Ο Καλάθης επέστρεψε στο «τριφύλλι» το καλοκαίρι του 2015, έκλεισε ήδη την δεύτερη τριετία του στην ομάδα και θα μείνει -το λιγότερο- για ακόμη τρία χρόνια στην «πράσινη» οικογένεια. Ο δρόμος για την καταξίωση δεν ήταν φτιαγμένος με… ροδοπέταλα, καθώς ο πρώτος καιρός ήταν πολύ δύσκολος για τον Έλληνα γκαρντ. Δεν του έβγαινε τίποτα, και δεν άργησε να «γνωρίσει» την αμφισβήτηση από ένα κομμάτι του κόσμου.
Ο Νικ δεν το έβαλε όμως κάτω, πάλεψε, βελτιώθηκε και πλέον έγινε αναγκαίος για τον Παναθηναϊκό. Η πρώτη σεζόν της δεύτερης θητείας του ήταν μεταβατική και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Την δεύτερη, δίχως τον Δημήτρη Διαμαντίδη, έπρεπε να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη και να καλύψει το κενό του «3D». Αποστολή καθόλου εύκολη για εκείνον, ωστόσο το «νερό» είχε μπει ήδη «στ’ αυλάκι».
Την φετινή χρονιά όμως δικαίωσε όλους όσους τον πίστευαν και πλέον ο νέος Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να χτιστεί πάνω του. Μπορεί να μην είναι «πιστό αντίγραφο» του Διαμαντίδη, αλλά σίγουρα καλύπτει επάξια το κενό που άφησε ο «3D», αποχωρώντας από την ενεργό δράση.
Καλύτερη απόδειξη για όλα αυτά είναι η απεικόνιση των στατιστικών του. Ένα δείγμα από το τι έκανε ο Νικ αυτά τα τρία χρόνια θα «λύσει» τις απορίες όλων.
2015-2016
Η αμφισβήτηση
Την πρώτη χρονιά στο «τριφύλλι» ο Νικ είχε στο πλευρό τον τεράστιο Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος τότε διένυε την τελευταία του χρονιά στην αγωνιστική δράση. Ο Καλάθης ήξερε ότι μετά τον Διαμαντίδη θα έπαιρνε αυτός τα σκήπτρα του ηγέτη, μια διαδικασία καθόλου εύκολη.
Στην πρώτη του χρονιά, ο Νικ Καλάθης αγωνίστηκε στην Basket League σε 35 αγώνες έχοντας μέσο όρο 8,9 πόντων και 6,29 ασίστ.
Τα νούμερα ήταν πολύ χαμηλά και ο Νικ έδειχνε ότι δεν είχε προσαρμοστεί ακόμα. Στα πλέι-οφ της Basket League ήταν κάπως καλύτερος μετρώντας 11.9 πόντους και 5,7 ασίστ ανά παιχνίδι αλλά και πάλι δεν έπιασε τα στάνταρ που όλοι περίμεναν.
Στην Ευρωλίγκα τα στατιστικά ήταν παρόμοια με τον Νικ να μετρά σε 27 παιχνίδια 9 πόντους και 6.4 ασίστ κατά μέσο όρο.
Την χρόνια εκείνη θυμίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε χάσει και τα πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ.
2016-2017
Η αποδοχή και το χειροκρότημα στο τελος!
Στη δεύτερη αυτή χρονιά ο Νικ έπρεπε να αναλάβει τα ηνία στο «τριφύλλι» και να καλύψει όσο καλύτερα μπορούσε το μεγάλο κενό που θα άφηνε ο τεράστιος Δημήτρης Διαμαντίδης. Η χρονιά δεν άρχισε καλά με τις… μουρμούρες να είναι όλο και πιο έντονες. Ο Νικ παρότι έπαιρνε προσπάθειες δεν ήταν εύστοχος από την γραμμή των 6,75μ και έμοιαζε να ψάχνεται στο νέο του αυτό ρόλο.
Στα μισά της χρονιάς όμως αυτό άλλαξε και ο Καλάθης συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να φτάσει ο Παναθηναϊκός στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας και φυσικά στο να κατακτήσει η ομάδα το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας. Το φινάλε της σεζόν βρήκε τον Νικ να χειροκροτείται από την «πράσινη» εξέδρα, δικαιώνοντας τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για την επιλογή του.
Η άνοδος είχε αντίκτυπο και στα στατιστικά του, τα οποία ήταν ανεβασμένα σε σχέση με την πρώτη χρονιά. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας γκαρντ κατέγραψε 9.5 πόντους και 5,34 ασίστ κατά μέσο όρο. Στα πλέι-οφ ήταν καθοριστικός με απολογισμό 13,3 πόντων και 4,7 ασίστ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από δύο χρόνια αποχής.
Όσον αφορά την Ευρωλίγκα, ο Νικ ήταν ελάχιστα ανεβασμένος έχοντας σε 33 παιχνίδια μέσο όρο 9.8 πόντους και 5.5 ασίστ.
Καθοριστική ήταν και η παρουσία του στον τελικό Κυπέλλου απέναντι στον Άρη στο «Αλεξάνδρειο», όπου πέτυχε 15 πόντους, βοηθώντας το τριφύλλι στο να σηκώσει ακόμη μια κούπα στον θεσμό.
2017-2018
Η αποθέωση και η ανανέωση!
Ο Νικ Καλάθης φέτος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για τον Παναθηναϊκό Superfoods. Ο Έλληνας γκαρντ πήρε το «τριφύλλι» στις πλάτες του και ήταν ένας πραγματικός ηγέτης σε Euroleague και Basket League.
Η σεζόν 2017-18 ήταν μια από τις καλύτερες της καριέρας του. Έφτιαξε το ποσοστό του στα τρίποντα, πήρε τα πρωτεία στις ασίστ και ταλαιπώρησε αρκετές φορές τις αντίπαλες άμυνες με τις διεισδύσεις του. Με λίγα λόγια ο Νικ έκανε τα… πάντα. Στην Ευρωλίγκα, θα μπορούσε κάλλιστα να αναδειχθεί ως MVP, διάκριση που έχασε από τον Λούκα Ντόνσιτς.
Οι επιδόσεις του στην Ευρωλίγκα δεν είχαν προηγούμενο. Απόδειξη ο τρομερά υψηλός μέσος όρος πόντων και ασίστ στη χρονιά. Συγκεκριμένα, ο Νικ σε 31 παιχνίδια είχε μέσο όρο 14,5 πόντους και 8 ασίστ.
Τα νούμερα του ήταν εκπληκτικά αλλά οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να προκριθούν. Highlight της χρονιάς ήταν το buzzer beater απέναντι στην Ζαλγκίρις, και ο μοναδικός πανηγυρισμός του που ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ (This is our house).
Στην Basket League από την άλλη, ειδικά στους τελικούς, ήταν αρκετά καλός και βοήθησε το «τριφύλλι» να κατακτήσει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Συνολικά, σε 35 παιχνίδια είχε μέσο όρο 10,3 πόντων, μοιράζοντας περίπου 7 ασίστ ανά παιχνίδι.
Στη φάση των πλέι-οφ ο Νικ Καλάθης ήταν καθοριστικότατος μιας και σε 10 παιχνίδια είχε μέσο όρο 12,24 πόντους και 5,9 ασίστ.
O Νικ Καλάθης μπόρεσε με σκληρή δουλειά και επιμονή να γίνει το νούμερο «1» στον Παναθηναϊκό. Σταδιακά, δικαίωσε όσους τον εμπιστεύθηκαν, με αποτέλεσμα να του προσφερθεί ηγεμονικό συμβόλαιο, με το οποίο ανανέωσε την παρουσία του στο ΟΑΚΑ για τρία ακόμη χρόνια. Πλέον, ο Νικ στοχεύει να φτάσει εκεί όπου για πολλούς λόγους δεν κατάφερε να πάει μαζί με την ομάδα στη δεύτερή του θητεία. Στο μεγάλο ραντεβού των Final-4, με όνειρο το έβδομο ευρωπαϊκό.