Επικαιρότητα

Εκλογικός θρίαμβος Ερντογάν – «Υπερπρόεδρος» της Τουρκίας με πάνω από 50%

Αμφισβητεί το ευρύ προβάδισμα η αντιπολίτευση.

Eπανεκλέγεται πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατάφερε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών να ξεπεράσει το απαιτούμενο 50% των ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Μουχαρέμ Ιντζέ. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών.

Πιο αναλυτικά, με καταμετρημένο άνω του 80% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 54,27% ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP λαμβάνει 29%. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί οπαδοί του έχουν βγει ήδη στους δρόμους και πανηγυρίζουν τη διαφαινόμενη νίκη του Σουλτάνου.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 55,43% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 78,88%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 33,1%. «Θρίλερ» με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καθώς κερδίζει το 10,2% και φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Πηγή: newpost

Exit mobile version