Με αφορμή την επικείμενη αλλαγή σελίδας στον Ερασιτέχνη και την ανάληψη των τυχών του από τον ίδιο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλυσε στην εκπομπή «Πράσινη Ώρα» και τον Τάσο Νικολογιάννη στο leoforos.gr, το όραμά του για τη «μάνα του λόχου», το ποδοσφαιρικό και το μπασκετικό τμήμα.

Ο ισχυρός άνδρας της πράσινης ΚΑΕ κατέστησε, μεταξύ άλλων, σαφές πως το πρότζεκτ του «Athens Alive» αποτελεί τη μοναδική σίγουρη λύση ώστε ο Παναθηναϊκός να πορευτεί ενιαίος και αυτόφωτος κάτω από μια κοινή στέγη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου:

Για την απόφαση εμπλοκής του στον Ερασιτέχνη και το πλάνο που θα υλοποιηθεί:  «Η οικογένειά μου έχει χρόνια κοντά στον Ερασιτέχνη, η απόφαση μου πάει χρόνια πίσω, πάντα ήμουν κοντά, είτε συνεισφέροντας σε ένα τμήμα ή στις γηπεδικές εγκαταστάσεις. Από πέρσι έχω πάρει την απόφαση να εμπλακώ με τον Ερασιτέχνη, για λόγους που δεν έχει τώρα σημασία να αναφέρουμε, δεν κατέστη αυτό δυνατό, τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες και πάρθηκε αυτή η απόφαση.

Το πλάνο για να μπορέσουμε να μιλήσουμε θα πρέπει πρώτα να συγκροτηθεί το διοικητικό συμβούλιο, έχουμε κάποιες πρώτες σκέψεις. Σκοπός είναι να λειτουργήσει ο ερασιτέχνης σε επαγγελματικά επίπεδα. Οι άνθρωποι οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν φέρει εξαιρετικά –εκτός γηπέδων- αποτελέσματα, της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, θα επωμιστούν το έργο ώστε να μπορέσουν να φέρουν και στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό τον επαγγελματικό τρόπο προσέγγισης. Σίγουρα θα πρέπει να αξιοποιηθούν και κάποια άτομα μέσα από τον Ερασιτέχνη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, σκοπός είναι να υπάρχει μια επαγγελματική προσέγγιση, να δομηθεί σωστά, να υπάρχει ένα σωστό οργανόγραμμα και να προχωρήσουμε».

Για τα χρέη του Ερασιτέχνη: «Ναι, υπάρχουν πολλά χρέη, σίγουρα υπάρχουν υπεύθυνοι, συνυπεύθυνοι εδώ που έχουμε φτάσει. Ναι, είναι κοντά 3.5 εκατομμύρια ευρώ, σκοπός όμως δεν είναι να καταδείξουμε ανθρώπους ούτε να βγάλουμε κόσμο στο απόσπασμα. Έχουν υπογραφεί συμβάσεις στο παρελθόν, οι οποίες δεν ήταν προς το συμφέρον του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Όλα αυτά θα διορθωθούν και με σωστό προγραμματισμό και τα χρέη αυτά θα απομειωθούν στο ελάχιστο δυνατό»

Για το διάστημα που χρειάζεται ώστε να διευθετηθούν τα χρέη: «Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμένα, εγώ έχω τη βούληση να συνεισφέρω οικονομικά. Θα πρέπει να λειτουργήσει επαγγελματικά ο Σύλλογος, να υπάρχει τμήμα εισιτηρίων, μάρκετινγκ, τμήμα πωλήσεων, χορηγιών που θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι Παναθηναϊκοί που έχουν μια άλφα δυνατότητα, όλοι θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή. Δεν νομίζω ότι κανένας περισσεύει, όλα τα πρόσωπα είναι ευπρόσδεκτα και θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα δείξουν αγάπη και θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια».

Για το αγωνιστικό πλάνο όσον αφορά τον Ερασιτέχνη: «Όπως είπα και νωρίτερα ο πρώτος χρόνος, είναι χρόνος προσαρμογής. Μια χρονιά που πρέπει ο Σύλλογος να οργανωθεί, να δομηθεί, να λειτουργήσει με επαγγελματικά πρότυπα. Σίγουρα το αγωνιστικό είναι ύψιστης σημασίας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα ομαδικά αθλήματα να μην είναι καν στην πρώτη κατηγορία ή να μην πρωταγωνιστούν. Σίγουρα σκοπός είναι ο πρώτος χρόνος να είναι μια χρονιά που θα οργανωθούν τα πράγματα σωστά και από το δεύτερο χρόνο να πρωταγωνιστήσουμε και να πηγαίνουμε για τίτλους. Σίγουρα, το αντρικό βόλεϊ θέλω να πιστεύω ότι θα είναι άκρως ανταγωνιστικό ώστε να μπορέσει με αξιώσεις να χτυπήσει τον τίτλο, από εκεί και πέρα πρέπει να βάλουμε κάτω τα δεδομένα, να δούμε ποια θα είναι η διοίκηση, ποιοι οι έφοροι, ποιο το μπάτζετ, είναι πολλά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν».

Για το ζήτημα του γηπέδου και τη Λεωφόρο: «Ένας από τους λόγους που έχουμε φτάσει εδώ οικονομικά ο Ερασιτέχνης είναι πως δεν υπάρχει μια Παναθηναϊκή πολιτεία, ένα Παναθηναϊκό «σπίτι». Δεν μπορεί ένα τμήμα να είναι στο Παγκράτι, ένα άλλο στο Μαρούσι, άλλο στην Αθήνα και άλλο στο ΟΑΚΑ. Σκοπός είναι να μπορέσουμε, αυτό είναι ένα μακροχρόνιο σχέδιο που έχω, ένα όνειρο να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να μαζευτεί κάτω από μια στέγη. Είτε Θα είναι στο ΟΑΚΑ, θαα είναι στο Βοτανικό; Θα είναι η ανακατασκευή της Λεωφόρου και θα μείνει εκεί; Θα φανεί… Για εμένα. Για το δικό μου μυαλό θεωρώ ότι το Athens Alive είναι ένα πάρα πολύ ωραίο σχέδιο, ώστε να μπορέσει ο Παναθηναϊκός μακροπρόθεσμα να μπορέσει να είναι αυτόφωτος και αυτοχρηματοδοτούμενος, ώστε να μην εξαρτάται από κανένα φυσικό πρόσωπο. Γιατί δεν μπορεί κανένα φυσικό πρόσωπο σήμερα –με νόμιμα χρήματα- να διατηρεί και να συντηρεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και άλλα 22 τμήματα που έχει ο Ερασιτέχνης. Πρέπει όλα αυτά να συγκεντρωθούν κάτω από μια στέγη και να ξέρουμε ότι αυτός ο χώρος είναι του Παναθηναϊκού.

Εγώ την αγαπάω τη Λεωφόρο, εκεί έχω μεγαλώσει, είτε στο ανοικτό γήπεδο, είτε στο κλειστό, εκεί έχουμε όλοι μεγαλώσει. Από εκεί και πέρα οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μπορούν να χωρέσουν και το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και τα ερασιτεχνικά τμήματα, γι’ αυτό κι εγώ πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι όλος ο Παναθηναϊκός να πάει στο ΟΑΚΑ».

Για την περίπτωση του Βοτανικού: «Αυτά δεν ξέρω πώς έχουν βγει προς τα έξω. Εγώ μιλώντας και με τον Πρωθυπουργό στις διάφορες συναντήσεις μου έχει δώσει ξεκάθαρα να καταλάβω ότι η διάθεσή του είναι αυτό να αλλάξει. Να υπάρξει και αυτό το αναφέρω για πρώτη φορά μια διπλή ανάπλαση με το ΟΑΚΑ. Δηλαδή να δοθεί η Λεωφόρος και να παρθεί από τον Ερασιτέχνη για 99 χρόνια το μάνατζμεντ του ΟΑΚΑ, να μπορέσει έτσι ο Ερασιτέχνης, να μπορέσει το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ να είναι…

Για το όραμά του: «Εντάξει, πήραμε πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, έχουμε πάρει και ευρωπαϊκά, έχουμε κάνει κάποιες πορείες στο παρελθόν, αυτά τα χρόνια έχουν περάσει. Βλέπουμε τον Ερασιτέχνη να φυτοζωεί, βλέπουμε το ποδόσφαιρο, σχεδόν στη Β’ Εθνική έφτασε και βλέπουμε ότι και το μπάσκετ με τα δυσθεώρητα μπάτζετ που έχουν κάποιες ευρωπαϊκές ομάδες, να μην μπορούμε να ανταγωνιστούμε και να θεωρούμαστε ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Εμένα, λοιπόν, είναι ένας ο στόχος μου, να μπορέσει ο Παναθηναϊκός κάτω από μια στέγη να μεγαλώσει, να έρθουν όλοι οι Παναθηναϊκοί κοντά, είτε αυτοί που μπορούν να πάρουν ένα εισιτήριο κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς, είτε κάποιοι πιο εύποροι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να έρθουν να ενισχύσουν με κάποιες χορηγίες, με κάποιες δωρεές με χρήματα, ώστε να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να πρωταγωνιστήσει ξανά σε όλα τα σπορ. Αλλά αυτό προϋποθέτει μια ενιαία έδρα. Εμένα αυτός είναι ο μακροχρόνιος στόχος μου, κοιτώντας πίσω μετά από δεκαετίες να λέω ότι αυτό που κατάφερα και άφησα πίσω στον Παναθηναϊκό, δεν είναι δυο πρωταθλήματα, πέντε πρωταθλήματα στο μπάσκετ ή κάποιοι τίτλοι στον Ερασιτέχνη, αλλά να καταφέρω να καταστήσω τον Παναθηναϊκό έναν αυτόφωτο Σύλλογο, που μετά από κάποια χρόνια θα έχει δεκάδες ή γιατί όχι εκατοντάδες χιλιάδες μέλη που θα μπορούν να ψηφίζουν για να αναδείξουν τη διοίκηση ενός ενιαίου Συλλόγου.

Ναι, αυτό είναι το όραμά μου και το λέω ξεκάθαρα… Το λέω ξεκάθαρα και γι’ αυτό επιμένω πάρα πολύ για το Athens Alive, θεωρώ ότι το ΟΑΚΑ μπορεί να στεγάσει με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία όλα τα τμήματα του Συλλόγου, παράπλευρες δραστηριότητες, όχι μόνο τις αθλητικές, δηλαδή να υπάρξουν μουσεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, πράγματα στα οποία πραγματικά θα πηγαίνει ο κόσμος και θα χαίρεται και θα νιώθει ένα πράσινο περιβάλλον. Το οποίο θα είναι όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά για όλο τον αθλητικό κόσμο και την Αθήνα ολόκληρη».

Για το αν μπορεί ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει ένα σύγχρονο σπίτι στη Λεωφόρο: «Θεωρώ ότι να μπορέσει να στεγαστεί ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα, από τις μελέτες που έχουν γίνει και όσα έχω δει μέχρι σήμερα, θεωρώ αδύνατο να μπορεί να συμβεί, να στεγαστούν όλα εκεί. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το Athens Alive ώστε να δοθούν όλες οι εγκαταστάσεις στον Παναθηναϊκό, ναι, εκεί θα εξετάσουμε να δούμε πώς μπορεί ο Ερασιτέχνης να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία της Λεωφόρου καλύτερα. Τώρα, θα είναι αυτό φτιάχνοντας ένα καλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου, θα είναι γυρνώντας το και να γίνουν τρία κλειστά, ένα για το μπάσκετ, ένα για τις ακαδημίες και ένα για τα υπόλοιπα τμήματα του Ερασιτέχνη; Αυτό θα φανεί στην πορεία. Πάντως, σίγουρα για εμένα η χειρότερη λύση είναι ο Βοτανικός, βλέποντας τι έχει προβλεφθεί για τον Ερασιτέχνη, δεν είναι κάτι που θα μπορέσει να έχει όλο τον Παναθηναϊκό κάτω απ’ την ίδια στέγη. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει μπάσκετ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν ο Παναθηναϊκός δεν έχει κοινή στέγη, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει μέλλον. Πάντα θα πρέπει να περιμένουμε τον όποιον Γιαννακόπουλο, τον όποιο Πιεμπονγκσάντ, τον όποιον Βαρδινογιάννη, το όποιο φυσικό πρόσωπα. Και σας είπα ξανά ότι δεν υπάρχει σήμερα φυσικό πρόσωπο στην Ελλάδα που μπορεί με νόμιμα χρήματα να κρατήσει ζωντανό έναν ολόκληρο Σύλλογο».

Για το εάν υπάρχουν οι πρώτες σκέψεις για αύξηση των μελών στον Ερασιτέχνη: «Ηδη, έχει αρχίσει το τμήμα μάρκετινγκ, το τμήμα εισιτηρίων να φέρουν κάποιες ιδέες στο τραπέζι. Σκοπός, σας είπα και πριν, είναι όχι μόνο να έχουμε 400 μέλη, αλλά δεκάδες χιλιάδες, μακάρι και εκατοντάδες χιλιάδες»

Για το επίπεδο προγραμματισμού και οργάνωσης στον Ερασιτέχνη μετά την αλλαγή και οι κινήσεις σε σχέση με την ΠΑΕ: «Σκοπός είναι ακόμα και τα γραφεία μας, οι δύο οργανισμοί να εγκατασταθούν κάτω από την ίδια στέγη. Ηδη είμαστε σε μια διαδικασία ανεύρεσης γραφείων για να μπορέσουμε να στεγάσουμε και την ΚΑΕ και τον Ερασιτέχνη, να μπορέσει να γίνει ένα ωραίο «πάντρεμα» των ανθρώπων που ήταν μέσα στον Ερασιτέχνη και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα με αυτούς τους επαγγελματίες της ΚΑΕ και να μπορέσουν από κοινού να φέρουν ένα ωραίο αποτέλεσμα. Σε όλα τα επίπεδα.

Ο Παναθηναϊκός ένας είναι… Το έμβλημα ένα είναι… Δεν βλέπω σαν ΠΑΕ, Ερασιτέχνης, Μπάσκετ. Θα πρέπει κοιτώντας τα συμφέροντα του Ερασιτέχνη, της ΠΑΕ, του Μπάσκετ να υπάρχει μια κοινή γραμμή. Θέλω να πιστεύω ότι όλους μας μας ενδιαφέρει ο Παναθηναϊκός., δεν το κοιτάμε σαν κουτάκια, να δούμε πώς όλος ο Παναθηναϊκός μπορεί να μεγαλώσει. Κάτι το οποίο οι προηγούμενες διοικήσεις του Ερασιτέχνη δεν το έκαναν».

Για την πιθανότητα συνεργασίας με άλλους ισχυρούς παράγοντες του Παναθηναϊκού: «Σας είπα δεν περισσεύει κανένας. Ο Παναθηναϊκός είναι σε τέτοιο σημείο που κάθε ευρώ μετράει, κάθε ιδέα μετράει. Κάθε ώρα που μπορεί να διαθέσει ένας Παναθηναϊκός και αυτή μετράει. Ξαναλέω, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι ανά την Ελλάδα που είναι Παναθηναϊκοί και εκτός Ελλάδος, που έχουν εκφράσει τη διάθεση να βοηθήσουν, κάποιοι άλλοι δεν την έχουν εκφράσει ακόμα αλλά είμαι βέβαιος πως όλοι θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια. Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που είτε εμφανώς, είτε αφανώς βοηθάνε τον Ερασιτέχνη, θέλω να πιστεύω ότι αυτό το γκρουπ θα μεγαλώσει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα σήμερα, είναι γνωστοί Παναθηναϊκοί και δεν θα βοηθήσουν…»

Για το πότε θα επανέρθει ο Ερασιτέχνης σε τροχιά επιτυχιών: «Σας το είπα και στην αρχή. Ο πρώτος χρόνος είναι η χρονιά προσαρμογής, η χρονιά που θέλουμε να εξορθολογήσουμε τα χρέη. Είναι η χρονιά που θέλουμε να οργανωθεί σωστά το οργανόγραμμα του Συλλόγου και να μπορέσουμε βήμα – βήμα να γυρίσουμε στους τίτλους. Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα πυροτέχνημα. Το εύκολο θα ήταν να βάζαμε λίγα χρήματα στο βόλεϊ ανδρών, λίγα στο βόλεϊ γυναικών, παίρνουμε δύο τίτλους κι εκεί τελειώνει η υπόθεση… Κάποια στιγμή σταματά η δική μας θητεία, έρχεται κάποιος άλλος κι εκεί καταρρέουν όλα. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Το πλάνο μας είναι να χτίσουμε γερά θεμέλια για τον Παναθηναϊκό. Η πρώτη χρονιά θα είναι προσαρμογής και θέλω να πιστεύω ότι τη δεύτερη χρονιά θα μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε όλα τα αθλήματα».

Το μήνυμά του στον κόσμο του Παναθηναϊκού: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι ένας περήφανος λαός. Εχει περάσει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια, στεναχωριέται στο ποδόσφαιρο, στεναχωριέται στον Ερασιτέχνη, έχει πάρει και κάποιες στεναχώριες στο μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, έχοντας συνηθίσει να τα παίρνουμε όλα, θα πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε είτε τις προσπάθειες της ΠΑΕ, είτε του μπάσκετ, είτε του Ερασιτέχνη και να έρθει και πάλι κοντά μας ο κόσμος και δη στο γήπεδο».

Για το αποψινό ματς στο ΣΕΦ: «Σαν ομάδα είμαστε πάρα πάρα πολύ καλύτερη από τον Ολυμπιακό. Αν έχουμε τα μυαλά μας μέσα στο κεφάλι μας, αν κατέβουμε όπως πρέπει να κατέβουμε πνευματικά, πιστεύω ότι θα είναι ένας εύκολος αγώνας και θα κερδίσουμε».

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

HIGHLIGHTS