Η κυβέρνηση έδωσε το «ΟΚ» για να προχωρήσει το πρότζεκτ του Athens Alive για την ολική αναμόρφωση του ΟΑΚΑ και πλέον θα μπουν σε μια σειρά οι διαδικασίες που πρέπει να υλοποιηθούν για την θωράκιση του έργου.

Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με τον συντελεστή δόμησης, ο οποίος πρέπει να «ανέβει» στο 0.6, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να περάσει η εν λόγω ρύθμιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί -σε πρώτη φάση- ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα παίξει εκ νέου τον ρόλο του όσον αφορά την επικύρωση του ειδικού σχεδίου δόμησης (Ειδικό Χωρικό Σχέδιο). Το ΕΧΣ θα βρεθεί υπό τη σκέπη επιτροπής η οποία θα συσταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα νομοθετηθεί ως Προεδρικό Διάταγμα και θα πρέπει να περάσει από το ΣτΕ προτού τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η εν λόγω διαδικασία δεν μπορεί να περαστεί με διαδικασίες «fast track» καθώς απαιτεί ορισμένους μήνες για να ολοκληρωθεί. Ουσιαστικά, απαιτείται διάστημα  μεταξύ 3-6 μηνών για τις εργασίες της επιτροπής για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και άλλο τόσο ώστε να συνταχθεί ο νόμος σε μορφή Προεδρικού Διατάγματος και να εξεταστεί από το ΣτΕ.