ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θέματα / Αφιερώματα

Μπολόνια: Μια υπέροχη, «καρυδάτη» και άκρως Παναθηναϊκή ιστορία! (vid)

Πήγε ως... αουτσάιντερ, έφυγε θριαμβευτής! Πέρασαν 21 χρόνια από την ημέρα που ο Παναθηναϊκός «σίγησε» το «Παλαμαλαγκούτι» και σήκωσε το τρίτο ευρωπαϊκό της ιστορίας του.

Μπολόνια: Μια υπέροχη, «καρυδάτη» και άκρως Παναθηναϊκή ιστορία! (vid)

Κάθε ένα από τα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια έχει τη δική του, όμορφη και ξεχωριστή ιστορία. Όταν μιλάμε για μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του συλλογικού αθλητισμού, με έξι ευρωπαϊκά τρόπαια σε 15 χρόνια, κάθε ένα κεφάλαιο έχει τη δική του σημασία. Το πρώτο «αστέρι» στο Παρίσι, έλαμψε ιδιαιτέρως, διότι άνοιξε το δρόμο για το «πράσινο» Legacy, όμως το τρίτο, στη Μπολόνια (2002), κρίνεται κατά κοινή ομολογία, ως το πιο… Die Hard, το πιο μάγκικο και καρυδάτο ευρωπαϊκό.

Ο δρόμος για τη δόξα μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς χρειάστηκε ένα ντεμαράζ στην πορεία του στο Top-16 και μια μικρή βοήθεια από τον Μπένο Ούντριχ και την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, ώστε να δώσει το παρών στο ραντεβού της Μπολόνια. Κάπως έτσι, βγήκε και η ταμπέλα του αουτσάιντερ για το τριφύλλι, που ταξίδεψε… πασχαλιάτικα στην Ιταλία για να διεκδικήσει τ’ όνειρο.

Πρώτο βήμα, εναντίον της Μακάμπι. Παρά το γεγονός πως οι Ισραηλινοί είχαν «πληγώσει» το τριφύλλι την προηγούμενη χρονιά στον τελικό της Σουπρολίγκας, όμως αυτή τη φορά, ο Παναθηναϊκός χαμογέλασε τελευταίος, παίρνοντας τη νίκη με 83-75. Πρώτο βήμα χαράς αν και δεν το… επέτρεπε η ημέρα, εντός Μεγάλης Εβδομάδας. Ο τελικός δε; Ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση, με το τριφύλλι να κοντράρεται με την οικοδέσποινα Κίντερ Μπολόνια στην «καυτή» έδρα της, το «Παλαμαλαγκούτι».

Ο Παναθηναϊκός έχει πέντε μάχες μπροστά του για να πάρει το πιο καρυδάτο πρωτάθλημα!
Ο Παναθηναϊκός έχει πέντε μάχες μπροστά του για να πάρει το πιο καρυδάτο πρωτάθλημα! 501 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η παρέα των μετέπειτα ΝΒΑer, Τζινόμπιλι και Γιάριτς, του Ριγκοντό, του Ματίας Σμόντις και του Ετόρε Μεσίνα στην άκρη του πάγκου, είχε μπροστά της το timing, την έδρα και την… πείνα να επαναφέρει το ευρωπαϊκό τρόπαιο επί ιταλικού εδάφους. Πρώτο ημίχρονο, η Κίντερ στο +8, με τον αγώνα υπό τον έλεγχό της και τα πράγματα, για πολλούς, ουσιαστικά δρομολογημένα. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός είχε… πολλά πράγματα να πει. Για την ακρίβεια, στο δεύτερο ημίχρονο, ειπώθηκαν τρεις μεγάλες… κουβέντες!

Η πρώτη από τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο οποίος και στον ημιτελικό και στον τελικό… σάρωσε τα πάντα, αποδεικνύοντας τον ηγετικό του ρόλο. Η δεύτερη από τον Ίμπο Κουτλουάι, που έβαλε ό,τι σουτ είχε την ταμπέλα του «κρίσιμου», οριστικοποιώντας την αντεπίθεση του Παναθηναϊκού. Η τρίτη άνηκε σε ένα 22χρονο -τότε- πιτσιρικά, ο οποίος μπήκε μέσα, κλείδωσε τους αντίπαλους ψηλούς και στην επίθεση έκανε τεράστια ζημιά με τις ραβέρσες του (12π, 5ρ).

Τελικό αποτέλεσμα; Κιντερ Μπολόνια – Παναθηναϊκός 83-89. Το «Παλαμαλαγκούτι» σίγησε και -δεν γινόταν αλλιώς- χειροκρότησε την προσπάθεια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των παιδιών του. Στην Ιταλία ράφτηκε το τρίτο -και πιο μάγκικο- αστέρι του Παναθηναϊκού, ενώ την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, οι φίλοι της ομάδας έκαναν Πάσχα με τη μέθη της κούπας!

Κίντερ Μπολόνια – Παναθηναϊκός 83-89

Κίντερ Μπολόνια (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10, Φρόζινι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23, Γιάριτς 11

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Παπαδόπουλος 12, Σάντσεθ

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...