Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την πολύ δύσκολη σεζόν που έρχεται για τον Παναθηναϊκό, αλλά και το πνεύμα του Γιώργου Δώνη που «φτιάχνει» τους παίκτες και ανεβάζει τις απαιτήσεις.

Τα όσα έχουν συμβεί, κατά την περσινή κυρίως περίοδο, από τους διοικούντες τον Παναθηναϊκό και τα οποία έχουν αναλυθεί δεκάδες φορές, έχουν οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη θέση ενόψει της χρονιάς που έρχεται. Με την απαγόρευση μεταγραφών να «πνίγει», το -6 να είναι εφιάλτης και το ρόστερ της ομάδας να μη θυμίζει – σε μεγάλο βαθμό – σε τίποτα τον Παναθηναϊκό όπως τον είχαμε συνηθίσει, η σεζόν που έρχεται θα είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη. Πιθανότατα, η δυσκολότερη στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Ακόμη κι αν αλλάξει η διοίκηση τις επόμενες μέρες και αναλάβει ο Παϊρότζ και οι συνεργάτες του, δε γίνεται να αλλάξει τώρα κάτι. Ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί με αυτές τις δυσκολίες τη χρονιά αυτή και θα πρέπει να επιβιώσει με τα υπάρχοντα δεδομένα. Κάτι το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο προπονητής του, ο Γιώργος Δώνης.

Ο Ελληνας προπονητής ξέρει καλύτερα απ’ όλους ότι ο φετινός δρόμος του «τριφυλλιού» είναι στρωμένος με αγκάθια. Τα προβλήματα είναι αρκετά, η ποιότητα στο ρόστερ δεν ξεχειλίζει, η απειρία σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι δεδομένη, το κλίμα στον κόσμο κάθε άλλο παρά καλό, αλλά αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν με κάποιο μαγικό κουμπάκι που θα πατήσει ο ίδιος. Άλλωστε, ο Δώνης δεν είναι διοίκηση, ούτε, φυσικά, ευθύνεται για όλα όσα έκαναν οι διοικούντες για να φτάσει το κλαμπ στην απαξίωση και τον προβληματισμό. Ο Δώνης είναι προπονητής, ανέλαβε την ομάδα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, και έχει μπροστά του τον στόχο – πρόκληση πρώτα να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και στη συνέχεια, αφού ξεπεραστεί η κρίση, να «βγάλει» ποδοσφαιριστές νεαρούς που θα είναι ικανοί τη μεθεπόμενη χρονιά να σταθούν στον νέο Παναθηναϊκό, ο οποίος θα έχει δικαίωμα για μεταγραφές και φυσικά χρήματα στα ταμεία του.

Αυτός είναι ο διπλός στόχος του Ελληνα τεχνικού. Να φτιάξει ένα καλό σύνολο που θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικό φέτος και ταυτόχρονα να «ζυμώσει» νεαρούς παίκτες με σκοπό να τους προετοιμάσει για το «αύριο» (Μπουζούκης, Εμμανουηλίδης, Χατζηγιοβάνης, Στάικος, Μαυρομάτης κλπ). Αν καταφέρει και τα δύο, τότε ο Παναθηναϊκός θα βγει από αυτή την ατελείωτη κρίση πιο δυνατός και με σωστές βάσεις για τη συνέχεια.

Ο Δώνης είναι ρεαλιστής. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια. Είναι, όμως, και άνθρωπος που θέλει να δουλέψει πολύ μαζί με τους ποδοσφαιριστές του και να μην αναφέρεται συνεχώς στις «πληγές». Διότι αν το κάνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού, αλλά και η δημιουργία άλλοθι, δίχως κάτι τέτοιο να το θέλει κανείς. Αυτό είναι το πνεύμα του Δώνη, το οποίο προσπαθεί καθημερινά να περνάει στους ποδοσφαιριστές του και ταυτόχρονα να ανεβάζει τις απαιτήσεις. Η νοοτροπία είναι πέρα για πέρα σωστή. Τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο, δίχως, φυσικά, να πρέπει να απαιτούμε τον ουρανό με τα άστρα.