Ποδόσφαιρο

Η «πληγή» της σεζόν: Δεν βρήκε ποτέ τα γκολ που έψαχνε

Η «πληγή» της σεζόν: Δεν βρήκε ποτέ τα γκολ που έψαχνε

Η επιθετική συγκομιδή ήταν ένα από τα μεγαλύτερα -αγωνιστικά- προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Οι συνολικοί αριθμοί της επίθεσης, το δίδυμο Λουτσιάνο - Τσάβες και η σύγκριση με τα πεπραγμένα της σεζόν 2016/17.

Η σεζόν 2017-18 άρχισε με προσδοκίες, ωστόσο κατέληξε στο να είναι μια από τις πιο τραυματικές περιόδους στην 110ετή ιστορία του «τριφυλλιού», γεμάτη με οικονομικά/διοικητικά προβλήματα, τα οποία οδήγησαν τον σύλλογο ένα βήμα πριν από το ναυάγιο, με σαφείς επιπτώσεις τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο (απώλεια πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών και η μη επαρκής αντικατάστασή τους) όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο (καθυστερήσεις στις πληρωμές, αφαίρεση βαθμών, απώλεια άδειας για ευρωπαϊκή συμμετοχή συν τις ποινές που έρχονται για τη μη εξασφάλιση άδειας συμμετοχής στην Super League).

Όλα αυτά οδήγησαν τον Μαρίνο Ουζουνίδη και τους ποδοσφαιριστές του στο να καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να μείνει όρθιο αγωνιστικά το κλαμπ, έχοντας να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν αρκετά προβλήματα ακόμη και εντός των τειχών του Κορωπίου. Ένα από τα μεγαλύτερα ήταν η αδυναμία εύρεσης σταθερού «πόλου» στην επίθεση, ο οποίος θα προσέφερε γκολ και θα βοηθούσε να γίνει -σε πρώτη φάση- έστω το παραπάνω βήμα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς στον σύλλογο αλλά και οι ατυχίες, οδήγησαν τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο να προχωρήσει σε αλχημείες για να καλύψει το τεράστιο κενό που υπήρχε στην κορυφή της επίθεσης. Μια ιστορία που ταλαιπώρησε τον Εβρίτη τεχνικό και τους συνεργάτες του, καθώς το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησαν από τον σύλλογο τα δύο -επιθετικά- «βαρόμετρα» της σεζόν 2016/17, ο Μάρκους Μπεργκ και ο Σεμπάστιαν Λέτο.

Η πληγή στην επίθεση

Οι δυο τους σημείωσαν αθροιστικά 42 τέρματα και βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις του πίνακα των «πράσινων» σκόρερ της σεζόν 2016-17. Η απώλεια τους ήταν πλήγμα πρώτου μεγέθους, κρίνοντας από το γεγονός πως ο Σουηδός ήταν με διαφορά ο καλύτερος φορ του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ ο Λέτο προσέφερε αρκετή βοήθεια, παρά την ειδική διαχείριση που έπρεπε να του γίνει, λόγω των σοβαρών τραυματισμών που πέρασε στο παρελθόν.

Αυτά τα 42 γκολ κλήθηκαν να καλύψουν οι «πράσινοι» και έκαναν προσπάθεια στο να βρουν αντικαταστάτες, φέρνοντας στην ομάδα τον Αντρές Τσάβες και τον Λουτσιάνο Νέβες. Δύο μεταγραφές για τις οποίες έγινε οικονομική υπέρβαση, με την ελπίδα πως η επιθετική παραγωγικότητα θα παρέμενε η ίδια. Εν τέλει, οι προσδοκίες του Ουζουνίδη και των οπαδών διαψεύστηκαν.

Ο μεν Τσάβες αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού και στη συνέχεια τα «έσπασε» με τον σύλλογο, φεύγοντας για την πατρίδα του στα τέλη του Νοέμβρη, σε ένα ταξίδι δίχως επιστροφή, με το συμβόλαιό του να λύνεται λίγους μήνες αργότερα. Ο «Κομαντάντε» αποχώρησε από το τριφύλλι έχοντας σκοράρει μόλις δύο φορές, με Πλατανιά στο πρωτάθλημα και με την ΑΕΛ στο Κύπελλο.

Ο δε Λουτσιάνο στάθηκε υπερβολικά άτυχος, καθώς στο παιχνίδι με την ΑΕΛ υπέστη ρήξη χιαστού, η οποία τον άφησε εκτός στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Όταν επέστρεψε πρόλαβε να φανερώσει δείγματα του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του, σκοράροντας στα ματς με τον Πανιώνιο και την Ξάνθη. Ωστόσο, το γυαλί μεταξύ του Βραζιλιάνου και της διοίκησης είχε «ραγίσει» κατά τη διάρκεια της σεζόν, με τις δύο πλευρές να αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο συνεργασίας, τον ποδοσφαιριστή να απορρίπτει τις προτάσεις ανανέωσης (με μειωμένες αποδοχές) και να προετοιμάζεται για την έξοδο.

Η ιστορία έγραψε ότι οι δύο άνθρωποι που κλήθηκαν ουσιαστικά να καλύψουν το κενό που άφησαν οι δύο πρώτοι σκόρερ της σεζόν 2016-17, δεν τα κατάφεραν, για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω. Το δίδυμο Μπεργκ – Λέτο είχε σκοράρει 42 φορές με 44+35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ το αντίστοιχο των Λουτσιάνο και Τσάβες δεν έφερε παρά 4 γκολ σε 22 συμμετοχές (14 ο Λουτσιάνο, 8 ο Τσάβες).

Μάρκους Μπεργκ τελευταία σεζόν (2016-17) 44 ματς (28 πρωτάθλημα, 7 στο Κύπελλο, 4 στα προκριματικά Europa League, 3 στο Europa League, 2 στα πλέι οφ) 31 γκολ (22 πρωτάθλημα, 3 Κύπελλο, 3 προκριματικά Europa League, 2 στα πλέι οφ, 1 σε όμιλο Europa)

Σεμπάστιαν Λέτο τελευταία σεζόν (2016-17): 35 ματς (18 πρωτάθλημα, 5 στα πλέι οφ, 4 στο Κύπελλο, 4 στα προκριματικά Europa League, 4 στο Europa League) 11 γκολ (6 πρωτάθλημα, 4 Κύπελλο, 1 πλέι οφ)

Λουτσιάνο Νέβες 14 ματς (9 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο, 4 προκριματικά Europa League) 2 γκολ στη Super League

Αντρές Τσάβες 8 ματς (6 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο, 1 προκριματικά Europa League) 2 γκολ (1 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο)

Με τη… στυγνή απεικόνιση της στατιστικής, παρατηρούμε τη χαοτική διαφορά στην συγκομιδή των δύο ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά στην πράσινη επίθεση. Η συζήτηση πιθανότατα θα γινόταν σε διαφορετική βάση εάν οι δυο Λατίνοι (Τσάβες – Λουτσιάνο) ήταν υγιείς και έβγαζαν όλη τη σεζόν στην ομάδα, ή αν ο το τριφύλλι βρισκόταν σε μια διαφορετική διοικητική κατάσταση, προλαβαίνοντας καταστάσεις και τα προβλήματα που ανέκυψαν.

Ωστόσο, τα γεγονότα και τα δεδομένα δεν μας επέτρεψαν  δούμε τους δύο ποδοσφαιριστές σε πλήρη δράση. Πάντως, ο Παναθηναϊκός ζημιώθηκε αγωνιστικά από τις εξελίξεις καθώς δεν βρήκε ποτέ, ούτε κατά το ήμισυ τα γκολ που έχασε με την αποχώρηση των βασικών «όπλων» του στην προπερασμένη σεζόν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα κενά στην «πράσινη» επίθεση κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με τον Ουζουνίδη να προχωρά σε δοκιμές, βλέποντας ότι ο Τσάβες έχει «χαιρετίσει», ο Λουτσιάνο είναι στα πιτς, όπως συνέβη και με τον Μολίνς.

Όσο για το ποιοι «τράβηξαν» το κουπί την περασμένη σεζόν; Ο Γκιγιέρμο Μολίνς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 8 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ο Ρόμπιν Λουντ τον ακολούθησε με 7, ο Μουνιέ κατέλαβε την τρίτη θέση με 5 τέρματα, όσα είχε και ο Βιγιαφάνιες που αποχώρησε για την Τουρκία στα μέσα της σεζόν, με τον Άλτμαν να κλείνει την πεντάδα έχοντας σημειώσει τρία γκολ.

Εάν βάλουμε κάτω την πρώτη πεντάδα των σκόρερ της σεζόν 2016/17 με την αντίστοιχη της φετινής περιόδου, θα σημειώσουμε ότι υπάρχει διαφορά -σχεδόν 30 τερμάτων. Στον πρώτο πίνακα θα δείτε ότι οι Μπεργκ – Λέτο – Κλωναρίδης – Λουντ και Εμποκού που ήταν οι πρώτοι σκόρερ, σημείωσαν μαζί 57 γκολ, ενώ η φετινή πεντάδα είχε 28 γκολ. Κρίνοντας σε θεωρητική βάση, το κενό θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν μικρότερο εάν δεν συνέβαιναν όλα τα… απρόοπτα (ελέω ατυχίας και διοικητικών χειρισμών) με τον Τσάβες και τον Λουτσιάνο, οι οποίοι είχαν τη δεδομένη ποιότητα να συνεισφέρουν.

Πεντάδα σκόρερ 2016/17 = 57 γκολ Μπεργκ 31 Λέτο 11 Κλωναρίδης 6 Λουντ 5 Εμποκού 4

Πεντάδα σκόρερ 2017/18 = 28 γκολ Μολίνς 8 Λουντ 7 Μουνιέ 5 Βιγιαφάνιες 5 Άλτμαν 3

Exit mobile version