Αναλυτικά το χρονικό του Ερασιτέχνη:
Μια σπουδαία ημερομηνία είναι καταγεγραμμένη σαν σήμερα στο πράσινο ημερολόγιο σαν σήμερα το 1944, καθώς αποδεικνύει την ενεργή δράση του Παναθηναϊκού στα χρόνια της κατοχής και ο Σύλλογος δεν ξεχνά ποτέ τη συγκεκριμένη ημέρα.
Αναλυτικότερα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία σφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός, ότι η έδρα του «τριφυλλιού» αποτελούσε έναν ζωντανό πυρήνα αντίστασης σε όλη τη διάρκειας της κατοχής.
Ο διευθυντής του γηπέδου της Λεωφόρου Αντώνης Βρεττός ύψωσε στον πιο ψηλό ιστό του γηπέδου τη «γαλανόλευκη» και αμέσως οι φυλακισμένοι στα κολαστήρια του Αβέρωφ ξέσπασαν σε φωνές ενθουσιασμούς, ενώ οι Γερμανοί βρίσκονταν ακόμα στην Αθήνα.
Για την ακρίβεια ο Βρεττός έδωσε τη σημαία στους ποδοσφαιριστές Διονύση Δεστούνη και Νίκο Σίμο και υπό τους ήχους σαλπιγγών προχώρησαν στην ανέγερση σημαίας.
Μάλιστα η τελετή επαναλήφθηκε και το απόγευμα ενώ χιλιάδες Αθηναίοι δάκρυζαν από συγκίνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Βρεττός έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργαντά στην οποία ανέφερε «Κύριε δήμαρχε, λαμβάνω τη τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητα μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Α.Ο. ύψωσα εν αυτώ σήμερον 8 Οκτωβρίου 1944 και ώραν 7ην π.μ. την ελληνικήν σημαίαν με βαθύτατη συγκίνηση. Σας αναφέρω τα ανωτέρω, με συγκίνησιν την οποίαν επαυξάνει το γεγονός ότι δια πρώτη φοράν υψούται η ελληνική σημαία εις τη περιοχήν της κυρίως πρωτευούσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποδυτήρια του γηπέδου βρήκαν απάγκιο και απανέμι τα παιδιά του Εμπιρείκιου ασύλου και του αναμορφωτικού ιδρύματος Σύρου. Μάλιστα τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού χρησιμοποιήθηκαν και για την Παρασκευή παιδικών συσσιτίων.