ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Στεφάν Λάσμε: Η τετραετία που τα είχε… όλα! (vids)

To Panathinaikos24.gr συνθέτει το «παζλ» της πορείας του Γκαμπονέζου σέντερ στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να πάρει την απόφαση και να επιστρέψει στο τριφύλλι.

Στεφάν Λάσμε: Η τετραετία που τα είχε... όλα! (vids)

Το βράδυ της Τρίτης, έγινε γνωστή η επιστροφή του Στεφάν Λάσμε στον Παναθηναϊκό. Του ψηλού που αποτέλεσε μια από τις σταθερές της ομάδας στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή, ως ένα υπερόπλο στη θέση «5» και άρτια συνδεδεμένο με τον Τζέιμς Γκιστ. Ο Λάσμε αποχώρησε από την ομάδα το καλοκαίρι του 2014, έχοντας πανηγυρίσει δύο συνεχόμενα νταμπλ και προσφέρει εκατοντάδες φάσεις για highlight, ιδίως στις σειρές των τελικών με τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να αγαπηθεί δεόντως από την «πράσινη» εξέδρα.

Λίγο πολύ, τα κατορθώματα του Λάσμε στην πρώτη του «πράσινη» θητεία είναι γνωστά και… πολύπαιγμένα, καθώς οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ποτέ δεν τον λησμόνησαν (ούτε ο ίδιος βέβαια) και συχνά ανακαλούσαν την εποχή όπου ο Γκαμπονέζος κυριαρχούσε στο «ζωγραφιστό». Σε αυτές εδώ τις γραμμές, θα ασχοληθούμε με το… μεσοδιάστημα, την τετραετία 2014-18, παρουσιάζοντας την πορεία του Λάσμε μακριά από τον Παναθηναϊκό, προτού ο ίδιος καταλήξει εκ νέου στο ΟΑΚΑ.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Εξωπραγματική πρόταση σε Λάρκιν: Τρία εκατομμύρια ετησίως
Εξωπραγματική πρόταση σε Λάρκιν: Τρία εκατομμύρια ετησίως 61.293 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η αποχώρηση

Η κατάληξη της σεζόν 2013-14 ήταν εξαιρετική για τους «πράσινους», οι οποίοι επέστρεψαν από το «break» στο ΟΑΚΑ στους τελικούς (64-69) και έφεραν τη σειρά στα μέτρα τους, κατακτώντας το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες επί του Ολυμπιακού. Λίγους μήνες νωρίτερα, το τριφύλλι σήκωνε ακόμη ένα Κύπελλο Ελλάδος, με το 90-53 επί του Άρη στα «Δύο Αοράκια».

Η επιτυχία έδωσε τη θέση της σε αρκετές αλλαγές, καθώς η διοίκηση του Παναθηναϊκού, με τη σύμφωνη γνώμη του τότε νεοπροσληφθέντα, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, είχε αποφασίσει να εφαρμόσει πρότζεκτ ελληνοποίησης στο ρόστερ, γεγονός που συνέβαλε στο να αποχαιρετίσουν την ομάδα οι Κάρι, Πινγκ Σανγκ, Μάικ Μπράμος, Γιόνας Ματσιούλις, όπως και ο Στεφάν Λάσμε.

Αναντολού Εφές

Ο 31χρονος -τότε- Γκαμπονέζος σέντερ, δεν δυσκολεύτηκε να βρει νέο συμβόλαιο. Οι δύο σερί κατακτήσεις νταμπλ στην Ελλάδα, το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της σεζόν στην Basket League και η ανάδειξή του ως μέλος της δεύτερης καλύτερης 5άδας στη Euroleague, αποτέλεσαν στοιχεία που «μέτρησαν» στην αγορά. Κάπως έτσι, στις 22 Ιουνίου, ο Λάσμε υπογράφει συμβόλαιο με την Αναντολού Εφές.

Ο Λάσμε θα φορέσει τα «μπλε» για μία σεζόν, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Τουρκίας να αποτελεί το peak της σεζόν 2014-15. Στον τελικό, η ομάδα του Ντούντα Ίβκοβιτς νίκησε με 70-60 της Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τον Γκαμπονέζο σέντερ να συνεισφέρει αρκετά, σκοράροντας 8 πόντους και κατεβάζοντας τρία ριμπάουντ. Στη Euroleague εκείνης της σεζόν, κατέγραψε 26 συμμετοχές (τις 17 ως βασικός) με μ.ο 6.8 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε περίπου 20 λεπτά συμμετοχής.

Γαλατασαράι

Το καλοκαίρι του 2015, ο Λάσμε βγήκε εκ νέου στην αγορά ως Κυπελλούχος Τουρκίας, ζύγισε όλα τα δεδομένα, καθώς υπήρξε εκ νέου «φλερτ» με τον Παναθηναϊκό, το οποίο εν τέλει δεν τελεσφόρησε και αποφάσισε να παραμείνει στη χώρα, υπογράφοντας συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι στα τέλη Ιουλίου. Η πρώτη του χρονιά στη Γαλατά, είναι ίσως μια από τις καλύτερες στην επαγγελματική του καριέρα.

Με τον Εργκίν Αταμάν στο «τιμόνι», η ομάδα έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής στο Eurocup, αντιμετωπίζοντας στους διπλούς τελικούς τη γαλλική Στρασμπούρ. Στο πρώτο παιχνίδι, οι Γάλλοι επικράτησαν με 66-62, ωστόσο λύγισαν στη ρεβάνς του «καυτού» Αμπντί Ιπεκτσί, με τον Λάσμε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτυχή κατάληξη της ιστορίας. Στον δεύτερο τελικό σημείωσε 16 πόντους, κατέβασε 10 ριμπάουντ και βοήθησε τη Γαλατά στο να σηκώσει την κούπα, χάρη στη νίκη της με 78-67.

Εκείνη τη σεζόν, ο Λάσμε προσέθεσε στο ενεργητικό του έναν ευρωπαϊκό τίτλο, στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της ηπείρου, αλλά και σπουδαίες ατομικές διακρίσεις, όπως τον τίτλο του MVP των τελικών και την παρουσία του στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Συνολικά η παρουσία του στο Eurocup απέφερε στην ομάδα του 11.2 πόντους και 6.6 ριμπάουντ σε 25:07 κατά μέσο όρο.

Η τιμωρία

Η Γαλατασαράι αντιμετωπίζει την Καρσίγιακα στην προημιτελική σειρά του τουρκικού πρωταθλήματος για τη σεζόν 2015-16. Η κάμερα συλλαμβάνει τον Λάσμε να κάνει εμετό στο παρκέ και στη συνέχεια, η «Fanatik» με ρεπορτάζ της έβαλε «φωτιά» στην υπόθεση, αποκαλύπτοντας το ότι βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Έπειτα από συνεχείς δικαστικές μάχες, η έφεση που άσκησε η πλευρά του κατάφερε να μειώσει αισθητά τη βαριά «καμπάνα» που του επιβλήθηκε αρχικά (αποκλεισμός 1 έτους), ωστόσο τα δεδομένα είχαν αλλάξει αισθητά για τον άλλοτε MVP του Eurocup.

Στις αρχές του 2017, έχοντας εκ των υστέρων καταφέρει να μειώσει την ποινή του, ο Λάσμε έψαξε κάθε διαθέσιμη επιλογή που του δινόταν ώστε να βρει ρυθμό και σταδιακά να επιστρέψει στα παρκέ, έστω κι αν έμπαινε στο 34ο έτος της ηλικίας του. Η τροπή των πραγμάτων τον οδήγησε στην Αμερική και το NBDL, υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Texas Legends και απολαβές στο ναδίρ (3.000 δολάρια, ο βασικός μισθός). Η εμπειρία του NBDL βοήθησε πάντως τον Γκαμπονέζο στο να καλύψει το χαμένο έδαφος, μετρώντας 10.4 πόντους, 7.7 ριμπάουντ και 2.5 κοψίματα εκεί.

Ούνικς Καζάν

Φτάσαμε αισίως στο περασμένο καλοκαίρι. Ο Λάσμε προσπαθεί να εδραιώσει εκ νέου τη θέση του στα ευρωπαϊκά παρκέ, έπειτα από την περιπέτεια που πέρασε κατά τη διάρκεια της σεζόν 201617. Η ευκαιρία του δόθηκε, μέσω ενός Έλληνα. Στις 13 Ιουλίου του 2017, η Ούνικς Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη ανακοίνωσε την απόκτηση του Γκαμπονέζου, ο οποίος στα 35 του ήθελε να αποδείξει ότι δεν έχει… τελειώσει από το ευρωπαϊκό σκηνικό και το μπάσκετ επιπέδου.

https://www.youtube.com/watch?v=LjJdgqVzwRY

Η επιλογή του Πρίφτη δικαιώθηκε, με τον Λάσμε να κάνει εκ νέου αίσθηση στη διοργάνωση του Eurocup, όπου κατέγραψε 14.6 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 2.5 τάπες και 19.6 PIR σε 28 λεπτά συμμετοχής. Όμως, με τη λήξη της σεζόν θα έπρεπε να βρει εκ νέου λύση για την καριέρα του. Το συμβόλαιό του με την Ούνικς είχε λήξει, οι Ρώσοι επανήλθαν με εξαιρετική προσφορά, ενώ παράλληλα η Αναντολού Εφές παραμόνευε για να τον φέρει πίσω στην Τουρκία.

Τελικός νικητής της μάχης ΟύνικςΕφές ήταν ο… Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» έκαναν την προσφορά τους στον Λάσμε, η οποία έγινε δεκτή. Έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες επιστροφής, ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο με την Γαλατά, ένα Κύπελλο Τουρκίας με την Εφές και φυσικά το προσωρινό πισωγύρισμά του λόγω τιμωρίας, ο Λάσμε θα φορέσει ξανά τα πράσινα. Έστω κι αν ο χρόνος έχει περάσει (35 ετών), ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει μια λύση ουσίας στη γραμμή ψηλών…

Στεφάν Λάσμε 2014-18

Τίτλοι: 1 Κύπελλο Τουρκίας (2015), 1 Εurocup (2016) Ατομικές διακρίσεις: MVP των τελικών Eurocup, Δεύτερη Καλύτερη Πεντάδα στο Γιούροκαπ (2016)

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.