ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερασιτέχνης

Αγκάμεζ: “Όνειρό μου να γυρίσω στον Παναθηναϊκό – Είναι η ομάδα που έκλαψα και ανδρώθηκα”

Την επιθυμία του να φορέσει ξανά τη φανέλα του Παναθηναϊκού εξέφρασε ο Λίμπερμαν Αγκάμεζ.

Αγκάμεζ:

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο «Έθνος της Κυριακής» και παραχωρήθηκε στον Κώστα Ασημακόπουλο.

Η αρχή σε μια γκαρσονιέρα…

Το 2004 και σε ηλικία 19 ετών ήρθε από την Κολομβία οικονομικός μετανάστης. Μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του στριμώχνονταν σε μία γκαρσονιέρα στη Νίκαια. Το πρώτο διάστημα ήταν εφιαλτικό. Η επικοινωνία ήταν δύσκολη και μόλις που εξασφάλιζε τα προς το ζειν αλλά σε κάθε αγώνα της Νίκαιας ο «ρόμποκοπ» από το Κάλι σημείωνε 40 πόντους και η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα. Ακολούθησε το σύντομο πέρασμα από το Παγκράτι και το 2006 πήρε τη θέση του Ερνάντο Γκόμεζ στον Παναθηναϊκό.

«Εκλαψα που το χάσαμε»

Ο Αγκάμεζ έφυγε στο εξωτερικό και σε μία επταετία απογείωσε το κασέ του με την Αρκάς Σμύρνης και την Σκάιγουόκερς στη Νότιο Κορέα. Με προσωπική παρέμβαση Βαγγέλη Μαρινάκη το 2017 φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού πικραίνοντας τον κόσμο του Παναθηναϊκού που είχε συνδυάσει τον «Λίμπε» με τις καλές εποχές. Η σεζόν 2016-17 κυλούσε ιδανικά για τον Αγκαμπέζ και τον Ολυμπιακό με την κατάκτηση του Λιγκ Καπ και του Κυπέλλου στη Θεσσαλονίκη αλλά η απώλεια του πρωταθλήματος στο Ρέντη στον πέμπτο και τελευταίο τελικό από τον ΠΑΟΚ στοίχειωσε το όνειρο του Κολομβιανού για ένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα και έβαλε τέλος στην παραμονή του στο λιμάνι. «Eκλαψα που χάσαμε το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Το ήθελα πολύ, κυρίως για να το αφιερώσω στην κόρη μου. Εκανα μεγάλη προσπάθεια. Ο Ολυμπιακός μου έδειχνε πως με ήθελε να μείνω. Εγώ απέρριπτα προτάσεις. Μία από αυτές ήταν πολύ καλή από την Ρωσία, αλλά στο τέλος ο Ολυμπιακός δε μου έκανε πρόταση. Με πείραξε ο τρόπος που με αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός. Δεν πιστεύω πως έκαναν και καλύτερη επιλογή με τον Οϊβάνεν αλλά αυτό που με πείραξε ήταν πως δεν μπου είπαν ξεκάθαρα πως δεν θα συνεργαστούμε. Εμεινα χωρίς ομάδα και τελευταία στιγμή πήγα στην Πεϊκάν στο Ιράν».

Παναθηναϊκός: Κυριάρχησε και πήρε προβάδισμα πρόκρισης!
Παναθηναϊκός: Κυριάρχησε και πήρε προβάδισμα πρόκρισης! 1.148 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Με αποδοκίμαζαν οι συμπαίκτες μου»

Η δίμηνη παραμονή του Αγκάμεζ στο Ιράν (τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριου του 2017) ήταν μία εφιαλτική εμπειρία. Μόλις οι μουσουλμάνοι συμπαίκτες του είδαν στην πλάτη του το μεγάλο τατουάζ με την Παναγία και τους σταυρούς στα χέρια τον χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο. Πρωτεργάτης των κινητοποιήσεων  εναντίον του ήταν ο αστέρας του ιρανικού βόλεϊ και πασαδόρος της Πεϊκάν, Μαρούφ. Ο Αγκάμεζ ποτέ δε μίλησε για όσα «απίστευτα» έζησε στο Ιράν και ακόμα και τώρα με το ζόρι είπε δύο κουβέντες: «Ηταν πολύ δύσκολα. Νόμιζα πως ζούσα όνειρο. Πήγαινα στο σερβίς και με αποδοκίμαζαν ακόμα και οι συμπαίκτες μου…», λέει ο Αγκάμεζ μη μπορώντας να πιστέψει αυτά που πέρασε. Για καλή τους τύχη ο ίδιος και η οικογένεια του κυριολεκτικά φυγαδεύτηκαν από την Τεχεράνη μία ημέρα που υπήρχε αργία λόγω θρησκευτικής εορτής…

Η πικραμένη ιστορία της ελληνοποίησης

Επέστρεψε στο σπίτι του στον Αλιμο που έχει αγοράσει εξασφαλίζοντας βίζα επενδυτή στην Ελλάδα. Αλλωστε μία άλλη πικραμένη ιστορία είναι ότι ενώ μπορούσε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα η ΕΟΠΕ το 2010 απέφυγε να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες επενδύοντας πάνω στον Δημήτρη Τζούριτς ο οποίος τότε αποφάσιζε να γυρίσει διαγώνιος. Ανεξάρτητα από τον Τζούριτς η ελληνοποίηση του Αγκάμεζ ήταν ένα μεγάλο λάθος που δεν έγινε από την τότε ηγεσία της ομοσπονδίας βόλεϊ…

Η άρνηση Ρίτσι στον ΠΑΟΚ

Τα Χριστούγεννα του 2017 ο Αγκάμεζ  δέχτηκε την πρόταση του ΠΑΟΚ για να πάρει τη θέση του Ερνάντο Γκόμεζ όπως το… 2006 αλλά όλοι λογάριαζαν χωρίς τον προπονητή Ντανιέλε Ρίτσι. «Όλα ήταν συμφωνημένα με την διοίκηση του ΠΑΟΚ. Ημουν σε καλή κατάσταση και έτοιμος να αγωνιστώ αλλά δεν ενέκρινε τη μεταγραφή ο Ρίτσι. Δεν ξέρω γιατί. Ηθελα πολύ να παίξω. Δε μπορώ να ξέρω εάν θα κέρδιζε ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα με μένα, αλλά ξέρω πως θα έκανα μεγάλη προσπάθεια», είπε ο Αγκάμεζ επιβεβαιώνοντας τον αντιπρόεδρο του ΑΣ ΠΑΟΚ Δημοκράτη Παπαδόπουλο.

Χορηγός ο Ρονάλντο

Μετά από τρεις απογοητεύσεις (Ολυμπιακό, Πεϊκάν, ΠΑΟΚ) και για να μη χάσει τη σεζόν πήγε στη πορτογαλική Σπόρτινγκ Λισσαβώνας που έχει χορηγό τον Ρονάλντο και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Πριν ένα μήνα επιλέχθηκε πρώτος στα τράιαλς της Νοτίου Κορέας και έκλεισε αυτοκρατορικό συμβόλαιο στην Γουόρι. Στα τέλη Ιουνίου περιμένει την γέννηση του υιού του από την αγαπημένη του Τζούλι ενώ ήδη έχουν την Μαρία Αγγελική που είναι δύο ετών.

«Αδέλφια μου οι Ελληνες»

Στα 33 του χρόνια κάνει τον απολογισμό του, ενώ πάνω στην συζήτηση για το χρέος του Παναθηναϊκού απέναντι του ύψους 140.000 Ευρώ από το συμβόλαιο του 2010 μας είπε πως θα κάνει μία μεγάλη εξομολογογηση στο «Εθνος της Κυριακής»: «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου. Εδώ θα μείνω όταν σταματήσω την καριέρα μου. Εδώ θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου. Στην Ελλάδα κέρδισα τα πάντα. Οι Ελληνες με αγκάλιασαν σαν αδελφό τους. Νιώθω ασφάλεια και ευτυχία. Είμαι υποχρεωμένος σε αυτή τη χώρα. Σαν επαγγελματίας είμαι ευγνώμων που αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό. Το όνειρο όμως είναι να γυρίσω στον Παναθηναϊκό. Είναι η ομάδα που έκλαψα και ανδρώθηκα. Μαθαίνω πως γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί πάλι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός. Είναι το πιο ωραίο νέο που έχω ακούσει. Το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου. Μακάρι όταν γυρίσω να αγωνιστώ στον Παναθηναϊκό για τον τελευταίο αγώνα της καριέρας μου», είπε με συγκίνηση ο Αγκάμεζ αποφεύγοντας να αναφερθεί στο χρέος που έχει απέναντι του ο Παναθηναϊκός…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...