ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΜΠΑΣΚΕΤ

20 Μαΐου 1999: Η πρώτη σελίδα μιας υπέροχης ιστορίας (Vids)

Στις 20/5/99, ο Παναθηναϊκός «άλωσε» το ΣΕΦ στον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος και έβαλε τις βάσεις για την καταπράσινη μπασκετική δυναστεία του 21ου αιώνα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

20 Μαΐου 1999: Η πρώτη σελίδα μιας υπέροχης ιστορίας (Vids)

Για κάθε μεγάλο ιστορικό φαινόμενο υπάρχει και το αντίστοιχο σημείο εκκίνησης. Η ημέρα, η στιγμή, η ακόμη και η περίοδος που κατά κοινή ομολογία «άρχισαν όλα». Στις 20 Μαΐου του 1999, ο Παναθηναϊκός πήγαινε στο ΣΕΦ για να παίξει τα «ρέστα» του για τον τίτλο, στο κρισιμότερο παιχνίδι της χρονιάς, δίχως ωστόσο να έχει άμεση ανάγκη για να «ξορκίσει» το οτιδήποτε.

Την προηγούμενη σεζόν (1998), οι «πράσινοι» κατάφεραν να βάλουν τέλος σε μια περίοδο 14ετούς «ξηρασίας» (1984-1998) κατακτώντας το πρωτάθλημα απέναντι στον ΠΑΟΚ, ενώ τρεις χρονιές πιο πίσω, το τριφύλλι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί της κορυφαίας μπασκετικής διασυλλογικής διοργάνωσης (1996).

Οι «δαίμονες» είχαν… ξορκιστεί στο πρόσφατο παρελθόν, ο Παναθηναϊκός όμως είχε πράγματα να αποδείξει, διότι η ιστορική του αποστολή δεν είναι άλλη από την κατάκτηση της κορυφής. Κάτι που εν τέλει κατάφερε σε εκείνο το αλησμόνητο βράδυ της 20ης Μαΐου του 1999, επικρατώντας με 62-53 του Ολυμπιακού στον πέμπτο τελικό, μπροστά στα μάτια 4.000 οπαδών του που έστησαν ένα αξέχαστο πάρτι στο ΣΕΦ.

Οι σκηνές που ακολούθησαν μετά τη λήξη του αγώνα, έχουν καταγραφεί για τα καλά στα «πράσινα» πρακτικά. Ο Ντέγιαν πήρε τον ρόλο του οργανωτή στην εξέδρα, ο Αλβέρτης ακολούθησε την παράδοση κόβοντας το διχτάκι, ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες και ξένοι ήταν σε κατάσταση έκστασης. Κι ο Παναθηναϊκός;…

Το τριφύλλι έκλεισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο την παρουσία του στις διοργανώσεις του 20ου αιώνα και παράλληλα «τσέκαρε» το εισιτήριο για ένα υπέροχο μπασκετικό ταξίδι που κρατά μέχρι σήμερα και θα κρατήσει μέχρι… όσο πάει. 22 χρόνια μετά το «διπλό» στο ΣΕΦ, ο παρατηρητής που θα κληθεί να καταγράψει το τι συνέβη από τότε μέχρι σήμερα, πιθανώς θα ζαλιστεί.

Κοιτώντας μια μια τις εξελίξεις από τη μαγική νύχτα της 20ης Μαΐου μέχρι και τις μέρες μας, δεν μπορούμε παρά να ορίσουμε τη νίκη αυτή ως το πρώτο βήμα για το χτίσιμο μιας δυναστείας. Η «κορδέλα» των εγκαινίων κόπηκε στο ΣΕΦ και τα πρώτα θεμέλια άρχισαν να μπαίνουν θαρρετά από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, όταν ο Ομπράντοβιτς αντικατέστησε τον Σούμποτιτς.

Εκείνη τη νύχτα της 20ης Μαΐου, ουδείς από τους πρωταγωνιστές και τους φιλάθλους μπορούσε να προβλέψει το τι θα ακολουθήσει. Η εντολή από τη μοίρα είχε δοθεί: Ο ήδη μεγάλος Παναθηναϊκός, θα γίνει γίγαντας!

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Κόμαζετς 9 (1), Γκολντγουάιρ 11 (1), Βούκσεβιτς 2, Παπανικολάου 6, Σούλης 1, Φασούλας, Τόμιτς 10 (1), Τάρλατς 10, Ρότζερς 4

Παναθηναϊκός (Σούμποτιτς): Αλβέρτης 3 (1), Κοχ, Παταβούκας, Οικονόμου 6 (1), Τζεντίλε 10 (1), Μποντίρογκα 19, Μπουντούρης 3 (1), Μπερκ 9, Ράτζα 12 (1).

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...