 19 επιτυχίες, ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, κάποιες εξ αυτών έλαμψαν περισσότερο από τις υπόλοιπες:

Πρόκειται για την εντός έδρας αναμέτρηση με τη Φενέρ, εκεί όπου ο Νίκος Παππάς σηκώθηκε για τρεις, ευστόχησε και έγινε ο ήρωας για τους «πράσινους», διαμορφώνοντας το τελικό 70-68. Ιδιαίτερη σημασία είχε και το «διπλό» επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ (70-62), το οποίο οδήγησε στην εκκίνηση του πρώτου σερί του «τριφυλλιού» στη διοργάνωση.

Φυσικά από τη λίστα δεν θα έλειπε η αγχωτική νίκη επί της Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ, με τον Καλάθη να διασχίζει σαν αστραπή το παρκέ και να δηλώνει το περίφημο: «This is our house», μετά την επίτευξη του buzzer – beater λέι απ (94-93).

https://www.youtube.com/watch?v=CMROjWq837o

Τέλος, καθοριστική ήταν και η τελευταία «πράσινη» επιτυχία στη regular season, με το 96-95 επί της Αρμάνι Μιλάνο, με τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει από το -17, να αντέχει στην παράταση και να παίρνει τεράστιο διπλό, το οποίο έμελλε να τον κρατήσει ζωντανό στη μάχη για το πλεονέκτημα, που ήρθε από τη νίκη της ομάδας του Σάρας στο ΣΕΦ.

Οι ήττες που τον πόνεσαν

Το πρώτο «ξενέρωμα» ήρθε στη Βιτόρια, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός κρατούσε την τύχη στα χέρια του, αλλά η έλλειψη καθαρού μυαλού και το μη σφύριγμα στο λέι απ του Παππά, έδωσαν την ευκαιρία στον Μπομπουά να βάλει το νικητήριο καλάθι (85-84).

Ισχυρό πλήγμα είχε δεχθεί το τριφύλλι και στη Βαλένθια, καθώς δεν φρόντισε να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί, γνωρίζοντας την ήττα από τους Ισπανούς με 67-63.

Τέλος, πικρή γεύση άφησε το αποτέλεσμα στη Βαμβέργη, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με… ευκολία από τη Μπάμπεργκ (95-74) αλλά και η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (87-85).

Τι κρατάει – Τι πετάει

Όσον αφορά την στατιστική, ο Παναθηναϊκός έχει προφανείς λόγους για να διατηρήσει στα πλέι οφ ορισμένα από τα κεκτημένα του, όσον αφορά την συνολική λειτουργία, την ίδια ώρα που καλείται να διορθώσει άμεσα την «συμπεριφορά» του σε άλλους τομείς.

Τι κρατάνε οι «πράσινοι»; Το γεγονός πως η ομάδα αναδείχθηκε στην 2η θέση της λίστας με τα κλεψίματα (7.2 ανά ματς), το υψηλό ποσοστό της στα δίποντα (53,9%), όπως και την έκτη θέση στα επιθετικά ριμπάουντ. Πλην των αριθμών, ο Παναθηναϊκός παίρνει υψηλό βαθμό όσον αφορά την αντίδραση που έδειξε στο τελευταίο κομμάτι της regular season, εκεί όπου «έφτιαξε» υπό καλύτερες προϋποθέσεις τη μοίρα του, φτάνοντας μέχρι την 4η θέση.

Αντιθέτως, χρήζουν διόρθωσης επιδόσεις που αφορούν το ποσοστό στις βολές, με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει… ουραγός στην εν λόγω κατηγορία με 67.8% (16ος), το ποσοστό στα τρίποντα (35.18% – 12η θέση) και την 11η θέση στον τομέα των αμυντικών ριμπάουντ (22.4 μ.ο ανά ματς) αλλά και στις ασίστ (16.3). Παράλληλα, αν και το πράγμα διορθώθηκε κάπως στο φινάλε, το τριφύλλι αντιμετώπισε αρκετές τρικυμίες στις εκτός έδρας αναμετρήσεις του, χάνοντας ορισμένα ματς (βλ. Βαλένθια – Μπάμπεργκ) που εν τύποις ήταν του… χεριού του.

Ιδού οι πρωταγωνιστές

Αναζητώντας όλα τα δεδομένα όσον αφορά τα ατομικά στατιστικά της διοργάνωσης, βλέπουμε ότι η φετινή πορεία του Παναθηναϊκού (βάσει αριθμών) στηρίχθηκε πάνω στην τριάδα των Νικ Καλάθη – Κρις Σίνγκλετον και Ίαν Βουγιούκα.

Παρακάτω παρατίθεται οι καλύτεροι «πράσινοι» στις ατομικές στατιστικές κατηγορίες και η θέση που κατέλαβαν μεταξύ των αντιπάλων τους στην Euroleague.

Ο Νικ Καλάθης αναδείχθηκε: 1ος στις ασίστ (8.15 μ.ο ανά ματς), 1ος στα κλεψίματα (2.4 μ.ο ανά ματς), 2ος στην αναλογία ασίστ-λαθών (220-62), 5ος στο Index Rating (18,37), 10ος στα λάθη (2,3 μ.ο ανά ματς), 12ος στους πόντους (14.2 ανά ματς).

Ο Κρις Σίνγκλετον αναδείχθηκε: 2ος στα λεπτά συμμετοχής (907′), 4ος στα ριμπάουντ (5.8 μ.ο ανά ματς), 10oς στις τάπες, 14ος στα κερδισμένα φάουλ (3.5 μ.ο ανά ματς).

Έπειτα, ο Ίαν Βουγιούκας ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης του Παναθηναϊκού σε δίποντα (64.4% με 38/59 σουτ – 10ος στη λίστα) και στις βολές (79.5% με 39/49 και 53η θέση στη λίστα), ενώ στα τρίποντα, το καλύτερο «πράσινο» ποσοστό το είχε ο Λούκας Λεκαβίτσιους (50% με 17/34 και 6η θέση στη λίστα).

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...