ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στον Πεδουλάκη

Ο ΕΣΑΚΕ συνέχισε τα αφιερώματα σε κορυφαίους προπονητές με σειρά να παίρνει σήμερα ο Αργύρης Πεδουλάκης.

Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στον Πεδουλάκη

Αργύρης Πεδουλάκης

Αναλυτικά το αφιέρωμα στον Πεδουλάκη:

Το όνομα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του Περιστερίου. Φόρεσε τη φανέλα του για 11 χρόνια σε δύο διαφορετικές θητείες και ήταν προπονητής του για άλλα εννιά, αριθμό που θα αυξήσει αφού επιστρέφει από τη φετινή σεζόν στον πάγκο του. Έχει γράψει όμως μια μεγάλη διαδρομή σε πολλές ομάδες του ελληνικού μπάσκετ για να φτάσει τα 420 παιχνίδια στους πάγκους, αριθμός που τον κατατάσσει στην 6η θέση της λίστας των προπονητών με τα περισσότερα παιχνίδια στο Πρωτάθλημα από καταβολής Α’ Εθνικής (από το 1963-64). Παράλληλα μετρώντας 230 νίκες σε αυτά, είναι 7ος της αντίστοιχης λίστας. Το esake.gr συνεχίζει τα αφιερώματα στους 10 κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ελληνικού Πρωταθλήματος βάσει των αγώνων τους σε αυτό, με τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Γεννήθηκε στις 26 Μαίου 1964 στην Αθήνα και ήταν γέννημα-θρέμμα του Περιστερίου του οποίου ήταν μέλος στην ιστορική σεζόν 1983-84, την πρώτη κατά την οποία αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία. Ως παίκτης του χρίστηκε διεθνής για να μετρήσει τελικά 17 παιχνίδια και 22 πόντους με την ομάδα των ανδρών αγωνιζόμενος μάλιστα και στο Μουντομπάσκετ του 1986 στην Ισπανία.

Από το Περιστέρι στην Εθνική

Ο Πεδουλάκης φόρεσε τα κυανοκίτρινα από το 1977 μέχρι το 1986 για να γίνει μέλος του Παναθηναϊκού για την 6ετία 1986-1992. Επέστρεψε στο Περιστέρι για να φορέσει για άλλα δύο χρόνια τη φανέλα του (1993-95) μετρώντας 58 παιχνίδια στην Basket League. Κρέμασε τα αθλητικά του παπούτσια μόλις στα 31 του χρόνια όμως δεν έμεινε ούτε… μέρα μακριά  από το μπάσκετ. Μετά την πρώτη απόπειρα του στην προπονητική με τον Άμιλλα Περιστερίου -έγινε για χρόνια παράλληλα με την αθλητική καριέρα του στο Περιστέρι και τον Παναθηναϊκό- βρέθηκε στον ΓΣΠ ως συνεργάτης του Ντράγκαν το 1995 και δύο χρόνια μετά ανέλαβε το “τιμόνι” της ομάδας στην οποία έμεινε μέχρι το 2004. Σε αυτό το διάστημα το Περιστέρι τερμάτισε δύο φορές στην 3η θέση και ο “Άρτζι” αναδείχτηκε ο κορυφαίος προπονητής (το 2001 και το 2003). Ήταν η πρώτη από τις τρεις θητείες του στον πάγκο της ομάδας που τον ανέδειξε.

Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!»
Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!» 53.231 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η πρώτη ομάδα της προπονητικής διαδρομής του μακριά από το Περιστέρι ήταν ο Μακεδονικός στα χρόνια που είχε ως βάση του την Κοζάνη και σε μια ονειρεμένη πορεία τον οδήγησε στον τελικό του Uleb Cup του 2005 ωστόσο η λιθουανική Λιέτουβος Ρίτας του στέρησε την ευκαιρία για έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Τέσσερις “σταθμοί”, η επιστροφή και οι “πράσινοι” τίτλοι

Ακολούθησε ο Πανελλήνιος τη σεζόν 2005-06 αφού διαδέχτηκε τον Κώστα Πετρόπουλο έπειτα από δύο μόλις αγωνιστικές στο Πρωτάθλημα κάτι που έγινε αντίστροφα την επόμενη σεζόν με τον Γιώργο Καλαφατάκη να τον αντικαθιστά επίσης μετά από δύο μόνο αγωνιστικές στην Basket League. Ακολούθησε το Ρέθυμνο Cretan Kings τη σεζόν 2007-08 όταν πήρε τη θέση του Στέργιου Κουφού και σε αυτήν την περίπτωση στις αρχές της περιόδου. Οι Κρητικοί έπεσαν θύμα τριπλής ισοβαθμίας και υποβιβάστηκαν, με τον Πεδουλάκη να κάνει την επόμενη διετία ένα πολύ σύντομο πέρασμα και από τους δύο Δικεφάλους του ελληνικού μπάσκετ. Αρχικά από τον ΠΑΟΚ μετρώντας έξι παιχνίδια Πρωταθλήματος την περίοδο 2008-09 και στη συνέχεια από την ΑΕΚ με δύο παιχνίδια του Πρωταθλήματος 2009-10.

Είχε έρθει πια η στιγμή της επιστροφής στο Περιστέρι. Η πρώτη σεζόν (2010-11) ήταν πολύ καλή αφού η ομάδα του βρέθηκε στα πλέι οφ, όχι όμως και η δεύτερη (2011-12) αφού υποχρεώθηκε στον υποβιβασμό για να βρει φέτος και πάλι τον δρόμο προς την Basket League. Σε αυτό το διάστημα ο Πεδουλάκης ανέλαβε τις τύχες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Παρότι η σεζόν 2012-13 θεωρήθηκε μεταβατική αφού ήταν η πρώτη μετά από 13 χρόνια με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο και συνδυάστηκε με σημαντική ανανέωση του έμψυχου δυναμικού, κατέληξε με την κατάκτηση τόσο του Πρωταθλήματος όσο και του Κυπέλλου, με τον Πεδουλάκη να αναδεικνύεται για 3η φορά στην καριέρα του “προπονητής της χρονιάς”.

Στην εξέλιξη της επόμενης σεζόν οδήγησε τους “πράσινους” και πάλι στο Κύπελλο Ελλάδας ενώ αντικαταστάθηκε προς το τέλος της από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη για να επιστρέψει με την έναρξη των πλέι οφ του 2016 και αφού ενδιάμεσα είχε περάσει από τον πάγκο της Ούνικς Καζάν. Ο Πεδουλάκης παρέμεινε στην αρχή της σεζόν 2016-17 για να τον διαδεχτεί ο Τσάβι Πασκουάλ και φέτος επιστρέφει στους πάγκους της Basket League για την 3η προπονητική θητεία του με το Περιστέρι του οποίου πρώτος -και με μεγάλες διαφορές από τον 2ο Ντράγκαν Σάκοτα- σε αγώνες (266) και νίκες (135).

Pedoulakis 1

Ο Αργύρης Πεδουλάκης απέναντι στον Νίκο Γκάλη από τον αγώνα Περιστερίου – Άρη στο κλειστό του Αιγάλεω για το Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής της σεζόν 1985-86, ενώ παρακολουθεί ο Γιάννης Ιωαννίδης

Pedoulakis 2

Με το νούμερο 8 στην Εθνική ομάδα που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας το 1986. Διακρίνονται, επίσης, από αριστερά οι Γιαννάκης, Γκάλης, Σταυρόπουλος, Καμπούρης, Καρατζάς και Ρωμανίδης

Pedoulakis 3

Σε προσπάθεια για λέι απ σε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στον «Τάφο του Ινδού» για το Πρωτάθλημα της Α1 της σεζόν 1989-90 και με τον Κάρεϊ Σκάρι να προσπαθεί να τον κόψει

Pedoulakis 4

Συμπαίκτης με τον Όντι Νόρις και τον Άγγελο Κορωνιό στο Περιστέρι της αγωνιστικής χρονιάς 1993-94. Διακρίνονται, επίσης, οι Γιάννης Μυλωνάς, Λανς Μπέργουολντ

Pedoulakis 5

Στο Περιστέρι της σεζόν 2003-04, δίνοντας οδηγίες στους Πιτ Μάικλ και Λάρι Στιούαρτ. Όρθιοι από αριστερά Παπαμακάριος, Μαυροειδής, Πελεκάνος και δίπλα του ο Τζίμης Κουστένης

Pedoulakis 6

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της προπονητικής διαδρομής του Πεδουλάκη. Ο τελικός του Uleb Cup του 2005 με τον Μακεδονικό. Μαζί του οι Κώστας Χαραλαμπίδης και Σλάβεν Ρίματς

Αργύρης Πεδουλάκης

Με τον Γιώργο Κούμουλο και τον ρούκι τότε στην Basket League Ίαν Βουγιούκα, στο Ρέθυμνο Cretan Kings της σεζόν 2007-08

Αργύρης Πεδουλάκης

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ένας από τους μεγάλους αθλητές με τους οποίους συνεργάστηκε ως προπονητής».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...