Θέματα / Αφιερώματα

Κιθ Λάνγκφορντ: Ένας «killer» στον Παναθηναϊκό (Vids/Pics)

Κιθ Λάνγκφορντ: Ένας «killer» στον Παναθηναϊκό (Vids/Pics)

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το... βομβαρδιστικό Λάνγκφορντ που ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Το panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει την καριέρα και τους αριθμούς του Αμερικανού γκαρντ.

Σαν… βόμβα «έσκασε» η μεταγραφή του Κιθ Λάνγκφορντ στον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να τον κάνουν δικό τους με «αθόρυβες» κινήσεις.

Ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει και πέρυσι κοντά στην απόκτηση του, κάτι που όμως δεν έγινε λόγω του υψηλού συμβολαίου που ζητούσε ο ίδιος.

Φέτος όμως ο… πολύποθητος «γάμος» έγινε με τον Παναθηναϊκό να βάζει έναν δεινό σουτέρ στο ρόστερ και τον Λάνγκφορντ να έρχεται στην Ελλάδα με αυτοσκοπό να φτάσει σ’ ένα φάιναλ φορ, πράγμα που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στην καριέρα του και φυσικά απώτερο στόχο να το κατακτήσει κιόλας.

Το Panathinaikos24.gr ξετυλίγει το … κουβάρι της καριέρας του χαρισματικού αυτό σκόρερ.

Το κολέγιο του Κάνσας και τα υψηλά νούμερα στη D-League του NBA

Ο Κιθ Λάνγκφοντ γεννήθηκε στις  15 Σεπτεμβρίου του 1983. Σπούδασε και αγωνίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας κάνοντας γεμάτες χρονιές και δείχνοντας από την αρχή ότι ήταν γεννημένος για να «βομβαρδίζει» τα αντίπαλα καλάθια.

Στις τέσσερις σεζόν που αγωνίστηκε στο Κάνσας οι μέσο όροι του ήταν ιδιαίτερα υψηλοί. Συγκεκριμένα, την πρώτη χρονιά είχε 7.9 πόντους σε 37 αγώνες, την δεύτερη χρονιά το κοντέρ έγραψε 15.9 πόντους σε 38 αγώνες, την τρίτη του χρονιά είχε 15.5 πόντους σε 33 παιχνίδια και τέλος την τέταρτη σημείωσε συνολικά 404 πόντους σε 28 παιχνίδια (14.4 μέσο όρο).

Με τα εφόδια αυτά και στα 22 του χρόνια συμμετείχε στο NBA draft όμως δεν επιλέχθηκε από καμία ομάδα του NBA.Έτσι τη σεζόν 2005-2006 αγωνίστηκε στην Development League του NBA ,με τη φανέλα των Φόρτ Γούορθ Φλάιερς με τους οποίους είχε μέσο όρο 11.5 πόντους σε 46 παιχνίδια.  Το καλοκαίρι του 2006 λοιπόν ο συμμετείχε στo pre-season camp του NBA με την ομάδα τον Χιούστον Ρόκετς.

To «πρώτο» ταξίδι στην Ιταλία και οι Σπερς

Τη σεζόν 2006-07 ο Αμερικάνος γκαρντ αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας με την φανέλα της Σορεσίνα, με τα στατιστικά του να είναι εξωπραγματικά. Συγκεκριμένα σε 30 παιχνίδια είχε μέσο όρο 19.7 πόντους, όντας ένας από τους καλύτερους σκόρερ όλης της λίγκας την χρονιά εκείνη.

Αυτές οι εμφανίσεις του αποτέλεσαν το «κλειδί» για να ανοίξει γι’ αυτόν η πόρτα του NBA. Έτσι το 2007 υπέγραψε συμβόλαιο με τους Σπερς, με τους οποίους όμως έπαιξε μόλις δυο παιχνίδια στο NBA και δεν κατάφερε να καθιερωθεί.  Στα μισά λοιπόν της σεζόν εκείνης αγωνίστηκε πάλι στην  D-League με την Αουστίν Τόρος μετρώντας 25 παιχνίδια τον ασύλληπτο μέσο όρο των 24.6 πόντων. Την ίδια χρονιά μετέβη και πάλι στην Ιταλία με τη φανέλα της Βιέλα έχοντας σε 9 παιχνίδια μέσο 13.9 πόντους

Η ευρωπαϊκή κούπα με την Μπολόνια και η Χίμκι

Τη σεζόν 2008-2009 αγωνίστηκε και πάλι στην Ιταλία με την φανέλα της Βίρτους Μπολόνια έχοντας 13.4 πόντους σε 34 παιχνίδια ενώ κατέκτησε και τον μοναδικό τίτλο της μέχρι σήμερα καριέρας του, όντας κιόλας και MVP του Φαινάλ –Φορ. Το ευρωπαϊκό αυτό τουρνουά που κατέκτησε το διοργάνωνε τότε η FIBA και ονομαζόταν Euro Challenge.

Μετά την Ιταλία,ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η ρωσική Χίμκι, στην οποία αγωνίστηκε για 2 χρόνια. Ο Λάνγκφορντ υπέγραψε αρχικά συμβόλαιο για 2 έτη με απολαβές ύψους 1 εκατ. Ευρώ το χρόνο. Την πρώτη του σεζόν στο ρωσικό πρωτάθλημα είχε μέσο 11.8 πόντους σε 22 παιχνίδια ενώ τα νούμερα του στην Ευρωλίγκα ήταν πολύ πιο υψηλά και σε 15 παιχνίδια είχε μέσο όρο 15.5 πόντους.

Η δεύτερη του χρονιά ήταν ακόμα καλύτερη. Σε 15 παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Ρωσίας είχε μέσο όρο 18,2 πόντους ενώ στην Ευρωλίγκα 18.7 πόντους σε 10 παιχνίδια. Με μπροστάρη αυτόν η Χίμκι τη χρονιά εκείνη κατάφερε να κατακτήσει κιόλας και το ρωσικό πρωτάθλημα. Τα νούμερα του ήταν ασυνήθιστα υψηλά και η ευστοχία από την γραμμή του τριπόντου έκαναν την Χίμκι να του προσφέρει ένα ηγεμονικό συμβόλαιο.

Για την ακρίβεια ο Λάνγκφορντ τον Μάρτιο του 2011 υπέγραψε 4ετες συμβόλαιο με την ρωσική ομάδα με συνολικές απολαβές 9 εκατ. ευρώ.

Ο Αμερικανός γκαρντ όμως το επόμενο 4μηνο ταλαιπωρήθηκε από διάφορους τραυματισμούς με αποτέλεσμα η Χίμκι τον Σεπτέμβριο του 2011 να «σπάσει» το συμβόλαιο του.

Από τη Ρωσία στο Ισραήλ και πάλι Ιταλία

Δύο μήνες μετά τη διακοπή του συμβολαίου του με την Χίμκι ο Κιθ συνέχισε την καριέρα του για ένα μόλις χρόνο στο Ισραήλ και στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία βέβαια κατέκτησε σχεδόν τα πάντα. Πέρα από το πρωτάθλημα και το κύπελλο του Ισραήλ κατέκτησε και την Αδριατική λίγκα, όντας μάλιστα και MVP του Φάιναλ-Φορ.

Με την φανέλα της Μακάμπι είχε σε 20 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα μέσο όρο 10.8 πόντους ενώ στις υπόλοιπες διοργανώσεις σε 22 συμμετοχές το… κοντέρ «έγραψε» μέσο όρο 14.2 πόντους.

Ο Κιθ Λάνγκφορντ το 2012 επέστρεψε στην αγαπημένη του Ιταλία, αυτή τη φορά για την Αρμάνι Μιλάνου, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Με την φανέλα της Ολίμπια κατέκτησε ένα πρωτάθλημα ενώ τη δεύτερη του σεζόν έφτασε μέχρι την φάση των πλέι-οφ της Ευρωλίγκας. Σ’ολά αυτά αξίζει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι το 2014 κέρδισε το βραβείο Αλφόνσο, το οποίο δίνεται στον πρώτο σκόρερ της σεζόν (στην Ευρωλίγκα)  ενώ συγκαταλέχτηκε και στην καλύτερη πεντάδα της χρονιάς (Ευρωλίγκα).

Τα στατιστικά ήταν και πάλι υψηλά. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2012-13 στο πρωτάθλημα είχε μέσο όρο 14.8 πόντους σε 29 παιχνίδια ενώ στην Ευρωλίγκα μέτρησε 10 παιχνίδια με τον μέσο όρο του να φτάνει στους 17 πόντους.

Τη δεύτερη και τελευταία του σεζόν στην Αρμάνι Μιλάνου έκανε τρομερά πράγματα μιας και στην Ευρωλίγκα είχε μέσο όρο 17.6 πόντους σε 25 παιχνίδια και στο ιταλικό πρωτάθλημα σε 43 παιχνίδια είχε μέσο όρο 16.7 πόντους.

Ούνιξ, Κίνα και μετά… Ισραήλ

Μετά τη λήξη της συνεργασίας του με την Ολύμπια Μιλάνου, ο Κιθ Λάνγκφορντ υπέγραψε για δύο χρόνια με την ρωσική ομάδα.

Τον πρώτο του χρόνο κατέκτησε το κύπελλο Ρωσίας ενώ στο πρωτάθλημα η Ούνιξ βγήκε 3η. Ο μέσος όρος του ήταν και πάλι υψηλός μιας και είχε 25 αγώνες 15.8 πόντους. Επιπρόσθετα συμμετείχε σε 10 αγώνες της κανονικής σεζόν της Ευρωλίγκας με μέσο όρο 16.7 πόντους ενώ την ίδια σεζόν στο Eurocup σε 9 αγώνες «έγραψε» 17.8 πόντους.

Την δεύτερη του σεζόν με την φανέλα της Ούνιξ, στο πρωτάθλημα το… κοντέρ έγραψε 21.2 πόντους σε 39 παιχνίδια ενώ στο Eurocup είχε 19.7 πόντους σε 16 παιχνίδια, κερδίζοντας μάλιστα στο βραβείο του παίκτη με τους περισσότερους πόντους.

Ταυτόχρονα, τη σεζόν εκείνη πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ σκοράροντας 42 πόντους σε ένα παιχνίδι, συγκομιδή που ακόμα που μέχρι και σήμερα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών στο ρωσικό πρωτάθλημα.

Την τελευταία του σεζόν στην Ρωσία, συμμετείχε σε 25 παιχνίδια στο ρωσικό πρωτάθλημα έχοντας μέσο όρο 18.6 πόντους ενώ για δεύτερη φορά στην καριέρα του κατέκτησε το βραβείο του παίκτη με τους περισσότερους πόντους στην Ευρωλίγκα (28 παιχνίδια, 609 πόντους, 21.8 μέσος όρος).

Πέρυσι λοιπόν, όπως σας είπαμε και νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύτηκε με τον Παναθηναϊκό αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα και στην  Σενζέν Λέοπαρντς, στην οποία αγωνίστηκε για 6 μήνες, με την οποία μέτρησε 15.9 πόντους σε 25 παιχνίδια. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 αγωνίστηκε στην ισραηλινή Μακάμπι Ρισόν, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στις 26 Μαρτίου.

Exit mobile version