ΚΛΕΙΣΙΜΟ
EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Ζαλγκίρις 83-87: Πικρή ήττα στο ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ζαλγκίρις 83-87: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από την «κόλαση» του -17, έχασε όμως την ευκαιρία να πάρει το ματς στην κανονική διάρκεια, με τη Ζαλγκίρις να τον υποχρεώνει σε πικρή ήττα.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ζαλγκίρις 83-87: Πικρή ήττα στο ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠΖαλγκίρις 83-87: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από την «κόλαση» του -17, έχασε όμως την ευκαιρία να πάρει το ματς στην κανονική διάρκεια, με τη Ζαλγκίρις να τον υποχρεώνει σε πικρή ήττα.

Οι «πράσινοι» έμοιαζαν «υπνωτισμένοι» από τους Λιθουανούς, οι οποίοι πήραν διαφορά 17 πόντων (20-37, 15′) στα μισά του πρώτου μέρους. Στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αντέδρασε με «όπλο» την άμυνά του και τους Καλάθη – Παπαπέτρου, γύρισε το ματς, παίρνοντας διαφορά τεσσάρων πόντων (74-70), αλλά στο τέλος, η Ζαλγκίρις κατάφερε να παραμείνει ζωντανή (μέσω των επιθετικών ριμπάουντ) στέλνοντας το ματς στην παράταση και εν τέλει παίρνοντας το στον εξτρά χρόνο (83-87).

Στο 2-2 ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, που είχε τον Καλάθη πρώτο σκόρερ με 22 πόντους (αλλά με 8/19 σουτ), τον Λάνγκφορντ στο πλευρό του (13π) τον Παπαπέτρου δυναμικό σε άμυνα και επίθεση (8 πόντους – 7 ριμπάουντ). Πλήγωσαν τον Παναθηναϊκό οι πέντε «διψήφιοι» της Ζαλγκίρις (Ντέιβις 18, Ουόκαπ 14, Ουάιτ 13, Ουλανόβας 11, Ουόλτερς 10), η διαφορά στα ριμπάουντ (46 οι Λιθουανοί έναντι 32 του Παναθηναϊκού) και η αστοχία (9/29 τρίποντα και 16/28 βολές)

Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!»
Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!» 52.946 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κανονική διάρκεια

Ο Κιθ Λάνγκφορντ φάνταζε ως η πιο σίγουρη επιλογή για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, όσον αφορά την επίθεση. Κι όντως, στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν αυτός που πέτυχε τους περισσότερους πόντους, αλλά ήταν έξι σε σύνολο δεκατριών. Η κακή επιθετική συγκομιδή του τριφυλλιού οφειλόταν στην επιθετική άμυνα της Ζαλγκίρις, που έκλεισε κάθε διάδρομο και δεν επέτρεψε την εύκολη διάβαση στο καλάθι, με αποτέλεσμα κάθε εύστοχο σουτ (κι ήταν ελάχιστα 1/9 δίπ, 3/6 τριπ και 5/10 βολές) να μπαίνει με… αίμα. Στην άλλη πλευρά, ο Γιανκούνας έκανε εξαιρετική δουλειά στη φθορά των ψηλών, φορτώνοντας με φάουλ Μήτογλου και Τόμας (πετυχαίνοντας και 6 πόντους) με τον Ντέιβις να προσθέτει άλλους 8. Γι αυτό και το -7 ήταν αντιπροσωπευτική εικόνα του πρώτου δεκαλέπτου στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να δείχνει… παγιδευμένος (13-20).

Ο Πασκουάλ ήταν μονίμως στα… κόκκινα με όσα έβλεπε στο παρκέ και παρά το γεγονός ότι δοκίμασε κάθε πιθανό συνδυασμό στους ψηλούς αλλά και στα γκαρντ (αρχίζοντας το δεύτερο δεκάλεπτο με Λεκαβίτσιους στο «1» και Βουγιούκα στο «5») τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. Αντίθετα, έδειχναν ακόμη πιο δύσκολα για το τριφύλλι που βρέθηκε μέχρι και με 17 πόντους πίσω (20-37, 15′). Η εξήγηση γι’ αυτή τη διαφορά ήταν τα διπλάσια ριμπάουντ των Λιθουανών αλλά και η αντίστοιχη διαφορά στις ασίστ. Τελικά, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να συμμαζέψει το πράγμα, βρίσκοντας σύνδεση με τον Λάνγκφορντ και -για πρώτη φορά- σετ πόντων στο transition. Το γκολ-φάουλ του Καλάθη έφτασε το ματς στο -9, αλλά τρία χαμένα αμυντικά ριμπάουντ έδωσαν την ευκαιρία στον Ουόλτερς να το πάει στο -11 (33-44).

Ήταν ευτυχές το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έβγαλε περισσότερη ενέργεια στην άμυνα όταν κινδύνευσε να δει το -20 στον πίνακα, μαζεύοντας τη διαφορά με επιμέρους 11-5 στο τελευταίο τρίλεπτο, ωστόσο ήταν φανερό πως έπρεπε να βελτιωθούν αρκετά πράγματα στα επόμενα δύο δεκάλεπτα για να γυρίσει η υπόθεση. Στο ημίχρονο, το τριφύλλι είχε 9 ριμπάουντ έναντι 20 των Λιθουανών, ενώ είχε 10/29 σουτ έναντι 16/30 της Ζαλγκίρις.

Το πρώτο ζητούμενο φάνηκε να βελτιώνεται. Οι βοήθειες ήρθαν με περισσότερο ζήλο και ο Παναθηναϊκός φρόντισε να ανακόψει τις εύκολες διαβάσεις της Ζαλγκίρις στη ρακέτα. Ωστόσο επιθετικά, τα πράγματα παρέμειναν ως είχαν από το πρώτο ημίχρονο, με την ομάδα του Πασκουάλ να μη μπορεί να βρει ρυθμό ώστε να πλησιάσει περαιτέρω. Κάπως έτσι, η διαφορά κυμαινόταν από το -8 στο -11, κάτι που προφανώς συνέφερε τους Λιθουανούς, οι οποίοι έδειχναν να διαχειρίζονται με επάρκεια την προσπάθεια για πράσινη αντεπίθεση. Πάντως, η υπομονή που έδειξε η ομάδα του Πασκουάλ στο να βρει λύσεις απέδωσε, με τον Τόμας να σκοράρει για τρεις και τον Λάνγκφορντ να μειώνει τη διαφορά στους τέσσερις (49-53), προτού απαντήσει ο Ουόλτον φέρνοντας το ματς στο -7 (51-58).

Ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να παρουσιαστεί βελτιωμένος, ροκανίζοντας εκ νέου τη διαφορά. Αν ο Λάνγκφορντ ευστοχούσε στο 29ο λεπτό, το ματς θα πήγαινε στον πόντο. Η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι και στη συνέχεια, η Ζαλγκίρις έτρεξε 5-0 σερί, επαναφέροντας ως ένα σημείο τις ισορροπίες. Πλέον, το τριφύλλι είχε στη διάθεσή του δέκα αγωνιστικά λεπτά για να δείξει εάν θα μπορούσε να συμβεί η ολική επαναφορά του στο παιχνίδι. Ο εξαιρετικός -αμυντικά- Παπαπέτρου καθάριζε τα ριμπάουντ και ο Νικ με έξι πόντους έφερε το παιχνίδι στον πόντο (57-58, 32′). Ωστόσο, στη συνέχεια, όποτε οι «πράσινοι» πήγαιναν να περάσουν μπροστά… έχυναν την καρδάρα με το γάλα, με τους Λιθουανούς να κρατάνε το προβάδισμα με… νύχια και με δόντια (61-64, 36′).

Η λύτρωση ήρθε δια χειρός του Παπαπέτρου, ο οποίος σήκωσε το ΟΑΚΑ στο πόδι με εύστοχο τρίποντο από τη γωνία (66-64, 37′). Κι όμως, η Ζαλγκίρις απάντησε με γκολ-φάουλ και πέρασε εκ νέου μπροστά στο σκορ, με τους δύο… Νίκους να απαντούν (74-70, 38′). Ο Καλάθης μάλιστα έχασε δύο βολές στο 71-70, αλλά με τη βοήθεια του Μήτογλου η μπάλα έφτασε σε εκείνον και με τρίποντο έφερε το ματς στο +4 (74-70). Aλλά οι Λιθουανοί δεν… έπεσαν στο καναβάτσο, ισοφαρίζοντας με τον Ουάιτ (74-74). Ο Γκιστ με κάρφωμα έφερε το +2 και στη συνέχεια η Ζαλγκίρις με δύο επιθετικά ριμπάουντ ισοφάρισε στα 6” (76-76), με τον Καλάθη να αστοχεί σε τρίποντο και το ματς πήγε στην παράταση.

Παράταση

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να καθαρίσει το ματς, αλλά τον «πλήγωσαν» τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, με το ματς να πηγαίνει στην παράταση και τον Λάσμε να είναι στον πάγκο με πέντε φάουλ. Και εκεί, οι δύο ομάδες το πήγαιναν χέρι-χέρι (80-80, 42′), μέχρι να ξεφύγει η Ζαλγκίρις με τον Ντέιβις και τον Ουλανόβας (80-86), με τα ριμπάουντ να παίζουν ρόλο. Στο τελευταίο λεπτό, ο Νικ απάντησε με τρίποντο (83-86) κρατώντας τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ζωντανό στο ματς, αλλά στο κρίσιμο σουτ, ο Καλάθης ήταν άστοχος, μετά από κακή επιλογή.

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 33-44, 51-58, 76-76, 83-87 (καν. διάρκεια)

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...