Η ποινή υποβιβασμού για της μη αδειοδοτημένες ομάδες άλλαξε, έπειτα από απόφαση στο σημερινό κρίσιμο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας και μένει μόνο να επικυρώσει το παραπάνω η ΕΠΟ. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο βήμα για την αποφυγή υποβιβασμού αυτού του τεράστιου Συλλόγου που λέγεται Παναθηναϊκός έγινε. Οι 11 από τους 15 παρόντες στη Λίγκα ψήφισαν υπέρ της αλλαγής, οι «πράσινοι» – όπως και άλλες ομάδες που πάτησαν στην ειδική συνθήκη του τηλεοπτικού συμβολαίου- τη γλιτώνουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα προβλήματα σβήστηκαν. Το αντίθετο. Ενα μεγάλο αγκάθι φεύγει, αλλά υπάρχουν ακόμη κι άλλα που μπορεί να είναι μικρότερα, αλλά ικανά να… πληγώνουν καθημερινά.

Ο Παναθηναϊκός, όπως και άλλες ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται λόγω οφειλών, θα ξεκινήσει τη νέα σεζόν με -6. Μικρό το κακό, εδώ που έχουμε φτάσει, θα πουν πολλοί. Τα προβλήματα, όμως, δε σταματούν εδώ. Το χειρότερο έχει να κάνει με την απαγόρευση μεταγραφών. Μια απαγόρευση που απαξιώνει ακόμη περισσότερο την ομάδα και που την κάνει εξαιρετικά αδύναμη την επόμενη χρονιά. Κι αυτό γιατί το τριφύλλι θα έχει το δικαίωμα για μόλις τρεις ανανεώσεις ή μεταγραφές παικτών άνω των 23 ετών, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μια κατά τη χειμερινή και όσοι ποδοσφαιριστές κάτω των 23 χρόνων αποκτηθούν, θα πρέπει να είναι Έλληνες. Καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει αυτό. Θα δημιουργηθεί ένα γκρουπ φτηνό, με ρόστερ μη ανταγωνιστικό και σε καμία περίπτωση… Παναθηναϊκό. Επί της ουσίας θα μιλάμε για μια ομάδα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας που θα παλεύει για τη σωτηρία της στα γήπεδα. Θλιβερό, μα, δυστυχώς, πραγματικό.

Η μοναδική περίπτωση να τα γλιτώσει όλα αυτά η ομάδα είναι η αλλαγή της ιδιοκτησίας. Εκεί θα σωθεί πραγματικά το σωματείο.  Αν, τελικά, μπει στην ΠΑΕ νέος επενδυτής, θα πληρώσει για τα χρέη και ο Παναθηναϊκός θα μπορεί το χρόνου να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό, κάτι μεγάλο, κάτι αντάξιο του ονόματός του και της ιστορίας του. Είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ η είσοδος νέου αφεντικού αν θέλουμε να ξαναδούμε τον Σύλλογο, όπως τον γνωρίζαμε.

Βρισκόμαστε εν αναμονή της άφιξης του Παϊρότζ για τις τελικές συζητήσεις με τον Γιάννη Αλαφούζο. Τις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε περισσότερα για το πότε θα έρθει στη χώρα μας ο Ταϊλανδός. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ούτε να μιλάμε για συμφωνία, ούτε για… μια ανάσα απ’ αυτήν. Τα πάντα είναι στον αέρα και καλό θα είναι άπαντες να κρατούν χαμηλά την μπάλα σε ό, τι αφορά τις εκτιμήσεις του. Το θέμα είναι πολύ λεπτό και χρειάζεται υπομονή.

Οσο για την υπόθεση Βέμερ που έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα την ΠΑΕ (ο κίνδυνος υποβιβασμού λόγω των οφειλών στον Γερμανό δεν έχει περάσει), κρατάμε τα όσα τονίζουν από το κλαμπ ότι ο παίκτης θα πληρωθεί σήμερα ή αύριο και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Περιμένουμε τα λόγια να γίνουν πράξεις για να σβήσει κι αυτό το πρόβλημα και να προχωρήσει η ομάδα στην επόμενη μέρα των τελικών διαπραγματεύσεων για την αλλαγή ιδιοκτησίας.