ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερασιτέχνης

«Αυτά είναι τα χρέη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού»

Τι είπε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Νίκος Πλυτάς, για την κατάσταση στον σύλλογο.

«Αυτά είναι τα χρέη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού»

Συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού παραχώρησε ο πρόεδρος, Νίκος Πλυτάς, όπου αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά ζητήματα που αφορούν τη «μάνα του λόχου».

Αναλυτικά:

Τι ώθησε το Διοικητικό Συμβούλιο και εσάς προσωπικά να αναλάβετε τη Διοίκηση του Συλλόγου αυτή την πολύ δύσκολη χρονική περίοδο;

Έχοντας αρκετοί από εμάς διατελέσει στο παρελθόν σε διοικητικά και παραγοντικά πόστα, βγήκαμε μπροστά για να υπάρξει μια συνέχεια στο Σύλλογο, ο οποίος περνούσε, περνάει και σημειώστε τα λόγια μου, θα συνεχίσει να περνάει τις δυσκολότερες στιγμές σ’ αυτά τα 110 χρόνια ύπαρξης.

Η Διοίκησή μας ανέλαβε με απόφαση Πρωτοδικείου την 06/07/2017, ύστερα από 3 συνεχόμενες Γενικές Συνελεύσεις όπου κανένα σχήμα δεν θέλησε να κατέβει ως υποψήφιο για την ανάληψη της διοίκησης με αρχαιρεσίες ύστερα από την παραίτηση της διοίκησης Μπαλτάκου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες κ.κ. συμβούλους, τον κ. Συνοδινό, τον κ. Σπαρτιώτη  και τους υπόλοιπους  που δέχθηκαν να βγουν μπροστά αυτή την δύσκολη στιγμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όμως και τους υπαλλήλους του Συλλόγου που χωρίς να ευθύνονται έχουν βρεθεί 11, 12, και 13 μήνες πίσω και παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουν να βοηθούν και να εξυπηρετούν τον ΠΑΟ μας.

Παναθηναϊκός: Κατάρρευση και «σκληρή» ήττα από το Μαρκόπουλο πριν τα πλέι οφ
Παναθηναϊκός: Κατάρρευση και «σκληρή» ήττα από το Μαρκόπουλο πριν τα πλέι οφ 1.488 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η απόφαση με την οποία μας έδωσε εντολή ανάληψης της διοίκησης του Συλλόγου το Πρωτοδικείο, όριζε να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας έτσι ώστε ο Σύλλογος να παραμείνει σε λειτουργία και να προχωρήσουμε σε νέες αρχαιρεσίες με την λήξη της φετινής περιόδου.

Τι ενημέρωση είχατε για την κατάσταση στο Σύλλογο με την ανάληψη της Διοίκησης;

Με την πρώτη ενημέρωση που είχαμε σχετικά με την οικονομική κατάσταση, έγιναν αμέσως κατανοητά τα εξής:

Α. η ροή των βασικών εσόδων του Συλλόγου (ΠΑΕ και ΚΑΕ) είχε μειωθεί στο ελάχιστο.

Β. τα μηνιαία ανελαστικά έξοδα (Εφορία, ΙΚΑ, κλπ), υπερέβαιναν κατά πολύ αυτά των εσόδων, και ειδικά την τελευταία χρονιά είχαν αυξηθεί λόγω των ρυθμίσεων που είχε προβεί η προηγούμενη διοίκηση.

Γ. αρκετοί από τους πρώην αθλητές και προπονητές του Συλλόγου έχουν πλέον τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής.

Ενημερωθήκαμε για τα έσοδα του Συλλόγου. Αυτά προέρχονται από τις δύο αθλητικές εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ), χορηγούς, συνδρομές μελών και Ακαδημίες.

Θα γίνω σ αυτό το σημείο λίγο αναλυτικός. Δυστυχώς οι εξελίξεις στην ΠΑΕ και η παραίτηση του κ. Αλαφούζου (και ενώ είχε ήδη διαφανεί όλο και μεγαλύτερη καθυστέρηση από την ΠΑΕ στην καταβολή του συμφωνημένου ποσού για το γήπεδο και το ποσοστό μας του 10%) έβαλε θηλιά στον Σύλλογο, όπου για το διάστημα Ιούλιος 2017 –  Απρίλιος 2018 εισπράξαμε συνολικά το ποσό των 111.978,56€, έναντι του συνολικού ποσού των 500.000,00€ που θα έπρεπε να είχαμε εισπράξει. ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΕΝΑ ΠΕΜΠΤΟ.

Αντίστοιχα από την ΚΑΕ, και ενώ η προηγούμενη διοίκηση, για δικούς της λόγους, είχε ενημερώσει ότι είχαμε λαμβάνειν περί τις 300.000€ για πέρυσι, ύστερα από ενημέρωση από τις οικονομικές υπηρεσίες της ΚΑΕ, λάβαμε σε έξι(6) δόσεις το συνολικό ποσό των 118.549,72€, ενώ για τη φετινή χρονιά δεν έχουμε λάβει ούτε χρήματα ούτε κάποια ενημέρωση.

Ενημερωθήκαμε αναλυτικά για το χρέος του Συλλόγου για το οποίο επίσης θα ήθελα να μιλήσω αναλυτικά ώστε να γνωρίζουν οι φίλαθλοι μας τι ακριβώς συμβαίνει. Το χρέος του Παναθηναϊκού Α.Ο. (μαζί με το ΤΑΠ) συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ τα 3 εκατομμύρια και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.

Α. Χρέος προς το Δημόσιο

Β. Χρέος προς προσωπικό/αθλητές/ προπονητές/πιστωτές

Γ. Παγωμένες υποχρεώσεις.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να εξηγήσουμε ότι μεγάλο κομμάτι του χρέους του Συλλόγου (περίπου το 1/3) ανήκει στο ΤΑΠ, είναι δήλαδή χρέη σχετικά με την ομάδα Βόλεϊ Ανδρών. Χρέη και προς το Δημόσιο και προς τους αθλητές ειδικά των δύο περιόδων της διοίκησης Κίτσιου. Να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το τμήμα έχουν κάνει πολύ καλή δουλεία στο κομμάτι κάλυψης των χρεών που βρήκαν και έχουν πετύχει και κούρεμα και διακανονισμούς και εξοφλήσεις παλαιών οφειλών. Και είναι ένας από τους λόγους που προσωρινά το χρέος του Συλλόγου είχε υποχωρήσει. Επειδή όπως η ομάδα δίνει την Πέμπτη αγώνα ΥΠΑΡΞΗΣ στο Αιγίνιο και αυτό είναι που προέχει αυτή τη στιγμή, είμαι σίγουρος ότι ο Δημήτρης Κάσσαρης σε κάποια ύστερη στιγμή θα μπορέσει να ενημερώσει για την σχετική κατάσταση του τμήματος, την οποία γνωρίζει και καλύτερα.

Η Διοίκησή μας έκανε ενέργειες στο κομμάτι του χρέους, τόσο προς αθλητές/τριες, προς το προσωπικό και τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων, όσο και προς το Δημόσιο. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. οφείλει στους υπαλλήλους του περίπου 100.000 ευρώ ενώ οι μηνιαίες οφειλές συμπεριλαμβαλομένων ενοικίων, λογαριασμών κτλ., από 17 χιλιάδες περίπου τον Ιούλιο του 2017 έχουν πεσει στις 12 χιλιάδες ευρώ. Μειώσαμε το χρέος προς το Δημόσιο περίπου κατά 50 χιλιάδες ευρώ, από 390 χιλιάδες (Ιούνιος 2017) στις 340 χιλιάδες ευρώ.

Το ότι τα χρήματα προς το Δημόσιο έχουν μειωθεί σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτές τις υποχρεώσεις, οι οποίες μας αναγκάζουν κάθε δύο μήνες περίπου να προχωράμε σε νέες ρυθμίσεις για να αποφύγουμε την ολική δέσμευση λογαριασμών και την οριστική ταφόπλακα στην λειτουργία του ΠΑΟ.

Τα νούμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά, αλλά κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την άρση ουσιαστικά των πληρωμών από την ΠΑΕ, ενώ με την ΚΑΕ η επικοινωνία είναι περιορισμένη.

Όσον αφορά αθλητές, αναγκαστήκαμε λόγω τελεσίδικών δικαστικών αποφάσεων και μέσω των οφειλομένων από την ΠΑΕ να ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ τα χρέη προς:

ΣΤΕΛΛΑΤΟΣ, 29.897,11€

ΔΡΑΚΟΣ, 17.000,00€ από 23.000,00€

ΤΣΟΚΑΣ, 15.000,00€ από 18.000,00€

ΚΟΥΝΤΟΥΔΙΟΣ, 10.000,00€

ΚΑΡΑΝΑΣΟΣ, 5.500,00€

Δηλαδή 78.000 ευρώ περίπου κάλυψη χρέους προς τρίτους, οι οποίοι είχαν στα χέρια τους ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

Πόσο επηρέασε η οικονομική κατάσταση του Συλλόγου τις αποφάσεις σας σχετικά με τα αγωνιστικά θέματα;

Από τη μελέτη του χρέους και τη διαφαινόμενη κατάσταση σχετικά με τα έσοδα του Συλλόγου, το συμπέρασμα που εξάγουμε ήταν ότι αγωνιστική παρουσία τμημάτων σε ανταγωνιστικό επίπεδο και τήρηση των διακανονισμών, απουσία χρηματοδότη, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ. Η δυνατότητα δημιουργίας αξιόμαχων συνόλων στα ομαδικά αθλήματα ήταν κατά πολύ πάνω από τις δυνατότητες του Συλλόγου και έτσι στα πρώτα Δ.Σ. πάρθηκαν σκληρές, πλην όμως αναγκαίες αποφάσεις, σχετικά με το αγωνιστικό κομμάτι της περιόδου 2017-2018, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε και φυσικά δεν επιθυμούμε.

Με τα χρήματα που λαμβάναμε από ΚΑΕ και ΠΑΕ, συν τις υπόλοιπες πηγές μικροεσόδων, κληθήκαμε να κρατήσουμε τον Σύλλογο στη ζωή. Όσο και να θέλαμε, η δημιουργία αγωνιστικών ομάδων το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να δημιουργήσει περισσότερο χρέος.

Η προσπάθεια μας ήταν από την αρχή να μειώσουμε το χρέος όπου ήταν δυνατό και φυσικά να αποφύγουμε τις προσωπικές κυρώσεις καλύπτοντας τις ανελαστικές δαπάνες προς το Δημόσιο. Τουλάχιστον σε εμάς που έχουμε καθημερινή τριβή με τα οικονομικά και τα διοικητικά του Συλλόγου, έγινε ξεκάθαρο ότι ή θα είσαι τακτικός προς την Εφορία και το ΙΚΑ ή θα υποθηκεύσεις ακόμα περισσότερο το Σύλλογο φτιάχνοντας ομάδες. Κανείς μας δεν θέλει να βλέπει τον ΠΑΟ σε αυτή την κατάσταση, όμως η επιβάρυνση με ακόμα περισσότερο χρέος στο βωμό του Πρωταθλητισμού, είναι που μας έχει φέρει σ’ αυτή την κατάσταση, από προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες σίγουρα όχι κακόβουλα, αλλά χωρίς μετριοπάθεια όταν έβλεπαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα, εκτόξευσαν το χρέος εκεί που το βρήκαμε εμείς πέρυσι τον Ιούλιο.

Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό, όχι μόνο δεν περίσσευαν χρήματα για τις ομάδες αλλά δεν έφταναν καν για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας κάνω μια ανάλυση/ενημέρωση σχετικά τις οφειλές προς το Δημόσιο και τι ισχύει με αυτές.

Κάθε διοίκηση πρέπει να γνωστοποιήσει την ανάληψη των καθηκόντων της στην Εφορία και το ΙΚΑ. Τι σημαίνει αυτό. Εάν δεν πληρωθεί μια δόση ρύθμισης, μια δόση προς το ΙΚΑ ή οι τρέχουσες μηνιαίες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, το διοικητικό σχήμα θεωρείται υπεύθυνο για την μη καταβολή, και ως εκ τούτου έχει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (δέσμευση λογαριασμών του, δέσμευση σύνταξης, αδυναμία έκδοσης ενημερότητας κλπ).

Παρ’ όλη την προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων από το αγωνιστικό κομμάτι, και διοχέτευσης προς αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς και ο κ. Οικονομόπουλος και εγώ, αλλά και ο κ. Κάσσαρης στο ΤΑΠ (και πιθανότατα και οι κ.κ. Μπαλτάκος και Μιχαλαριάς) έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να έχουμε πάρει σειρά για τις παραπάνω κυρώσεις που σας ανέφερα.

Δυστυχώς ο κ. Οικονομόπουλος αποχώρησε από την προεδρία μετά από 4μηνη θητεία, φέροντας προσωπική ευθύνη, εγκλωβίζοντας το ΑΦΜ και την περιουσία του απέναντι στο Δημόσιο για ποσό ύψους 28.800 ευρώ, από τα οποία έχει αναγκαστεί να αποπληρώσει τα 8.800 ευρώ λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται από τους εισπρακτικούς φορείς.

Αντίστοιχα εγώ, έχω ενημερωθεί από το λογιστήριο, ότι μέχρι σήμερα οι οφειλές μου προς το Δημόσιο είναι 16.200 ευρώ προς την Εφορία και 15.500 προς το ΙΚΑ.

Το χρέος για να γίνουμε κατανοητοί, δεν είναι απλά ένα νούμερο. Σιγά σιγά και βαθμιαία τα ποσά που οφείλονται σε αθλητές/τριες γίνονται δικαστικές αποφάσεις κατάσχεσης οι οποίες στραγγαλίζουν τον Σύλλογο, κλειδώνοντας τραπεζικούς λογαριασμούς και αναγκάζουν το Σύλλογο να βρει λύση άμεσα έτσι ώστε να συνεχίσει να είναι έστω και ελάχιστα λειτουργικός.

Δηλαδή έχεις εισπράξει για παράδειγμα από την ΠΑΕ ποσό για να καλύψεις  ρυθμίσεις προς το Δημόσιο και με μια κατάσχεση, από τις δεκάδες που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, σου «τραβάει» όλα τα χρήματα αφήνοντας σε εκτεθειμένο ως προς τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου.

Αντιμετωπίσαμε αρκετές τέτοιες φέτος, και έχουμε παραλάβει ή είναι καθ’ οδόν ακόμα περισσότερες όπως αυτή των αθλητών της περσινής ομάδας ΠΟΛΟ για 90.000€, αθλητριών Βόλεϊ για ποσά που θα ξεπεράσουν τις 100.000€ ή πιστωτών για ρουχισμό των τμημάτων για περίπου 20.000€.

Επειδή το χρέος θα μας προλαβαίνει για αρκετές χρονιές, όπως καταλαβένετε, ουσιαστική αγωνιστική δραστηριότητα με την παρούσα ροή εσόδων είναι αδύνατη. Τα χρήματα που δώσαμε λόγω δικαστικών αποφάσεων που προανέφερα, όπως καταλαβαίνετε, αφαιρούνται από την οφειλή της ΠΑΕ προς εμάς. Φανταστείτε δηλαδή να είχαμε προϋπολογίσει ότι θα δαπανούσαμε ποσά για το Α ή Β τμήμα και λόγω κατασχέσεων να μας έλειπαν αυτές οι 78.000€ περίπου. Αυτό εννοούμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονο πρωταθλητισμό αλλά και κάλυψη χρέους υπό την παρούσα κατάσταση.

Το μέλλον της ΠΑΕ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο και μακάρι να βρει το δρόμο της διότι Ερασιτέχνης δίχως έσοδα από την ΠΑΕ δεν υπάρχει. Μόνο το νούμερο θα σας αναφέρω. Η ΠΑΕ έως το τέλος Ιουνίου θα μας οφείλει 611.000€ (διαθέσιμα γύρω στα 500.000€, τα υπόλοιπα είναι φόροι). Χρειαζόμαστε την οικονομική βοήθεια και της ΚΑΕ που είναι υγιής και μας στήριζε τόσα χρόνια.

Τι χρειάζεται ο Σύλλογος για να πρωταγωνιστήσει ξανά στα ομαδικά αθλήματα;

Δυστυχώς η τελική αλήθεια για τον Σύλλογο είναι η εξής: Ο Παναθηναϊκός για να πρωταγωνιστήσει χρειάζεται και υγιή ΠΑΕ και ΚΑΕ που να αποδίδουν έγκαιρα τα συμφωνημένα, αλλά και ισχυρό χρηματοδότη, πλούσιο Πρόεδρο όπως θέλετε πείτε τον. Η αγωνιστική, οικονομική, και λειτουργική πραγματικότητα που βιώνουμε οφείλεται στην απουσία και των δύο ανωτέρω παραγόντων. Ούτε τα συμφωνημένα παίρνουμε, ούτε ανθρώπους σαν τον κ. Παύλο και τον κ. Θανάση έχουμε πια.

Ο Σύλλογος πρέπει να αποπληρώσει μεγάλο κομμάτι του χρέους για να μπορέσει να έχει την αγωνιστική παρουσία που όλοι θέλουμε. Αυτό μπορεί να γίνει ανάλογα με την ροή εσόδων που θα έχουμε.

Και εγώ προσωπικά μπορεί να ήθελα τίτλους και κύπελλα αλλά η διατήρηση του Συλλόγου σε κατάσταση βιωσιμότητας είναι πλέον μεγάλη υπηρεσία για τον Παναθηναϊκό.

ΣΧΟΛΙΑ