ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Αναστασίου: Η Γκαμπάλα, ο Μπεργκ και η σχέση του με τον Νταμπίζα

Συνέντευξη - εξομολόγηση από τον Γιάννη Αναστασίου για τη θητεία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Αναστασίου: Η Γκαμπάλα, ο Μπεργκ και η σχέση του με τον Νταμπίζα

Συνέντευξη – εξομολόγηση από τον Γιάννη Αναστασίου για τη θητεία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιάννης Αναστασίου στον Sport24Radio:

Για το αν οι προπονητές παίρνουν ιδέες από άλλα αθλήματα: «Πάντα υπάρχουν δυνατότητες να αντιγράψουν οι προπονητές το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο. Στην Αγγλία πολλές φορές μας έφερναν προπονητές ράγκμπι για να μας δείξουν πώς μπορούν οι παίκτες να φτάσουν στα όριά τους. Υπήρχαν παιδιά δύο μέτρα ύψος που έκαναν τα 100 μέτρα σε 11 δευτερόλεπτα».

Για το αν έχει δανειστεί ιδέες ο ίδιος από άλλους προπονητές: «Με Ομπράντοβιτς και Ιτούδη βλέποντας το ασκησιολόγιο το 2012 κατάλαβα ότι μπορείς να πάρεις πράγματα. Το θέμα είναι πώς θα το δουλέψεις και πώς θα το βγάλεις στο γήπεδο. Οταν όμως δείχνεις κάτι καινούριο στην προπόνηση, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να απαντήσεις και στα ερωτήματα που θα δεχτείς».

«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα
«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα 66.741 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Για το πώς περνάει αυτό τον καιρό: «Είναι διάστημα που χρειαζόμουν την ξεκούραση. Από το ποδόσφαιρο πέρασα κατευθείαν στην προπονητική, δεν είχα χρόνο για τον εαυτό μου. Οταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο ήρθε η πρόταση από τον Τεν Κάτε να πάω βοηθός του και δεν είχα καιρό να το σκεφτώ. Με τον πολυμετοχικό τότε, με παίκτες όπως ο Τζιλμπέρτο Σίλβα, ο Σισέ, δεν μπορούσες να μείνεις εκτός. Οταν μένεις καιρό έξω, μπορεί να σε ξεχάσουν. Στον ελεύθερο χρόνο μπορείς να δεις πολλά πράγματα. Η προπονητική είναι ψυχοφθόρα, είναι δύσκολη, δεν μπορείς να κάνεις ούτε τα πιο απλά πράγματα στην καθημερινότητά σου».

 Για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο Τύπος τον Μουρίνιο: «Δεν είναι ο μόνος. Και με τον Βενγκέρ συνέβησαν πολλά τον τελευταίο χρόνο. Ακούγαμε στο ραδιόφωνο το Μπράιτον-Αρσεναλ, όταν ήμουν στην Αγγλία, ματς στο οποίο νίκησε η Μπράιτον. Ακούγαμε το πώς μιλούσε ο δημοσιογράφος που έκανε την περιγραφή και νόμιζες ότι ο Βενγκέρ είχε πεθάνει στον πάγκο. Οταν σταμάτησε, δύο μήνες αργότερα, τον εκθείαζαν. Ηταν τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση».

Για το αν ενημερώνεται για όσα γράφονται: «Δεν ασχολούμαι με τον Τύπο. Θες, δεν θες, όμως, ενημερώνεσαι. Σε ενημερώνει το γραφείο Τύπου. Είμαι πάντως συγκεντρωμένος στη δουλειά μου».

Για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τον Τύπο: «Πολλές φορές δεν είχα παράπονο. Στον Παναθηναϊκό είχα ουδέτερη αντιμετώπιση. Υπήρχε ένας σεβασμός από τους δημοσιογράφους προς εμένα και από εμένα προς τους δημοσιογράφους. Εχω γερό στομάχι, πήρα και μαθήματα στον Παναθηναϊκό. Εκανα την αυτοκριτική μου, γιατί μέσα από εκεί μπορείς να δεις τα λάθη σου για να γίνεσαι καλύτερος».

Για τα λάθη που έκανε στο πέρασμά του από τον ΠαναθηναϊκόΙσως στη στελέχωση της ομάδας θα έπρεπε να παίρνω τις αποφάσεις εγώ. Ημουν αρκετά διαλλακτικός και όχι κάθετος. Θα μπορούσα να πάρω καλύτερες αποφάσεις στις μεταγραφές και να προστατέψω τον εαυτό μου».

Για το αν πίστευε πριν το ματς με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» ότι θα μπορούσε να νικήσει 3-0: «Είχα πει στους παίκτες μου ότι αν κάνουμε τακτικά αυτό που πρέπει, θα πάρουμε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό”.

Για το αν έπεσε μεγάλο βάρος μετά την επιτυχία της πρώτης χρονιάς: «Αγωνιστικά μπήκαμε στους ομίλους, κερδίσαμε τον Ολυμπιακό 2-1, μετά ήρθε η τιμωρία του Περέιρα. Είχαμε φτάσει τρεις πόντους πίσω. Τελικά, πήγαμε στα πλέι οφ, με πολλούς τραυματισμούς, έλειπε ο Μπεργκ, ο Πέτριτς. Θυμάμαι, πήγαμε στον Αστέρα και έλεγαν ότι θα φάμε ξύλο και νικήσαμε 4-0″.

Για την προσπάθεια της διοίκησης να διεκδικήσει το πρωτάθλημα με εκείνον στον πάγκο: «Δύο χρονιές ήμασταν δεύτεροι χωρίς μπάτζετ. Κάποια στιγμή η διοίκηση αποφάσισε να κάνει το βήμα παραπάνω για να διεκδικήσουμε την πρώτη θέση. Κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα. Ηρθαν ο Εσιέν και ο Σάντσες, δύο παιδιά που δεν ήταν έτοιμα. Εγώ είχα ζητήσει οι παίκτες να είναι fit. Ο Εσιέν 4,5 μήνες δεν έκανε ούτε μια προπόνηση, δεν τον είδα στο γήπεδο».

Για τη μεταγραφή του Μπεργκ: «Τον Μπεργκ τον ήξερα, τον είχα δει τι μπορεί να κάνει, απλά δεν ήταν ευχαριστημένος και δεν είχε κάνει στο Αμβούργο τα βήματα που έπρεπε. Μίλησα με τον μάνατζέρ του, τον Λέρμπι, που μου είχε πει ότι τον ήθελε η Τουλούζ και η Θέλτα. Αποφάσισα να μιλήσω απευθείας με τον Μπεργκ και πήγα στο Γκέτεμποργκ και του εξήγησα πώς είναι η ομάδα και ποιο είναι το μπάτζετ. Μου ζήτησε δύο μέρες να το σκεφτεί και μετά μου είπε ότι θα έρθει».

Για τη σχέση του με τον Νταμπίζα: «Η αλήθεια είναι ότι έφυγα και δεν μίλησα ποτέ γι” αυτό. Οταν λες κάποια πράγματα σε ένα γραφείο, μένουν εκεί. Οι δημοσιογράφοι κοιτάζουν πολλές φορές τη μία πλευρά. Μου κοινοποιήθηκε με μέιλ ότι θα απολυθεί. Ηταν απόφαση που πήρε η διοίκηση και πρέπει να την αποδεχθείς. Αν εγώ δεν κάνω τη δουλειά μου σωστά και ο Νταμπίζας την κάνει καλά, τι θα γίνει; Θα μείνω εγώ; Παρασκηνιακά ακούστηκαν πολλά, είναι ξεκάθαρο τι έγινε. Τότε είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις μας αλλά από τότε δεν έτυχε να συνεργαστούμε ξανά. Εχουμε ξαναμιλήσει πάντως».

Για τη νέα τάξη πραγμάτων στον Παναθηναϊκό: «Ο Νταμπίζας είναι πιο έμπειρος τώρα. Τότε ήταν η πρώτη μας δουλειά. Ο Δώνης τώρα είναι προπονητής 15 χρόνια, είναι πολύ διαφορετικά. Ο Παναθηναϊκός έχει πάντα καλές ακαδημίες και μπορεί ένας παίκτης 17, 18 χρόνων να παίξει στην πρώτη ομάδα».

Για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός: «Δεν ξέρω λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στο οικονομικό. Το χρήμα στο ποδόσφαιρο είναι κινητήριος δύναμη. Θα παίξεις σίγουρα με τους πιτσιρικάδες. Ο Αγιαξ από τη δεκαετία του ’70 επενδύει στα φυτώρια. Το καλοκαίρι είπαν να αλλάξουν και να πάρουν παίκτες, να ξοδέψουν χρήματα για έμπειρους, ώστε να μπουν στους ομίλους. Εκεί χρειάζεται να κάνεις σωστές επιλογές για να ανέβεις επίπεδο. Πρέπει να υπάρχουν πιτσιρικάδες από πίσω, αλλά σίγουρα με τα χρήματα ανεβαίνει η ομάδα επίπεδο».

Για το παιχνίδι που σημάδεψε την καριέρα του με την Γκαμπάλα: «Ηταν ένα ματς πλέι οφ και είχε περάσει στον κόσμο ότι είναι ομάδα που την έχουμε. Είχαμε πολλές απουσίες και προσπαθήσαμε να κάνουμε διαχείριση. Στο Αζερμπαϊτζάν ήμασταν καλύτεροι αλλά δεν είχαμε εύκολο το γκολ. Στη ρεβάνς πιστεύαμε ότι θα το κερδίσουμε το ματς. Τακτικά δεν ρώτησε κανείς τι συνέβη. Κοιτάξαμε τον αποκλεισμό και όχι την ουσία. Από στημένη φάση δεχτήκαμε το πρώτο γκολ. Δεν ρωτήθηκα, αλλά και όταν θα σε ρωτήσουν θα πρέπει να καλύψεις την ομάδα. Το γκολ που δεχτήκαμε, ο παίκτης που το πέτυχε ήταν αφύλαχτος, γιατί ο δικός μας κοιμόταν. Το δεύτερο είχε να κάνει με έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Κάναμε ατομικά λάθη, ισοφαρίσαμε στο 78′, έχασε και ο Μπεργκ ευκαιρία στις καθυστερήσεις για να πάρουμε το ματς. Ηταν λεπτομέρειες».

Για την πρόταση που του έκανε μετά από λίγο καιρό ο ΠΑΟΚ: «Είχα υποσχεθεί στην οικογένειά μου ότι θα πάω στο εξωτερικό. Εφυγα από τον Παναθηναϊκό τον Νοέμβριο του 2015 και τον Γενάρη είχα πρόταση από τον ΠΑΟΚ. Το είχα υποσχεθεί όμως στην οικογένειά μου».

Για το αν του λείπει η Σούπερ Λιγκ: «Τότε σε σύγκριση με τώρα είναι διαφορετικό το επίπεδο. Υπάρχει ανταγωνισμός σήμερα, είναι πιο δυνατός ο ΠΑΟΚ, υπάρχει η ΑΕΚ που πήρε πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός αποδυναμώθηκε αλλά είναι και πάλι δυνατός. Ανέβηκαν ο ΟΦΗ και ο Αρης, είναι πιο σταθερός ο Ατρόμητος…

Για το αν υπήρξε ενδιαφέρον από τον ΟΦΗ: «Δεν ξέρω τι γράφτηκε και πώς γράφτηκε. Εγώ βρισκόμουν στην Αμερική και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχει προπονητής στην ομάδα, χώρια ότι εγώ ήμουν συμπαίκτης με τον Παπαδόπουλο».

Για το αν δέχτηκε πρόταση από τον Παναθηναϊκό μετά τον Στραματσιόνι: «Οχι, δεν θυμάμαι. Δεν μου έγινε πρόταση».

Για τον τρόπο που δούλεψε στον Παναθηναϊκό: «Επί 2,5 χρόνια ήμουν μακριά από την οικογένεια, η σύζυγος ήθελε να μείνουν στην Ολλανδία λόγω του σχολείου των παιδιών. Ημουν περισσότερο συγκεντρωμένος στη δουλειά μου, όλη μέρα στην ομάδα. Το περιβάλλον ήταν μια χαρά, είχαμε πολύ καλό κλίμα».

Για το καλύτερο περιβάλλον που έχει δουλέψει: «Κάθε ομάδα έχει τα καλά της και τα κακά της. Στον Παναθηναϊκό το θυμάμαι πιο ευχάριστα. Στη Ρόντα είχα κάποιους παλιούς συμπαίκτες μου. Στην Κορτράικ ήταν λίγο περίεργα τα πράγματα με την πολιτική που ακολουθούσε η διοίκηση».

Για το σκάνδαλο που ξέσπασε στο Βέλγιο: «Δεν μου έκανε έκπληξη. Ακούς πολλά και όταν είσαι στο χώρο και παρατηρείς ορισμένα πράγματα, πολλές φορές απορείς. Από αυτά που διάβασα δεν μου έχει κάνει τίποτα εντύπωση. Σκεφτείτε ότι 16 ομάδες έδωσαν 48 εκατ. ευρώ προμήθεια σε μάνατζερ στο Βέλγιο την τελευταία χρονιά και στην Ολλανδία 18 ομάδες συνολικά ξόδεψαν 19 εκατ. ευρώ για τους μάνατζερ, εκ των οποίων τα 10 ήταν του Αγιαξ”».

Για τον τρόπο που λειτουργούν πλέον οι προπονητές στην Ολλανδία: «Ολα γίνονται πλέον by the book. Εκεί πλέον υστερούν. Αντίθετα, προπονητές όπως ο Γκουαρδιόλα, ο Κλοπ, ο Σιμεόνε, ο Κόντε κάνουν πραγματικά coaching. Κάνουν προπόνηση δηλαδή, σε αντίθεση με άλλους που την κάνουν οι βοηθοί τους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον Μουρίνιο. Είναι λίγοι οι παίκτες που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς καθοδήγηση. Μπορεί ένας παίκτης να κοστίζει 50 εκατ. και να χρειάζεται καθοδήγηση».

Για τα χαρακτηριστικά που τον ενδιαφέρουν όταν επιλέγει παίκτες: «Κοιτάζω την ταχύτητα και τη νοοτροπία. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα βελτιώσεις. Εχω αρκετούς παίκτες από το παρελθόν που κρατάω θετική εικόνα ή λίστες από παίκτες που μου έχουν προτείνει. Η ταχύτητα έχει να κάνει με το σπριντ, με την μπάλα, με την ταχύτητα στη σκέψη, είναι πολλά πράγματα…”

Για το αν παίκτες όπως ο Τουρέ ή ο Μπίσεσβαρ υστερούν στη Σούπερ Λιγκ: «Όχι, άλλωστε ο Μπίσεσβαρ το έχει δείξει. Ο Τουρέ από την στιγμή που θα είναι fit, σίγουρα θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Είναι ένας παίκτης με προσωπικότητα και εμπειρία. Πιστεύω ότι είναι ένας παίκτης που βοηθάει και με την συμπεριφορά του στα αποδυτήρια».

Για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα: «Όπως έχει διαμορφωθεί το πρωτάθλημα το πρώτο φαβορί είναι ο ΠΑΟΚ. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η πορεία στην Ευρώπη. Έχει μεγάλο ρόστερ, αλλά οι ευκαιρίες που έχει δείξει σε κάποιες εναλλακτικές επιλογές έχουν δείξει ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν σε βάθος χρόνου, αλλά 1-2 παιχνίδια. Η ΑΕΚ έχει πολλούς τραυματισμούς και σίγουρα θα επανέλθει, γιατί όπως φαίνεται στην Ευρώπη δύσκολα θα προχωρήσει. Για τον Ολυμπιακό μεγάλο ρόλο θα παίξει αν θα συνεχίσει στην Ευρώπη, γιατί κι αυτός έχει μεγάλο και ποιοτικό ρόστερ. Νομίζω η μάχη θα είναι μέχρι τέλος. Αλλά με την εικόνα των ομάδων ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί».

Για την Εθνική ομάδα: «Νομίζω μέχρι τώρα στο Nations League δεν έχει δείξει κάτι καινούργιο».

Για τα δεκάρια που βάζει ο Σκίμπε: «Ότι και να είναι ο προπονητής αποφασίζει».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...