ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τα «όχι» και τα «OK» που έφεραν βραδιές σαν αυτή…

Το καλοκαίρι, ο Λούκας Λεκαβίτσιους περίμενε την απόφαση του Παναθηναϊκού και -σύμφωνα με τους Λιθουανούς- δεχόταν «στενό μαρκάρισμα» από τον Σάρας. Λίγους μήνες αργότερα, ο Λιθουανός απέδειξε ότι το «ΟΚ» που έδωσε ο Πασκουάλ για την παραμονή του, ήταν η σωστή απόφαση.

Τα «όχι» και τα «OK» που έφεραν βραδιές σαν αυτή...

Τέλη Ιουνίου 2018: Ο μήνας φτάνει προς το τέλος του και ο Λούκας Λεκαβίτσιους «κάθεται» σε… αναμμένα κάρβουνα, αναμένοντας την οριστική απόφαση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, σχετικά με το συμβόλαιό του. Ο 24χρονος Λιθουανός γκαρντ είχε λάβει μεν τις απαντήσεις που χρειαζόταν, καθώς ο Πασκουάλ και ο ατζέντης του, του είχαν μεταφέρει ότι «κατά 99% θα συνεχίσεις στον Παναθηναϊκό», αλλά ο ίδιος, όπως είχε αποκαλύψει αργότερα στους συμπατριώτες του, περίμενε το τυπικό της απόφασης.

Την ίδια περίοδο, όπως μάθαμε λίγους μήνες αργότερα από τα λιθουανικά ΜΜΕ, ο Σάρας είχε γυρίσει το βλέμμα του προς Αθήνα μεριά, βολιδοσκοπώντας την περίπτωση του παιδιού που ο ίδιος είχε «χτίσει» και στείλει… με τις ευλογίες του στο τριφύλλι ένα χρόνο νωρίτερα. Η φανταστική πορεία της Ζαλγκίρις που έφτασε μέχρι το Final 4 του Βελιγραδίου, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε μερική… αποψίλωση το ρόστερ των Λιθουανών και δη τους γκαρντ, με τον Σάρας να επιθυμεί τον επαναπατρισμό του «Λέκα», ποντάροντας στο ότι η πρώτη του χρονιά στο τριφύλλι, δεν ήταν και τόσο ποιοτική.

Εν τέλει, το… τυπικό «ΟΚ» που δόθηκε από τον Τσάβι Πασκουάλ στη διοίκηση για την ενεργοποίηση της οψιόν του 24χρονου γκαρντ, ακούστηκε αυτομάτως και ως «όχι» στ’ αυτιά του Σάρας, που έκανε άλλα σχέδια για τη στελέχωση της γραμμής των κοντών. Άλλα ήταν τα σχέδια που έκανε και ο… κοντός μαθητής του, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να αφήσει πίσω του μια χρονιά γεμάτη δυσκολίες και να ανέβει επίπεδο, φορώντας τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος.

Ο Λεκαβίτσιους κατάφερε να μείνει στον «αφρό», περνώντας μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από τα κλισέ ως «προσαρμογής». Για έναν άνθρωπο που φεύγει για πρώτη φορά από τη χώρα του στα 23 του χρόνια και βλέπει τη ζωή του να αλλάζει επίπεδο μέσα σε ένα καλοκαίρι, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και εύκολο. Από το ήσυχο και συννεφιασμένο Κάουνας, στην ηλιόλουστη και… πολύβουη Αθήνα, η απόσταση είναι μεγάλη. Από το πρότζεκτ της Ζαλγκίρις μέχρι τον Παναθηναϊκό των έξι ευρωπαϊκών, είναι ακόμη μεγαλύτερη…

Στο διάστημα αυτό, άκουσε πολλά. Η κριτική που του ασκήθηκε ήταν σκληρή, με παραμέτρους που ήταν ορθές ως ένα σημείο,αλλά και διάφορες υπερβολές. Στο «μικροσκόπιο» της κοινής γνώμης μπήκαν ζητήματα όπως το ταλέντο του, η πάσα του, μέχρι και το… ύψος του, το οποίο είναι δεδομένο ντεσαβαντάζ, αλλά ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για να μην φαίνεται. Και στις αρχές αυτής της νέας, απαιτητικής σεζόν φαίνεται ότι το πράττει.

Μπαίνει με περισσότερο «τσαμπουκά» στις φάσεις, εκμεταλλεύεται τα πόδια του όποτε βλέπει απέναντί του αργούς γκαρντ, δοκιμάζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση τα σουτ του και γενικά, φαίνεται αποφασισμένος να καλύψει τα δύο στοιχεία για τα οποία πήρε το περασμένο καλοκαίρι το αεροπλάνο από το Κάουνας για την Αθήνα: το να είναι αξιόπιστο back-up του Καλάθη και παράλληλα να δείξει σε προπονητή και κόσμο ότι διαθέτει τη δική του προσωπικότητα.

Η τρέχουσα σεζόν μπήκε με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις για τον «Λέκα». Ο Πασκουάλ του έδωσε περισσότερο χρόνο συμμετοχής, όταν έβλεπε πως ο Καλάθης ήταν κουρασμένος, με τον Λιθουανό να μετατρέπει τα λεπτά του σε ποιοτική ανάσα, πρώτα στη Basket League και στη συνέχεια στη Euroleague. Η αργή περιφερειακή άμυνα της Γκραν Κανάρια έγινε «κτήμα» του και χθες, η άμυνα του Ολυμπιακού ταλαιπωρήθηκε στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τα σουτ του.

O Λεκαβίτσιους ήταν εξαιρετικός και αποτέλεσε έναν από τους «Χ Factors» στη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί του αιωνίου αντιπάλου. Ο… κοντός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 17 πόντους σε 21 λεπτά συμμετοχής. Τα 7/13 σουτ που έβαλε (4/6 διπ, 3/7 τριπ) ήταν όλα… just in time, αρχίζοντας στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν ο Ολυμπιακός πάλευε να πάρει διαφορά και ολοκληρώνοντας στο τελευταίο κομμάτι, βάζοντας ουσιαστικά τη «σφραγίδα» στη νίκη της ομάδας του.

Το παράδοξο μάλιστα ήταν ότι ο Λιθουανός δεν… μπήκε στα παπούτσια του Καλάθη, κάτι που μαρτυρεί ο τομέας στον ασίστ, στον οποίον ο Λούκας είχε… μηδέν. Αντιθέτως, λειτούργησε περισσότερο ως… δυάρι, καλύπτοντας τον παροπλισμένο Λάνγκφορντ, ο οποίος καθόταν από νωρίς στον πάγκο με 4 φάουλ.

Η εμφάνιση αυτή, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ακόμη ένα πειστήριο για την αγωνιστική άνοδο του Λεκαβίτσιους, που δεν έγινε μέσα σε μια βραδιά γκαρντ επιπέδου ΝΒΑ, ούτε όμως ήταν για… μόνιμο πάγκο, όπως ανέφεραν μερικοί. Σημασία έχει, ότι ο 24χρονος γκαρντ, μπορεί να κοιτάξει πίσω του και να δει ότι μάλλον το «ΟΚ» του Πασκουάλ και το ταυτόχρονο… έμμεσο «όχι» στον Σάρας ήταν η σωστή επιλογή και παράλληλα να «δει» ορισμένες καταστάσεις από το μέλλον.

Ο ίδιος έχει φροντίσει να δώσει ορισμένες απαντήσεις και είναι στο χέρι του να συνεχίσει να πράττει το ίδιο, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον δείκτη της εμπιστοσύνης του Πασκουάλ…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.